kaçırdığınız nokta şurası, karbon çeliklerinin meneviş işlemi genel olarak iki şekilde yapılabilir. birinci yöntem yüksek sıcaklıklarda kısa süreli meneviş. ikincisi sabit ve düşük sıcaklıkta uzun süreli meneviştir. birincisine örnek, kömür ocağı veya mangal gibi yüksek sıcaklık ortamında 2-3 dakika gibi kısa süreli meneviştir. böyle menevişte, hedeflediğiniz sertliğe rengi takip ederek ulaşırsınız. mesela sert bıçak istiyorsanız ayva sarısı tabir edilen renk uygundur. bu yöntem ustalık ister ve rengin homojen olması esastır. ikincisine örnek, çok sert bıçak için (ck 75 için söylüyorum) mesela 160-170 sabit sıcaklıkta 30 dakika meneviş uygun olacaktır. ama iki konuda uyarayım: 140-150 dereceden daha düşük sıcaklıklarda meneviş pek anlamlı bir şey değildir. çok özel durumlar ve gereklilikler olmadıkça, yok hükmündedir bence. diğer uyarım, haddinden fazla sert bıçak, düşük düzeyli bir bıçaktır. kırılgandır ve emin olun o da körelecektir. hem de umduğunuzdan çok daha kısa sürede körelecektir. bu tür şeylerin çok gereksiz olduğunu zamanla anlarsınız. bıçağın ideal uygunlukta yapılması en güzelidir. 58-59 veya en fazla 60 hrc çok idealdir ve güzeldir. fakat körelmeye iddialı bir dayanıklılık istiyorsanız, çeliğinizi değiştirin. mesela m390 uygundur. ama karbon çeliklerini asıl kimliklerinin dışına çıkarıp, onları üzmeye gerek yoktur. selamlar.