Bıçak Sanatı - Forum

Deri Masat Yapımı/ Nasıl Olmalı

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Ynt: Deri Masat Yapımı/ Nasıl Olmalı
« Yanıtla #20 : 26 Ocak 2021, 15:15:49 »
Emeğine sağlık ustam. Denedikten sonra yorumunu merak ediyorum, paylaşırsan sevinirim. Bakalım ne gibi bir fark olacak. Bu arada klasik kullandığımız dış yüzüne polisaj macunu sürülmüş masatın var mı?

Isparta

• 68
  • Furkan-21
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Türkiye
« Yanıtla #21 : 26 Ocak 2021, 16:45:53 »
Emeğine sağlık ustam. Denedikten sonra yorumunu merak ediyorum, paylaşırsan sevinirim. Bakalım ne gibi bir fark olacak. Bu arada klasik kullandığımız dış yüzüne polisaj macunu sürülmüş masatın var mı?
Çok teşekkür ederim. Bu kayış benim değil yaşlı bir berberin. 2-3 sene önce paslı bir usturasına restorasyon yapmıştım. O zamandan beri tanışıklığımız var. Söylediğine göre deri kayış yaklaşık 40-50 senelik. Zeytinyağını birlikte baya yedirdik. Ondan sonra kayışın halini beğendi kendisi.
  O zaman usturalar traş edecek kadar keskin olmuştu ama gerek bilgisizliğim gerek ekipman eksikliğim nedeniyle tam olarak ustura keskinliğine çıkaramamıştm. Yeni olarak dükkanını taşıdı, usturalarını kaldırmış. Bulabilirse ( Ustura bilemek için  eskiden yağ taşı varmış. Zeytinyağı sürermiş, onu  çöpe atmış seneler önce.) tekrar bir elden geçireceğim, asıl test o zaman belli olur. Tabi deriler de yaşlı onun da etkisi var. Uğraşabilirsem usturalara da ayrı bir konu açarım.
 Yağ sürüldükten sonraki hali:

2-3 sene önce bunu da (Bu da benim değil./ İsmini hatırlayamadı.) restore etmiştim, buna da krom oksitli macun sürülecek. Bir tarafına pembe(kalın), bir tarafına mavi(ince) Tarık Haznedar ustadan aldığım polisaj macununu sürmüştüm. (Ortadaki mdfyi ben koymuştum.)
Fotoğrafı:

« Son Düzenleme: 26 Ocak 2021, 16:50:40 Gönderen: Isparta »

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #22 : 26 Ocak 2021, 16:59:06 »
Süper. İki masat arasında gözle görebileceğin bir fark olacak mı merak ettim, bizi de bilgilendirirsen sevinirim ustam.

Isparta

• 68
  • Furkan-21
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Türkiye
« Yanıtla #23 : 26 Ocak 2021, 18:55:46 »
Süper. İki masat arasında gözle görebileceğin bir fark olacak mı merak ettim, bizi de bilgilendirirsen sevinirim ustam.
Sabunlanmadan önceki ve sonraki halini kast ediyorsunuz sanırım. Sabunlanmadan önce hurda gibiydi, şimdi güzel duruyor. Tahminim üstü biraz alınsa(zımpara, jilet vs.) zeytinyağı yedirilirse sonuç benzer olurdu. Sabun işi kolaylaştırıyor burda. Bilgim, tecrübem olan bir konu olmadığı için bir şey diyemiyorum. Berber amca beğendi baya.  Kendime vaketa deri bulabilirsem, deri masat yapacağım. Sıkıştırma kısmını da denerim.
 Bu arada bana usta diyorsunuz, teşekkür ederim, lakin daha bir bıçak bile yapamadım, yaş olarak da küçüğünüzüm. Bu sıfatı hak etmediğimi düşünüyorum.

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #24 : 27 Ocak 2021, 08:28:50 »
Sabunlanmadan önceki ve sonraki halini kast ediyorsunuz sanırım. Sabunlanmadan önce hurda gibiydi, şimdi güzel duruyor. Tahminim üstü biraz alınsa(zımpara, jilet vs.) zeytinyağı yedirilirse sonuç benzer olurdu. Sabun işi kolaylaştırıyor burda. Bilgim, tecrübem olan bir konu olmadığı için bir şey diyemiyorum. Berber amca beğendi baya.  Kendime vaketa deri bulabilirsem, deri masat yapacağım. Sıkıştırma kısmını da denerim.
 Bu arada bana usta diyorsunuz, teşekkür ederim, lakin daha bir bıçak bile yapamadım, yaş olarak da küçüğünüzüm. Bu sıfatı hak etmediğimi düşünüyorum.

O bende de aynı. :D İlk foruma üye olduğumda herkes bana da ustam diyordu. Başlarda ben de yadırgıyordum ama baktım ki forumun adeti bu sanırım, ben de oradan alışkanlık ismini bilmediğim yada henüz tanışmadığımız üyelere ustam diye hitab ediyorum. ;D

mehmetarslan

• 24
  • Mehmet Arslan, 1980
  • Meslek: bilişim
  • Yer: ankara
« Yanıtla #25 : 28 Ocak 2021, 09:45:23 »
Deri masat için daha önce markasını bilmediğim kahverengi polisaj macunu kullandım. Deri üzerine sürdüğümde tutunmuyor, ufalanıp dökülüyordu. Kullanışlı değildi.
Sefa ustamın tavsiye ettiği krom oksitin toz halini Isparta rumuzlu ustamın gönderdiği https://www.hobiseramik.com/krom-oksit-yesil buradan aldım.
Bebek yağı yerine birkaç damla keten tohumu yağıyla karıştırıp bir deri parçasının iç tarafı üzerine videodaki gibi deneme yaptım. Ustura için kullanılabilir mi o konuda bir şey söyleyemem ancak bıçak üzerindeki sonucu oldukça başarılı.

Yine forumdan öğrendiğim bir bilgidir, yurtdışında üretilen katı maden cilalarının bazılarında domuz yağı da kullanılmaktaymış. Bu konuda hassasiyeti olanlar için hatırlatma yapayım.

Aydın Karakişi

• 1602
  • Meslek: Elektronik 1973
  • Yer: Ümraniye / 05352793989
« Yanıtla #26 : 03 Şubat 2021, 22:46:00 »
Masat için bildiğimiz beyaz araba pasta cilası kullanıyorum bıcaklarımda. Harika iş çıkartıyor.
Geldi ölümlü yalan , gitti ölümsüz gerçek
NFK