ilk verilen cevaplara katılmıyorum. tabi sahip olduğumuz bilgilerin veya tecrübelerin farkından kaynaklanan görüş farkları olabilir. fakat bu konu böyle görüş ayrılıklarını kabul edecek bir konu değildir. bileme işinde açıyı bozmadan üst kumlara çıktıkça, bıçağın kesici özelliğinin bozulması gibi bir şey söz konusu olamaz. bu kesindir. orta düzey kullanıcılar, bıçağın kaba kumla (120 kum gibi) bilenerek testere formunda kullanmayı sever. testerenin uç kısımları zamanla büküldüğünde yani kesicilik azaldığında masatla ayar verirler ve yola devam... ama böyle bir bıçakla çok hassas işler yapılamayacaktır. oysa ki açıyı bozmadan yüksek kumlarda yapılan bileme hakikaten çok özel bir kesicilik kazandırıyor bıçağa. söz gelimi, mutfakta kazayla elim kesilecekse, 120 kumla bilenmiş bıçağı asla tercih etmem. mümkünse 800 veya daha üst kumlarda bilenmiş bıçak olsun
. şaka bir yana, lafı da fazla uzatmayalım. eğer sıhhatli bir ısıl işlem olduysa (yani fazla sıcaklıktan tanecik büyümesi olmadıysa veya oksijensiz ortamda ısıl işlem yapıldıysa) tahminim, siz en baştan bileme işini doğru yapamamışsınız. selamlar.
yani ben de hatayı önce kendimde aradım ama bir sorun bulamadım.
kısaca anlatayım;
ısıl işleme göndermeden 800 kum ile perdah yaptım.
kesici ağız kısmını 0.6mm bıraktım. 0.1 mm ısıl işlem sonrası perdahta gider diye düşündüm. tahminim 0.5mm kalmıştır.
yukarıdaki resimdeki aparat ile biledim. görünüşü pek güven vermiyor olabilir ama esnemesi, boşluğu falan yok. zımparaları yapıştırarak sabitledim. 220-400-600-800-1000-1200 de bitirdim. bir tarafın bilemesi bittiğinde diğer tarafa geçmeden tırnağımla alttan takılma kontrolünü yaptım. en son polisaj macunu sürdüğüm deri ile masat yaptım.
ilk bilmemde bilemeyi ileri geri sürtecek şekilde yaptım. bu bahsettiğim kesme sorunu olunca tekrar biledim. bu sefer sadece kesme yönünün tersine olacak şekilde sürttüm. hiçbir şey değişmedi.