Bıçak Sanatı - Forum

Pirinç balçakta bıçak kısmını oturtma ?

Emrah06

• 337
  • Meslek: Bim Management
  • Yer: Ankara
Pirinç balçakta bıçak kısmını oturtma ?
« : 28 Ocak 2021, 23:43:27 »
Merhaba ustalarım, daha önceki yapmış olduğum bıçaktada az bir şey nazaranda olsa bıçağın sap kısmının geçtiği yerde boşluk kalıyor ne yaptıysam gideremedim. Tam sıkı sıkıya oturmuyor.

Elimde malesef çok ince saatçi eğeleri mevcut değil. Tek bir tane var oda 1,5 mm kalınlığında ve bıçağın sapının bu kullandığım eğemden büyük olmasına dikkat ediyorum.

Konu görselini forumda araştırken bulduğum ustamın yapmış olduğu bıçaktan resimledim izni olmadan eğer izin vermezse silebilirim.

Ateşe dayanabildiğin kadar günah işle...

Huseyin KESKİN

• 574
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: sivas/gürün(samsun)
Ynt: Pirinç balçakta bıçak kısmını oturtma ?
« Yanıtla #1 : 29 Ocak 2021, 02:41:02 »
Ustam ben de ilk gizli sap denememi geçen günlerde yaptım, balçak bıçağın kalınlığından yarım mm küçük matkapla delinecek daha sonra sadece yuvarlakları düzleyip biraz çakar gibi Bıçağa sokulmaya çakılacak. Hafif eğe işleriyle tam olana kadar devam edilecek.
Bu işlem haricinde eğer bıçak 6mm gibiyse kuyruk 4mm' ye düşürülebilir yani balçağın geleceği yer 1 er mm inceltilecek.
Eğer yine de boşluk kaldıysa balçağı bıçak üstünde dövebilirsiniz.

Balçağı çizgilerin içinden eğeliyorum sonrada denemelere başlıyorum.

Burada birer mm inceltmiştim kuyruğu.

HüseyiN.TufekCi

• 269
  • hüseyin
  • Meslek: Elektrik
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #2 : 29 Ocak 2021, 02:52:11 »
https://www.instagram.com/tv/CGad7o8hNfD/?igshid=7lq7vj5dgps6
Bana en kolay gelen yöntem bu oldu ama ben kıl testere ile keemiyorum saptan yarım mm ufak delikler açtıktan sonra balcak in arkasına büyük delikler açarak balcagi arkadan inceltiyorum sonrada çekiçle vurarak oturuyorum. balcak incelediği için kolay giriyor hem boşluk kalmıyor
« Son Düzenleme: 29 Ocak 2021, 02:55:52 Gönderen: HüseyiN.TufekCi »
Beni ancak bir ÂMÂ gördü, göremeden anladı neler hissettiğimi.Dert size zeval olmaz. Bana ancak dilsiz anlattı dili olanın dile getiremediklerini.Teşbihte kusur olmaz.

Emrah06

• 337
« Yanıtla #3 : 29 Ocak 2021, 09:54:51 »
Ustam ben de ilk gizli sap denememi geçen günlerde yaptım, balçak bıçağın kalınlığından yarım mm küçük matkapla delinecek daha sonra sadece yuvarlakları düzleyip biraz çakar gibi Bıçağa sokulmaya çakılacak. Hafif eğe işleriyle tam olana kadar devam edilecek.
Bu işlem haricinde eğer bıçak 6mm gibiyse kuyruk 4mm' ye düşürülebilir yani balçağın geleceği yer 1 er mm inceltilecek.
Eğer yine de boşluk kaldıysa balçağı bıçak üstünde dövebilirsiniz.

Balçağı çizgilerin içinden eğeliyorum sonrada denemelere başlıyorum.

Burada birer mm inceltmiştim kuyruğu.

Ustam zamanını ayırıp tek tek yazdığın için teşekkür ederim senin yönteminle yapıyorum zaten hemen hemen hatta çakma meselesinde bir mukaatım olduğu için bu konuyu açma gereksinimi duydum. Bıçak sap ve namlu yerinden kırıldı sanırım çok sert bir bıçaktı.

https://www.instagram.com/tv/CGad7o8hNfD/?igshid=7lq7vj5dgps6
Bana en kolay gelen yöntem bu oldu ama ben kıl testere ile keemiyorum saptan yarım mm ufak delikler açtıktan sonra balcak in arkasına büyük delikler açarak balcagi arkadan inceltiyorum sonrada çekiçle vurarak oturuyorum. balcak incelediği için kolay giriyor hem boşluk kalmıyor

Ustam video yu izleyemedim lakin mantığı anladım. Bu yöntem sanki aklıma daha yattı gibi. teşekkür ediyorum.

Saygılarımla.

Hakan Polat

• 248
  • Meslek: muhasebeci
  • Yer: izmir bayraklı
« Yanıtla #4 : 29 Ocak 2021, 14:31:55 »
      Video gayet iyiymiş. Balçağın arka tarafını geniş açıyoruz. Ön taraftan da vura vura sap kendine balçakta yer açıyor. Benim gibi bu konuda tecrübesizler için güzel bir yöntem.   :2up

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #5 : 29 Ocak 2021, 16:17:45 »
Kyle Royer usulü en güzeli aslında. Kuyruk ricasso noktasında namlu ile buluştuğu yerde dört köşede kot farkı var. Balçak gelip dört köşeden de kot farkı olan yere dayanıp kalıyor. Yani;

Bu klasik yöntemle sadece üst ve alt noktadan ricassoya dayanan balçak tipi:

Kyle Royer ise şu şekilde 4 kenardan da balçağı oturtuyor:

https://www.facebook.com/blademag/photos/a.101070604227/10158425731799228/?type=3&theater

Emrah06

• 337
« Yanıtla #6 : 29 Ocak 2021, 16:55:57 »
Kyle Royer usulü en güzeli aslında. Kuyruk ricasso noktasında namlu ile buluştuğu yerde dört köşede kot farkı var. Balçak gelip dört köşeden de kot farkı olan yere dayanıp kalıyor. Yani;

Bu klasik yöntemle sadece üst ve alt noktadan ricassoya dayanan balçak tipi:

Kyle Royer ise şu şekilde 4 kenardan da balçağı oturtuyor:

https://www.facebook.com/blademag/photos/a.101070604227/10158425731799228/?type=3&theater

Sapı aynen bu şekilde yapıyorum Orkun ustam sap kısmı konik bir şekilde ilerliyor iki taraftan da kesit ve ön görüşten ama dediğim gibi çekiçlerken elimin ayarı yok sanırım kırıldı bıçak bende daha az yük bindirmek için şuan Hüseyin ustamın dediği gibi yapmayı deneyeceğim bakalım. Şuan ki yaptığım bıçak biraz uzun sürdü zaman olarak vakit ayıramadım o yüzden kırmak istemiyorum bir bakıma :)

mhmmd

• **
  • 113
  • Meslek: inşaat mühendisi
  • Yer: denizli (i) , akşehir (m)
« Yanıtla #7 : 29 Ocak 2021, 23:38:21 »
Emrah hocam kullandıgınız fotograf konusunda istemezse kaldırabilirim demişsin,  tabiki kullanabilirsin bir sakıncası yok benim için. çok güzel bir konuya değinmişsin, o fotodaki bıçakta çok ince çalışmama rağmen yine de boşluk kaldı, forumdaşlarımın dediği gibi biraz etliyse profiliniz kuyruk kısmını enlemesine daraltmakta fayda var ve bi boru yardımıyla çakmak hatasıza yakın sonuç verecektir. Fakat pirinç malzemenin gevrek olduğunu hatırlatmak isterim. Eğer  4mm lik açıklığa 6 mm kalınlıktaki bir profili zorlayarak alıştırırsanız patlayabileceği kanaatindeyim. Ben örnek resim olarak koyduğunuz profilde tam ağız açmıştım. Tam ağız açıldığında balçağa oturması için kuyruğunda aynı açıda olması gerekti, yukarıda da bahsedildiği gibi enlemesine inceltmek isterdim fakat, profil hem çok kalın olmadığı için (3.2mm) hem tam ağız açarak profili daha da zayıflattığım için o yönde ilerlemek istemedm. Bu arada bahsi geçen boşluk o kadar dar ki, fotoda çok güzel sırıtırken elinize aldığınızda görmek için ısrarcı olmak gerekiyor. Bir de sağolsun namlu aynalama yaptığı için x2 büyüklüğe çıkıyor..

Emrah06

• 337
« Yanıtla #8 : 29 Ocak 2021, 23:56:21 »
Emrah hocam kullandıgınız fotograf konusunda istemezse kaldırabilirim demişsin,  tabiki kullanabilirsin bir sakıncası yok benim için. çok güzel bir konuya değinmişsin, o fotodaki bıçakta çok ince çalışmama rağmen yine de boşluk kaldı, forumdaşlarımın dediği gibi biraz etliyse profiliniz kuyruk kısmını enlemesine daraltmakta fayda var ve bi boru yardımıyla çakmak hatasıza yakın sonuç verecektir. Fakat pirinç malzemenin gevrek olduğunu hatırlatmak isterim. Eğer  4mm lik açıklığa 6 mm kalınlıktaki bir profili zorlayarak alıştırırsanız patlayabileceği kanaatindeyim. Ben örnek resim olarak koyduğunuz profilde tam ağız açmıştım. Tam ağız açıldığında balçağa oturması için kuyruğunda aynı açıda olması gerekti, yukarıda da bahsedildiği gibi enlemesine inceltmek isterdim fakat, profil hem çok kalın olmadığı için (3.2mm) hem tam ağız açarak profili daha da zayıflattığım için o yönde ilerlemek istemedm. Bu arada bahsi geçen boşluk o kadar dar ki, fotoda çok güzel sırıtırken elinize aldığınızda görmek için ısrarcı olmak gerekiyor. Bir de sağolsun namlu aynalama yaptığı için x2 büyüklüğe çıkıyor..

Bende şuan da elimde kalan bir çelikle kendim evde kullanmak üzere bir şef bıçağı üzerinde çalışıyorum. Pirinç kullanmak çok hoşuma gitti daha önceki yaptığım bir çalışmada, fakat dediğiniz gibi 4mm lik bir bıçağa milimetrenin altında bir boşlukla çakma yaparken bıçağımda kırılma yaşadım. Bunun korkusu ile, bir sonraki yaptığımda sizinki gibi çok ince ele alındığında gözükmeyecek ama bıçak parladığı için midir fotoğraf mı çok kaliteli anlamadığım küçücük bir boşluk var. Bunu kapatmanın yolunu biraz önce denedim tekrardan çakma işlemini arkasında oyukta bıraktım pirinç 5mm kalınlıktan 2,5 mm lere düşürdüm arkasındaki oyuğu ama bu seferde çakarken pirinç ortadan çatladı. Çok küçük bir çatlak belkide zımpara v.s. de yok olacak ama kullanmak istemedim. Belkide arkasındaki oyuğu 1 mm lere düşürmek lazım. Yarın son kalan pirincimi onun için kullanacağım bakalım inş. tutar.

mhmmd

• **
  • 113
« Yanıtla #9 : 30 Ocak 2021, 00:57:46 »

Bende şuan da elimde kalan bir çelikle kendim evde kullanmak üzere bir şef bıçağı üzerinde çalışıyorum. Pirinç kullanmak çok hoşuma gitti daha önceki yaptığım bir çalışmada, fakat dediğiniz gibi 4mm lik bir bıçağa milimetrenin altında bir boşlukla çakma yaparken bıçağımda kırılma yaşadım. Bunun korkusu ile, bir sonraki yaptığımda sizinki gibi çok ince ele alındığında gözükmeyecek ama bıçak parladığı için midir fotoğraf mı çok kaliteli anlamadığım küçücük bir boşluk var. Bunu kapatmanın yolunu biraz önce denedim tekrardan çakma işlemini arkasında oyukta bıraktım pirinç 5mm kalınlıktan 2,5 mm lere düşürdüm arkasındaki oyuğu ama bu seferde çakarken pirinç ortadan çatladı. Çok küçük bir çatlak belkide zımpara v.s. de yok olacak ama kullanmak istemedim. Belkide arkasındaki oyuğu 1 mm lere düşürmek lazım. Yarın son kalan pirincimi onun için kullanacağım bakalım inş. tutar.

bakır kullanmaya nedersiniz? Bakır pirince göre çok daha sünektir. Kapasitesini aşacak şekilde zorlarsanız (abartılmadığı sürece) en fazla hafif şişme yapacaktır.

Emrah06

• 337
« Yanıtla #10 : 31 Ocak 2021, 17:28:37 »

bakır kullanmaya nedersiniz? Bakır pirince göre çok daha sünektir. Kapasitesini aşacak şekilde zorlarsanız (abartılmadığı sürece) en fazla hafif şişme yapacaktır.

Hocam elimde bakır baralardan var 5 cm 5mm ebatlarında kullanmak istesem onu da koyardım ama amacım pirinç yerleştirmek. :)

Saygılarımla. Ben noktayı aldım bana bir tane sap kısımda kullanılan 2 parçalı bir tarafını eğenin alamadığı karbürlü parçadan lazım. Çakarak olmayacak bu iş elimin ayarı yok ya bıçak ya pirinç kırılıyor.

mhmmd

• **
  • 113
« Yanıtla #11 : 31 Ocak 2021, 19:45:24 »
Ben noktayı aldım bana bir tane sap kısımda kullanılan 2 parçalı bir tarafını eğenin alamadığı karbürlü parçadan lazım. Çakarak olmayacak bu iş elimin ayarı yok ya bıçak ya pirinç kırılıyor.

saatçi eğesi olmadan olmaz gibi geliyor.. bence her hobidaşın elinin altında olması gereken bi zımbırtı. ben de çok olmadı geçenlerde aldım 6lı setlerden, öyle ahım şahım fiyatı da yok. neyse artık size kolay gelsin, sonuçları kendi adıma merakla bekliyorum.

Emrah06

• 337
« Yanıtla #12 : 31 Ocak 2021, 21:23:12 »

saatçi eğesi olmadan olmaz gibi geliyor.. bence her hobidaşın elinin altında olması gereken bi zımbırtı. ben de çok olmadı geçenlerde aldım 6lı setlerden, öyle ahım şahım fiyatı da yok. neyse artık size kolay gelsin, sonuçları kendi adıma merakla bekliyorum.

Teşekkür ederim,

Saatçi eğeside var hocam elimde dedim ya çok ince eğeliyorum milimlerle anlatılmayacak kadar ama gel görki çakarken ikisinden birinde feda ediyorum.

Saygılarımla.

Muhammet Acar

• **
  • 397
  • Meslek: ...
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #13 : 31 Ocak 2021, 22:43:35 »
Malzemelerin kırılması çok garip, merak ettim balçağı namluya nasıl çakıyorsunuz ? Yani direkt balçağa vurarak mı yoksa boru tarzı bir şey kullanarak mı ?
'' Gayret bizden, tevfik Allah'tan. ''
'' Nasıl yaşarsanız, öyle ölürsünüz. Nasıl ölürseniz, öyle dirilirsiniz. ''