Bıçak Sanatı - Forum

Açılı bileme

Hikoglisemi

• *
  • 42
  • Ego primum tollo, nominor quoniam leo.
  • Meslek: Acil tıp teknisyeni
  • Yer: Sivas
Ynt: Açılı bileme
« Yanıtla #20 : 05 Nisan 2021, 19:15:59 »
10000 son taş ile bitirdim şuan açı 12.5
yani 10000 kumda ayna gibi parlak olması gerekmiyormu. yada resim cok yakından çekildigi icinmi oyle. bileme yaparken taş değiştirdiginizde bütün ağıza değdiğine eminmisininiz.bu tip aparat kullanırken taş değişiminde ben kesici ağızı marker kalemle boyuyorum ki taş bütün hatta değiyormu diye görebiliyorum
yakın çekim olduğu için sanırım öyle çıkmış fotoğrafta
Ego primum tollo, nominor quoniam leo.
https://www.instagram.com/atolye_avar/?hl=tr

Hikoglisemi

• *
  • 42
« Yanıtla #21 : 05 Nisan 2021, 19:19:47 »
Merhabalar,

Ben de bu tarz bir bileyleme aparatını tamamlamak üzereyim o yüzden birkaç sorum olacak...

Taşı ne ile kullanıyorsunuz acaba? Su / yağ?
Bir taşı aynı sadece bir yönde mi kullanıyorsunuz yoksa gidiş/geliş her iki yönde de mi?
Daha ince taşa geçtiğiniz zaman yönü değiştirip çizikleri gidermeye çalışıyor musunuz yoksa hep aynı yönde mi devam ediyorsunuz? (Ör: hafif sağdan sola doğru iken daha sonra hafif soldan sağa gibi)

Bir de naçizane 10 derece çok düşük bir açı gibi geldi.  Outdoor kullanımında ağzın daha dayanıklı olması için daha yüksek açıda bilenmesi gerekebilir.
hocam taşları su veya camsil ile ıslatıyorum 3000 6000 10000'lik taşlarda ise ince makineyağı kullanıyorum. taşları sürekli aynı yönde hareket ettiriyorum sağdan sola veya solnda sağa gibi yukarı iterek yapıyorum.
hocam açı ile ilgili kafamda soru işaretleri var forumda bir kaç arkadaş cevaplamış. mesela 25 derecelik bir açı ile bileme yapmak istiyoruz. bıçağın sol yüzü için açımızı 12.5'a sabitlememiz lazım sanırım değilmi ?

Hikoglisemi

• *
  • 42
« Yanıtla #22 : 05 Nisan 2021, 19:22:10 »
Uzun zamandır  Hemen hemen çoğu bıçağı Pukko hariç makinada açmadım
Lansky bileme seti ile açtım n690 dahil ağzı biraz daha ince 0.5 mm bırakıyorum
Bir taraftan bilerken diğer kısımdan sıvama yapıyor mu veya bıçağı aparattan çıkarıp ağız inceliğini kontrol ediyorum bu tarz taşlarla bileme yapmak uzun zaman alıyor fakat keskinlik istenilen açı gayet güzel oluyor makinayla yakından uzaktan alakası olmuyor büyük ihtimal taşları hızlı geçiyorsunuz yeterli aşındırma yapmıyor maximum bir taşı kendimden örnek vereyim ilk kalın kumda her iki tarafa da 20 dakika çalışıyorum sertlik aşındırma direnci vs zamanı ikiye katlar ayrıca taş kalitesi çok farkeder.
hocam size bi sorum olucak her iki yüzeyinde eşit olması için ben mesela sağ yüzü için 30 kez sürüyorum diğer yüz için 30 kez taşlar inceldikçe sürme sayısını düşürmelimiyim yoksa aynı sayıda mı sürmeliyim ? dediğiniz gibi işlemi biraz çabukda bitiriyor olabilirim.

Basat

• 211
  • Meslek: Memur
  • Yer: Tatvan
« Yanıtla #23 : 05 Nisan 2021, 20:12:05 »
İlk cevapta paylaştığım videoyu izlerseniz bütün sorularınıza cevap bulabilirsiniz.
Açı tek yanak için geçerlidir.
Başarılı olan insanların ortak özelliği, çok çalışmalarıdır.
———————————————————-
https://www.instagram.com/avci_knives/

Şaban Kurt

• 1201
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #24 : 05 Nisan 2021, 22:56:01 »
Bir taraftan bilerken diğer kısımdan sıvama yapıyor mu veya bıçağı aparattan çıkarıp ağız inceliğini kontrol ediyorum bu tarz taşlarla bileme yapmak uzun zaman alıyor fakat keskinlik istenilen açı gayet güzel oluyor makinayla yakından uzaktan alakası olmuyor büyük ihtimal taşları hızlı geçiyorsunuz yeterli aşındırma yapmıyor maximum bir taşı kendimden örnek vereyim ilk kalın kumda her iki tarafa da 20 dakika çalışıyorum sertlik aşındırma direnci vs zamanı ikiye katlar ayrıca taş kalitesi çok farkeder.
hocam size bi sorum olucak her iki yüzeyinde eşit olması için ben mesela sağ yüzü için 30 kez sürüyorum diğer yüz için 30 kez taşlar inceldikçe sürme sayısını düşürmelimiyim yoksa aynı sayıda mı sürmeliyim ? dediğiniz gibi işlemi biraz çabukda bitiriyor olabilirim.
Bence sorun az bilemeniz dediğim gibi
Sertlik ve aşınma direnci büyük etken o yüzden ağzın aşınmasını maximum kalın taşla yaptıktan sonra inceliğini kontrol edin sonra bir alt kuma geçin sorun bence az bilemenizle kaynaklı hala yapamıyorsanız

ağzın komple bileyin kılağı yani ağız sıvanması çapak oluşsun sonra sırada ki taşlara geçin sorun çözülür bence her iki tarafı eşit bilemek sorunu çözmez çünkü ağız bir tarafta tamamen körelmiştir uc kısımda daha pürüzsüz bir kesim yapılabilir örnek olarak söylüyorum

o yüzden bileme sayısını hesaba katmayın ağızın kalın kumda ciddi bir seviyede incelediğini görürseniz bir alt kuma geçin çünkü bütün kumları aynı sayıda bileme yapmak bıçağı bilemez aşınmayı arttıracak olan en kalın kum olan taştır bir aşınma yeterli seviyeye gelmezse kalın kumda ince kumlarla daha çok bocalarsınız ve sağlıklı bileme yapamazsınız.
« Son Düzenleme: 05 Nisan 2021, 23:03:34 Gönderen: Şaban Kurt »
Gendarmerie Special Operation...

Hikoglisemi

• *
  • 42
« Yanıtla #25 : 05 Nisan 2021, 23:10:51 »
Bence sorun az bilemeniz dediğim gibi
Sertlik ve aşınma direnci büyük etken o yüzden ağzın aşınmasını maximum kalın taşla yaptıktan sonra inceliğini kontrol edin sonra bir alt kuma geçin sorun bence az bilemenizle kaynaklı hala yapamıyorsanız

ağzın komple bileyin kılağı yani ağız sıvanması çapak oluşsun sonra sırada ki taşlara geçin sorun çözülür bence her iki tarafı eşit bilemek sorunu çözmez çünkü ağız bir tarafta tamamen körelmiştir uc kısımda daha pürüzsüz bir kesim yapılabilir örnek olarak söylüyorum

o yüzden bileme sayısını hesaba katmayın ağızın kalın kumda ciddi bir seviyede incelediğini görürseniz bir alt kuma geçin çünkü bütün kumları aynı sayıda bileme yapmak bıçağı bilemez aşınmayı arttıracak olan en kalın kum olan taştır bir aşınma yeterli seviyeye gelmezse kalın kumda ince kumlarla daha çok bocalarsınız ve sağlıklı bileme yapamazsınız.
analdım hocam teşekkürler

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #26 : 06 Nisan 2021, 22:46:45 »
Şaban ustam sende lansky hangi taşları var bana bı resim atarmisin insta dan

Şaban Kurt

• 1201
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #27 : 06 Nisan 2021, 23:28:53 »
Şaban ustam sende lansky hangi taşları var bana bı resim atarmisin insta dan
İzindeyim ustam suan eve döndüğümde atayım
Gendarmerie Special Operation...

Hakan Polat

• 248
  • Meslek: muhasebeci
  • Yer: izmir bayraklı
« Yanıtla #28 : 09 Nisan 2021, 14:42:29 »
Selamlar bende sizin gibiydim elimle açmaya çalışıyordum olmuyordu etmiyordu derken biraz zaman geçtiğinde jilet keskinliği gibi keskinlik serbest elle bile almaya başladım buradaki biraz el alışması gibi geliyor bana açılarda önemli tabiki.
Hocam normal biley taşımı var sizde yoksa bu attığım setten mi var

Kendi yapmış olduğum bileyleme aparatı var ama işin aslı ilk yaptığım bıçaklar çok sert olduğundan elmas v.b. gibi şeylerimde yoktu. Elimde 3 tane taşım varken onlarla da ve zımparalarla da açamamıştım ilk kesici ağızı şuan karbosanın kırmızı tırpan taşını almıştım çok yüksek sertlik hissettiğim 62 Hrc gibi bıçaklarımın ilk ağızlarını onunla açtım 10 dakikamı almadı. Sonrasında düz bir düzleme yapıştırdığım zımparalar ile 80 - 120 - 200 - 320 - 500 - 800 - 1000 -1500 gibi klagı gidene kadar elde serbest bileyliyorum. Geriye kalan 3 taşımı da kullanıyorum ama zımparalardan aldığım o keskinliği alamıyorum. Taş dediklerimde çok kaliteli değiller açıkçası o yüzden taşlar yalan gibi diyemiyorum. Tek bildiğim çin malı gibi olanlar hayatta işe yaramıyorlar.

Saygılarımla.

Emrah ustam. Dediğiniz tırpan taşı o kadar iyi iş görüyor mu kesici ağzı açarken? Bıçaklar bitince acaba kesici ağzı nasıl açarım diye kara kara düşünüyordum da.