Bıçak Sanatı - Forum

Kiritsuke (ck67)

Alli

• 55
  • Ali
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: İstanbul
Kiritsuke (ck67)
« : 14 Ağustos 2021, 15:33:26 »
Merhaba ustalarım ilk bıçağımdan hemen sonra profilini çıkarttığım ama sonrasında bir sürü işimin çıktığı bıçağım sonunda bitti. Biraz daha büyük yapabilseydim daha iyi olurdu ama elimdeki çelik yine sınırlıydı. Neresini çekeceğimi bilmiyorum şurasını at derseniz seve seve atarım.

Alli

• 55
  • Ali
Ynt: Kiritsuke (ck67)
« Yanıtla #1 : 14 Ağustos 2021, 18:33:43 »
Merhaba ustalarım ilk bıçağımdan hemen sonra profilini çıkarttığım ama sonrasında bir sürü işimin çıktığı bıçağım sonunda bitti. Biraz daha büyük yapabilseydim daha iyi olurdu ama elimdeki çelik yine sınırlıydı. Neresini çekeceğimi bilmiyorum şurasını at derseniz seve seve atarım.

çelik: 4mm ck67
sapı: dişbudak ağacı
ağız açısı: 16º
meneviş ve ısıl işlemi Emre ustanın reçetesine bakılarak yapıldı

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #2 : 15 Ağustos 2021, 01:16:23 »
Eline sağlık. İkinci resimden tam taşlama gibi gördüm.
Aynı malzemeyle ben olsaydım nasıl bir form yapardım diye düşündüm. Acemice çizdim.
Şöyle bir şey çıktı.  :)

« Son Düzenleme: 15 Ağustos 2021, 01:18:10 Gönderen: dela »

Alli

• 55
  • Ali
« Yanıtla #3 : 15 Ağustos 2021, 03:27:09 »
Eline sağlık. İkinci resimden tam taşlama gibi gördüm.
Aynı malzemeyle ben olsaydım nasıl bir form yapardım diye düşündüm. Acemice çizdim.
Şöyle bir şey çıktı.  :)

Teşekkür ederim ustam. Aslında tam taşlama yapmadım ama taşlama hattı zımparalarken çok yumuşadı. Şeklini daha güzel yapabilirdim özellikle de ucunu daha sivri yapmak isterdim ama tavladıktan sonra fark ettim.  :(

orkunaydin350

• *
  • 1958
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #4 : 16 Ağustos 2021, 08:30:18 »
Eline sağlık. Perdahtan yılmayıp iyi iş çıkartmışsın. Ama senin de söylediğin gibi taşlama çizgisini perdahtaki muhtemelen takoz kullanımındaki hatadan dolayı kaybetmişsin. Aynı şekilde burunda ve sırttaki kenarlarda da hatlar yuvarlanmış. Hatları görünen bir bıçak olsa daha güzel olurdu. Mehmet hocamın çizimindeki form çok güzel görünüyor. Onun gibi sapın ilk başlangıcı namlunun sonu ile aynı ölçüde yada yakın ölçüde olsa daha da iyi olabilirdi. Yani senin balçağın ve gerisindeki sap fazla büyük olmuş. Mantığı çözdüğüne göre daha iyilerini de yapabilirsin artık. Sadece daha dikkatli ve özenli çalışmak kalıyor geriye. :2up

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
« Yanıtla #5 : 16 Ağustos 2021, 10:07:00 »
Hocam eline sağlık. İkinci bıçak deyince hemen ilk bıçağına baktım, ilk bıçakla yan yana koysan arada aşırı bir süre vardır, aynı kişinin değildir derdim herhalde. Gayet hoş olmuş bıçak. Özellikle perdahına iyi özenmişsin.

Kabzada bir bitiriş yapmadın ama sanırım. Çok sade durmuş. Onun da bitirişini yaptığın zaman (yapmadığını varsayarak yazıyorum) mükemmel olacaktır.  :2up
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

Alli

• 55
  • Ali
« Yanıtla #6 : 16 Ağustos 2021, 11:32:49 »
Eline sağlık. Perdahtan yılmayıp iyi iş çıkartmışsın. Ama senin de söylediğin gibi taşlama çizgisini perdahtaki muhtemelen takoz kullanımındaki hatadan dolayı kaybetmişsin. Aynı şekilde burunda ve sırttaki kenarlarda da hatlar yuvarlanmış. Hatları görünen bir bıçak olsa daha güzel olurdu. Mehmet hocamın çizimindeki form çok güzel görünüyor. Onun gibi sapın ilk başlangıcı namlunun sonu ile aynı ölçüde yada yakın ölçüde olsa daha da iyi olabilirdi. Yani senin balçağın ve gerisindeki sap fazla büyük olmuş. Mantığı çözdüğüne göre daha iyilerini de yapabilirsin artık. Sadece daha dikkatli ve özenli çalışmak kalıyor geriye. :2up

Ustam sapın büyük durduğunu fark etmemiştim hemen düzeltiyorum onu. Bir sonraki bıçağım da perdahta daha dikkatli olacağım. Tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim. ;D

Alli

• 55
  • Ali
« Yanıtla #7 : 16 Ağustos 2021, 11:36:06 »
Hocam eline sağlık. İkinci bıçak deyince hemen ilk bıçağına baktım, ilk bıçakla yan yana koysan arada aşırı bir süre vardır, aynı kişinin değildir derdim herhalde. Gayet hoş olmuş bıçak. Özellikle perdahına iyi özenmişsin.

Kabzada bir bitiriş yapmadın ama sanırım. Çok sade durmuş. Onun da bitirişini yaptığın zaman (yapmadığını varsayarak yazıyorum) mükemmel olacaktır.  :2up

Teşekkür ederim ustam. Araya bir sürü şey girdiği için fazla zaman geçti maalesef. Kabzayı bilerek öyle bıraktım sade olsun diye ama kullanırken çok kirlenebileceği geldi aklıma o yüzden bir şeyler süreceğim üstüne.  ;D
« Son Düzenleme: 16 Ağustos 2021, 11:40:46 Gönderen: Alli »

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
  • Meslek: Memur
  • Yer: Muğla - Akyaka
« Yanıtla #8 : 16 Ağustos 2021, 11:57:19 »
Ellerinize sağlık. Oldukça güzel bir ikinci bıçak. Kullanışlı bir mutfak bıçağı olacaktır.

Belki açı hatlarının kaybolmamasına biraz daha dikkat edebilirsiniz. Kabza için de ergonomi ve estetik amaçlı çalışmalar hâlâ yapılabilir. Üçüncüyü görelim.

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
« Yanıtla #9 : 16 Ağustos 2021, 11:57:43 »
Teşekkür ederim ustam. Araya bir sürü şey girdiği için fazla zaman geçti maalesef. Kabzayı bilerek öyle bıraktım sade olsun diye ama kullanırken çok kirlenebileceği geldi aklıma o yüzden bir şeyler süreceğim üstüne.  ;D

Çok yazılan bir şeydir ama, ustaların önünde usta olarak anılmak istemem hocam. Çok teşekkür ederim.  O:-)

Dişbudak ağacını bilmiyorum kirler ne derece nüfuz eder, kalır mı diye ama en azından rengini değiştirmeyecek şekilde bitirişi tavsiye ederim hocam. Profilin ışıl ışıl görüntüsünün yanında sönük kalmış diyebilirim naçizane. Bir şeyler yaparsanız da konuyu güncellerseniz biz de görmüş oluruz aradaki farkı.  ^-^
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

Alli

• 55
  • Ali
« Yanıtla #10 : 16 Ağustos 2021, 12:08:56 »
Ellerinize sağlık. Oldukça güzel bir ikinci bıçak. Kullanışlı bir mutfak bıçağı olacaktır.

Belki açı hatlarının kaybolmamasına biraz daha dikkat edebilirsiniz. Kabza için de ergonomi ve estetik amaçlı çalışmalar hâlâ yapılabilir. Üçüncüyü görelim.

Teşekkür ederim ustam. Hatların gözükmesi için daha dikkatli davranacağım kesinlikle. Kabzayı düzeltmeye giriştim bile. Üçüncü bıçak için tasarım çalışmalarım başladı bu kadar uzun sürmeyecek bu sefer.

Alli

• 55
  • Ali
« Yanıtla #11 : 16 Ağustos 2021, 12:18:46 »

Çok yazılan bir şeydir ama, ustaların önünde usta olarak anılmak istemem hocam. Çok teşekkür ederim.  O:-)

Dişbudak ağacını bilmiyorum kirler ne derece nüfuz eder, kalır mı diye ama en azından rengini değiştirmeyecek şekilde bitirişi tavsiye ederim hocam. Profilin ışıl ışıl görüntüsünün yanında sönük kalmış diyebilirim naçizane. Bir şeyler yaparsanız da konuyu güncellerseniz biz de görmüş oluruz aradaki farkı.  ^-^

Ben de bana usta denilmesini hak etmediğimi düşünüyorum ama forumumuzun geleneği bu  ;D.
Dediğiniz gibi rengini değiştirmeden bir şey yapabilirsem iyi olur ufak ufak denemeler yapacağım.