Bıçak Sanatı - Forum

keskin ama kesmiyor

mehmetaliözdemir

• *
  • 21
  • Meslek: elektronik
  • Yer: konya
keskin ama kesmiyor
« : 16 Ağustos 2021, 21:35:46 »
merhabalar. resimdeki bileme aparatını kullanarak 800-1000-1200 kum zımpara ardından polisaj macunu sürülmüş deri ile bilemeyi bitiriyorum. bıçağım bir çakı ve bileme açısı 22.5 derece. sorunum şu; bıçağım kol kıllarını jilet gibi kesiyor ama kağıdı iyi kesmiyor. geçenlerde plastik kablo klipsi kesmem gerekti, sürüyorum sürüyorum kesmiyor. resmen kayıyor. köreldi mi diye bakıyorum hala jilet gibi. tırnağımın dokunduruyorum saplanıyor. amma velakin kağıt domates, plastik, et gibi şeylerde kör gibi davranıyor. acaba nerede hata yapıyorum.

Muhammed Kargı

• 157
  • Yer: YOZGAT
Ynt: keskin ama kesmiyor
« Yanıtla #1 : 16 Ağustos 2021, 22:17:21 »
Bıçakları bilerken bıçak ağızında çıplak gözle göremeyeceğimiz derecede küçük kılağı dediğimiz mikron derecesinde küçük testere şeklinde yapılar oluşur. Bunlar keseceğiniz malzemeye tutunur ve harika bir kesim yapar. Ama siz yüksek kumlara çıktıkça bu küçük kılağıları yok edersizin ve pürüzsüz bir kesici ağız oluşur. Pürüzsüz olması da sizin yaşadığınız duruma neden olur bıçak jilet kadar keskindir ama kesmez  :) Ben bu durumu yapmış olduğum kurban bıçaklarında yaşamıştım. Bıçağın keskinliğinde adım gibi eminim ama hayvanın derisinde kayıp duruyor bir türlü dalmıyor. Sonra deneye deneye beni ve müşterilerimi tatmin eden kesicilik düzeyine ulaşmayı başardım. Benim izlemiş olduğum yol şu şekilde bıçağın ağzını 120 veya 220 kum ile kesici ağız açıyorum. Ama burda dikkat etmeniz gereken şey her iki taraftada kılağın oluştuğunu gözle göreceksiniz. Daha sonra yağ taşında kılağını düşürüp deri masatla bitirişi yapıyorum. Tabi burda bıçağınızın kesici ağızının açılış açısıda önemli ben bu söyleşim olduğum her işlemi serbest elle yapıyorum yani bir aparat veya açı kullanmıyorum..

mehmetaliözdemir

• *
  • 21
« Yanıtla #2 : 16 Ağustos 2021, 23:22:06 »
konu  açmadan önce biraz araştırdım, kılağı olayını ben de düşündüm ama millet iştahlı iştahlı bileme sonrası kılağı alıyor. macunlar deriler havada uçuşuyor. anlam veremedim. yani bu deri masatı olayı testere ağız olayını yok etmiyor mu?

peki kılağılı bir ağız için benim aparatı düşünürsek bilemeyi  hangi kumda bitirmemi önerirsiniz?
« Son Düzenleme: 16 Ağustos 2021, 23:27:50 Gönderen: mehmetaliözdemir »

Yasin UZ

• 597
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #3 : 17 Ağustos 2021, 01:34:17 »
"Bıçakları bilerken bıçak ağızında çıplak gözle göremeyeceğimiz derecede küçük kılağı dediğimiz mikron derecesinde küçük testere şeklinde yapılar oluşur. Bunlar keseceğiniz malzemeye tutunur ve harika bir kesim yapar. Ama siz yüksek kumlara çıktıkça bu küçük kılağıları yok edersizin."
Muhammed usta çok güzel açıklamış durumu.  :2up

Muhammed Kargı

• 157
« Yanıtla #4 : 17 Ağustos 2021, 11:13:30 »
konu  açmadan önce biraz araştırdım, kılağı olayını ben de düşündüm ama millet iştahlı iştahlı bileme sonrası kılağı alıyor. macunlar deriler havada uçuşuyor. anlam veremedim. yani bu deri masatı olayı testere ağız olayını yok etmiyor mu?

peki kılağılı bir ağız için benim aparatı düşünürsek bilemeyi  hangi kumda bitirmemi önerirsiniz?

O macunlu deri masatlar benim bahsetmiş olduğum kesici ağızdaki gözle görülemeyen derecedeki küçük tırtıklı testereye benzeyen yapıyı yok etmiyor. Deri masat bilemede ortaya çıkan gözle görülen kılağı dediğimiz parçaları almamıza yardımcı oluyor. Benim şahsi tavsiyem daha öncede belirttiğim gibi 120 kum ile bileme yapıp deri masatla kılağıyı alıp denemeniz olacak. Ama burada atlamamanız gerek en önemli husus bıçağın kesici ağzının hangi açıyla açıldığı. Yüksek açılarda açılan ağızlardan hassas kesim beklenemez. Ben bıçaklarıma kesici ağızı serbest el ile bileme yaptığım için açı konusunda size tavsiyede bulunamayacağım..

Muhammed Kargı

• 157
« Yanıtla #5 : 17 Ağustos 2021, 11:15:15 »
"Bıçakları bilerken bıçak ağızında çıplak gözle göremeyeceğimiz derecede küçük kılağı dediğimiz mikron derecesinde küçük testere şeklinde yapılar oluşur. Bunlar keseceğiniz malzemeye tutunur ve harika bir kesim yapar. Ama siz yüksek kumlara çıktıkça bu küçük kılağıları yok edersizin."
Muhammed usta çok güzel açıklamış durumu.  :2up
Eyvallah Yasin ustam  :) Buradaki ustalarımızdan öğrendiğimiz en önemli şey bildiğimizi dilimiz döndüğünce paylaşmak bende onu yapmaya çalıştım inşallah faydalı olmuştur.. Hatamız varsa affola..

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #6 : 17 Ağustos 2021, 17:59:24 »

Hayır, masat ağızdaki yapıyı bozmaz. O kadar agresif bir aşındırma işlemi değil. Hele ki deri masat testere yapıyı bozmaz. Aslında bahsi geçen testere yapının kılağıyla ilgisi yok. Kılağı serbest şekilde ağızda sallanan çapaklara verilen isim. Zımpara yada taş ile kaba şekilde (mesela 220 grit) bilediğinizde ağızda fark edilir seviyede tümsek-oyuk oluşur. Bu şekilde boyuna tümsek-oyuk yandan bakılınca testere görünümüne benzer. Aslında bu benzetmeden geliyor isimlendirme.

Yaşadığınız sorun bileme açısından da kaynaklanıyor olabilir. Eğer tüm kılağıyı düşürdüğünüze eminseniz açıyı daraltıp bileme deneyin. Unutmayın bileme kesme yönüne, masatlama ters yöne doğru çekilir.

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #7 : 17 Ağustos 2021, 21:09:45 »
Çelik , sertlik nedir ? Kesmesi lazım aslinda

mehmetaliözdemir

• *
  • 21
« Yanıtla #8 : 18 Ağustos 2021, 09:30:46 »
teşekkür ederim cevaplar için.
şimdi anladım. kılağı, bileme yapılırken aşındırıcının tam koparamadığı mikronize parçacıklar. deri masatı ile bu parçacıkları alıyoruz.

mehmetaliözdemir

• *
  • 21
« Yanıtla #9 : 18 Ağustos 2021, 09:44:17 »
Çelik , sertlik nedir ? Kesmesi lazım aslinda

çelik : n690

sertlik : ölçme imkanım yok ama orta kalite hss matkap tan daha sert olduğunu gözlemledim.

bileme açısı: 22.5 derece

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #10 : 18 Ağustos 2021, 21:25:08 »
Bıçağın ısıl işlemini.kim yaptı n690 basit bir çelik değil..nitelikli celiktir

selcuk.eren

• 208
  • Meslek: memur
  • Yer: balıkesir merkez
« Yanıtla #11 : 19 Ağustos 2021, 00:26:14 »
ilk verilen cevaplara katılmıyorum. tabi sahip olduğumuz bilgilerin veya tecrübelerin farkından kaynaklanan görüş farkları olabilir. fakat bu konu böyle görüş ayrılıklarını kabul edecek bir konu değildir. bileme işinde açıyı bozmadan üst kumlara çıktıkça, bıçağın kesici özelliğinin bozulması gibi bir şey söz konusu olamaz. bu kesindir. orta düzey kullanıcılar, bıçağın kaba kumla (120 kum gibi) bilenerek testere formunda kullanmayı sever. testerenin uç kısımları zamanla büküldüğünde yani kesicilik azaldığında masatla ayar verirler ve yola devam... ama böyle bir bıçakla çok hassas işler yapılamayacaktır. oysa ki açıyı bozmadan yüksek kumlarda yapılan bileme hakikaten çok özel bir kesicilik kazandırıyor bıçağa. söz gelimi, mutfakta kazayla elim kesilecekse, 120 kumla bilenmiş bıçağı asla tercih etmem. mümkünse 800 veya daha üst kumlarda bilenmiş bıçak olsun   ^-^. şaka bir yana, lafı da fazla uzatmayalım. eğer sıhhatli bir ısıl işlem olduysa (yani fazla sıcaklıktan tanecik büyümesi olmadıysa veya oksijensiz ortamda ısıl işlem yapıldıysa) tahminim, siz en baştan bileme işini doğru yapamamışsınız. selamlar.

mehmetaliözdemir

• *
  • 21
« Yanıtla #12 : 19 Ağustos 2021, 00:33:01 »
Bıçağın ısıl işlemini.kim yaptı n690 basit bir çelik değil..nitelikli celiktir

çeliği tedarik ettiğim yer olan bicakyapcom'a yaptırdım. bana ışıl işlem sonucu ile ilgili bir bilgi vermediler.

mehmetaliözdemir

• *
  • 21
« Yanıtla #13 : 19 Ağustos 2021, 00:52:22 »
ilk verilen cevaplara katılmıyorum. tabi sahip olduğumuz bilgilerin veya tecrübelerin farkından kaynaklanan görüş farkları olabilir. fakat bu konu böyle görüş ayrılıklarını kabul edecek bir konu değildir. bileme işinde açıyı bozmadan üst kumlara çıktıkça, bıçağın kesici özelliğinin bozulması gibi bir şey söz konusu olamaz. bu kesindir. orta düzey kullanıcılar, bıçağın kaba kumla (120 kum gibi) bilenerek testere formunda kullanmayı sever. testerenin uç kısımları zamanla büküldüğünde yani kesicilik azaldığında masatla ayar verirler ve yola devam... ama böyle bir bıçakla çok hassas işler yapılamayacaktır. oysa ki açıyı bozmadan yüksek kumlarda yapılan bileme hakikaten çok özel bir kesicilik kazandırıyor bıçağa. söz gelimi, mutfakta kazayla elim kesilecekse, 120 kumla bilenmiş bıçağı asla tercih etmem. mümkünse 800 veya daha üst kumlarda bilenmiş bıçak olsun   ^-^. şaka bir yana, lafı da fazla uzatmayalım. eğer sıhhatli bir ısıl işlem olduysa (yani fazla sıcaklıktan tanecik büyümesi olmadıysa veya oksijensiz ortamda ısıl işlem yapıldıysa) tahminim, siz en baştan bileme işini doğru yapamamışsınız. selamlar.

yani ben de hatayı önce kendimde aradım ama bir sorun bulamadım.
kısaca anlatayım;

ısıl işleme göndermeden 800 kum ile perdah yaptım.
kesici ağız kısmını 0.6mm bıraktım.  0.1 mm ısıl işlem sonrası perdahta gider diye düşündüm. tahminim 0.5mm kalmıştır.
yukarıdaki resimdeki aparat ile biledim. görünüşü pek güven vermiyor olabilir ama esnemesi, boşluğu falan yok. zımparaları yapıştırarak sabitledim. 220-400-600-800-1000-1200 de bitirdim. bir tarafın bilemesi bittiğinde diğer tarafa geçmeden tırnağımla alttan takılma kontrolünü yaptım. en son polisaj macunu sürdüğüm deri ile masat yaptım.
ilk bilmemde bilemeyi ileri geri sürtecek şekilde yaptım. bu bahsettiğim kesme sorunu olunca tekrar biledim. bu sefer sadece kesme yönünün tersine olacak şekilde sürttüm. hiçbir şey değişmedi.
« Son Düzenleme: 19 Ağustos 2021, 01:00:06 Gönderen: mehmetaliözdemir »

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #14 : 21 Ağustos 2021, 10:11:56 »
Kağıt zımpara ile bileme yaparken taşların tersine sadece geri yönde sürtün. İleri geri yapmayın. İleri yönlerde zımparanın aşındırıcı taneleri kağıttan kopar ve dökülür. Masatı da (seramik, metal, elmas, vs. değilse) zaten sadece geri yönde atıyoruz, bu fix. Bu şekilde dener misiniz?

Isparta

• 68
  • Furkan-21
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Türkiye
« Yanıtla #15 : 22 Ağustos 2021, 14:45:19 »
Başta çok başıma gelmiştir. Deri masatta açıyı bozuyor olabilir misiniz? Deri olduğundan dolayı biraz da içe göçerek dış bükeyleştirip açıyı biraz dikleştiriyor. Deri masata bıçağı çok bastırmadan, açıyı biraz daha düşük tutup, yavaş yavaş dikkatlice dener misiniz? Umarım faydalı olur.

mehmetaliözdemir

• *
  • 21
« Yanıtla #16 : 24 Ağustos 2021, 13:51:37 »
Başta çok başıma gelmiştir. Deri masatta açıyı bozuyor olabilir misiniz? Deri olduğundan dolayı biraz da içe göçerek dış bükeyleştirip açıyı biraz dikleştiriyor. Deri masata bıçağı çok bastırmadan, açıyı biraz daha düşük tutup, yavaş yavaş dikkatlice dener misiniz? Umarım faydalı olur.
açıyı bozacak kadar çok yapmıyorum. denemek için masatsız da bitirdim ama olmadı.

mehmetaliözdemir

• *
  • 21
« Yanıtla #17 : 24 Ağustos 2021, 13:59:01 »
Kağıt zımpara ile bileme yaparken taşların tersine sadece geri yönde sürtün. İleri geri yapmayın. İleri yönlerde zımparanın aşındırıcı taneleri kağıttan kopar ve dökülür. Masatı da (seramik, metal, elmas, vs. değilse) zaten sadece geri yönde atıyoruz, bu fix. Bu şekilde dener misiniz?

önerileriniz doğrultusunda tekrar biledim. bu sefer 600 kumda bitirdim ve sonuç çok daha iyi. tahta, kağıt, plastik, sünger, hepsini 1200 kumla bitirilmiş halinden daha iyi kesiyor. özellikle kağıt keserken tırtıklı ağız yapısını hissedebiliyorum. sorunum çözüldü.

artık eskisi gibi traş edecek kadar "keskin değil ama iyi kesiyor"  ;D
bilgi ve tecrübesini aktaran herkese teşekkür ederim.