Bıçak Sanatı - Forum

kiritsuke

exhonage

• *
  • 14
  • yusuf gültekin
  • Meslek: makina mühendisi (öğrenci)
  • Yer: ankara
kiritsuke
« : 15 Mart 2021, 22:03:30 »
  Geçen hafta ilk yaptıklarımı paylaşmıştım ve çok güzel eleştiriler almıştım.
Şimdi o eleştirileri göz önüne alarak yapmaya çalıştığım 2 yeni denememi paylaşıyorum.
Yorum ve eleştirilerinizi bekliyorum.

çelik ck75 3mm

kiritsukenin (mutfak bıçağı) kabza sırayla ceviz, pirinç, ceviz, gürgen
2. bıçağın kabza dut

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: kiritsuke
« Yanıtla #1 : 16 Mart 2021, 00:46:01 »
Eline sağlık.

Sait

• 349
  • Meslek: Tıbbi Satış Mümessili
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #2 : 16 Mart 2021, 07:52:00 »
Elinize sağlık şef temiz olmuş.

orkunaydin350

• *
  • 1958
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #3 : 16 Mart 2021, 11:37:18 »
Çok emek verilmiş ve titiz çalışılmış, tebrik ederim. Bu noktadan sonra daha ileriye taşımak için yapmanız gereken tek şey daha titiz perdah. Zımpara aslında birçok estetik sorunun çözümü.

Mesela şef bıçağı hakkında konuşmak gerekirse namlu hatları gayet güzel. Bunu çok daha pahalı ve tanınmış bir ustanın bıçağından ayıran tek fark bence perdahı. Yani bu namluyu nizami şekilde istasyon atlamadan daha yüksek kumlara kadar perdahlasaydın ve Japon bir ustanın elinden çıkmış deseydin kimse itiraz etmezdi ve inanırdı. Yani bence işin zor kısmı tasarım ve dizayn halledilmiş, geriye daha temiz ve titiz zımpara işçiliği kalmış. Kabza tarafında da bir tavsiyem olacak; daha minimalist çalış. Yani kabzalarda ana büyük parça ile diğer küçük parçalar arasında ebat farkı olmalı. Senin kabzanda koyu parçalar ve pirinç ara parça fazla kalın kalmış. Daha ince olsalardı, özellikle pirinç daha ince olsaydı, daha estetik görünürdü ve devamındaki ana parça yanında minimalist görünüm katardı.

Diğer bıçak hakkında konuşmak gerekirse gordüğüm problem hatların çok yuvarlanmış olması. Genel profilin çevresi çok yuvarlanmış ve keskin hatlar kaybedilmiş. Mesela kabzanın sonunda üst köşe ve alt köşe kaybolmuş, neredeyse yuvarlak bir kabza sonu oluşmuş. Aynı şekilde ricasso tarafında kabzanın bitip ricassonun en uç noktası yuvarlanmış ve keskin hatlar kaybolduğu için estetik görünüm kaybolmuş. Taşlama hattı ve taşlama eşiğinde de aynı durum sözkonusu. Buralarda çizgilerin ve hatların keskinliğini, geçişlerini belirgin hale getirdiğinde daha başarılı bir görünüm kazanabilirsin. Bir önceki şef bıçağında bahsettiğim perdah hassasiyetini bu bıçakta da gösterdiğinde sınıf atlamış bir işçilik ortaya çıkabilir. Kabzadaki pimlerin yerleşimi, benim kişisel olarak tercih eteyeceğim bir yerleşim olduğu için kötü eleştiri yapmak istemiyorum ama benim kişisel zevkimi sorarsan eğer özel bir neden yoksa(epoxy kullanmamak gibi, sağlamlık kaygısı gibi) bu kadar kalın ve çok pim kötü görünüyor. Daha ince ve iki tane pim daha kibar görünürdü. Kabzanın üstten görüntüsü önceki bıçağa göre çok çok iyi. Burada bir başarı var, tebrik ederim. Bu başarıyı estetik görünümle birleştirdiğinde üst seviye bir çalışma çıkarabilirdin.

Mercek altında başlığının hakkını vermeye çalıştım, umarım çok ofansif bir yorum olmamıştır. ^-^ Bu iki bıçağı eleştiri değilde normal bir paylaşımda görmüş olsaydım, el kabiliyeti kazanmış ve ilk çalışmasına göre çok yol kat etmiş bir usta hakkında konuşuyor olurdum. Yani yukarıdaki eleştirilerimin yanında aslında işin tasarım kısmını ve beraberinde daha iyi bir bıçak yapmak için keşfedilmesi gereken noktaları çözdüğünüzü görebiliyorum. Paylaşımlarınızın devamını bekliyorum. :2up

exhonage

• *
  • 14
  • yusuf gültekin
« Yanıtla #4 : 18 Mart 2021, 22:33:11 »
    Öncelikle yorumlarınız için çok teşekkür ederim,

Orkun ustamın dediği daha keskin hatlar konusunun üzerine çalışacağım.
sanırım yapması daha kolay olduğu için biraz daha yuvarlak hatlara kaçıyodum, dikkat edicem

Şaban Kurt

• 1201
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #5 : 02 Mayıs 2021, 19:57:27 »
Elinize sağlık güzel olmuşlar  herşey bir anda olmuyor zamanla herşey oturuyor geçenlerde ilk
Yaptıgım bıçağa denk geldim bi ona baktım birde şimdi yaptıklarıma velhasıl kelam herşey tecrübe ile oluyor  :)
Gendarmerie Special Operation...

iskender

• 69
  • Meslek: kamu
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #6 : 02 Mayıs 2021, 21:59:05 »
Ellerinize sağlık, gayet güzel olmuş, arkadaşlar zaten her detaydan ince ince bahsetmişken, bana bişey kalmamış .Ama çelik konusunda bişey söyleyebilirim, Ck75 korozyon ve leke alma konusunda çok nazlıdır.Domates kesip 10 dk beklesen reaksiyona giriyor çelik, leke oluşturuyor.Acı tecrübelerle sabit 😁

Huseyin KESKİN

• 574
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: sivas/gürün(samsun)
« Yanıtla #7 : 02 Mayıs 2021, 23:57:48 »
eline sağlık özellikle 2. bıçağın formunu çok beğendim ama 1. bıçak için aynısını söyleyemem çünkü bıçağın kesici tarafı düze daha yakın olmalıydı bana kalırsa, biraz "tombul" geldi form olarak :) bir de sap sırt ile paralel değil kıç tarafına doğru biraz havalanmış.
ikinci bıçakta sapın en başı çok düz kesilmiş orayı biraz daha yuvarlasan daha güzel olurdu.
Genel olarak iki bıçakta hiç acemice değil eline sağlık :)

exhonage

• *
  • 14
  • yusuf gültekin
« Yanıtla #8 : 09 Mayıs 2021, 00:56:19 »
Ellerinize sağlık, gayet güzel olmuş, arkadaşlar zaten her detaydan ince ince bahsetmişken, bana bişey kalmamış .Ama çelik konusunda bişey söyleyebilirim, Ck75 korozyon ve leke alma konusunda çok nazlıdır.Domates kesip 10 dk beklesen reaksiyona giriyor çelik, leke oluşturuyor.Acı tecrübelerle sabit 😁

evet ustam benim içinde biraz acı bi tecrübe oldu ne kadar hızlı temizlesemde kararma yapıyor bir miktar.
şimdi bi benzerini 4116 dan yapmaya başladım bakalım o nasıl olacak

iskender

• 69
  • Meslek: kamu
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #9 : 16 Mayıs 2021, 22:38:48 »

evet ustam benim içinde biraz acı bi tecrübe oldu ne kadar hızlı temizlesemde kararma yapıyor bir miktar.
şimdi bi benzerini 4116 dan yapmaya başladım bakalım o nasıl olacak
4116 sorun yaşatmaz korozyon konusunda, Ck75 çeliği de karartarak kullanabilirsiniz.