Bu arkadaşın işini hafta sonu bitirdim. Yeni konu açmayı ve forumda paylaşılmayı hak eden bir şey olmadı zira bıçak diyemiyorum. Sertleşmesinde sorun yaşadım. İlk olarak ısıl işlemi manyetikliğini kaybettiği ısıda yaptım, sertleşmedi. Biraz daha üstüne çıkarak yaptım, sertleşmişti. Daha sonra ne olur ne olmaz diyerek menevişini yüksek tutayım dedim. Nihayetinde çeliğin ne olduğunu bilmiyorduk. Mora dönmeye başladığı anda (tahmini 270-280 derece civarı) bıraktım. Menevişten önce eğem çeliği yemiyordu. Menevişten sonra hiç test yapmak aklıma gelmedi.
Bu arkadaşın perdahında 4 kere falan başa döndüm. Aslında bu kadar kolay çizilmesinden kıllanmam gerekirdi ama işte bilemedim. Daha sonra bütün işlerini bitirip sapı takmaya geldiğimde bir arkadaşa pirinç çubuk testinin nasıl yapıldığını gösterirken, namlunun yarısından gerisinin (taşlama eşiğine doğru) baya teneke gibi eğildiğini gördüm. Orta ve ön kısımda sorun yoktu. Tekrar etmedim ısıl işlemi, kırarız falan bütün emek boşa gider dedim. Süs olarak kenarda duracak bir "şey" olsun bu dedim.
Namluyu 2000 kumda perdahlayıp bitirdim. Sapta 400 kum üstüne 5 kat siyanoakrilat, onun üstüne de ucuz dremel setlerinden çıkan kırmızı polisaj macunu ve yine o setteki küçük keçeleri şarjlı matkap ile kullanarak polisaj (!) yaptım. Görselliği güzel oldu, tatmin ediyor. Ama maalesef (bence) bıçak vasfını taşıyan bir iş olmadı. Forumda paylaşıp paylaşmama konusunda kararsızdım, konu açıkta kalmasın diyerek paylaşıyorum.
Çelik: Bilinmiyor
Sap: Ceviz
Pim: 3 mm pirinç
Kabza Cilası: Siyanoakrilat kaplama. Toplam 5 katta kaplama seviyesine geldi.
Isıl İşlem: 800 C~.
Menevişleme: 270-280 C~ renk gözlemlenerek propan ocağında. Bekletme yapılmadı, renge ulaşılınca direkt soğutuldu.