Bıçak Sanatı - Forum

DTE'22

Recep Ünal YILDIZLI

• *
  • 8
  • Meslek: Elektrik/Elektronik
  • Yer: Adapazarı/Sakarya
DTE'22
« : 22 Eylül 2022, 15:48:45 »
Öncelikle tüm arkadaşlara merhaba 🙂
Geçen yıl yapılan etkinlikte kendi adıma güzel anılar biriktirmişim ve buna istinaden bu yıl bitmeden bir etkinlik yapılsa nasıl olur diye düşünürken konu başlığı açayım dedim.. Sizler ne düşünürsünüz?

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: DTE'22
« Yanıtla #1 : 22 Eylül 2022, 17:43:08 »
Forum üyelerinin aralarında organize olup bu tip etkinlikler düzenlemesinde bir sorun yok.
Son etkinlikte yaşanan birtakım olumsuzluklardan sonra bu etkinliğe forum yönetiminin dahil olup olmayacağı konusu görüşülmesi gereken bir konu.

cem eser

• 752
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Ereğli/KONYA
« Yanıtla #2 : 04 Ekim 2022, 13:20:23 »
Geçtiğimiz yılki etkinlikte olumsuz bir tecrübe yaşamama rağmen bu yıl etkinliğin yine yapılması taraftarıyım.
Bir avuç toprak,birazda suyum ben.
Neyimle övüneyim,işte buyum ben.

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
« Yanıtla #3 : 04 Ekim 2022, 14:00:56 »
Etkinliğin tam bitiminde foruma üye olmuştum. Her DTE konusunu 2-3 kere okumuşumdur. Gerçekten çok güzel bir olay. Zaten bir kaç konuşmamda dile getirmiştim yapılır mı diye, ben yapılırsa kesin katılırım. Yapılması taraftarıyım da. Forumdaki herkesin de katılmasını ister gönlüm.
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #4 : 04 Ekim 2022, 18:34:57 »
Bu tip etkinliklerde konsept, kurallar vb. olgunlaşması için beyin fırtınasını başlatmayı öneriyorum.
Şahsi olarak bu tip etkinliklere katılma konusunda dayanılmaz bir dürtüm vardır.  :D

Arıklı işi Cemil usta

• **
  • 183
  • Cemil- Murat
  • Meslek: Bıçakçı
  • Yer: Çanakkale
« Yanıtla #5 : 04 Ekim 2022, 18:56:43 »
Bazı zamanlarda olumsuzluklar olur kimi zamanlarda ise olumlu işler anılar olur hayatın hepsi bir parçası diye düşünüyorum.

Kuralları belirlenmesi konusunda bir fikrim yok lakin forum içersindeki olumsuzlukları olumlu hale getirmek adına ben şahsen bu dte olmak isterim. 2 kişi olsak yapılmasından yanayım.haddim olmayarak

1. Murat Cemil bozkır
Tağut'a kulluk etmekten kaçınan ve Allah'a içten yönelenlere müjde vardır. (Bu) kullarımı müjdele.
(39-Zümer 17)

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #6 : 05 Ekim 2022, 09:40:27 »
Bazı zamanlarda olumsuzluklar olur kimi zamanlarda ise olumlu işler anılar olur hayatın hepsi bir parçası diye düşünüyorum.

Kuralları belirlenmesi konusunda bir fikrim yok lakin forum içersindeki olumsuzlukları olumlu hale getirmek adına ben şahsen bu dte olmak isterim. 2 kişi olsak yapılmasından yanayım.haddim olmayarak

1. Murat Cemil bozkır

Hocam kural belirlenmeden liste yapmanın zarar getireceği düşüncesindeyim. Zira önceki DTE'lerde kural olmasına rağmen bazı sorunlar yaşanmış. Tip, kullanılacak malzeme, ölçüler hususunda asgari kurallarımız olmalı ki DTE ruhuna uygun iş olsun. Nihayetinde bu bir hediyeleşme fakat konu bıçak olunca, ölçüt önemli diye düşünüyorum.

Bu hususta bu konuda Mehmet hocamın beyin fırtınası önerisini destekliyorum, bir şeyler yazalım, tartışalım, gerekirse yeni bir konu açalım derim liste için.

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #7 : 05 Ekim 2022, 10:03:03 »
Önerilerime gelecek olursak, önceki konularda da gördüğüm üzere aşağıya bir şeyler karalayalım, üstüne kritik yapalım:

1- Öncelikle herkes bunun bir hediyeleşme olduğunu gözeterek kendi sahip olmak isteyeceği en güzel bıçağı üretme isteğinde olmalı, buna göre üretimini temizlik, titizlik, usüllere uygun olarak yapmalı diye düşünüyorum. Isıl işlem aşamalarına dikkat etmeli, ısıl işlemin başarısını test etmeli, bıçağın ağzını açarak en temel işlevini yerine getirmesini sağlamalı, kabza sabitlemesini dikkatli yapmalı, ayna bitirişi zaruri olmasa bile düzgün bir perdah yapmalı diye düşünüyorum. Kabza konusunda şayet kridashi vb. kabzasız da olabilecek örneklerin dışında kabzasız profil gönderilmemeli, bıçağın tipi, amacı uygunsa ip sarımı kabza kabul edilmeli diyorum.

2- Bu bir bıçak alışverişinden ziyade hediyeleşme olduğu için hazır profili alarak sadece ağzını keskinleştirip göndermenin uygun olmayacağını düşünüyorum. Talaşlı üretimi bitmiş, sadece sapı takılıp ağzı bilenecek bir profilin internetten alınarak gönderilmesi hususunda siz ne dersiniz bir tartışalım derim.

3- Karbon çeliği yahut paslanmaz hususunda bir kıstasımız olmasa daha iyi olur derim. Sonuçta herkes paslanmazla çalışamıyor. Ama bu paslanmaz malzemeden üretim yapmak isteyecek bir ustayı da engellemese diye düşünüyorum. Bu konu hakkında da tartışalım derim.

-Belirli bir formumuz olacak mı? Ne bileyim, edc, dağ bayır, mutfak bıçağı gibi?
-Asgari ölçülerimiz ne olacak?
-Bu hediyeleşmenin kura tarihi ne olacak? (Özellikle bunu kesin belirlemek lazım diye düşünüyorum. Çünkü ne kadar çok tarihi revize edersek o kadar karmaşıklık çıkacağı düşüncesindeyim. Bununla birlikte çok yakın bir tarih de olmasa iyi olur diyorum.)
-Liste oluşturmanın son tarihi ne olacak? Yoksa etkinliğe katılma son tarihini de kura tarihi olarak mı belirleyeceğiz?
-Kolektif bir organizasyon olması iyi fakat bu konuyla ilgilenecek birisi de gerekli diye düşünüyorum. Yoksa karmaşa artar gibime geliyor.

Yazdıklarım kurallar değil de üstüne düşünülecek öneriler olarak algılanırsa sevinirim. Yoksa bu konunun kurallarını belirleyecek kişi ben değilim, aman öyle de bir anlaşılma olmasın.

Arıklı işi Cemil usta

• **
  • 183
  • Cemil- Murat
« Yanıtla #8 : 05 Ekim 2022, 19:40:53 »

1. Murat Cemil bozkır

Hocam kural belirlenmeden liste yapmanın zarar getireceği düşüncesindeyim. Zira önceki DTE'lerde kural olmasına rağmen bazı sorunlar yaşanmış. Tip, kullanılacak malzeme, ölçüler hususunda asgari kurallarımız olmalı ki DTE ruhuna uygun iş olsun. Nihayetinde bu bir hediyeleşme fakat konu bıçak olunca, ölçüt önemli diye düşünüyorum.

Bu hususta bu konuda Mehmet hocamın beyin fırtınası önerisini destekliyorum, bir şeyler yazalım, tartışalım, gerekirse yeni bir konu açalım derim liste için.

Mustafa ustam sözlerine katılmamak elde değil haklısın. Lakin forum konusunda evvelinde hiç bir foruma ne. Üye oldum nede forum kullandım. İlk ve tek Forum burda edindim. Kişisel bilgimi açıkladıktan sonra  :D :D bu işin benim boyumu aşacağı kanaatindeyim eğer dte olursa şahsen katılmak isterim
Tağut'a kulluk etmekten kaçınan ve Allah'a içten yönelenlere müjde vardır. (Bu) kullarımı müjdele.
(39-Zümer 17)

Arıklı işi Cemil usta

• **
  • 183
  • Cemil- Murat
« Yanıtla #9 : 05 Ekim 2022, 19:44:51 »

Değiş Tokuş etkinliği (DTE1)
« : 31 Aralık 2009, 01:07:26 »
Evet arkadaşlar hazır hep beraberiz bir etkinlik yapalım. Gelecek yılbaşı birbirimize birer bıçak hediye edelim, ne dersiniz.
Önümüzde 1 yıl var.

Hazırlayacağımız bıçak istediğimiz tür bir bıçak olabilir, muhteşem usta işi olmayabilir, bu sanata yeni başlamış olabiliriz. Hatta daha başlamamış da neresinden başlasam diyor da olabiliriz. Önemli değil. Önemli olan kendi yaptığımız bir değeri bir başkasıyla paylaşmak...

Detaylar şöyle:
1- En geç 1 Kasım 2010 gününe kadar "Ben 1 Aralık 2010 gününe kadar, değş tokuş etkinliğine bir bıçak yapacağım" diyen bir email ile ve bu konu başlığına cevap vererek etkinlik listesine kayıt oluyorsunuz.
2 - En geç 1 Aralık 2010 günü yaptığınız bıçakları o gün açılacak "Değiştokuş Etkinliği Resimleri" konusunda yayınlıyorsunuz. Resim yollamayan ya da o güne kadar bıçağını tamamlamayan etkinlik dışı kalır.
3 - 1 Aralık günü çekilişten size çıkacak talihlinin adres bilgileri size mail ile yollanıyor.
4- 15 Aralıkta bıçağınızı güzelce kutulayarak o kişiye kargoluyorsunuz.
5- Bana mail yolu ile kargoladığınızı haber ediyorsunuz.
6- Karşı taraf kargoyu alana kadar kimse kimden hediye alacağını bilmeyecek, süprizi bozmak olmaz  ;)
7- Size gelen kargoyu yeni yılda açıyor ve keyifle kullanıyorsunuz.

Katılım kriterleri.
1 - Bıçağınız en azından kullanılabilir derecede işlevsel olmalı
2- Elinizden gelen en güzel şekilde yapılmalı (çok muhteşem olması önemli değil, sadece elinizden gelen en iyi şekilde yapılmış olması önemli)
3- Bıçağın taşınabileceği bir kılıfın ya da saklanabileceği bir kutunun olması gerek.
4- Yaptığınız eser sadece sizin tarafınızdan yapılmış olmalı...

Hadi hayırlısı

Emre ustanın açtığı ilk dte
İlk dte nin koşulları ve kuralları bence en ideali bu
(39-Zümer 17)

Şeref Acar

• *
  • 1587
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #10 : 05 Ekim 2022, 22:53:29 »
Baştan belirteyim katılma konusunda çok olumsuzum.

Bir iki tavsiye vermek istiyorum; katılacak arkadaşlar belli bir tarihe kadar yaptığı bıçakları konuda resimlemeden çekilişe alınmamalı.
Ve bir heyet oluşturup katılacak bıçakları onaylanmalı, onay alamayan bıçak çekilişe alınmayacak.
Aksi takdirde X şahıs çok özenip müthiş bir bıçak yapmış, Y şahıs hiç özenmediği bir bıçakla X şahsın özenerek hazırladığı bıçağa sahip oluyor. Burada gizli oylama dahi yapılabilir.

Kurallarınız ne kadar sert olursa o kadar iyidir.

Geçmiş yıllarda bu sebeplerden çok sıkıntı yaşamış biri olarak bu işten soğuma sebeplerimi özetledim. Eğer siz de soğumak istemiyorsanız kurallara sıkıca riayet edin, ettirin.

Şeref Acar

• *
  • 1587
« Yanıtla #11 : 05 Ekim 2022, 22:59:36 »
Sadece fikir sunuyorum, kamisori olabilir mi mesela. Sapsız olacak, çelik karbon olur. Dövülmüş rustik ya da düz talaşlı imalat, hamonlu, hamonsuz farketmez. İç bükeyde hatalı kabul edilebilir. Allah ne verdiyse…

Şaban Kurt

• 1201
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #12 : 06 Ekim 2022, 01:09:23 »
 :PO
Baştan belirteyim katılma konusunda çok olumsuzum.

Bir iki tavsiye vermek istiyorum; katılacak arkadaşlar belli bir tarihe kadar yaptığı bıçakları konuda resimlemeden çekilişe alınmamalı.
Ve bir heyet oluşturup katılacak bıçakları onaylanmalı, onay alamayan bıçak çekilişe alınmayacak.
Aksi takdirde X şahıs çok özenip müthiş bir bıçak yapmış, Y şahıs hiç özenmediği bir bıçakla X şahsın özenerek hazırladığı bıçağa sahip oluyor. Burada gizli oylama dahi yapılabilir.

Kurallarınız ne kadar sert olursa o kadar iyidir.

Geçmiş yıllarda bu sebeplerden çok sıkıntı yaşamış biri olarak bu işten soğuma sebeplerimi özetledim. Eğer siz de soğumak istemiyorsanız kurallara sıkıca riayet edin, ettirin.
+10
Gendarmerie Special Operation...

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #13 : 06 Ekim 2022, 11:10:48 »
Şeref ustam seni çok iyi anlıyorum ve katılıyorum. Keşke bir jürimiz olsa ve oylasa dediğiniz gibi. Hatta gerekirse ikili kargo masrafına kimse ses etmese de bu jüri (bir yahut bir kaç kişi) bıçakları fiziken görse, öyle oylasa. Ama kim jürilik yapmak ister? Herkesin aklına gelecek isim/isimler bellidir fakat ben zannetmiyorum ki kimse bu yükün altına girsin.

Ayrıca pireye kızarak yorganı yakmasan ben ustam (teşbihte hata olmaz diyorum, pire yorgan tabirine kimse alınmasın lütfen). Naçizane isteğim, ricam, bu etkinlik olursa şayet, görebildiğim kadar çok kişiyi katılımcı listesinde görmek olur.

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #14 : 06 Ekim 2022, 11:12:39 »
Sadece fikir sunuyorum, kamisori olabilir mi mesela. Sapsız olacak, çelik karbon olur. Dövülmüş rustik ya da düz talaşlı imalat, hamonlu, hamonsuz farketmez. İç bükeyde hatalı kabul edilebilir. Allah ne verdiyse…

Vallahi mükemmel olur. İç bükey olmasa düz taşlamayla da oluyor sanırım kamisori. Hatta isteyen, ustalığına güvenen normal ustura da yapıp gönderir. Ben kamisori fikrini sevdim, hemen hemen herkesin de yapabileceği bir forma benziyor. :2up

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #15 : 06 Ekim 2022, 13:42:30 »
Benim şimdiye kadarki etkinliklerden öğrendiğim;

- Ya katılacak herkes açık rıza beyan etmeli, -ki Şeref ustamın anlattığı durumda Sefa hocanın hamonlu, habaki'li, tsuka'lı tanto'suna karşılık 2 günde bitirilmiş(?!) abuk subuk birşey gelebilir.
- Yada her türlü kötü polis olmayı, taşlanmayı kabul edecek bir jüri yada hakem seçilmeli ve katılmayı hakedecek seviyedeki adayları elemeye tabi tutmalı.

İşin acı tarafı bence şu, bu etkinliği ecnebiler yapıyor olsa hiç umurlarında olmaz elenmiş, elenmemiş. Bana iyi ve temiz bir işçilik sonucu bıçak gelmiş, kötü ve uyduruk işçilik sonucu bıçak gelmiş. Malesef bir milletçe duygusal olduğumuzdan bunu kaldırabilecek olgunlukta değiliz diye düşünüyorum. Forged In Fire bölümlerinin tümünü izlediyseniz bir çok kez acımasız elemeler ve diskalifiyeler yapıldı. Ama adamlarda şu olgunluk var, kural kuraldır.

atikmehmet

• 1187
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #16 : 06 Ekim 2022, 13:55:59 »
Ben şahsen katılmak isterim ama şu an babamın sağlık sorunları yüzünden hayli yoğunum. İlerde müsait olursam elimden geldiğince emeğimin olduğu bir bıçakla  ben varım yok vakit olmazsa da en azından normal bir bıçak yapmaya çalışırım ama tabi dünyanın binbir türlü hali var o yüzden listeye ancak opsiyonlu katılabilirim. Gerçi bu opsiyon işi de bambaşka bir yol açar neyse biraz şekillensin konu kesin bir şey yazarım. Ama gönlüm olmasından yana. Hatta bence bıçakları hep beraber bir yerde buluşup öyle mi versek.

Bu arada bana çıkan bıçağın az da olsa uğraşılmış olması yeter ama benimde canımı karşı ödemeli kargo sıkmıştı mesela. Aslında çok birşey değildi ama o zaman nedense çok koymuştu  :( Karşı ödemeli kargo göndermeyelim bu da bir kural olsun :)
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #17 : 06 Ekim 2022, 14:10:29 »
Atik ustam İnşallah tez zamanda geçer sağlık sorunları babanızın. Toplantı işi çok güzel olur ama onun için seneye bahara falan kalması lazım. Ki zaten çok yakın bir zamanda olursa bence herkes için sorun olur. Bu aralar forumda görünen kadarıyla kimse o kadar aktif değil. Bir çoğumuz için bu etkinlik (olursa) bahane olacak işlerin başına geçmeye.

Kesinlikle kargo konusu hediye adı verilen bir içerikte göndericiye ait olmalı zaten. Bunun aksini bile düşünmemiştim, iyi nokta.

Orkun hocam sana da sonuna kadar katılıyorum. Bizde maalesef eleştiriye yaklaşım çok kötü. Aslında herkes kendi adına, gelen hediyeyi (çok özensiz, çizikler ve pislik içinde olmadıkça) karşı tarafın elinden geleni yaptığını anladığı takdirde kötü görmeyecektir. Nihayetinde buradaki herkesin ustalığı ve imkanları bir değil. Biraz da aslında "Ben elimden gelen her imkanı yaptım ve uğraştım, karşıdaki adam lalettayin bir işle çıkmış gelmiş" ve "Bu ustaya bu işin gitmesi kabul edilemez" mantığında karşı çıkma olabilir diye düşünüyorum. Bakalım bi şekillensin de konu, zaten aceleye gelecek iş değil.

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #18 : 07 Ekim 2022, 13:31:41 »
Bu arada şunu da söyliyeyim, geçen etkinlikte Sefa hocaya kimin bıçağı çıkmıştı hatırlamıyorum. Yani iyi bıçak örneği vermek için Sefa hocanın Tanto'su dedim. Kötü örnek olarak kendisine çıkan bıçaktan bahsetmiyorum, aman ha! Kendisine çıkan bıçağı bilmiyorum bile ve o bıçağı yapan ustamıza birşey söylemedim. Yanlış anlaşılma olmasın.

Şeref Acar

• *
  • 1587
« Yanıtla #19 : 09 Ekim 2022, 00:02:24 »
Mehmet ustam geçmiş olsun Allah şifa versin.

Bir çok arkadaş olumsuzluklardan muzdarip; ödenmemiş kargolar, özensiz işler hatta hiç gelmeyen bıçaklar vs… Kısaca ‘şaka gibi olaylar yaşadık bir çoğumuz’.

Alt sınır konusunda aşağı yukarı herkes hemfikirdir. Ben üst sınır da olması taraftarıyım.
Şöyle ki; sadece metal içeren bir kamisori vs ne seçerseniz.
Sap yok kutu yok.

Detaylı foto paylaşılacak herkesin bıçağı oylanacak. Gizli oylama güvenilir bir arkadaşa gönderi yoluyla halledilir, o iş kolay. Kimse de töhmet altında kalmaz.

İşçilik konusunda şu kusursuz perdah hastalığınızdan kurtulun. Basit bir içbükey açmaktan korkmayın. Çok kolay bir iş taş motorunda serbest elle bile açabilirsiniz. İş hatalı olsun el üretimi olduğu belli olsun. Sadece biraz emek.

Konu ne olacak fikirlerinizi yazın ona göre detaylı bir anlatım yapalım. Farklı üretim teknikleri üzerine videolar da hazırlayabiliriz.