Bıçak Sanatı - Forum

Küçük Et Baltası

dela

  • *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Küçük Et Baltası
« : 07 Eylül 2021, 18:11:37 »
Çelik : Makas
Tam boy: 30cm
Kesici ağız : 12 cm
Sırt kalınlığı : 1 cm
En : 8,5 cm
Kabza : Ceviz

orkunaydin350

  • *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Ynt: Küçük Et Baltası
« Yanıtla #1 : 08 Eylül 2021, 08:33:03 »
Hocam maşallah ölçülerde hiç milimetre yok ve bu sefer rengi de tutmuş görünüyor. 8)
Kemikte yada sert ağaca denk geldiğinde sorun oluyor mu? Kırılgan gibi mi?

MustafaV

  • ***
  • 776
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
Ynt: Küçük Et Baltası
« Yanıtla #2 : 08 Eylül 2021, 09:36:41 »
Ustam izninle iki sorum olacak:

1- Açıyı yanlış hesaplamadıysam 22 derece gibi bir açı, baltalarda 30 üstü açılar ağız dayanımı açısından daha tercih edilesi değil miydi yoksa ben mi yanlış hatırlıyorum? Et baltası yazısını atlamadım fakat balta dendiği zaman yine ufak tefek kırma işlerine girer gibi düşündüm. Tabi kullanıcının kenarda spesifik olarak et için kullanıma ayırdığı bir kesici olacaksa açı konusunu rafa kaldırabiliriz derim.

2- Bu tarz tam kabza baltalarda benim aklıma en çok takılan şey kabzaya kadar uzanan çeliğin her ne kadar yay menevişi verilmiş dahi olsa vurmanın etkisini komple aktarmasıyla kolu yorup yormayacağı. Sanırım baltalardaki sapın girdiği kısma küpü diyorduk, o şekilde olduğu zaman darbenin etkisi kullanıcı tarafından daha az hissedilir olmuyor mudur acaba?

Konuya direkt uzun uzun iki soru yazınca sabote etmiş gibi oldum ama bunlar öğrenme merakımdan ötürü, bilgimin olup da baltanızı eleştirdiğimden dolayı değildir hocam. O:-) Yoksa hem genel hatlarıyla, hem görüntüsü, dokusuyla çok beğendiğim bir iş olmuş. Elinize kolunuza sağlık. :2up
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

dela

  • *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: Küçük Et Baltası
« Yanıtla #3 : 08 Eylül 2021, 10:37:52 »
Hocam maşallah ölçülerde hiç milimetre yok ve bu sefer rengi de tutmuş görünüyor. 8)
Kemikte yada sert ağaca denk geldiğinde sorun oluyor mu? Kırılgan gibi mi?

 :D
Sağolasın.
Kırılmaz herhalde... Kırılırsa bir tane daha yaparım.  :)

Ustam izninle iki sorum olacak:

1- Açıyı yanlış hesaplamadıysam 22 derece gibi bir açı, baltalarda 30 üstü açılar ağız dayanımı açısından daha tercih edilesi değil miydi yoksa ben mi yanlış hatırlıyorum? Et baltası yazısını atlamadım fakat balta dendiği zaman yine ufak tefek kırma işlerine girer gibi düşündüm. Tabi kullanıcının kenarda spesifik olarak et için kullanıma ayırdığı bir kesici olacaksa açı konusunu rafa kaldırabiliriz derim.

2- Bu tarz tam kabza baltalarda benim aklıma en çok takılan şey kabzaya kadar uzanan çeliğin her ne kadar yay menevişi verilmiş dahi olsa vurmanın etkisini komple aktarmasıyla kolu yorup yormayacağı. Sanırım baltalardaki sapın girdiği kısma küpü diyorduk, o şekilde olduğu zaman darbenin etkisi kullanıcı tarafından daha az hissedilir olmuyor mudur acaba?

Konuya direkt uzun uzun iki soru yazınca sabote etmiş gibi oldum ama bunlar öğrenme merakımdan ötürü, bilgimin olup da baltanızı eleştirdiğimden dolayı değildir hocam. O:-) Yoksa hem genel hatlarıyla, hem görüntüsü, dokusuyla çok beğendiğim bir iş olmuş. Elinize kolunuza sağlık. :2up

Sağolasın.
Estağfurullah. Eleştiriye açık olmak. Gelişime de açık olmaktır.  ;)

Konuyu açarken "Küçük el baltası" yazsaydım, sorulardaki her şeye imzamı atardım.
Bunu, daha önce yaptığım 2 et baltasını kaptırdığımdan dolayı kendime yaptım. Sırtta 1 cm başlayıp, simetrik olarak ağızda 1,5 mm de bitiyor. Baltadan ziyade satır gibi birşey oldu. Kalın kemikleri kırmak için
elimde dededen kalma bir tane kalın ağızlı başka satırım var. Küçük baş hayvan parçalama, büyükbaş kaburgası kesmek için yeterli gibi... Kurbandan kurbana...

Kamp ve avda izeltaşın 800 gramlık ahşap saplı baltasından var. Onu kullanıyorum.  :)



MustafaV

  • ***
  • 776
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
Ynt: Küçük Et Baltası
« Yanıtla #4 : 08 Eylül 2021, 10:51:00 »
Eyvallah hocam. Şey gibi oldum şimdi, hani küçük çocuk bir şey söyler de öğretmenleri, ebeveynleri onaylar ya, onun gururu gibi. O:-) Et baltası ayrıntısını da kaçırmamam benim açımdan pot kırmamak için iyi olmuş demek ki. ^-^
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

orkunaydin350

  • *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Ynt: Küçük Et Baltası
« Yanıtla #5 : 08 Eylül 2021, 11:49:07 »
Hocam sapa ve sırta su verdin mi? Sadece ağıza su vermişsindir diye tahmin ediyorum. Menevişi düşük mü yoksa yüksek mi tuttun? Mustafa gibi benim de aklıma ağız kırılması yaşananır mı diye bir soru düştü. Ama sadece ağıza su verilmesi, menevişinin yüksek olması, ağzın dışbükey olması bu sorunu tölere ediyor mu? Kağıt üzerinde fikir olarak zaten bunlardan başka da birşey yapılamaz(kalınlığı ve açıyı arttırmadan). Yani aslında sorum; makas çeliği bu 3 emniyet alındığında ağız dayanımını kaybetmeden kemik, odun, vs kırabiliyor mu?

dela

  • *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: Küçük Et Baltası
« Yanıtla #6 : 08 Eylül 2021, 15:38:35 »
Eyvallah hocam. Şey gibi oldum şimdi, hani küçük çocuk bir şey söyler de öğretmenleri, ebeveynleri onaylar ya, onun gururu gibi. O:-) Et baltası ayrıntısını da kaçırmamam benim açımdan pot kırmamak için iyi olmuş demek ki. ^-^
^-^

Hocam sapa ve sırta su verdin mi? Sadece ağıza su vermişsindir diye tahmin ediyorum. Menevişi düşük mü yoksa yüksek mi tuttun? Mustafa gibi benim de aklıma ağız kırılması yaşananır mı diye bir soru düştü. Ama sadece ağıza su verilmesi, menevişinin yüksek olması, ağzın dışbükey olması bu sorunu tölere ediyor mu? Kağıt üzerinde fikir olarak zaten bunlardan başka da birşey yapılamaz(kalınlığı ve açıyı arttırmadan). Yani aslında sorum; makas çeliği bu 3 emniyet alındığında ağız dayanımını kaybetmeden kemik, odun, vs kırabiliyor mu?

Ağzın 3-4 santimlik kısmını yağa daldırdım. Renk kaybolduktan sonra tamamını daldırdım. Meneviş  230 derece mutfak fırınında. Bunu deneme imkanım olmadı. Ama aynı malzemeden daha önce yaptığım bir tanesini geçen kurban bayramında kullandım. Memnun kaldım.
Aslında makas çelikleriyle çokca çalışan Soytürk Usta'ya sormak lazım bu soruyu.

Güray GÜNEN

  • ***
  • 107
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Edirne
Ynt: Küçük Et Baltası
« Yanıtla #7 : 14 Ekim 2021, 21:27:41 »
Mehmet hocam et baltası güzel olmuş. Makas çeliği  suyu iyi verildiyse menevişte uygunsa  ağızın kolay bozulacağını düşünmüyorum. Benim sizden bir ricam olacak mümkünse kabzadaki işlemenin yapılışını gösteren kısa bir video .Dremelle mi  yoksa başka bir alet kullanarak mı yapıyorsunuz dövme tarzı  bıçaklarda namlu ile güzel uyum sağlıyor desenler elinize sağlık .

Soytürk Dönmez

  • ***
  • 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
Ynt: Küçük Et Baltası
« Yanıtla #8 : 14 Ekim 2021, 21:44:51 »
Eyvallah hocam. Şey gibi oldum şimdi, hani küçük çocuk bir şey söyler de öğretmenleri, ebeveynleri onaylar ya, onun gururu gibi. O:-) Et baltası ayrıntısını da kaçırmamam benim açımdan pot kırmamak için iyi olmuş demek ki. ^-^
^-^

Hocam sapa ve sırta su verdin mi? Sadece ağıza su vermişsindir diye tahmin ediyorum. Menevişi düşük mü yoksa yüksek mi tuttun? Mustafa gibi benim de aklıma ağız kırılması yaşananır mı diye bir soru düştü. Ama sadece ağıza su verilmesi, menevişinin yüksek olması, ağzın dışbükey olması bu sorunu tölere ediyor mu? Kağıt üzerinde fikir olarak zaten bunlardan başka da birşey yapılamaz(kalınlığı ve açıyı arttırmadan). Yani aslında sorum; makas çeliği bu 3 emniyet alındığında ağız dayanımını kaybetmeden kemik, odun, vs kırabiliyor mu?

Ağzın 3-4 santimlik kısmını yağa daldırdım. Renk kaybolduktan sonra tamamını daldırdım. Meneviş  230 derece mutfak fırınında. Bunu deneme imkanım olmadı. Ama aynı malzemeden daha önce yaptığım bir tanesini geçen kurban bayramında kullandım. Memnun kaldım.
Aslında makas çelikleriyle çokca çalışan Soytürk Usta'ya sormak lazım bu soruyu.

      Kusura bakma Mehmet hocam, yeni gördüm yazınızı. Suyunu kitaptaki ısı aralığında verdiyseniz hiç bir sorun yaşamazsınız makas çeliğinde. Yalnız menevişi 200 derece de olsa daha iyi olurdu vurma kırma işleri için ama ağzı kalın bıraktığınız için yine de sorun olmayacaktır  ;)

dela

  • *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: Küçük Et Baltası
« Yanıtla #9 : 14 Ekim 2021, 22:57:04 »
Mehmet hocam et baltası güzel olmuş. Makas çeliği  suyu iyi verildiyse menevişte uygunsa  ağızın kolay bozulacağını düşünmüyorum. Benim sizden bir ricam olacak mümkünse kabzadaki işlemenin yapılışını gösteren kısa bir video .Dremelle mi  yoksa başka bir alet kullanarak mı yapıyorsunuz dövme tarzı  bıçaklarda namlu ile güzel uyum sağlıyor desenler elinize sağlık .

Sağolasın.
Kabzadaki dokunuşlarla ilgili örnek aldığım Sefa Hoca'dır. Baka baka birşeyler yapıyorum. Onları da dramele takılan karbür uçlarla yapıyorum. Hem yapıp hem video çekme imkanı bulursam neden olmasın?

...............

      Kusura bakma Mehmet hocam, yeni gördüm yazınızı. Suyunu kitaptaki ısı aralığında verdiyseniz hiç bir sorun yaşamazsınız makas çeliğinde. Yalnız menevişi 200 derece de olsa daha iyi olurdu vurma kırma işleri için ama ağzı kalın bıraktığınız için yine de sorun olmayacaktır  ;)
Estağfurullah Soytürk Ustam. Kaçırdığımız pekçok şey oluyor.
Bilgilerimi revize ettim.
Çok sağolasın.