Bıçak Sanatı - Forum

Hazır Namlu İçin Ağız Açma Önerisi

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
Hazır Namlu İçin Ağız Açma Önerisi
« : 18 Ağustos 2022, 11:20:47 »
Merhaba ustalarım.

Geçenlerde arabamın bakımlarını yaptırdığım usta, kardeşime benim bıçakla uğraştığımı bilmeden bir bıçak gösterip bunun ağzını kim açabilir diye sormuş. Kardeşim de kapmış getirmiş. Su verilmemiş, yumuşak malzeme. Çeliğinin ne olduğunu bilmiyorum, onu bir ara öğreneceğim. Öğrenemezsem de al bunu süs niyetine masanın arkasına koy diye yumuşak vereceğim.

Şimdi bu bıçağı nasıl bir ağız açsam sizce yakışır? Bana fark etmez dediler. Baktım biraz deneme yapılmış, denemelerde maalesef parmak oyuğuna kadar gelinmiş. Eni 6 mm, bu hataları biraz yüzeylerden taşlayıp incelterek götürebilirim.

Benim aklıma gelen ilk seçenek eklediğim çizimdeki gibi oldu. Kalın da olmasından mütevellit geniş bir taşlama yüzeyi yapayım ki balta gibi olmasın diye düşünüyorum. Daha da yukarıya çekmek mantıklı olur mu? Görüntüyü bozar mıyız yoksa daha mı iyi olur? Böyle bir form yapmış ustalardan örnek de alabilirsem iyi olur aslında. Maksat hazır profil çöpe gitmesin.

Bu arada İnşallah kabza yap demez çünkü bıçağın kıç kısmı yok. Çok kısa kesmişler. Deliklerden dolayı gizli kuyruğa da çeviremeyiz (Kaynakla vs. dolgu yapmayı saymazsak).
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

Haydar

• *
  • 32
  • Yer: İstanbul
Ynt: Hazır Namlu İçin Ağız Açma Önerisi
« Yanıtla #1 : 18 Ağustos 2022, 12:32:16 »
Merhaba, işaretlediğiniz gibi ağız açabilirsiniz, güzel durur. Kabza da yapabilirsiniz, neden yapılmasın. Biraz ince bırakırsınız olur biter, hatta karbon çeliği ise mikarta ile kabza yapıp parmak taşlama ile oyuk yaparsınız, namluyu da karartırsanız güzel bir taktik bıçağınız olur.

« Son Düzenleme: 18 Ağustos 2022, 12:35:47 Gönderen: Haydar »

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #2 : 18 Ağustos 2022, 13:21:00 »
Eğer kullanılmayacaksa işlevsel olmasına gerek yok. Dolayısıyla çizdiğin hat güzel durur Mustafa ustam. Ama su verilip kullanılacaksa daha yukarı kadar taşlansa daha işlevsel olur çünkü bu kadar geniş namluyu yukarı kadar tam taşlama yapmazsan saplanıp kalır, keseceğin cismin içinden devam edemez.

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #3 : 18 Ağustos 2022, 13:29:55 »
Haydar ustam kendime değil, bahsettiğim arkadaşa olacak. Dolayısıyla bu taktik bıçak benim olmayacak maalesef. Elinizdeki bıçak kadar küçük değil bu profil, tamamıyla büyükken sapı kısa sadece. Bilmem ne kadar güzel durur yapacağım kısa sap. Aslında elimde önceden yaptığım bir micarta da var. Mavi ama olsun. Bu arada fotoğraf için teşekkürler, fikir sağladı. :2up

Orkun hocam olmadı arkadaşla görüşeyim bunu açtırmadaki maksadı neymiş. Kullanılacaksa Haydar ustamın gösterdiği profil gibi ikinci/yalancı ağızla birleşecek kadar geniş bir taşlama yapayım, kullanılmayacaksa benim çizim gibi olsun diyorsunuz anladığım kadarıyla.

Su verme işinde şöyle bir durum var, çeliği bilmiyoruz. Belki de karbonsuz adi bir çelik. Deneme-yamulma yapabileceğimiz bir numunemiz de yok elimizde. Bununla ilgili de aslında ağız açımına taşlama makinesi ile başlanarak çıkan kıvılcımdan az buçuk bilgi alabiliriz ama ben kendimde o kadarını görmüyorum daha.

Yasin UZ

• 597
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #4 : 18 Ağustos 2022, 16:30:16 »
Bu tarz bişeyler geldi benimde aklıma

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #5 : 18 Ağustos 2022, 16:49:37 »
Bu tarz bişeyler geldi benimde aklıma

Yasin hocam teşekkürler. Sen diyorsun ki formu değiştirelim, tırtıkları da komple alalım. :D Bu tarz radikal bir değişikliğe ne der bilmiyorum ama örnek olarak önümüzde dursun. Ama sap-namlu oranı olarak çok hoşuma gitti çalışmalar.

Yasin UZ

• 597
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #6 : 18 Ağustos 2022, 16:57:20 »
Kabza formu mecbur değişecek o haliyle kullanılmaz bence.
Namluda da ben şahsen türkish clip point mi deniyodu ne deniyodu onu pek sevmiyorum.
Tırtıklar durması lazım onları alıyım dersen incelir iyice kabza. Ama tırtıklarında işlevselliği tartışılır. Kabzayı avcumuzun içinde sıkıca kavramayla gerekli sağlamlığı yakalıyoruz bence. Baş parmağın tırtıklı yerde durması tutuşu öyle aman aman arttıran bişey değil gibi geliyo bana bide parmağı acıtmasıda cabası  :)

ek olarak şunuda belirteyim çaktırma kimseye  :) Ağız açacaksın ya işin kolaylaşsın diye iyice küçük çizdim namluyu  8)
« Son Düzenleme: 18 Ağustos 2022, 16:59:14 Gönderen: Yasin UZ »

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #7 : 18 Ağustos 2022, 17:26:04 »
En üstteki tasarıma bayıldım. Bu işin uzmanı olarak Yasin hoca ilk akla gelen isimdi zaten. Eline sağlık diyorum.

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #8 : 18 Ağustos 2022, 17:32:55 »
Haklısın aslında cidden kullanılmaz bu form. Ben kabzayı üstlenmemeyi düşünüyordum, bu formlara evrilirsek kabzayı da çıkartırım aradan.
Tırtıklar aslında işlevsellikten ziyade görsel gibi hocam. Tamam başparmakta destek sağlıyor ama zaten yalancı ağzın gerisinin ovalliği başparmağa gerekli desteği sağlıyor.

Bu küçük jest için de teşekkürler. :2up :D

Orkun ustam Vallahi en çok üstteki tasarımı sevdim ben de. Yasin hocamın tasarımları hep sevdiğimi söylerdim, burada da yine klasını konuşturmuş.

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #9 : 18 Ağustos 2022, 17:57:05 »
............
Belki de karbonsuz adi bir çelik.
.....
Bu kısmı yok sayıyoruz.  :)
Kabza sana kalırsa gizli kuyruk da olur.
Vatandaş taşlama eşiği şansını elinden almış. Parmak oyuğu nu namluya katıp oyuktan sonra bir gizli kuyruk olabilir.
Taşlama eşiği parmak oyuğunun ortasına yapılabilir.
Persian knife tarzı.
« Son Düzenleme: 18 Ağustos 2022, 18:08:04 Gönderen: dela »

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #10 : 18 Ağustos 2022, 18:18:58 »
Hahha tamam hocam sildim o kısmı o zaman. :)
Hocam gizli kuyruk için kesinlikle kaynak lazım. Bir de dediğim gibi, radikal değişiklik kararlarına ne diyecek arkadaş, bilemiyorum. Öyle "şu şöyle olsun mu ya" diye sürekli soracağım bir durum da yok. Bakalım artık.
Taşlama eşiği konusunda şöyle düşündüm, enden birazcık inceltebilirim. Çok fazla taşlama yapılmamış, bi deneyip vazgeçilmiş gibi.
Pers bıçağı tarzı düşündüm ama onlarda namlu bir tık daha kıvrık olup daha agresif yapıda oluyor diye vazgeçtim. Sanki yakışmazmış gibi geldi. Bir de o formda, bıçağı kullanırken sürekli işaret parmağını yaralayacakmış gibime geliyor. :D

selcuk.eren

• 208
  • Meslek: memur
  • Yer: balıkesir merkez
« Yanıtla #11 : 18 Ağustos 2022, 22:53:05 »
ağız açma şekli tamamen zevke bakan bir durum. ama yukarıda, genel olarak güzel öneriler verilmiş. ben sap için bir öneride bulunayım. sapın kıç kısmı için hayalen bir uzantı çizin. yani güzel bir sap formu oluşturun. sağlı sollu sap ahşaplarını da bu şekle göre şekillendirin. sonra sapları yapıştırırken, çeliğin eksik kısmını, çelikle aynı kalınlıkta başka bir ahşap ile tamamlayın. yani çelikle aynı kalınlıkta bir ahşap parçayı araya sokun. 2 pim bıçakta var. 1 pim de o bölgeye atarsınız. zaten iyi bir yapıştırıcı işi halledecektir. bu yöntemi 3-5 bıçakta uyguladım. sanıldığı gibi gözü tırmalayıcı bir bozuk estetik olmuyor. işlevsel ve sağlam bir yöntemdir. selamlar.

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #12 : 19 Ağustos 2022, 09:11:43 »
Selçuk ustam elbette zevke bakan bir durum fakat namluyu bozmaktan kurtarmanın peşindeyim. Biraz bu tarz estetik konularda eksiğim, bakalım zamanla oturur diyorum artık.

Öneriniz için de teşekkürler. Anlatmak istediğinizi iyi anladım. Örneğini görmeyince dediğiniz gibi, göz tırmalayıcı durur mu diye insan tereddüt ediyor. Şayet bütünde bir değişikliğe sıcak bakmazsa bu yöntemi denerim. Yapıştırıcı olarak zaten epoksi kullanıyorum, her halükarda tutar onunla ilgili bir tereddütüm yok.

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #13 : 20 Mart 2023, 11:06:12 »
Bu arkadaşın işini hafta sonu bitirdim. Yeni konu açmayı ve forumda paylaşılmayı hak eden bir şey olmadı zira bıçak diyemiyorum. Sertleşmesinde sorun yaşadım. İlk olarak ısıl işlemi manyetikliğini kaybettiği ısıda yaptım, sertleşmedi. Biraz daha üstüne çıkarak yaptım, sertleşmişti. Daha sonra ne olur ne olmaz diyerek menevişini yüksek tutayım dedim. Nihayetinde çeliğin ne olduğunu bilmiyorduk. Mora dönmeye başladığı anda (tahmini 270-280 derece civarı) bıraktım. Menevişten önce eğem çeliği yemiyordu. Menevişten sonra hiç test yapmak aklıma gelmedi.

Bu arkadaşın perdahında 4 kere falan başa döndüm. Aslında bu kadar kolay çizilmesinden kıllanmam gerekirdi ama işte bilemedim. Daha sonra bütün işlerini bitirip sapı takmaya geldiğimde bir arkadaşa pirinç çubuk testinin nasıl yapıldığını gösterirken, namlunun yarısından gerisinin (taşlama eşiğine doğru) baya teneke gibi eğildiğini gördüm. Orta ve ön kısımda sorun yoktu. Tekrar etmedim ısıl işlemi, kırarız falan bütün emek boşa gider dedim. Süs olarak kenarda duracak bir "şey" olsun bu dedim.

Namluyu 2000 kumda perdahlayıp bitirdim. Sapta 400 kum üstüne 5 kat siyanoakrilat, onun üstüne de ucuz dremel setlerinden çıkan kırmızı polisaj macunu ve yine o setteki küçük keçeleri şarjlı matkap ile kullanarak polisaj (!) yaptım. Görselliği güzel oldu, tatmin ediyor. Ama maalesef (bence) bıçak vasfını taşıyan bir iş olmadı. Forumda paylaşıp paylaşmama konusunda kararsızdım, konu açıkta kalmasın diyerek paylaşıyorum.

Çelik: Bilinmiyor
Sap: Ceviz
Pim: 3 mm pirinç
Kabza Cilası: Siyanoakrilat kaplama. Toplam 5 katta kaplama seviyesine geldi.
Isıl İşlem: 800 C~.
Menevişleme: 270-280 C~ renk gözlemlenerek propan ocağında. Bekletme yapılmadı, renge ulaşılınca direkt soğutuldu.

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #14 : 20 Mart 2023, 13:58:16 »
Mustafa hocam emeklerine sağlık. Ama emeklerine üzüldüm açıkçası. Bir çok kez tekrarlanan ne olduğu bilinmeyen, belli olmayan malzemelerle çalışma riskinin sonucunu sen de tecrübe etmiş oldun. Artık üzülmek nafile, bu durumdan çıkarım yapıp tecrübe ettim demek lazım.

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #15 : 20 Mart 2023, 15:31:36 »
Orkun hocam teşekkür ediyorum. Konuda sık sık bahsi geçtiği gibi, muhabbetimizin bol olduğu bir arkadaş. Büyük ihtimalle profil de hediye gelince bu işi yapayım dedim fakat sonucu önceden de kestirmiş olduğum gibi hüsran oldu. Ama ben bu olaya da artı yönünden bakıyorum çünkü taşlama hattını, yalancı ağızı en düzgün çıkarttığım bıçak. Üstelik hazır profilde değişiklik yapmak, sap şekli, perdahtaki sabrım derken beni baya eğitti bu bıçak. Ben kendi adıma hiç üzülmedim.

Bu durumla w1 diye kullanacağım eğede, 80crv2 diye giriştiğim daire testerede, hatta sağda solda demir tüccarından aldığım lamada bile karşılaşabilirdim. Şans diyeceğiz, kazanımlara bakacağız artık.

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #16 : 21 Mart 2023, 00:28:00 »
Hurdadan çalışmanın sürprizleri boldur. Sağlamcı hareket etmek lazım.
Neyse. Eline sağlık.

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #17 : 21 Mart 2023, 09:56:35 »
Teşekkür ederim Mehmet hocam. Hurdanın da ayrımını iyi yapmak lazım tabi, sizi de en tecrübeli sayabiliriz o konuda.

Yasin UZ

• 597
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #18 : 22 Mart 2023, 23:53:19 »
Emeğine sağlık Mustafa çelik adilik yapmış sana  >:(
Kabzanın bitirişi çok güzel olmuş cevizi karartmadan parlatman hoşuma gitti. Ben zeytinyağını sürünce kapkara bişey çıkıyo ortaya  :D

Eklediğim fotoğrafta gözüme çarptı sanki çelik ile ağacın birleştiği kısımda kılağı görüyor gibiyim.
Bu kılağıdan kurtulmak için zımparanın altına biraz yumuşak bir malzeme (deri) koyarsan ahşap ile çelik arasında çok az bi kot farkı oluşur zımparanın ezilmesiyle. Bu sayede kılağı düşüyor.
« Son Düzenleme: 22 Mart 2023, 23:58:53 Gönderen: Yasin UZ »

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #19 : 23 Mart 2023, 09:57:58 »
Sağ olasın Yasin hocam. Çelik bi içime dokunmadı değil ama işte her zaman değişkenler var bu işte yani.
Kabzada yağ bazlı bitirişler yapınca çok kararıyor ama onda da işte hareler güzel belirgin oluyor. Bu şekilde de noktasal izler daha belli oluyor. Kimin hoşuna ne giderse artık. Ama işte bu kaplama iyi hoş da, ele aldığımızda plastik gibi hissettiriyor, işin bütün özelliğini bozuyor gibi geliyor bana.

Şimdi sen söyleyince dikkatlice baktım da hocam, orası çelik de olmayabilir. Kuyruğun genişliğinde kağıt bant çekmiştim daha sonra çelikten kaplamayı kazımak zor olmasın diye. Bu sefer de bant oralarda kalmıştı ufak tefek. Hepsini çıkarttım zannederken bunlar kalmış demek ki. Ama deri önerisi çok işime yarayacak, teşekkür ederim bilgi için. :2up

Bu arada kardeşim dün sahibine vermiş bıçağı, arkadaş çok beğenmiş. Baya bir methetmiş. Hoşuma gitmedi desem yalan olur. Yapılan işe gelen geri bildirim insanın gururunu bi okşuyormuş inceden.  :)