Bıçak Sanatı - Forum

Ck-75 Şef bıçağı

Yasin UZ

• 597
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
Ck-75 Şef bıçağı
« : 10 Kasım 2021, 18:58:14 »
Herkese sağlıklı günler dilerim umarım keyfiniz yerindedir..
3 mm ck75
Kabza sırasıyla kompakt/pirinç/ceviz
Kullandığım malzemelerin, bıçağın kullanım amacına uygunluğu hakkında düşüncelerinizi merak ediyorum.
Görsel olarakta eleştiri ve önerilerinize açık :)
Umarım beğenirsiniz ben çalışırken çok keyif aldım  :2up
Youtube linki doğrudan eklenmiyor malesef. (Ekleniyor. dela  )

« Son Düzenleme: 10 Kasım 2021, 19:26:29 Gönderen: dela »

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: Ck-75 Şef bıçağı
« Yanıtla #1 : 10 Kasım 2021, 19:25:43 »
Eline sağlık Yasin Hocam.
Tamam, tamam anladım. Kabza çok güzel de...
Kabza ağırlıklı (%90) paylaşınca namlu üzülüyordur.  :)
« Son Düzenleme: 10 Kasım 2021, 19:28:45 Gönderen: dela »

« Yanıtla #2 : 10 Kasım 2021, 20:52:08 »
Yasin hocam, Sen kabzayı çok beğenmişsin anlaşılan  ;) çok güzel olmuş ama namluyu da görmek isteriz.

Yasin UZ

• 597
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #3 : 10 Kasım 2021, 21:52:40 »
Teşekkür ederim Mehmet ustam.
Namlu bob kramerin standart namlusu ustam kabzaya çok odaklandım namlunun düzgün fotoğrafı bile yok   :))
Isıl işlemden önce namluda 1,5 cm kadar ağız açtım iki taraftan. Sanırım o sebepten kesici ağıza çok yakın olan bir hamon çizgisi oluştu fotoğraflarda çok yakalanmıyor ama çok hoşuma gitti  :)
Yasin hocam, Sen kabzayı çok beğenmişsin anlaşılan  ;) çok güzel olmuş ama namluyu da görmek isteriz.
Teşekkür ederim Sefa ustam kabzayı beğenmenize sevindim biraz kurcalayım fotoğrafları bulursam atacağım namluyu  :)

Yasin UZ

• 597
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #4 : 10 Kasım 2021, 22:05:04 »
« Son Düzenleme: 10 Kasım 2021, 22:07:15 Gönderen: Yasin UZ »

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #5 : 10 Kasım 2021, 22:17:40 »
Namlu da güzelmiş. Sayemizde sevindi garibim.  :D

« Yanıtla #6 : 10 Kasım 2021, 22:27:36 »
Gayet doyurucu olmuş, perdah işlemi çok iyi, su verme hattı çıkmış orada hocam, ellerine sağlık.

Yasin UZ

• 597
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #7 : 10 Kasım 2021, 22:34:22 »
Gayet doyurucu olmuş, perdah işlemi çok iyi, su verme hattı çıkmış orada hocam, ellerine sağlık.
Teşekkür ederim Sefa ustam suyu aralıksız verdim aslında yağa doğrudan daldırdım.
Sat modelinde namlunun ucunu sokup biraz bekleyip devamında komple sokmuştum o şekilde su verme hattı olmuştu.
Bunda oluşan hareyi ısıl işlemden önce ağızdaki 1.5 cm lik incelikten dolayı oluştu diye düşünmüştüm.

« Yanıtla #8 : 10 Kasım 2021, 23:33:13 »
Teşekkür ederim Sefa ustam suyu aralıksız verdim aslında yağa doğrudan daldırdım.
Sat modelinde namlunun ucunu sokup biraz bekleyip devamında komple sokmuştum o şekilde su verme hattı olmuştu.
Bunda oluşan hareyi ısıl işlemden önce ağızdaki 1.5 cm lik incelikten dolayı oluştu diye düşünmüştüm.
Büyük olasılıkla hat, ağız kısmındaki incelikten olmuştur çünkü çok düzgün ve kararlı çıkmış. Aslında bıçağı ağzı aşağıda olacak şekilde (keser gibi yani) yağa daldırıp, sadece 1.5-2 cm lik kısmı yağın içerisinde o şekilde soğuyana kadar bekleseydin su an çok net bir su verme hattını daha yukarıda görürdük. Bir dahakine denemelisin bence  ;) Kolay gelsin.

Yasin UZ

• 597
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #9 : 11 Kasım 2021, 00:18:39 »
Büyük olasılıkla hat, ağız kısmındaki incelikten olmuştur çünkü çok düzgün ve kararlı çıkmış. Aslında bıçağı ağzı aşağıda olacak şekilde (keser gibi yani) yağa daldırıp, sadece 1.5-2 cm lik kısmı yağın içerisinde o şekilde soğuyana kadar bekleseydin su an çok net bir su verme hattını daha yukarıda görürdük. Bir dahakine denemelisin bence  ;) Kolay gelsin.
Sefa ustam bende satır gibi su veriyorumda dediğiniz gibi bir kısmı yağa sokunca ağız formuna uygun çıkmıyor iz. Bu bıçakta iz kesici ağızı olduğu gibi takip ederek kavis alıyor. Sat modelini dediğiniz gibi yapmıştım ağızdaki eğim yukarı çıkarken su verme hattı dümdüz çıkmıştı.

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
« Yanıtla #10 : 11 Kasım 2021, 08:42:47 »
Yasin ustam ellerine sağlık döktürmüşsün yine. Senin kabzalarına hayranım desem abartı olmaz. O kabza hatları beni benden alıyor.

Malzemelerle ilgili yorum istemişsin ama benim çok bi bilgim yok o konularda henüz. Sadece nedense eski konulardan birinde cevizin mutfakta kullanımıyla ilgili kısacık bir ihtilaf olmuştu diye aklımda kalmış.

Bir de aklıma takılan konu var, şef bıçaklarında genelde hareketli kabzalar görmüyoruz böyle. Kabzanın ergonomisi olduğu kesin, elde sırıtacak bir tutuş oluşmaz gibi görünüyor. Fakat sürekli kullanımda acaba kabza şekli eli rahatsız eder mi? Etmezse neden şef bıçaklarında bu tarz hareketli kabzalar genel olarak kullanılmaz? Sizin konu nezdinde ben yine aklıma takılanları yazmış olayım. O:-)
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #11 : 11 Kasım 2021, 09:22:52 »
Hocam ellerine sağlık. Maşallah görselden yıkılıyor. Her kısmı ayrı güzel. İlk bakışta bizim meşhur çekikgözlü(Don Nguyen)'nün işlerini anımsattı. O da çok hareketli kabzalar ve şekilli, girintili-çıkıntılı namlular tasarlıyor.

Bu kabza kombinasyonunu ben yapmış olsaydım muhtemelen pirinç parçayı klasik balçak gibi öne alıp arkasına kompaktı ara parça olarak kullanırdım ve ceviz en sonra büyük parça olarak kalırdı. Bu noktada senin dizayn ve hayal gücüne dikkat çekmek istiyorum, bu şekilde bence daha vurucu olmuş. Tekrar tebrik ediyorum.

Kullanılam malzemelerin amacına uyumluluğu ile ilgili şunu söyleyebilirim, cevizin toksik bir ağaç olduğunu öğrendim. Mutfakta bıçak sapı olarak ne kadar zararlı olur bilemiyorum ama kuksa yapıp ceviz ağacından birşey içmek hiç uygun değil. Genelde sebzelerle kırmızı et için kullanılan ekipmanları ayırırlar. Çünkü et üzerinde hızlıca bakteri üremeye başlıyor. Aynı şekilde ceviz ağacı ete yada başka bir yiyeceğe temas ettiğinde böyle bir sorun meydana gelir mi araştırmak lazım. Namluda karbon çeliğinin kararması ve daha da bakımsız kalırsa paslanması ile ilgili şüpheler de olabilir, bu sadece estetik bir sorun olacaktır. Eğer profesyönel bir şef kullanıp müşterileri bu paslı bıçağı görmeyecekse bence endişe edilmesi gereken bir durum yok. Çünkü oksidasyonun gıdalara temasında zararlı olduğuna dair kanıtlanmış bir araştırma yok. Hatta şimdilerde tekrar döküm tencere ve tavalar trend oldu. Kimse paslanmaz tencere yada seramik içi olan tencere almıyor.

Ersin erbil

• *
  • 48
  • Meslek: CNC isleme CMM ölçüm tezgahları
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #12 : 11 Kasım 2021, 13:02:46 »
Elinize sağlık Yasin ustam çok güzel temiz başarılı buldum cevizde harika oldum olası cevizin desenlerine bayılıyorum kabzadaki form da güzel olmuş kolay gelsin.

Şaban Kurt

• 1201
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #13 : 11 Kasım 2021, 20:06:55 »
Elinize sağlık hocam namluda kabzada ki hatlarda gayet güzel görünüyor Orkun ustam bakteri üremesinden bahsetmiş benimde bazı ceviz ahşaplarının suyla teması halince elde pürüzlü bir hal almasından bahsedeyim bir kaç defa benimde başıma geldi bunda olur mu bilmem olursa Japon’a ihtiyaç olabilir tekrar elinize sağlık  :2up
Gendarmerie Special Operation...

Yasin UZ

• 597
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #14 : 12 Kasım 2021, 00:06:37 »
Yasin ustam ellerine sağlık döktürmüşsün yine. Senin kabzalarına hayranım desem abartı olmaz. O kabza hatları beni benden alıyor.

Malzemelerle ilgili yorum istemişsin ama benim çok bi bilgim yok o konularda henüz. Sadece nedense eski konulardan birinde cevizin mutfakta kullanımıyla ilgili kısacık bir ihtilaf olmuştu diye aklımda kalmış.

Bir de aklıma takılan konu var, şef bıçaklarında genelde hareketli kabzalar görmüyoruz böyle. Kabzanın ergonomisi olduğu kesin, elde sırıtacak bir tutuş oluşmaz gibi görünüyor. Fakat sürekli kullanımda acaba kabza şekli eli rahatsız eder mi? Etmezse neden şef bıçaklarında bu tarz hareketli kabzalar genel olarak kullanılmaz? Sizin konu nezdinde ben yine aklıma takılanları yazmış olayım. O:-)
Teşekkür ederim Mustafa beğenmene çok sevindim  :)
Cevizin toksik olduğunu Sefa usta söylemişti sanırım, daha önce yaptığım bir şef bıçağına yorum olarak.
Kabzayı her tutuş şeklinde denedim elimi rahatsız eden bir yer olmadı. Kişiden kişiye değişir tabi benim parmaklar uzun ince. Belki kısa tombul bir el rahatsız bulabilir. Bence tamda bu sebepten bu tarz kabzaları seri üretimlerde göremiyoruz.
Hocam ellerine sağlık. Maşallah görselden yıkılıyor. Her kısmı ayrı güzel. İlk bakışta bizim meşhur çekikgözlü(Don Nguyen)'nün işlerini anımsattı. O da çok hareketli kabzalar ve şekilli, girintili-çıkıntılı namlular tasarlıyor.

Bu kabza kombinasyonunu ben yapmış olsaydım muhtemelen pirinç parçayı klasik balçak gibi öne alıp arkasına kompaktı ara parça olarak kullanırdım ve ceviz en sonra büyük parça olarak kalırdı. Bu noktada senin dizayn ve hayal gücüne dikkat çekmek istiyorum, bu şekilde bence daha vurucu olmuş. Tekrar tebrik ediyorum.

Kullanılam malzemelerin amacına uyumluluğu ile ilgili şunu söyleyebilirim, cevizin toksik bir ağaç olduğunu öğrendim. Mutfakta bıçak sapı olarak ne kadar zararlı olur bilemiyorum ama kuksa yapıp ceviz ağacından birşey içmek hiç uygun değil. Genelde sebzelerle kırmızı et için kullanılan ekipmanları ayırırlar. Çünkü et üzerinde hızlıca bakteri üremeye başlıyor. Aynı şekilde ceviz ağacı ete yada başka bir yiyeceğe temas ettiğinde böyle bir sorun meydana gelir mi araştırmak lazım. Namluda karbon çeliğinin kararması ve daha da bakımsız kalırsa paslanması ile ilgili şüpheler de olabilir, bu sadece estetik bir sorun olacaktır. Eğer profesyönel bir şef kullanıp müşterileri bu paslı bıçağı görmeyecekse bence endişe edilmesi gereken bir durum yok. Çünkü oksidasyonun gıdalara temasında zararlı olduğuna dair kanıtlanmış bir araştırma yok. Hatta şimdilerde tekrar döküm tencere ve tavalar trend oldu. Kimse paslanmaz tencere yada seramik içi olan tencere almıyor.
Teşekkür ederim beğenmenize sevindim  :)
Acaba cevizin bu toksikliğine bir çözüm getirecek bir işlem varmıdır diye merak ettim şimdi  ::)
Elinize sağlık Yasin ustam çok güzel temiz başarılı buldum cevizde harika oldum olası cevizin desenlerine bayılıyorum kabzadaki form da güzel olmuş kolay gelsin.
Teşekkür ederim beğenmenize sevindim  :) Bende ilk defa böyle bir ceviz kullandım Allah ne güzel yaratmış diye diye bir hal oldum yaparken  :))
Elinize sağlık hocam namluda kabzada ki hatlarda gayet güzel görünüyor Orkun ustam bakteri üremesinden bahsetmiş benimde bazı ceviz ahşaplarının suyla teması halince elde pürüzlü bir hal almasından bahsedeyim bir kaç defa benimde başıma geldi bunda olur mu bilmem olursa Japon’a ihtiyaç olabilir tekrar elinize sağlık  :2up
Bunu ıslatmadım hiç ama daha önce kullandığım cevizlerde elimin teriyle bir pütürleşme oluyordu yüzeyde. Sanırım doğal bir malzeme kullanmanın bu tarz getirilerine alışmak lazım  :-[

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #15 : 12 Kasım 2021, 00:15:49 »

....... benimde bazı ceviz ahşaplarının suyla teması halince elde pürüzlü bir hal almasından bahsedeyim bir kaç defa benimde başıma geldi .............
Cevizde, suyla temas ettiğinde pütürlenme ile ilgili soruna bir nebze faydası olan bir uygulama var. Nereden gördüm hatırlamıyorum.
Kabzanın son zımparasını yapıyorum. Hava tutarak tozu uzaklaştırıyorum. Bir pamuğu ıslatarak sapa sürüyorum. Doğal olarak pütürleniyor. (Dokusu sağlam cevizlerde pütürlenme olmuyor.) Kuruduktan sonra tekrar hafiften zımparalayıp, tozu uzaklaştırdıktan sonra balmumu formülünü uyguluyorum.

Yasin UZ

• 597
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #16 : 12 Kasım 2021, 00:31:03 »
Cevizde, suyla temas ettiğinde pütürlenme ile ilgili soruna bir nebze faydası olan bir uygulama var. Nereden gördüm hatırlamıyorum.
Kabzanın son zımparasını yapıyorum. Hava tutarak tozu uzaklaştırıyorum. Bir pamuğu ıslatarak sapa sürüyorum. Doğal olarak pütürleniyor. (Dokusu sağlam cevizlerde pütürlenme olmuyor.) Kuruduktan sonra tekrar hafiften zımparalayıp, tozu uzaklaştırdıktan sonra balmumu formülünü uyguluyorum.
O zaman isabet olmuş tamda o şekilde bir uygulama yaptım. Kabzanın sırtında çok çok az bir pütür oldu tekrar zımpara ve bal mumu uyguladım. Yapısı oldukca sağlam bir cevizdi diğer cevizlere göre yapım aşamasında tokluğunu hissettirdi epeyce.
Bilinçli şekilde pütürleştirip tekrar tekrar yüzey temizliği yaparsak sanırım artık pütürleşen yumuşak dokular yok olacaktır  :2up

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
« Yanıtla #17 : 12 Kasım 2021, 09:17:27 »
Yasin hocam cevaplar için teşekkür ederim. ^-^

...

Mehmet hocam ben bununla ilgili bir okuduğumdan aklımda kalanları yazayım, doğru-yanlış üstüne kritik yaparız.

Biz ıslattığımız zaman cevizin yüzeye yakın yerlerindeki lifler suyu emerek kabarıyor. Sonra zımpara işlemiyle kabaran-şişen lifleri aldığımız zaman tekrar yüzeyde kabaracak lif kalmıyor. Dolayısıyla suyun ahşap üzerindeki etkisi devam etse dahi suyu emerek kabaracak lifler olmadığından mütevellit, pütürlü hissiyat kaybolmuş oluyor.

Yanlışım varsa lütfen bilen ustalarımız düzeltsin. O:-)
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #18 : 12 Kasım 2021, 09:39:55 »
...................
Mehmet hocam ben bununla ilgili bir okuduğumdan aklımda kalanları yazayım, doğru-yanlış üstüne kritik yaparız.

Biz ıslattığımız zaman cevizin yüzeye yakın yerlerindeki lifler suyu emerek kabarıyor. Sonra zımpara işlemiyle kabaran-şişen lifleri aldığımız zaman tekrar yüzeyde kabaracak lif kalmıyor. Dolayısıyla suyun ahşap üzerindeki etkisi devam etse dahi suyu emerek kabaracak lifler olmadığından mütevellit, pütürlü hissiyat kaybolmuş oluyor.

Yanlışım varsa lütfen bilen ustalarımız düzeltsin. O:-)

Dokusu zayıflamış cevizde bu kadar net sonuç iddialı olur. Tecrübem "bir nebze" şeklinde.  :)