Bıçak Sanatı - Forum

Kesici ağız açma ve bilemede cırt zımpara çözümü

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
MALZEMELER

Şarjlı matkap  (Yavaş devir özelliği olması ve ayakta durabilmesi nedeniyle tercih ettim.
Cırt zımparayı matkapla kullanmaya yarayan aparat.
Cırt zımparalar (80 - 120 - 220 - 400 - 800 - 1000 - 2000 --- Kum aralıkları tercihe göre değişebilir.)
Deri masat
« Son Düzenleme: 15 Mayıs 2021, 21:04:59 Gönderen: dela »

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
Ynt: Kesici ağız açma ve bilemede cırt zımpara çözümü
« Yanıtla #1 : 14 Mayıs 2021, 09:19:35 »
UYGULAMA

Yavaş devirde ve dönme yönü kesinlikle namluya doğru olacak. (Diğer şekilde kesici ağız çizgisinde kaçmalar oluyor.)

Yavaş dönme olduğu için açıyı ayarlama rahat oluyor.

Son resim kağıt kesme testi.  :)

Umarım birinin işine yarar.
« Son Düzenleme: 14 Mayıs 2021, 18:18:31 Gönderen: dela »

Arıklı işi Cemil usta

• **
  • 183
  • Cemil- Murat
  • Meslek: Bıçakçı
  • Yer: Çanakkale
« Yanıtla #2 : 14 Mayıs 2021, 10:09:27 »
Ustam çok kullanışlı olmuş. Ellerinize sağlık.
Merak ettiğim matkabı bir yere sabitliyormusunuz yoksa serbert olarak uyguladiginiz baskı ilemi işlemi gerçekleşiyor. Şu sebeple ki eğer serbest ise çok az bir baskı ile matkap devrilecektir.
Tağut'a kulluk etmekten kaçınan ve Allah'a içten yönelenlere müjde vardır. (Bu) kullarımı müjdele.
(39-Zümer 17)

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #3 : 14 Mayıs 2021, 16:17:21 »
Merak ettiğim matkabı bir yere sabitliyormusunuz yoksa serbert olarak uyguladiginiz baskı ilemi işlemi gerçekleşiyor. Şu sebeple ki eğer serbest ise çok az bir baskı ile matkap devrilecektir.
Sol elimle matkabı tutuyorum. Sağ elimle bıçağı.

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #4 : 14 Mayıs 2021, 16:19:32 »
Yanlız ben bir uyarıda bulunayım, bu tarz merkez eksende dairesel dönüş yapan zımparalar/taşlar/polisajlar/keçeler tehlikelidir. Bant zımpara mesela dairesel değil, kare(4 teker) yada U harfi(2 teker) şeklinde dönüş yapar ve daha güvenlidir. Fakat spiral el motoru, yada bu tarz mile bağlanan dairesel dönen aletler eğer orta merkezden diğer tarafa kayarsanız dalma ve atma yapabilir. Yani sadece dönen daireninsize yakın yarım daire yüzeyini kullanmalısınız. Tehlike oluşturacak hareket kafanızda canlandı mı bilmiyorum ama eğer isterseniz bir video yada görsel üzerinde anlatmaya çalışırım.

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #5 : 14 Mayıs 2021, 16:29:08 »
Yanlız ben bir uyarıda bulunayım, bu tarz merkez eksende dairesel dönüş yapan zımparalar/taşlar/polisajlar/keçeler tehlikelidir. Bant zımpara mesela dairesel değil, kare(4 teker) yada U harfi(2 teker) şeklinde dönüş yapar ve daha güvenlidir. Fakat spiral el motoru, yada bu tarz mile bağlanan dairesel dönen aletler eğer orta merkezden diğer tarafa kayarsanız dalma ve atma yapabilir. Yani sadece dönen daireninsize yakın yarım daire yüzeyini kullanmalısınız. Tehlike oluşturacak hareket kafanızda canlandı mı bilmiyorum ama eğer isterseniz bir video yada görsel üzerinde anlatmaya çalışırım.

Şu başlıkta da benzer bir konu konuşulmuştu ve birkaç tavsiye var: https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=12804.0

Arıklı işi Cemil usta

• **
  • 183
  • Cemil- Murat
  • Meslek: Bıçakçı
  • Yer: Çanakkale
« Yanıtla #6 : 14 Mayıs 2021, 16:56:07 »

Zımpara kısmı yukarı gelecek şekilde bir yere sikistirsak ustam mengene vb gibi bir aparat daha mı iyi olur gibime geldi
Tağut'a kulluk etmekten kaçınan ve Allah'a içten yönelenlere müjde vardır. (Bu) kullarımı müjdele.
(39-Zümer 17)

KAZIMUGUR

• **
  • 121
  • Meslek: Elk müh
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #7 : 14 Mayıs 2021, 17:10:17 »
Yukarıda anlatıldığı gibi , uygun dönüş açısıyla yaklaşımlarda zımparanın tüm yüzeyinden istifade etmek mümkün değil.
Aşağıdaki gibi bir düzenek daha uygun ve hesaplı ve kullanışlı ve daha az tehlikeli ( yok değil ) .
Köşebent - profil - ahşap .. bir şase ve dönebilen her çeşit motor.
Zaten devir düşük olmalı..
Hatta ek olarak disk kalınca ve kauçuk-silikon kaplı olursa üstüne zımpara bir de rampa  üfff .. ustura halt etmiş

https://www.youtube.com/watch?v=vVnMmcFTYS8

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #8 : 14 Mayıs 2021, 18:23:07 »

İyiki uyardın Orkun. Yanlış anlaşılmaya müsait.
Paylaşımda özellikle vurguladım ama yanlış anlaşılabilir. Benim yaptığım şekilde normal matkap, taşlama vb. alete yer yok.
Sadece yavaş devir özelliği olan şarjlı matkap. Bu modda dönme hızı vidalama hızı anlaşılmalı.

Bu hızda merkezkaç etkisi yok gibi birşey.
Neyse paylaşımda vurguladığım kısımları kırmızı renk yaptım.

Zımpara kısmı yukarı gelecek şekilde bir yere sikistirsak ustam mengene vb gibi bir aparat daha mı iyi olur gibime geldi

Ben sorun yaşamadan bu şekilde sonuç aldım. Geliştirme çalışmaları tehlikeli mutasyon olmasın.  :)

Yukarıda anlatıldığı gibi , uygun dönüş açısıyla yaklaşımlarda zımparanın tüm yüzeyinden istifade etmek mümkün değil.
Aşağıdaki gibi bir düzenek daha uygun ve hesaplı ve kullanışlı ve daha az tehlikeli ( yok değil ) .
Köşebent - profil - ahşap .. bir şase ve dönebilen her çeşit motor.
Zaten devir düşük olmalı..
Hatta ek olarak disk kalınca ve kauçuk-silikon kaplı olursa üstüne zımpara bir de rampa  üfff .. ustura halt etmiş

https://www.youtube.com/watch?v=vVnMmcFTYS8

Teşekkürler.

« Son Düzenleme: 15 Mayıs 2021, 21:05:51 Gönderen: dela »