Bıçak Sanatı - Forum

stabilize ur ile yeni s.a.t modelim

Yasin UZ

• 597
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
stabilize ur ile yeni s.a.t modelim
« : 13 Şubat 2022, 20:52:43 »
Herkese sağlıklı, hayırlı günler dilerim inşallah herkesin sağlığı keyfi yerindedir.
Cevizden sıkılanlar için stabilize ur ile yaptığım s.a.t modelimi paylaşmak istedim.
Namlu geometrisi gereği iki kez farklı açılarda aparata bağlayarak bu şekilde bir ağız açmayı zorda olsa başardım.
Yaparken hiç planlamamıştım ağız açarken namlunun uç kısmının zımparaya çok az bir yüzeyde temas edeceğini  :D
Bir an paniğe kapıldım nasıl yapacağım şimdi bunu diye. Biraz sakin kafayla düşününce çözümü buldum ve çıkan sonuç içime sindi umarım sizlerde beğenmişsinizdir.
Yetersiz görsel sorununu biraz olsun aştığımı düşünüyorum  :D video ile desteklemeye çalıştım, inşallah eleştiri ve önerilerinize fırsat verecek kadar nettir görseller.
https://www.youtube.com/shorts/JK_rveMIFVk
Not a valid youtube URL
« Son Düzenleme: 13 Şubat 2022, 20:57:59 Gönderen: Yasin UZ »

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: stabilize ur ile yeni s.a.t modelim
« Yanıtla #1 : 13 Şubat 2022, 22:13:15 »
Eline sağlık. Tertemiz bir çalışma.  :2up
Şimdi gelelim mercek altı haklarımıza.
Birincisi
Celik ne? Kabza ne uru? Ölçüler ne?
İkincisi
Görsel sanatlar hocasına bir soru...
Tarz sahibi olma ile tekrara düşme arasındaki fark gozetildi mi?

Yasin UZ

• 597
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #2 : 13 Şubat 2022, 22:37:59 »
Eline sağlık. Tertemiz bir çalışma.  :2up
Şimdi gelelim mercek altı haklarımıza.
Birincisi
Celik ne? Kabza ne uru? Ölçüler ne?
İkincisi
Görsel sanatlar hocasına bir soru...
Tarz sahibi olma ile tekrara düşme arasındaki fark gozetildi mi?
Teşekkür ederim Mehmet ustam beğenmenize sevindim  O:-)
Dalgınlığıma gelmiş özellikleri yazmayı unutmuşum  :)
4 mm Ck75 karbon çeliği kullandım.
Kabza ne uru bilmiyorum hediye gelmişti  ::)
Tam ölçüm yapmadım birazdan atolyeye uğrayacağım detaylı ölçülerini yazayım  :)
Ölçüler:
Toplam uzunluk 24 cm
Namlu boyu 11 cm
Taşlama hattı en geniş 2.4 cm
Sırt kalınlığı 3.8 mm
Ağırlık 190 gr

Aslında genel formu tekrara düşüyor ama ayrıntıda her yaptığım sat modeli birbirinden farklı oluyor. Namlu yapısı, ağız açma eşiği, kabza işçiliği, perdah düzeyi gibi farklılıklar var. Birde bıçağın hem estetiği hemde kullanımı güzel olduğu için tekrar tekrar yapmak istediğim bir model.

Farklı modeller üretip ürün yelpazemi genişletmeyi çok istesemde bir kere içime çok sinen bir model ortaya çıkınca biraz yeni tasarımlara endişe ile yaklaşıyorum. İlk günki araştıran her çeşit bıçağı inceleyen tavrım çok kalmadı açıkçası. Şu sıralar kafamda daha geleneksel işler yapma düşüncesi var.
Bu sat modeli tamamen maddi açıdan beni idare etmesi için yapıp sattığım bir model haline geldi. Standart hale gelmiş bir av bıçağıdır diyebilirim.

Yenilik görmek istemeniz beni onurlandırdı, daha çok çalışıp daha farklı modeller üretmeye gayret edeceğim  :)
« Son Düzenleme: 13 Şubat 2022, 23:10:10 Gönderen: Yasin UZ »

Mahmut Erdoğan

• 582
  • Meslek: Matematik Öğrtmni-Makina Müh(öğrnci)
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #3 : 13 Şubat 2022, 23:12:38 »
Çok özel bir çalışma olmuş
emeğine sağlık.
kabze kök ceviz gibi duruyor ama çok emin olamadım
(Rabbimiz!) Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden medet umarız.(Fatiha 5)

Yasin UZ

• 597
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #4 : 13 Şubat 2022, 23:18:03 »
Teşekkür ederim Mahmut hocam. Ben ur olduğunu düşündüm yuvarlak şekillerden dolayı. Bir sorayım gönderen kişiye  :)

Şeref Acar

• *
  • 1587
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #5 : 14 Şubat 2022, 00:15:32 »
Yasin hocam eline sağlık
Sapı çok beğendim, işçilik fevkalade.
Genel olarak işçilik çok iyi.
Ama namlu oranlamalarını eleştirmem gerekiyor.

Şahsi fikrimi beyan etmek istiyorum, sana fikir sunmak açısından faydalı olabilir; ben bu sapa bakınca namluda Turkish clip dedikleri bi tarz gözüm aradı. Bir diğeri sapın sonundaki ip boşluğu kendini fazla gösteriyor. Eğer bu ip deliklerini seviyorsan daha kibar ve ağaca gizlenen formları tercih edebilirsin. Bu hacimden de tasarruf sağlayacaktır.

Yasin UZ

• 597
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #6 : 14 Şubat 2022, 00:42:07 »
Yasin hocam eline sağlık
Sapı çok beğendim, işçilik fevkalade.
Genel olarak işçilik çok iyi.
Ama namlu oranlamalarını eleştirmem gerekiyor.

Şahsi fikrimi beyan etmek istiyorum, sana fikir sunmak açısından faydalı olabilir; ben bu sapa bakınca namluda Turkish clip dedikleri bi tarz gözüm aradı. Bir diğeri sapın sonundaki ip boşluğu kendini fazla gösteriyor. Eğer bu ip deliklerini seviyorsan daha kibar ve ağaca gizlenen formları tercih edebilirsin. Bu hacimden de tasarruf sağlayacaktır.
Teşekkür ederim Şeref ustam beğenmene sevindim  :)
Turkish clip in olayı sırttaki ikinci ağız mı ?
Aslında o ip deliğini kullanan varmıdır bilmiyorum ben paracord ile oraya birşeyler yapıyorum ama sanırım sahipleri sonradan onu söküyor  :D
Benide oldukça uğraştırıyor aslında. İp deliksiz bir versiyon olabilir  :2up

Yasin UZ

• 597
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #7 : 14 Şubat 2022, 00:43:12 »
Kabza urlu kızılağaç imiş

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
« Yanıtla #8 : 14 Şubat 2022, 09:05:54 »
Yasin hocam yine senden güzel bir bıçak. Eline emeğine sağlık.

Bileme çentiği uzaktan bakınca yarım daire şeklinde göründü gözüme ama sonra tekrar bakınca bir kısmının da taşlama eşiğinde olduğundan dolayı öyle göründüğünü fark ettim. Yarım daire şeklinde bileme çentikleri çok hoşuma gidiyor, nasıl yaptınız diye soracaktım. :)

Hocam senin sap geometrileri ve saptaki işçilikler beni daha fazlasıyla etkiliyor. Namlu işçilikleri zaten güzel ama namludaki köşeli tasarımların beni benden alıyor. Belirtmeden geçmeyeyim.

Gözüme takılan şey ise, kabzanın uç kısmının genelde taşlama hattını işaret etmesi bu tarz üçgen (mi diyelim?) uçlu kabzalarda tamamlayıcı bir unsur oluyor. Burada sanki biraz taşlama hattının üstünü işaret ediyor, bu da uzaktan bakınca anlaşılamayan bir gariplik katıyor bıçağın genel geometrisine. Bilmem anlatabildim mi? Ve ip deliği konusunda da katılıyorum, kabza da kalınca bir kabza olunca biraz göze görünüyor yani. Acaba diyorum, ahşap, kabzanın uç tarafındaki gibi daha fazla inceltilse nasıl olur? Bu sefer görüntüyü kurtarsa bile bıçağın elde duruşuna negatif etki eder mi? Benimki sadece öylece bir fikir yani.

Ve bir öncekindeki gibi CK75 ve S.A.T. ilişkisine girmiyorum bu sefer. :D
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

Yasin UZ

• 597
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #9 : 14 Şubat 2022, 19:42:19 »
Yasin hocam yine senden güzel bir bıçak. Eline emeğine sağlık.

Bileme çentiği uzaktan bakınca yarım daire şeklinde göründü gözüme ama sonra tekrar bakınca bir kısmının da taşlama eşiğinde olduğundan dolayı öyle göründüğünü fark ettim. Yarım daire şeklinde bileme çentikleri çok hoşuma gidiyor, nasıl yaptınız diye soracaktım. :)

Hocam senin sap geometrileri ve saptaki işçilikler beni daha fazlasıyla etkiliyor. Namlu işçilikleri zaten güzel ama namludaki köşeli tasarımların beni benden alıyor. Belirtmeden geçmeyeyim.

Gözüme takılan şey ise, kabzanın uç kısmının genelde taşlama hattını işaret etmesi bu tarz üçgen (mi diyelim?) uçlu kabzalarda tamamlayıcı bir unsur oluyor. Burada sanki biraz taşlama hattının üstünü işaret ediyor, bu da uzaktan bakınca anlaşılamayan bir gariplik katıyor bıçağın genel geometrisine. Bilmem anlatabildim mi? Ve ip deliği konusunda da katılıyorum, kabza da kalınca bir kabza olunca biraz göze görünüyor yani. Acaba diyorum, ahşap, kabzanın uç tarafındaki gibi daha fazla inceltilse nasıl olur? Bu sefer görüntüyü kurtarsa bile bıçağın elde duruşuna negatif etki eder mi? Benimki sadece öylece bir fikir yani.

Ve bir öncekindeki gibi CK75 ve S.A.T. ilişkisine girmiyorum bu sefer. :D
Teşekkür ederim Mustafa beğendiysen ne mutlu bana  :2up
Dediğin gibi rikasso kısmındaki kabzanın üçgeni bi tık aşağıda olsa daha iyi olurmuş, yorgunluktan bazı ufak detaylar gözden kaçıyor hadi bitsin artık demeye başlıyor insan  :-[
Kabzanın arka kısmını inceltecektim ama daha önce denemediğim için bu değerli ahşabı riske atamadım. Ceviz yaparsan kuyruğa doğru incelen bir form deneyeceğim. Tutuşunu da olumlu yönde etkileyeceğini düşünüyorum serçe parmağın kavraması açısından ince yapısı daha ergonomik olacaktır.
İp takma yerinide yapmayı düşünmüyorum bundan sonra  :2up
S.a.t isminde ısrarcıyım belki bu ısrarlarım neticesinde birgün paslanmaz çelik bir sat modelim olabilir  O:-)

Şeref Acar

• *
  • 1587
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #10 : 15 Şubat 2022, 00:24:01 »
Evet hocam sırtta yalancı ağız
Ama biraz daha geride başlayan, daha artistik bir şey.

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #11 : 15 Şubat 2022, 10:50:41 »
Hocam eline sağlık. Çok iyi işçilik çıkarmışsın. :2up Ben mozaik pim ve lineer aradım doğrusu kabzada. Estetik ve hareketli kabzaya, bir de stabilize malzemeye yakışırdı.

Yasin UZ

• 597
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #12 : 15 Şubat 2022, 22:38:23 »
Hocam eline sağlık. Çok iyi işçilik çıkarmışsın. :2up Ben mozaik pim ve lineer aradım doğrusu kabzada. Estetik ve hareketli kabzaya, bir de stabilize malzemeye yakışırdı.
Teşekkür ederim  :)
Mozaik pimli olacaktı aslında öyle planlanmıştı ama benim aklımdan çıkmış bıçak bittikten sonra aklıma geldi  :D
Liner var kabzada ama bahsettiğiniz farklı bir liner sanırım

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #13 : 16 Şubat 2022, 09:39:42 »
Teşekkür ederim  :)
Mozaik pimli olacaktı aslında öyle planlanmıştı ama benim aklımdan çıkmış bıçak bittikten sonra aklıma geldi  :D
Liner var kabzada ama bahsettiğiniz farklı bir liner sanırım

Evet siyah renkmiş, dikkatli bakınca şimdi farkettim. Demekki daha renkli olmalıymış. :D :D

Yasin UZ

• 597
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #14 : 16 Şubat 2022, 20:26:56 »
Evet siyah renkmiş, dikkatli bakınca şimdi farkettim. Demekki daha renkli olmalıymış. :D :D
:)) siyah her renk ile uyumlu oluyor. Her ne kadar görsel sanatlar benim işimmiş gibi görünsede renkler konusunda oldukça beceriksizimdir  :-[ Siyah beyaz bir hayatım var  :D