Bıçak Sanatı - Forum

İlk bıçağım huzurlarınızda

Alli

• 55
  • Ali
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: İstanbul
İlk bıçağım huzurlarınızda
« : 07 Haziran 2021, 00:05:06 »
Merhaba ustalarım evde eski bir satır bulmamla başlayan serüvenim sonunda bitti ve sizlerin değerlendirmesine sunuyorum.
Bıçağımın ölçüleri satırın ölçüleriyle sınırlı olduğu için ve elime oturmayan bir bıçağın işime yaramayacağını bildiğim için namlusu bir kısa oldu.
Bu bölümün amacını okudum ve beni çok geliştireceğini düşündüğüm için buraya atıyorum. Eleştiri ve yorumlarınızı beklemekteyim.  ;D

(satırı yapan abinin adı sabri  ;D )

Çeliği sanırım yay çeliği
Kalınlığı: 4mm
Uzunluk: 20cm
Ağız açısı: 26º (ağız açmak için kullanılan rampam ve uygun malzemem yoktu o yüzden çok net değil hatları, ama artık rampam var ve o yüzden 26º yazabildim  :) )
Menevişi: 200℃' de 10 dakika yapıldı
Sap malzemesi: dişbudak ağacı

https://www.hizliresim.com/923c64d
https://www.hizliresim.com/5ehggy8
https://www.hizliresim.com/s0baszy
https://www.hizliresim.com/a8mftsy

Yasin UZ

• 597
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
Ynt: İlk bıçağım huzurlarınızda
« Yanıtla #1 : 07 Haziran 2021, 00:23:50 »
Eline sağlık.
Normalde kabzanın iç kısmı dış bükey olur sende tam tersi olmuş sanırım :)
Kabzanın sonundaki deliği ahşapla bir yapsaydın daha güzel olurdu.
İlk bıçak için pimleri gayet güzel oturmuş tebrik ederim.
Şöyle bir görsel bırakıyorum

Alli

• 55
  • Ali
« Yanıtla #2 : 07 Haziran 2021, 00:31:47 »
Eline sağlık.
Normalde kabzanın iç kısmı dış bükey olur sende tam tersi olmuş sanırım :)
Kabzanın sonundaki deliği ahşapla bir yapsaydın daha güzel olurdu.
İlk bıçak için pimleri gayet güzel oturmuş tebrik ederim.
Şöyle bir görsel bırakıyorum
Sapı dediğiniz gibi çizdim aslında ama nedense yapınca öyle olmadı bir dahakinde düzgün yapacağım.
Sondaki delik normalde kabzanın bir parçasıydı yani dediğiniz gibi orası kapalıydı ama içim içimi yedi kes orayı diye ama yaptıktan sonra fark ettim ki eli rahatsız ediyor.
Bıçağın tasarımını ben yaptım o yüzden keskin tarafı yukarı doğru devam ediyor nedense çok hoşuma gidiyor böyle olunca ama bilemesi çok zordu bir daha yapmam.  ;D
« Son Düzenleme: 07 Haziran 2021, 00:35:30 Gönderen: Alli »

Yasin UZ

• 597
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #3 : 07 Haziran 2021, 00:38:49 »
Başlarda tamamen görsel olarak oluşturuluyor, kullanışlılığını düşünemiyor insan şöyle olsa güzel olur güzel görünür diyoruz ama bıçak bitip iş kullanmaya gelince fark ediliyor işlevsel olarak yapılan hatalar. 1 bıçak yapmak 1000 tane bıçak yapım videosu izlemekten çok daha faydalı :) Devamını bekliyorum inşallah  :2up
-Fotoğrafları da paintte 200 kb a düşene kadar orantılı şekilde görselin boyutunu küçültebilirsin öyle yaparsan doğrudan fotoğraf ekleyebilirsin konuya.
« Son Düzenleme: 07 Haziran 2021, 00:40:58 Gönderen: Yasin UZ »

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #4 : 07 Haziran 2021, 00:40:57 »
Bıçak formunun geneli itibariyle gözümü tırmalayan bir yan görmedim.
Elde rahat bir tutuş sağlıyorsa kabza formu da bende herhangi bir göz tırmalaması yapmadı.
Anladığım kadarıyla ısıl işlemi kendiniz yaptınız. Ama meneviş süresi ile ilgili forumda yayınlanan çizelgelerdeki
sürelere uymanızı tavsiye ederim. Pimlerin yerleri konusu gözden geçirilmeli. Namlu formu Osmaniye Ali Umuş
bıçaklarını hatırlattı.  4 mm kalınlık için bu kadar dar taşlama hattıyla (kullandığınız
satır ağıza doğru daralan bir yapıdaysa bu kısım atlanmalı) kesme performansı yakalamak zor.
İş temizliği konusu üzerinde önemle durulması gereken bir konu.
Neyse. İlk elin günahı olmazmış. Elinize sağlık.  :)

Alli

• 55
  • Ali
« Yanıtla #5 : 07 Haziran 2021, 00:42:05 »
Başlarda tamamen görsel olarak oluşturuluyor, kullanışlılığını düşünemiyor insan şöyle olsa güzel olur güzel görünür diyoruz ama bıçak bitip iş kullanmaya gelince fark ediliyor işlevsel olarak yapılan hatalar. 1 bıçak yapmak 1000 tane bıçak yapım videosu izlemekten çok daha faydalı :) Devamını bekliyorum inşallah  :2up
Evet ustam öyleymiş öğrenmiş oldum. Diğer başlığımda önerilen susuz ck67 çeliği aldım yakın zamanda yeni şeylerle geleceğim.  ;D

Alli

• 55
  • Ali
« Yanıtla #6 : 07 Haziran 2021, 00:49:31 »
Bıçak formunun geneli itibariyle gözümü tırmalayan bir yan görmedim.
Elde rahat bir tutuş sağlıyorsa kabza formu da bende herhangi bir göz tırmalaması yapmadı.
Anladığım kadarıyla ısıl işlemi kendiniz yaptınız. Ama meneviş süresi ile ilgili forumda yayınlanan çizelgelerdeki
sürelere uymanızı tavsiye ederim. Pimlerin yerleri konusu gözden geçirilmeli. Namlu formu Osmaniye Ali Umuş
bıçaklarını hatırlattı.  4 mm kalınlık için bu kadar dar taşlama hattıyla (kullandığınız
satır ağıza doğru daralan bir yapıdaysa bu kısım atlanmalı) kesme performansı yakalamak zor.
İş temizliği konusu üzerinde önemle durulması gereken bir konu.
Neyse. İlk elin günahı olmazmış. Elinize sağlık.  :)
Evet ustam menevişte biraz hata yaptım. Pimlerde de normalde ortaya daha yakındılar ama elimde 4mm pim olduğu halde 4.5mmlik uçla delmişim bıçağı o yüzden yeni delikler için çatlama vs de olmasın diye biraz uzaklaştım orijinal yerlerinden.
Taşlama açısı da satırın düz yerini kullandım ama ısıl işlemden önce eğe ile neredeyse 10 derecelik bir açıyla eğim verdim oraya o yüzden öyle duruyor ustam yoksa yine satır olurdu ama neyse ki şu an kıl alabiliyor.
Ustam birde iş temizliği dediğiniz ney tam olarak.  ;D
(Ustam şimdi baktım da dediğiniz bıçaklara cidden çok benziyor ama kopya çekmedim  ;D)
« Son Düzenleme: 07 Haziran 2021, 01:00:22 Gönderen: Alli »

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #7 : 07 Haziran 2021, 01:11:46 »
..........

İş temizliği; bıçakta, namlu yüzeyi işçiliği, taşlama hattının düzgünlüğü, formu çıkarırken kesim yerlerindeki dalgalanmalar, çabaklar, pim deliklerinin patlatmadan/yakmadan pim ölçüsünde ve düzgün açıyla delinmesi, kalan zımpara izleri, delinen deliğin sağa sola düzensiz genişlemesi, çapaklaması, metal sıvanmaları gibi çok genel bir ifade olmakla birlikte kısaca işin olması gerektiği gibi olmasını ifade eder.
Eskilerin tabiriyle "etrafına cami, ağyarına mani" bir tanımlama yapmaya çalıştım ama eksiği çoktur eminim.  :)

Alli

• 55
  • Ali
« Yanıtla #8 : 07 Haziran 2021, 01:18:50 »
..........

İş temizliği; bıçakta, namlu yüzeyi işçiliği, taşlama hattının düzgünlüğü, formu çıkarırken kesim yerlerindeki dalgalanmalar, çabaklar, pim deliklerinin patlatmadan/yakmadan pim ölçüsünde ve düzgün açıyla delinmesi, kalan zımpara izleri, delinen deliğin sağa sola düzensiz genişlemesi, çapaklaması, metal sıvanmaları gibi çok genel bir ifade olmakla birlikte kısaca işin olması gerektiği gibi olmasını ifade eder.
Eskilerin tabiriyle "etrafına cami, ağyarına mani" bir tanımlama yapmaya çalıştım ama eksiği çoktur eminim.  :)
Estağfurullah ustam, benim için çok açıklayıcı oldu bir dahaki sefere daha dikkat ederek yapacağım.  :)

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
« Yanıtla #9 : 07 Haziran 2021, 10:16:31 »
Hocam elinize emeğinize sağlık. Ben bıçak hakkında yorum yapamayacağım zira ustalar yapmışlar. Devamını bekliyoruz. Ben de geçen Cumartesi eldeki imkanlarla eğeleme rampasına başladım, haftaya tamamlamış olurum sanırsam. Yasaktan çıkışın ilk haftası olunca insan hantallaştığını hissediyor.  :D

Benim bir sorum olacak, susuz CK67 çeliği nereden temin ettiniz? Ben internetten bakınca sulu çıkıyor hep karşıma.
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

Arıklı işi Cemil usta

• **
  • 183
  • Cemil- Murat
  • Meslek: Bıçakçı
  • Yer: Çanakkale
« Yanıtla #10 : 07 Haziran 2021, 10:19:44 »
https://www.mehmetmarangoz.com.tr/bicaklar-1382726259/lama

Sitede mevcut. Benim bildiğim ve her daim alış veriş yaptığım en iyi site
Tağut'a kulluk etmekten kaçınan ve Allah'a içten yönelenlere müjde vardır. (Bu) kullarımı müjdele.
(39-Zümer 17)

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
« Yanıtla #11 : 07 Haziran 2021, 10:31:48 »

Eyvallah hocam çok sağolasın. Bulduğum sulu çelikten de daha uygun fiyatı. Google'da nedense ilk sıralarda çıkarmıyor bu siteyi görmemiştim. Belki de isminden dolayı ahşap sitesi sanmış olabilirim.

Allah razı olsun hocam.  ^-^
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

Alli

• 55
  • Ali
« Yanıtla #12 : 07 Haziran 2021, 11:31:55 »
Hocam elinize emeğinize sağlık. Ben bıçak hakkında yorum yapamayacağım zira ustalar yapmışlar. Devamını bekliyoruz. Ben de geçen Cumartesi eldeki imkanlarla eğeleme rampasına başladım, haftaya tamamlamış olurum sanırsam. Yasaktan çıkışın ilk haftası olunca insan hantallaştığını hissediyor.  :D

Benim bir sorum olacak, susuz CK67 çeliği nereden temin ettiniz? Ben internetten bakınca sulu çıkıyor hep karşıma.
:) Teşekkür ederim. Ustamın linkini verdiği siteden aldım ben de.

Huseyin KESKİN

• 574
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: sivas/gürün(samsun)
« Yanıtla #13 : 07 Haziran 2021, 11:41:39 »
Sapın kalınlığı genelde 2 cm civarında olur bir daha ki sefer için referans olsun size. Elinize sağlık :)

Alli

• 55
  • Ali
« Yanıtla #14 : 07 Haziran 2021, 12:30:52 »
Sapın kalınlığı genelde 2 cm civarında olur bir daha ki sefer için referans olsun size. Elinize sağlık :)
Teşekkür ederim, bir dahakine dikkat edeceğim buna.

Arıklı işi Cemil usta

• **
  • 183
  • Cemil- Murat
  • Meslek: Bıçakçı
  • Yer: Çanakkale
« Yanıtla #15 : 07 Haziran 2021, 12:54:34 »

Eyvallah hocam çok sağolasın. Bulduğum sulu çelikten de daha uygun fiyatı. Google'da nedense ilk sıralarda çıkarmıyor bu siteyi görmemiştim. Belki de isminden dolayı ahşap sitesi sanmış olabilirim.

Allah razı olsun hocam.  ^-^

Estağfurullah nedemek bı faydam oldu ise ne mutlu
Tağut'a kulluk etmekten kaçınan ve Allah'a içten yönelenlere müjde vardır. (Bu) kullarımı müjdele.
(39-Zümer 17)

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #16 : 07 Haziran 2021, 14:37:26 »
Elinize sağlık ilk bıçağın günahı olmaz 😇önemli olan başlamak sonrası kolay Türkiye’nin en geniş bıçak arşivinin içinde siNiz günde 1 saat vakit ayırıp forumu karıştırın gerisi kendiliğinden gelir zaten Mercek altında ilk işinizi özelikle paylaşmanızda saygıyı hak ediyor

Alli

• 55
  • Ali
« Yanıtla #17 : 07 Haziran 2021, 21:26:05 »
Elinize sağlık ilk bıçağın günahı olmaz 😇önemli olan başlamak sonrası kolay Türkiye’nin en geniş bıçak arşivinin içinde siNiz günde 1 saat vakit ayırıp forumu karıştırın gerisi kendiliğinden gelir zaten Mercek altında ilk işinizi özelikle paylaşmanızda saygıyı hak ediyor
Ustam sizlerden bir şeyler öğrenip kendimi geliştirmek için uğraşıyorum ;D. Bir sürü şey öğrendim ama her okuduğum başlıkta aslında ne kadar çok şey bilmediğimi fark ediyorum ustalarımız sağ oksun forumumuz çok zengin.