Bıçak Sanatı - Forum

1067 Puukko

Yasin UZ

• 597
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
1067 Puukko
« : 03 Şubat 2022, 22:19:02 »
Herkese sağlıklı günler dilerim. İnşallah herkesin sağlığı keyfi yerindedir.
Alabildiğim her çelik türünden birer bıçaklık çelik almıştım.
Bu puukko da 1067 karbon çeliğinden.
Normalde ck75 karbon çeliği kullanıyorum, hem ısıl işlemi benim imkanlarıma uygun ve iyi bir işlem sonrası çok güzel sertlik alan gayet tok bir çelik olduğunu düşünüyorum.
Ck75 ten sonra 1067 sertlik konusunda baya farklı geldi. İlk ısıl işlem ve meneviş sonrası yumuşak bir bıçak elde edince acaba tam yapamadım mı diyerek tekrar ısıl işlem yaptım ama sonuç yine değişmedi.
1067 kullanıp sertlik konusunda benden farklı düşünen varsa bu konuda görüşmek isterim, benim beceremediğim bir durum mu var diye kafama takılıyor.

Fotoğraflar yine mercek altında incelenip eleştirilecek kadar detaylı değil malesef.
Fotoğraflarda farkedecek olursanız ağızda tırtıklar mevcut bunlar benim acımasız testlerim sonrası oluştu.
Son halinde ağızdaki o tırtıklar giderildi ağız dayanımı daya iyi olsun diye daha geniç açıyla tekrar bileme yaptım.

Kabza bana hediye gelmişti çatlakları çok önemsememiştim stabilize olduğu için içleri doludur diye düşünüyordum ama kabzayı işledikçe çatlakların içleri boş olduğunu ve yeni yeni boşluklar ortaya çıktığını farkettim. Boşa gitti o kadar emek diye söylenirken bıçak elimden düştü ve tek parça halinde kalmayı başardı. İyi dedim kırılmadı o kadar boşluğa çatlağa rağmen. Sonra yine düştü.. sonra biraz zaman geçti ve tekrar düştü.. Namluyuda kabzayı takmadan önce bantlarken 3 kere düşürmüştüm  ::) Baktım düşüyor ama bişey olmuyor dedim bari boşlukları japonla doldurayım kullanayım bıçağı. Japon güzel iş çıkardı boşlukların tamamına nüfus etti. O kadar düşmeye rağmen namluda kabzada sağlam olduğu için sevinçliyim. Kılıf yapmak istiyorum boş bi vaktimde nasip olursa güzel bi puukko kılıfı yapacağım onuda burada paylaşırım inşallah. Buraya kadar okuyan varsa forumda birşeyler paylaşıp konuşmayı özlediğimi farketmiştir sanırım  :D

İlk defa puukko tarzı geleneksel bir bıçak yaptım. Estetik olarakta ergonomik olarakta kabza inanılmaz hoşuma gitti. Elime alınca biyerlere saplayasım geliyor bıçağı  :))

Namluya meneviş öncesi perdah yaptım ve bıçak komple bittiğinde menevişte elde ettiğim sarı renk ile kalmasını amaçladım. Skoç ile silince pek bir sarılık kalmadı geriye ama yine ton farkı belli oluyor. Benim için güzel eğlenceli bir çalışma oldu umarım sizlerde beğenmişsinizdir  :)

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: 1067 Puukko
« Yanıtla #1 : 03 Şubat 2022, 23:55:20 »
............. forumda birşeyler paylaşıp konuşmayı özlediğimi farketmiştir sanırım  :D
Peşinen söyleyeyim. Sosyal medyada görüp, forumda epeydir görmeyince Yasin Hoca bizi niye terketti diye düşünmüyor değildim.  :)
Bıçağa gelince; Resimlerin yetersizliğini ve resimde görülen bazı pürüzlerin sebebini kendin söylemişsin.
Bıçağın kabza-namlu uyumunu ve bizatihi formun kendisini beğendim. Bu günlerde araştırdığım Sami puukkolara yakın bir form. Elime geyik boynuzu çatalı geçtiğinde yapmayı düşündüğüm bir bıçak.

Balçaktaki dokunuşlar için... Rastgele, daha küçük, hafif hafif dokunuşlar.

Eline sağlık.

Muhammed Kargı

• 157
  • Yer: YOZGAT
« Yanıtla #2 : 04 Şubat 2022, 00:02:54 »
Ellerinize sağlık çok güzel bir bıçak olmuş hocam. Şahsen pukkoları seven biriyimdir. Çok otantik bir görünüme sahip bıçaklar. 1067 bıçak yapımına ilk başladığımda ilk kullandığım çeliktir. 1067 konusunda kesinlikle size katılıyorum. Bende ilk başladığım sıralarda ısıl işlem konusunda kafamda acaba ısıl işlem olmadı mı diye düşünmedim değil. Ama zamanla birbirimizin huyuna suyuna alıştık. Genelde 1075 çelik kullanan biriyimdir. Ama ara ara 1067 de kullanıyorum.

Yasin UZ

• 597
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #3 : 04 Şubat 2022, 00:23:49 »

Peşinen söyleyeyim. Sosyal medyada görüp, forumda epeydir görmeyince Yasin Hoca bizi niye terketti diye düşünmüyor değildim.  :)
Bıçağa gelince; Resimlerin yetersizliğini ve resimde görülen bazı pürüzlerin sebebini kendin söylemişsin.
Bıçağın kabza-namlu uyumunu ve bizatihi formun kendisini beğendim. Bu günlerde araştırdığım Sami puukkolara yakın bir form. Elime geyik boynuzu çatalı geçtiğinde yapmayı düşündüğüm bir bıçak.

Balçaktaki dokunuşlar için... Rastgele, daha küçük, hafif hafif dokunuşlar.

Eline sağlık.

Beğenmenize sevindim Mehmet ustam
Puukkoların çeşitleri hakkında hiç bilgim yok. Kabzayı genel olarak puukkoların kabza formuna göre düşünüp yaptım görüp beğendiğim modeller çok çok daha güzeller :) Benimki biraz değişik oldu gibi  ::)

Balçak beni hayattan bezdirdi. İlk yaparken kafam nereye gittiyse bıçakla hiç alakasız bir delik açtım. Normalde üçgen bir delik olması gerekirken ben ağız kısmıyla sırt kısmının denk geldiği yerleri aynı genişlikte açıvermişim  ???
Yeni bir pirinç parça alıp tekrar yapayım diye düşünüyordum sonra dedim şuna azcık çekiçle girişeyim belki o genişliği daraltırım eze eze.
Baktım güzel sonuç veriyor çekiçle epey bir uğraştıktan sonra üçgen bir form oluştu boşluk kısmında bu sefer bıçağı sokamadım delikten vura vura bi şekilde oturttum beni öyle görseydiniz orayı terk ederdiniz kesinlikle  :))
O çekiç izlerinin hikayeside böyle, tamamen balçağın çöpe gitmesini engellemek için verdiğim uğraşlar sebebiyle oluşan izler  :)

Ellerinize sağlık çok güzel bir bıçak olmuş hocam. Şahsen pukkoları seven biriyimdir. Çok otantik bir görünüme sahip bıçaklar. 1067 bıçak yapımına ilk başladığımda ilk kullandığım çeliktir. 1067 konusunda kesinlikle size katılıyorum. Bende ilk başladığım sıralarda ısıl işlem konusunda kafamda acaba ısıl işlem olmadı mı diye düşünmedim değil. Ama zamanla birbirimizin huyuna suyuna alıştık. Genelde 1075 çelik kullanan biriyimdir. Ama ara ara 1067 de kullanıyorum.

Teşekkür ederim beğenmenize sevindim  :)
Sizinde 1067 konusunda benimle aynı durumu yaşamanız içimi rahatlattı.
Mecbur kalmadığım taktirde bir daha kullanmayı düşünmüyorum.

Yasin UZ

• 597
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #4 : 04 Şubat 2022, 00:29:11 »

Ben yaptığım her işi çok ince detaylarına kadar çok kaliteli fotoğraflarla sunmak, forumda paylaşmak istiyorum ve bu öylece düşüncede kalıyor.
Fotoğraflar istediğim gibi olmuyor, bazı aşamalarda fotoğraf çekmeyi bile unutuyorum bölük pörçük çoğu çalışmanın görselleri.
Ama sizden böyle bir cümle duydum çok mutlu oldum. Bundan sonra nasip olursa yaptığım işleri forumda daha çok paylaşmaya çalışacağım  :)

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
« Yanıtla #5 : 04 Şubat 2022, 08:30:37 »
............. forumda birşeyler paylaşıp konuşmayı özlediğimi farketmiştir sanırım  :D
... Yasin Hoca bizi niye terketti diye düşünmüyor değildim.  :)
...

Vallahi buna +1 demeden geçemeyeceğim. Hem de "Baya da erken terk etmiş Yasin hocam bizi" diye düşünmedim değil, hakkını helal et Yasin hocam.

Puukkoları nedense bi sevemedim gitti, bıçağın geneline bir şey diyemeyeceğim o yüzden. Ama bütün olarak güzel görünüyor Yasin hocam. Sevdim, eline emeğine sağlık. Sanki bu namlunun kabzası biraz daha parlak bir bitirişi hakediyor gibi, ne diyorsun Yasin hocam?

Ayrıca belirtmeden geçmeyeyim, senden alışık olduğumuz fotoğraflar gibi değil hiç. Önceki fotoğraflar baya stüdyoda çekilmiş gibiydi. :) Ama hocam fotoğraflar da olmuyor diye paylaşmamazlık etme bence. Ben forumda ne kadar çok yeni konu, yeni mesaj görürsem seviniyorum. Hepsinden kapacak bir şeyler çıkıyor. Varsın kalitesiz olsun, forumda canlılık olsun yeter ki. :2up
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

Şaban Kurt

• 1201
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #6 : 04 Şubat 2022, 10:24:51 »
Eline sağlık stabilizeyi bence duvara vurman lazımdı hediyeliklerden uzak durmak lazım kapaklığı hakediyor onlar bunca badireden sonra kullanılmayı haketmiş tabi o ayrı
  Fotoğlar konusunda katılıyorum daha net ve detaylı olabilir umarım kılıfta bunu görürüz tekrar ellerine sağlık ustam  :)
Gendarmerie Special Operation...

Yasin UZ

• 597
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #7 : 04 Şubat 2022, 14:59:57 »

Vallahi buna +1 demeden geçemeyeceğim. Hem de "Baya da erken terk etmiş Yasin hocam bizi" diye düşünmedim değil, hakkını helal et Yasin hocam.

Puukkoları nedense bi sevemedim gitti, bıçağın geneline bir şey diyemeyeceğim o yüzden. Ama bütün olarak güzel görünüyor Yasin hocam. Sevdim, eline emeğine sağlık. Sanki bu namlunun kabzası biraz daha parlak bir bitirişi hakediyor gibi, ne diyorsun Yasin hocam?

Ayrıca belirtmeden geçmeyeyim, senden alışık olduğumuz fotoğraflar gibi değil hiç. Önceki fotoğraflar baya stüdyoda çekilmiş gibiydi. :) Ama hocam fotoğraflar da olmuyor diye paylaşmamazlık etme bence. Ben forumda ne kadar çok yeni konu, yeni mesaj görürsem seviniyorum. Hepsinden kapacak bir şeyler çıkıyor. Varsın kalitesiz olsun, forumda canlılık olsun yeter ki. :2up
Helal olsun.. Valla özlenmek hoşuma gitti  :))
Puukkoları sevmemene çok şaşırdım bence biraz puukkolara yakından bakmalısın. Gördükçe seveceğine emininim.

Tam bitirişini yapmadım erinmezsem kabzaya biraz daha ince zımpara yapayım senin için  :)
İnşallah daha fazla paylaşım yapmaya çalışacağım  :2up
Eline sağlık stabilizeyi bence duvara vurman lazımdı hediyeliklerden uzak durmak lazım kapaklığı hakediyor onlar bunca badireden sonra kullanılmayı haketmiş tabi o ayrı
  Fotoğlar konusunda katılıyorum daha net ve detaylı olabilir umarım kılıfta bunu görürüz tekrar ellerine sağlık ustam  :)
Teşekkür ederim ustam beğenmenize sevindim.
Hediyeyi hediye etmek lazım elde çok tutmayacaksın  :))

« Yanıtla #8 : 04 Şubat 2022, 15:10:12 »
Yasin hocam, bıçak form olarak tam bir Puukko olmuş, sap sonu bitirişi benim gözümü rahatsız etti, alttan ve üstten aynı kavislere sahip olması buna neden olmuş olabilir ancak, bu kesinlikle bir eleştiri değil belirtmiş olayım. Namlu kuyruğu sapın dışına çıkıyor mu? merak ettim, çıkıyorsa o kısmı da görmek isterdim doğrusu. Kılıfı da merakla bekliyoruz, bakalım o nasıl olacak. Sonuç olarak, ellerine sağlık, gayet güzel bir Puukko olmuş  :2up  :2up

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
« Yanıtla #9 : 04 Şubat 2022, 15:33:52 »
...
Puukkoları sevmemene çok şaşırdım bence biraz puukkolara yakından bakmalısın. Gördükçe seveceğine emininim.

Tam bitirişini yapmadım erinmezsem kabzaya biraz daha ince zımpara yapayım senin için  :)
İnşallah daha fazla paylaşım yapmaya çalışacağım  :2up

Olur da üretkenliği artırabilirsem bir tane yapmayı denerim. Belki elime alınca daha güzel görünecektir hocam.

Kabza konusu göreceli, bu şekliyle bile güzel. Nasıl hoşuna giderse Yasin hocam. O:-)
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

Yasin UZ

• 597
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #10 : 04 Şubat 2022, 16:35:20 »
Yasin hocam, bıçak form olarak tam bir Puukko olmuş, sap sonu bitirişi benim gözümü rahatsız etti, alttan ve üstten aynı kavislere sahip olması buna neden olmuş olabilir ancak, bu kesinlikle bir eleştiri değil belirtmiş olayım. Namlu kuyruğu sapın dışına çıkıyor mu? merak ettim, çıkıyorsa o kısmı da görmek isterdim doğrusu. Kılıfı da merakla bekliyoruz, bakalım o nasıl olacak. Sonuç olarak, ellerine sağlık, gayet güzel bir Puukko olmuş  :2up  :2up
Sefa ustam beğenmenize çok sevindim  :)

Kabzanın sırt formu kafamda tasarladığım gibi olmadı. Sırt kısmının şişkinliğini çok daha az yapmayı düşünüyordum ama bi anlık özensizliğim sonucu olması gereken formun dışına çıktı. Bu tarz ufak detayları farkediyor olmanız beni gerçekten size hayran bırakıyor ustam. Yetersiz görsellere rağmen sanki bıçağı elinize alıp incelemiş gibi yorum yapabiliyor olmanız gerçekten ustalığınızın çok güzel bir kanıtıdır benim nazarımda.

İlk bıçağa başlarken kuyruğu kabzadan çıkaracak şekilde uzun bırakmıştım. Sonradan o kuyruğu düzgün çıkaramam çıkardığım kısmı şişirirken kabzayı patlatırım bişey olur diye bir türlü cesaret edemedim. İnşallah bir sonraki puukko çalışmamda bahsettiğiniz şekilde yapmayı çok istiyorum.

En kısa zamanda ufak tefek pürüzleride halledip çok daha detaylı fotoğraflar yükleyeceğim  :2up

Olur da üretkenliği artırabilirsem bir tane yapmayı denerim. Belki elime alınca daha güzel görünecektir hocam.

Kabza konusu göreceli, bu şekliyle bile güzel. Nasıl hoşuna giderse Yasin hocam. O:-)
Kesinlikle yapmanı tavsiye ederim eğer genel formu yakalayabilirsen eline aldığında puukkodan vazgeçemeyeceksin  8)

Şeref Acar

• *
  • 1587
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #11 : 06 Şubat 2022, 00:41:17 »
Yasin öncelikle eline sağlık.

Bu bıçağın sertliğine güvenme. Ve onu fazla kullanmayacak birine hediye et. Eğer çok kullanacak birine verirsen habire bu köreldi diye başını ağrıtacak.

Yasin UZ

• 597
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #12 : 06 Şubat 2022, 00:46:52 »

Bu bıçağın sertliğine güvenme. Ve onu fazla kullanmayacak birine hediye et. Eğer çok kullanacak birine verirsen habire bu köreldi diye başını ağrıtacak.
Teşekkür ederim Şeref ustam.
Eğer erinmez, vakit bulabilirsem kılıfınıda düzgünce yapıp hediye edeceğim.
Yoksa evde paket açma işlerinde çalışacak sigortasız olarak  :D

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #13 : 07 Şubat 2022, 23:12:52 »

Yanlış hatırlamıyorsam yalın karbonlu çeliklerin yağda sertleşmesini beğenmiyordun değil mi Şeref ustam? Ben de tam suda ısıl işlem tavsiyesi verecektim ama tavsiye mi yoksa kucağa bomba bırakmak mı arada kaldım.

Yasin UZ

• 597
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #14 : 07 Şubat 2022, 23:27:24 »
İsabet olurdu. Bende yağ fiyatlarından dolayı suda su vermeye başlasam diye düşünüyordum birkaç gündür  :2up

Şeref Acar

• *
  • 1587
« Yanıtla #15 : 09 Şubat 2022, 21:09:03 »
 :))K

Yanlış hatırlamıyorsam yalın karbonlu çeliklerin yağda sertleşmesini beğenmiyordun değil mi Şeref ustam? Ben de tam suda ısıl işlem tavsiyesi verecektim ama tavsiye mi yoksa kucağa bomba bırakmak mı arada kaldım.
abi maalesef, eğer ck67 aldıysan o bomba kucakta zaten. Karamsarlık olmasın diye en iyi ihtimali söyleyelim, ısıl işlem yağı. Ben yaptığım ck67lerin 3te birinde mikro çatlak yaşıyorum. Suda da böyle riskler var. Ve sinsi bir durum, anca asitte belli oluyor.

Hakan Polat

• 248
  • Meslek: muhasebeci
  • Yer: izmir bayraklı
« Yanıtla #16 : 10 Şubat 2022, 09:35:58 »
Peki ck75'lerde durum nedir Şeref Ustam?

Hobi olarak yaptığım için çelik fiyatlarında (ck67-ck75 arasında) arada pek fiyat farkı yok gibi. Ck75'te durum ck67'deki gibi olur mu acaba?

Saygılar...

Yasin UZ

• 597
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #17 : 10 Şubat 2022, 17:54:04 »
abi maalesef, eğer ck67 aldıysan o bomba kucakta zaten. Karamsarlık olmasın diye en iyi ihtimali söyleyelim, ısıl işlem yağı. Ben yaptığım ck67lerin 3te birinde mikro çatlak yaşıyorum. Suda da böyle riskler var. Ve sinsi bir durum, anca asitte belli oluyor.
Denemek lazım. Şimdiye kadar hep okuduklarımdan dolayı çekindim suda su vermeye. Ama deneyeceğim muhakkak.
Kesintili su verirsem sorun olmaz heralde, eskiler nasıl yapıyolardı diye düşünüyorum hep.

Şeref Acar

• *
  • 1587
« Yanıtla #18 : 10 Şubat 2022, 19:55:07 »
Denemek lazım. Şimdiye kadar hep okuduklarımdan dolayı çekindim suda su vermeye. Ama deneyeceğim muhakkak.
Kesintili su verirsem sorun olmaz heralde, eskiler nasıl yapıyolardı diye düşünüyorum hep.
Evet eskiler de su kullanmışlar ama onlar da bu işe kafa patlatmışlar. Bir risale vardı ısıl işlem suyuyla alakalı. Yazarı hatırlamıyorum çok karışık, garip bir tarifti ama herhalde kendi kafasından yazmamıştır diye düşünüyorum https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=12947.0
Burada konu geçmiş, herhalde buydu.

Demek istediğim su işi her zaman riskli.

Şeref Acar

• *
  • 1587
« Yanıtla #19 : 10 Şubat 2022, 19:58:57 »
Peki ck75'lerde durum nedir Şeref Ustam?

Hobi olarak yaptığım için çelik fiyatlarında (ck67-ck75 arasında) arada pek fiyat farkı yok gibi. Ck75'te durum ck67'deki gibi olur mu acaba?

Saygılar...
Afaki konuşmak istemiyorum, kişisel tecrübelerimden söyleyeyim. İnce malzemede yağda sorun yaşamadım ama 4-5 mm malzemede ne olur bir şey söyleyemem, denemek lazım.