Bıçak Sanatı - Forum

Bıçak İçin Malzeme Tavsiyesi

Karagöz

• *
  • 8
  • Meslek: Silah Tamircisi-Makine Mühendisi
  • Yer: İstanbul-Pendik
Bıçak İçin Malzeme Tavsiyesi
« : 19 Kasım 2021, 23:14:51 »
Merhabalar.

Ustalarımızın görüşüne başvurmak istediğim bir konu var.
Yakın zamanda ilk bıçağımın imalatına başlamak istiyorum.
Bıçak üzerine resimde gösterdiğim şekilde bir oyuntu düşündüm.
Malzeme olarak N690 malzeme almayı ve ısıl işlemi de yine Böhler firmasına yaptırmayı düşünüyorum.
Sorum ise bu oyuntunun herhangi bir kanırtma gibi durumda deformasyona uğrama ihtimali ve malzeme-ısıl işlem seçimimim doğru olup olmadığı.
Yüksek sertlik bu tip bir form için risk oluşturur mu?

Buna benzer bir tasarımı DPX markasında gördüm. Malzeme olarak 1095 çeliği ve 57-58 hrc sertlik kullanılmış.

İlk bıçakta ne oyuğu da diyebilirsiniz tabi ama heves işte :)
Saygılar.

Şaban Kurt

• 1201
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
Ynt: Bıçak İçin Malzeme Tavsiyesi
« Yanıtla #1 : 19 Kasım 2021, 23:31:06 »
Hoşgeldiniz
herhangi bir sorun olmaz yapabilirsiniz ama normal kullanımda sürekli bir yerlere takılıp sizi rahatsız edebilir sorun olur mu sizin için bilemem hocam.
Asıl o oyuğun kullanım smacına gelirsek üstünde ki çentik dalgıç bıçaklarında kullanır iç kısmı keskindir dibte ki ağları kesmek için kullanılır üstte olmasının nedeni ise su altında sert bir şekilde bıçağı ileri itmek bıçağı geri çekmekten daha zordur ilk etapta güçlü tek seferde bıçağı kendimize doğru çekmek suretiyle ağın kesilmesini amaçlar kolay gelsin.
Gendarmerie Special Operation...

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #2 : 20 Kasım 2021, 00:13:32 »
Söz konusu markanın bıçaklarında kullandığı çentik şişe kapağı açma için özelleşmiş köşeli yapıda bir çentik. Bu form da şişe kapağını rahat bir şekilde açar. Ancak çizimde oyuğun içinin bilenmiş gibi gözükmesi olayın şeklini değiştiriyor.
Yabancıların gut hook dedikleri, Şaban Usta'nın dalgıç bıçaklarında ip kesmek için dediği, bazı avcı bıçaklarında da büyük avların derilerini yarmak için kullanılan oyuk, sizin çiziminizdekinin ters yönü olan ve içi bilenen oyuk.

Sizin çizimdeki bıçak formuyla, doğru ısıl işlem ve meneviş yapılmış, bıçak yapmaya uygun hiçbir çelikte (yukarıdaki iki amaç için) sorun yaşamazsınız.

« Son Düzenleme: 20 Kasım 2021, 00:16:52 Gönderen: dela »

Karagöz

• *
  • 8
« Yanıtla #3 : 20 Kasım 2021, 08:47:25 »
Teşekkür ederim.
Aslında benim de amacım günlük kullanımda şişe açmak gibi işler yapması. Dpx in formu gözüme biraz küt gibi göründü, o nedenle biraz daha sivri bir form vermeye çalıştım. İç kısmına bileme yapmayı düşünmüyorum açıkçası. Onu şu an için pek beceremem.

Mahmut Erdoğan

• 582
  • Meslek: Matematik Öğrtmni-Makina Müh(öğrnci)
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #4 : 20 Kasım 2021, 13:00:04 »
Bence ilk bıçağınıza N690 ile başlamayın. Çok Pahalı bir malzeme.Isıl İşlemide pahalı yani siz daha uygun malzemelerle başlayın bence  :2up. Eliniz alışınca yine N690 ı denersiniz.
mesela 1095 yada Böhler 2842 idealdir hem malzeme ucuzdur hemde ısıl işlemi ucuzdur. Zeytinburnu Demircilerdeki Kalite Çelik den alabilirsiniz.
2842 için en uygun ısıl işlem yeri "Mahir ısıl" işlem var Bayrampaşada .
Kolay gelsin
(Rabbimiz!) Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden medet umarız.(Fatiha 5)

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #5 : 20 Kasım 2021, 22:16:56 »
Bence ilk bıçağınıza N690 ile başlamayın. Çok Pahalı bir malzeme.Isıl İşlemide pahalı yani siz daha uygun malzemelerle başlayın bence  :2up. Eliniz alışınca yine N690 ı denersiniz.
mesela 1095 yada Böhler 2842 idealdir hem malzeme ucuzdur hemde ısıl işlemi ucuzdur. Zeytinburnu Demircilerdeki Kalite Çelik den alabilirsiniz.
2842 için en uygun ısıl işlem yeri "Mahir ısıl" işlem var Bayrampaşada .
Kolay gelsin
Mahmud Hocam. İç piyasada 1095 bulunuyor mu?

Mahmut Erdoğan

• 582
« Yanıtla #6 : 21 Kasım 2021, 01:31:08 »
Bayrampaşa da yıllar önce bir yerde denk geldi 6 mm lama almıştım. Sonra hiç aramadim da denkde gelmedi.
Arastirayim size bilgi veririm
Bulamazsanız 2842 iyidir onunla baslayin
Wn azından bir yanlışlık olsa cok üzülmezsiniz.  :2up

Karagöz

• *
  • 8
« Yanıtla #7 : 21 Kasım 2021, 20:38:31 »
Mahmut ustam, teşekkür ederim.
Malzemedeki fiyat farkını biliyordum ama ısıl işlemdeki fiyat farkını yeni öğrenmiş oldum.

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #8 : 22 Kasım 2021, 09:50:23 »
Ben katılmıyorum Mahmut hocam. Tavsiye ettiğiniz çelik yani O2 derin sertleşen bir çelik. Isının iyi ayarlanması ve östenizasyon için belli bir süre bu ısının sabit tutulması gerekiyor. Yeni başlayan biri için daha komplex. En azından N690'ı kendisi ısıl işlem yapmayacak ve profesyönel bir hizmet alacak. Daha risksiz ve sorunsuz işin içinden çıkabilecektir.

Mahmut Erdoğan

• 582
« Yanıtla #9 : 22 Kasım 2021, 18:20:11 »
Ben katılmıyorum Mahmut hocam. Tavsiye ettiğiniz çelik yani O2 derin sertleşen bir çelik. Isının iyi ayarlanması ve östenizasyon için belli bir süre bu ısının sabit tutulması gerekiyor. Yeni başlayan biri için daha komplex. En azından N690'ı kendisi ısıl işlem yapmayacak ve profesyönel bir hizmet alacak. Daha risksiz ve sorunsuz işin içinden çıkabilecektir.
zaten Mahir ısıl işlem n690 ısıl işlem yapmıyor
Mahir Isıl işlem 2842 için(yani karbon çeliklerini) 10-15 tl ye o işlemleri yapıp 24 saatte teslim ediyor.
menevişleme işini felan çok iyi yapıyorlar
bıçak sayısı arttıkça fiyat düşüyor.
ayrıca ordaki ustabaşına bir bıçak hediye ederseniz tadından yenmez.aman diğer çalışanlar görmesin sonra hepsi istiyor.
bu firma ile çalışmakdan çok memnun kaldığım için isim verirken için rahat  :2up

cem.KÖROĞLU

• **
  • 56
    • https://www.instagram.com/bolllinger?igsh=MTZsNWk3NG14bHBqYQ==
  • Meslek: elektronik teknisyeni
  • Yer: İSTANBUL
« Yanıtla #10 : 04 Ağustos 2024, 00:24:08 »
Merhabalar.

Ustalarımızın görüşüne başvurmak istediğim bir konu var.
Yakın zamanda ilk bıçağımın imalatına başlamak istiyorum.
Bıçak üzerine resimde gösterdiğim şekilde bir oyuntu düşündüm.
Malzeme olarak N690 malzeme almayı ve ısıl işlemi de yine Böhler firmasına yaptırmayı düşünüyorum.
Sorum ise bu oyuntunun herhangi bir kanırtma gibi durumda deformasyona uğrama ihtimali ve malzeme-ısıl işlem seçimimim doğru olup olmadığı.
Yüksek sertlik bu tip bir form için risk oluşturur mu?

Buna benzer bir tasarımı DPX markasında gördüm. Malzeme olarak 1095 çeliği ve 57-58 hrc sertlik kullanılmış.

İlk bıçakta ne oyuğu da diyebilirsiniz tabi ama heves işte :)
Saygılar.

Hocam merhaba ,böhlere agız actırabiliyormuyuz ,needen yaptırabikiriz bu işlemi acaba ,bir irtibat tel,mail,site vs

Mahmut Erdoğan

• 582
« Yanıtla #11 : 04 Ağustos 2024, 11:27:24 »
hazır bıçak profili satanlar var mesela

https://www.mehmetmarangoz.com.tr/bicaklar-1382726259

cem.KÖROĞLU

• **
  • 56
« Yanıtla #12 : 04 Ağustos 2024, 13:13:21 »
hazır bıçak profili satanlar var mesela

https://www.mehmetmarangoz.com.tr/bicaklar-1382726259

aynen abim onu biliyorum ama böhler agız açtırma deyince farklı geldigi için direk böhlere gönderebiliyormuyuz diye sordum

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #13 : 05 Ağustos 2024, 10:37:46 »
Böhler ısıl işlem yapıyor, su verme işlemi yapıyor yani. Ağız açtırmadan kastınız "doğru" kullanımda ise, hayır bu işlemi hiçbir çelik tedarikçisine yaptıramazsınız. Bu zaten bıçak ustasının kendisinin yapması gereken temel işlemlerden biri.

cem.KÖROĞLU

• **
  • 56
« Yanıtla #14 : 05 Ağustos 2024, 10:50:55 »
Böhler ısıl işlem yapıyor, su verme işlemi yapıyor yani. Ağız açtırmadan kastınız "doğru" kullanımda ise, hayır bu işlemi hiçbir çelik tedarikçisine yaptıramazsınız. Bu zaten bıçak ustasının kendisinin yapması gereken temel işlemlerden biri.

Evet dediginiz de haklısnız her usta agzı kendi açmalı fakat ürün detay  bıçakları  çok küçük ve agız 1mm belki onlar daha doğru yapar diye düşündüm ama haklısınız kendim deneyecegim  temel bir işlem çünkü