Bıçak Sanatı - Forum

İlk Bıçağım Sonunda Bitti, Kutlamalar Başlasın

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
İlk Bıçağım Sonunda Bitti, Kutlamalar Başlasın
« : 13 Aralık 2021, 10:01:02 »
Ustalarım hepinize selamlar. Aylaaarr süren uğraşımın ardından ilk bıçağımı sonunda tamamıyla bitirdim. Aslında kronik migren rahatsızlığımın olması, kardeşimin dükkanını kullanırken kendi atölyem gibi rahat çalışamamam nedeniyle çok seyrek bıçakla uğraştım, mesaisi bu kadar uzun değil ama hikayesi neredeyse 7 aylık bu bıçağın. Bıçağın kalan hikayesini zaten diğer konumu okuyanlar bilirler, burada aşırı uzatmayacağım. Huzurlarınızda ilk bıçağım, ismi falan da yok. :))

Celik: Ck67
Sap: Zeytin (Sanıyorum. Orkun ustamın hediyesi  ^-^ ) Kabzada siyanoakrilat kaplama var. Sonrasında polisaj.
Pimler: 6 mm bakır (8mmden tornada işlenerek inceltildi, koca Konya sanayisinde pirinç bulamamanın eziyeti)
Kalınlık: 3mm
Uzunluk: 25 cm (Namlu ve kabza uzunluklarını teker teker ölçmedim, şimdi geldi aklıma)
Isıl işlem: Portatif kömür ocağımda göz kararı ısı takibi ile pamuk yağında yapıldı, menevişi ise yine kömür ocağında renk takibi ile yapıldı.

Bıçakta el matkabı ve taşlama makinesi harici elektrikli alet kullanılmadı. Eğe ile serbest elde ağız açıldı. Kabza ise yine eğe ile işlendi. Siyanoakrilat (böyle söyleyince daha havalı oluyor ama Japon yapıştırıcısı esasında) kaplama sonrası dandik dremel setlerinde çıkan kırmızı renkli polisaj macunu ile, şarjlı matkap ile polisaj yapıldı. Sonuç tatmin edici. Namluda stonewash yapmıştım, sanırım dönüş hızı yavaş kalınca noktasal izler yerine uzun uzun çizikler oluştu. Temizlik sonrası Soytürk ustam ile Gökhan ustamın yağlı asit dağlaması yöntemini kullandım. Sonucu beni çok memnun etti ama çevremdekilere bıçağın neden parlak olmadığını anlatmak yoruyor. :))

Bilemesini 360 kum zımpara ile yaptım, kağıdı takılmadan kesiyor. Videosu da vardı ama çok kalitesiz, yüklemeye gerek görmedim.

Bıçakta bolca kusur mevcut, mercek altında bölümünde açmaktan çekinmiyorum çünkü kendi fark ettiklerimin dışında da hatalar olabilir, acımayın vurun lütfen ustalarım. :D Ben susuyorum artık, sözleri fotoğraflara bırakıyorum.

« Son Düzenleme: 13 Aralık 2021, 10:06:20 Gönderen: MustafaV »
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
Ynt: İlk Bıçağım Sonunda Bitti, Kutlamalar Başlasın
« Yanıtla #1 : 13 Aralık 2021, 10:03:21 »
Yapmak istediğim profili de bırakayım, ne kadar alakasız olduğunu görün istiyorum  :))

https://onedrive.live.com/?cid=B5D228ED1930C2BB&id=B5D228ED1930C2BB%21209&parId=B5D228ED1930C2BB%21114&o=OneUp

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #2 : 13 Aralık 2021, 12:22:34 »
Mustafa eline sağlık.
İlk elin günahı olmazmış. Bu bıçak için çok uğraştığın için acımasız vurmak da içimden gelmedi.   :D
Genel olarak bıçak gayet başarılı. Uygulama hataları mevcut. O da zaman ve tecrübeye bağlı zaten.
Daha iyileri olacaktır. Hepimiz bu yollardan geçtik sonuçta.
Ben olsam zeytini japon kaplamazdım.  :)

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #3 : 13 Aralık 2021, 12:49:33 »
Mustafa eline sağlık.
İlk elin günahı olmazmış. Bu bıçak için çok uğraştığın için acımasız vurmak da içimden gelmedi.   :D
Genel olarak bıçak gayet başarılı. Uygulama hataları mevcut. O da zaman ve tecrübeye bağlı zaten.
Daha iyileri olacaktır. Hepimiz bu yollardan geçtik sonuçta.
Ben olsam zeytini japon kaplamazdım.  :)

Mehmet hocam çok teşekkür ederim. Zaten çoğunu ben bildiğim için ve kabak gibi ortada oldukları için hiç çekinme, vur garibin böğrüne. :D Forumu uzunca karıştırmanın bir sakıncası var, bazı şeyleri kafada oturtunca kolay olacakmış gibime geliyor. Başına geçince "Aha bu nasıl olacak şimdi" dediğim çok şey oldu. Tecrübe hepsini oturtur İnşallah.
Ustam zeytini başkaca korumaya alacak yöntem bulamadım maalesef. Hele ki bıçağın sağ yüzünde, sonuna doğru desenler diklemesine geliyor, pimi hafifçe çekiçlerken oradan yardım kabzayı, ahşap tozu ve japonla doldurdum, Allahtan ki desene uyum sağladı, sırıtmıyor pek. Bundan da korkarak sağlam olsun, parlak olsun, nasıl olsa vitrinlik olacak bu dedim kapladım. Ama çok plastik oldu, haklısın hocam. Belki bir müddet sonra kaldırırım kaplamayı, o da dert değil nasıl olsa.

« Yanıtla #4 : 14 Aralık 2021, 22:37:07 »
Mustafa, böğrüne böğrüne vuracağım, hiç endişen olmasın  ;) öncelikle, mercek altında bir bıçağı paylaşırken, ki aslında her bıçağı bu başlıkta paylaşıyor gibi paylaşmamız lazım, olabildiğince detayları gizleyip örtecek işlemlerden uzak durarak işi bitirmek lazım. Şimdi, yüzeydeki hata ve olumsuzlukları gizleyen bir işlem varsa, bizim bu yüzeyi değerlendirme şansımız kalmıyor doğal olarak ancak baktığımızda, taşlama eşiği olmamış, yüzey perdahı kesinlikle iyi değil ve adeta yapılan her iş  ( öyle olmasa bile) oluşan hataları gizlemek için yapılan işlemler gibi duruyor veya böyle hissettiriyor. Bileme gediği de yine aynı şekilde,  durumu kurtarmak için açılmış bir bileme gediği gibi duruyor. Sap güzel olmuş, pim deliklerindeki boşluklar ve kararmalar dikkat çekiyor ama yine de güzel. Siyano akrilat kaplama çok önemli değil, istenildiği zaman değiştirilebilir. Genel olarak gördüklerim budur, ellerine sağlık.

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #5 : 15 Aralık 2021, 09:02:18 »
Sefa hocam Vallahi öğretmen olmanın verdiği durum mudur bilmem, hemen benim çakallıkları yakalamışsınız. :))

Yağlı desen olayı zaten denemeyi düşündüğüm bir şeydi, bu bıçaktaki sakarlıklarım ve acemiliklerim tuzu biberi oldu, stonewash da istediğim sonucu vermeyince en azından gözüme takılıp durmasın bunlar diyerek yaptım gitti. Zaten biliyorsunuz diğer konumdan, bu bıçakta bazı şeyler istediğim gibi gitmemişti.

Şu noktada kendimi açıklamak isterim, yağlı desen harici hata gizleme amacım yoktu hocam. Zaten biz bizeyiz, kimden neyi gizleyeyim. O:-) Bileme çentiği sakarlıklarım sonucu bu hâle geldi, yoksa profilin en başından beri vardı. Sadece devamında eğe ve zımpara kaçırmalar ile öyle yuvarlandı. Hiç olmasa, namlunun o kısmı belki bu hâle gelmezdi bile. Zaten pimi de söyledim, malzeme bulamamanın sonucu.

Değerli yorumların için çok teşekkür ederim hocam. Bu hata gizleme konusunda bana güzel ders oldu. Mehmet hocamın da söylediği gibi, ilk elin günahı olmaz diyerek bunun arkasına sığınıyorum. Gelecek bıçaklarda daha üstüne çalışılmış, bitirmeye çabalarken sakarlıklar ve çakallıklarla dolmamış çalışmalar göstereceğimden emin olabilirsiniz.

Şeref Acar

• *
  • 1587
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #6 : 15 Aralık 2021, 21:45:13 »
Sefa hoca kür yutmaz  :))

Mehmet hocam zeytinin verniğinden bahsetmiş, ben de katılıyorum.

Zeytine Sefa hocanın çam terebentinli kokteyli iyi geliyor. Şunu da unutmayalım bu tip yağlı ağaçları korumak için ekstra koruma yapmaya gerek yok, doğal çözümler en iyisi.

Namluda iki farklı tip karartma uygulamak da işin görünümünü kararsızlaştırıyor.

Tabi bunlar kozmetik hatalar. Yine de derli toplu iş görür bir bıçak olmuş. Hele ki ilk bıçak için oldukça iyi.

Bu tasarım pek yakışıklı bir tasarım değil. Yani sen en iyi işi de çıkarsaydın bıçak ortalama bir bushcraft örneği olacaktı. Google’da gezen pdf tasarımlar çok eksik ve amatörler tarafından yapılan tasarımlar.

Eğer bir tasarım kopya ya da esinlenme yapacaksanız muhakkak iyi bir ustadan esinlenmelisiniz.

Eline sağlık devamını bekleriz.
« Son Düzenleme: 15 Aralık 2021, 21:47:49 Gönderen: Şeref Acar »

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #7 : 16 Aralık 2021, 09:15:58 »
Şeref ustam sağ olasın.  ^-^

İki farklı tip karartmadan kastın şayet stonewash ise, onu tamamen kaldıracak şekilde perdah yaptım. Ki onun karartmasını kola ile yapmıştım zaten, çok etkili bir kararma olmamıştı. Hasılı, stonewash ile ilgili tek bir şey kalmamıştı bıçakta.

Zeytinden elimde bir parça daha var, onda kesinlikle japondan uzak duracağım. Hatta kullanım alanı gerektirmiyorsa japona bulaşmamayı bile düşünebilirim, teşekkürler ustam.

Tasarım hakkında çokça görüş aldım zaten, şurasını değiştir, burasını değiştir gibisinden. Açıkçası cesaret edemedim tasarımda oynamaya. Dediğiniz gibi, klasik bir bushcraft oldu. Ama şükür ki bıçağın taşıması gereken sertlik, keskinlik değerlerini taşıyor. Tasarım konusunda niyeyse kendimde bir çizgi oluşturacak, tasarım çıkaracak yaratıcılığı görmüyorum, zamanla İnşallah oturur diyelim ustam.

Şaban Kurt

• 1201
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #8 : 16 Aralık 2021, 10:56:09 »
    Başlamak bitirmenin yarısıdır eğer bir işe başladıysanız ilki her zaman Sonraki işe göre itici gelecek yaptıkça güzelleşecek profiller.
   Ustalarıma katılıyorum elinize sağlık :)
Gendarmerie Special Operation...

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #9 : 16 Aralık 2021, 11:26:25 »
    Başlamak bitirmenin yarısıdır eğer bir işe başladıysanız ilki her zaman Sonraki işe göre itici gelecek yaptıkça güzelleşecek profiller.
   Ustalarıma katılıyorum elinize sağlık :)

Şaban ustam çok teşekkürler. Kesinlikle yorumlardan kendime ders çıkarıyorum, soğuduğum veya üzüldüğüm yok. İnşallah zamanla siz ustalarıma yaklaşırım.  O:-)

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #10 : 19 Aralık 2021, 14:16:56 »
Bıçak niye parlak değil?  :))  :))

Mustafa ustam öncelikle emeğine ve zamanına sağlık. Son günlerde böyle işlerde önmeli olan ilk şeyin zaman olduğunu öğrendim. Neyse, bıçağa bakınca aslında gözüme takılan kusurlardan çok bu kusurların niye meydana gelmiş olabileceği ilgimi çekti. Burada bir çok kişinin ve hatta şimdi ustamız olan bir çok kişinin ilk çalışmalarını gördük. Genelde hepsinde ortak olan kusur sebebi acemilik yada el yatkınlığı olmayışı. Mesela ben 100 tane bıçağa ulaşsam bile serbest elle eğe ile ağız açmaya çalıştığımda kusurlu olacak. Yani ustalığın, ustalık alanının dışına çıkmış olacağım. Bu durumda geçmiş tecrübelerim yada bant zımpara makinesinde ne kadar usta olduğumun önemi pek kalmıyor. Senin durumunda bu ilk acemilik atma durumundan kaynaklı hatalar var ama asıl yukarda bahsettiğim kusurların kaynağı bana öyle geliyor ki; birçok şeyi tek bıçakta toplamaya çalışmak. Paylaştığın linkte çizime baktım, Şeref ustamın dediği gibi, zaten bu profili kim adam akıllı yapabilirdi ki? Sırtta yalancı ağız oturmamış, gene sırtta baş parmak dayama oyuğu hiç yakışmamış, kuyrukta ip delikleri bi garip, totalde şekilsiz akraba evliliği gibi birşey çıkmış ortaya. Yani aslında sana vurmak yerine bunu çizen adama vuruyorum, asıl hakeden o. Sen sadece bu çizimi acemilik ilk işçiliğinle birleştirmişsin. Asıl sorunun bu olduğunu düşünüyorum.

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #11 : 20 Aralık 2021, 10:43:17 »
Bıçak niye parlak değil?  :))  :))
...
:)) :))

Orkun ustam çok teşekkür ederim. Linkteki profil yine forumda paylaşılan eski bir konudan alınma. Başta kendimce bir profil çıkarmanın zor olacağından ötürü hazır bir şeyi aldım önüme. Burada siz de dile getirince anlıyorum ki hedef güzel değilse çabalar nafile oluyor. Neyse ki elimdeki profil neyi doğru neyi yanlış yaptığımı bana açıkça gösterdi. Kusurların niye olduğu da açıkça ortada, bazı şeyleri deneyimlemeden insan anlayamıyor. Pim geçirmenin bile göze ne kadar basit geldiği ortada ama hiç epoksi kullanmamış, pimleri geçirmemiş, aynı ölçüyle delince etrafında boşluk kalabileceğini deneyimlememiş adama o bile zorluk çıkarıyor.

Açıkça söyleyeyim, bir yerde "Bu işi becermek zor olacak" diye düşünmedim değil. Bu bıçağı bitirme isteğim de oradandı. Bir şeyleri başardığımı görmek, kendime motive sağlamak istiyordum. Keza oldu da. Kardeşim de ufak tefek sıkıntıları söyledikten sonra beğendi, annem (ki hangi anne söylemez ki bunları) çok güzel olduğunu söyledi, keskinliğini görenler şaşırdı ki 360 kumla bilemiştim. Bana çok motive sağladı açıkçası. Bu bıçağı bu hedefte harcadığımı düşünüyorum.

Orkun ustam ayrıca bu nazik üslubundan ötürü de sana teşekkür ediyorum.  O:-)