Mercek Altında bölümü olduğu için biraz açık konuşacağım, amacım incitmek değil en baştan söyleyeyim. Bana göre; forumda bulunan bunca bilgi ve deneyime karşın, bu konuda hala" deneme yanılma " yöntemini kullanmak ya güvensizlikten veya macera duygusundan kaynaklanıyordur düşüncesindeyim. Mutfak bıçağı yaparken paslanmaz veya paslanır çelik kullanmak, bulunduğumuz koşullarda sadece ve sadece bir "tercih" olmalıdır, bunun dışındaki bir yaklaşımı, biraz da bulunulan ortamdaki var olan bilginin değersizleşmesi olarak görüyorum. Böyle bir platformda ve böyle bir konuda "deneme yanılma" yöntemiyle bir şey yapmayı kimse kusura bakmaz ise ciddiyetsiz bir durum olarak görüyorum. Karbon çelikleri ile, asidik yiyecekler veya ortamda bulunan nem-su ile haşır neşir olma durumunda, karbon çeliğinin buna ne tepki vereceğini bilmek için deneyime gerçekten ihtiyaç var mı?? Şaban ın önerdiği Duracoat kaplama veya bir başka kaplama da çözüm olmayacaktır, çünkü er veya geç kesici ağzın bilenmesi gerekecek veya zaten kesici ağzı kaplasanız bile zaten bu kısmın bilenmesi gerekecek, dolayısıyla bıçağın diğer tarafları paslanmaya dayanıklı olsa da kesen kısım paslanmaya devam edecektir. Peki bu durumun ne sakıncası var? kozmetik kaygılar hariç bir bıçağın paslanmasının, gıdaya veya sağlığa bilinen bir zararı yoktur, durum tamamen kozmetiktir, yani kararma veya paslanmaya takılmadan kullanıma devam etmekte bir sakınca yok.
Bunlar dışında, bıçağın balçak kısmında kullanılan bakır çok iyi alıştırılmış, ama bakırın zaman içerisinde bakır sülfür veya sülfat oluşturabileceğini akılda tutmakta yarar var, çünkü bu demir oksitin tersine, bildiğiniz zehirdir ve gıdayla teması halinde sakınca yaratabilir.
Hocam kusuruma bakmayın, bence bu bıçağı mevcut haliyle kullanın, takılmayın paslanmasına da çünkü gayet iyi iş görür ( bakıra dikkat)