Bıçak Sanatı - Forum

Damasteel Bowie

Damasteel Bowie
« : 04 Mayıs 2023, 02:23:18 »
Arkadaşlar, uzun zamandır forumda paylaşım yapmıyordum. Bunun ana nedeni, yapılan işlerin defalarca benzerinin paylaşılıp tekrara düşmesi idi. Görece daha farklı bir iş olduğu için, hatta yıllar öncesinin kötü bir denemesini saymaz isek, ilk kez yaptığım bir bıçak Bowie. İnstagram da Orkun da laf atmış gerçi ama  ;) aslında doğrusu da yapmayı pek sevmediğim bir bıçak tipi, nedenini bilmiyorum ama bir bıçak olarak çok estetik gelen bir tipi yok bana göre. Daha önce de defalarca iş yaptığım bir arkadaşı kıramadım bu nedenle olur dedim. Çeliği ve sap malzemesini kendisi getirtti, dolayısıyla malzeme tercihi bana ait değildir. Doğrusunu isterseniz, işi paylaşmaktaki temel neden "çok iyi olmuş vs " den çok, gerek çelik gerekse yapım sıralamasıyla ilgili olası sorulara yanıt vermek. Ayrıca bugün Mehmet hoca ile konuştuktan sonra da biraz utandım, hiç bir paylaşım yapmıyor olmaktan, bir nedeni de budur ;)
Çelik Damasteel firması üretimi, çelik kodu olarak DS93X diye geçiyor, kombinasyonunda toz metalurjik olarak RWL-34 ve PMC27 var. Daha önce de Damasteel in çeliğiyle çalışmıştım, kesinlikle çok kaliteli üretimleri olduğunu söyleyebilirim. hatta stok üretim olarak satılan toz metalurjik çeliklerden bence artısı var, şöyle ki; toz metalurjik çelikleri eğemezsiniz çünkü kırılır, bunda ısıl işlem öncesi soğuk şekillendirme yapabiliyorsunuz ( bkz. balçak). imalat sonrası çok çok iyi bir yumuşatma yapılmış, tavsiye ederim. Bunun dışında belirtmek istediğim bir durum daha var. Tüm işlemler sonrasında, desenleri ortaya çıkarırken ısıl işlem yapılmamış parçalar etkili bir renk almıyor, bu nedenle, sertleştirmediğim balçak ve sap sonu parçayı, renkleri beğenmediğim için aynen namlu gibi yeniden ısıl işlem yapmak zorunda kaldım, yapacak arkadaşların akılda tutmasında yarar var. Aklıma gelenleri yazdım, atladığım bir şey varsa konuşuruz.
Toplam Boy: 323 mm
Namlu: 197 mm
Kalınlık: 5 mm
Sap: Fenolik fiber.
Isıl işlem: 1080 dereced 25 dakika östenizasyon. Yağda soğutma.
Meneviş: 3X2 saat, 218 derecede.

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
Ynt: Damasteel Bowie
« Yanıtla #1 : 04 Mayıs 2023, 10:02:00 »
Sefa hocam elinize sağlık. Sizin konu paylaştığınızı görünce, hani ekran karşısında sevdiği çizgi filme denk gelen çocuklar olur ya, onlar kadar sevindim. Daha önce de söylemişimdir, forumda birbirinin aynısı olan işler olsa bile ben hep yeni konuları görmeyi seviyorum. Hele ki sizden, standart ekmek bıçağı olsun, paylaşın, hepsini zevkle incelerim hocam.

Bowie garip bir bıçak, bazısı çok iticiyken bazısı göze hoş gelen tipe sahip olabiliyor. Ben özellikle mozaik damascus işlerinde (sanırım geniş namlu yüzeyinden dolayı) gördüğümde çok beğeniyorum. Sizinki de yoruma gerek kalmayacak güzellikte.

İzninizle iki sorum olsun hocam. İlki, balçak arkasındaki parçada (renkten bakır diyeceğim ama emin değilim) yaptığınız işlemi nasıl yaptınız? Deri izleme kalemleri gibi farklı genişlikteki yuvarlak zımbalarla yapıldığı fikri var kafamda ama yine de sorayım dedim.

İkincisi, fenolik fiberi kullanasım vardı bir ara, gösterdiğim herkes "Eski çakılara benziyor, yakışmaz büyük bıçağa" yorumunu yapınca vazgeçmiştim. Sap malzemesi sizin seçiminiz olsa sormazdım da, siz seçmeyince, herhangi bir ahşapla çalışmayı mı tercih ederdiniz yoksa memnun musunuz? Alıp da denememe değer mi? Yoksa "Elindeki ahşapları kullan hiç gerek yok" mu dersiniz? Ve bu kadar parlak durması için bir bitirişe gerek var mı yoksa güzel perdah + polisaj marifetiyle bu görüntüye ulaşılabilir mi? Çok hoş duruyor açıkçası bu parlaklıkta.
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

Şaban Kurt

• 1201
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #2 : 04 Mayıs 2023, 10:53:24 »
Elinize sağlık Sefa Hocam çok güzel aslında bu işlerde yapmaktan ziyade malzemeyi uyumlu yapabilmek gerçekten yetenek bıçak formu ne olursa olsun.
   Mesela siz bunu gerçekten çok iyi yapıyorsunuz hiç bir işleme hiç bir malzeme bir bıçak üzerinde toplandığı zaman zıt durmuyor gerçekten temiz olunca göze hitap eden zıt durmayan alakası olmayan kişinin bile şevkini kırıp albenisi olan işler çıkıyor ortaya tıpkı bu iştede olduğu gibi elleriniz dert görmesin ustam cok güzel  :)👏👏
Gendarmerie Special Operation...

« Yanıtla #3 : 04 Mayıs 2023, 15:35:04 »
Sefa hocam elinize sağlık. Sizin konu paylaştığınızı görünce, hani ekran karşısında sevdiği çizgi filme denk gelen çocuklar olur ya, onlar kadar sevindim. Daha önce de söylemişimdir, forumda birbirinin aynısı olan işler olsa bile ben hep yeni konuları görmeyi seviyorum. Hele ki sizden, standart ekmek bıçağı olsun, paylaşın, hepsini zevkle incelerim hocam.

Bowie garip bir bıçak, bazısı çok iticiyken bazısı göze hoş gelen tipe sahip olabiliyor. Ben özellikle mozaik damascus işlerinde (sanırım geniş namlu yüzeyinden dolayı) gördüğümde çok beğeniyorum. Sizinki de yoruma gerek kalmayacak güzellikte.

İzninizle iki sorum olsun hocam. İlki, balçak arkasındaki parçada (renkten bakır diyeceğim ama emin değilim) yaptığınız işlemi nasıl yaptınız? Deri izleme kalemleri gibi farklı genişlikteki yuvarlak zımbalarla yapıldığı fikri var kafamda ama yine de sorayım dedim.

İkincisi, fenolik fiberi kullanasım vardı bir ara, gösterdiğim herkes "Eski çakılara benziyor, yakışmaz büyük bıçağa" yorumunu yapınca vazgeçmiştim. Sap malzemesi sizin seçiminiz olsa sormazdım da, siz seçmeyince, herhangi bir ahşapla çalışmayı mı tercih ederdiniz yoksa memnun musunuz? Alıp da denememe değer mi? Yoksa "Elindeki ahşapları kullan hiç gerek yok" mu dersiniz? Ve bu kadar parlak durması için bir bitirişe gerek var mı yoksa güzel perdah + polisaj marifetiyle bu görüntüye ulaşılabilir mi? Çok hoş duruyor açıkçası bu parlaklıkta.
Sağolasın Mustafa. Sözünü ettiğin malzeme bakır ve yüzeyi patine edilmiş. o izler aynen dediğin gibi deri izleme kalemleri, hatta aynı kalemlerle deriyi de izliyorum  ;) ayrı ayrı çaplarda iç bükey kalemler. Yüzey deseni ile uyumlu olsun diyerek bu desende.
Fenolik fiber, kullanılabilir bir malzeme, çok dayanıklı yani herhangi bir mikartayla veya stabilize malzemeyle kıyaslanmaz ancak, tozları kanserojen özellikte, yani çalışma sırasında çok ciddi bir maske kullanılmalı. Bu bakımdan tozları berbat ve kişisel olarak benim tercih ettiğim bir malzeme değil. Bana kalsa kesinlikle güzel bir ahşap kullanırdım ve gerçekten bütüncül dururdu. Parlak durması için bu yüzeyde, 800 kuma kadar zımpara ( son 800 kum ıslak olarak) ardından polisajda parlatma yapıldı, yüzeyde herhangi bir yağ vs yok, malzemenin doğal hali. Bir detay, bu fenolik fiberler zaman içerisinde renk değiştirir, yani daha da güzelleşecek bu renk. Tavsiye edermiyim, etmem  ;)

« Yanıtla #4 : 04 Mayıs 2023, 15:36:35 »
Elinize sağlık Sefa Hocam çok güzel aslında bu işlerde yapmaktan ziyade malzemeyi uyumlu yapabilmek gerçekten yetenek bıçak formu ne olursa olsun.
   Mesela siz bunu gerçekten çok iyi yapıyorsunuz hiç bir işleme hiç bir malzeme bir bıçak üzerinde toplandığı zaman zıt durmuyor gerçekten temiz olunca göze hitap eden zıt durmayan alakası olmayan kişinin bile şevkini kırıp albenisi olan işler çıkıyor ortaya tıpkı bu iştede olduğu gibi elleriniz dert görmesin ustam cok güzel  :)👏👏
Sağolasın Şaban, beğendiğine sevindim  :2up

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #5 : 04 Mayıs 2023, 19:47:46 »
Hocam eline sağlık. Balçak namlu uyumu harika.  :2up

« Yanıtla #6 : 04 Mayıs 2023, 21:47:21 »
Hocam eline sağlık. Balçak namlu uyumu harika.  :2up
Sağol hocam, elden geldiğince işte  :)..

orhanbilgin

• 659
  • Orhan Bilgin
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #7 : 05 Mayıs 2023, 09:41:19 »
Ellerine sağlık ustam, bıçağın güzelliği zaten su götürmez. Ancak benim asıl hoşuma giden namlu deseninin balçakta devam etmesi gibi ince düşünülmüş detay. "Detay"'ın önemini gösteren çok güzel, sade bir çalışma olmuş bence. Ellerin dert görmesin

« Yanıtla #8 : 05 Mayıs 2023, 14:13:35 »
Ellerine sağlık ustam, bıçağın güzelliği zaten su götürmez. Ancak benim asıl hoşuma giden namlu deseninin balçakta devam etmesi gibi ince düşünülmüş detay. "Detay"'ın önemini gösteren çok güzel, sade bir çalışma olmuş bence. Ellerin dert görmesin
Sağolasın Orhan, detaylar bence de çok önemli, küçük detaylar genele bakınca büyük fark yaratıyor bence.

selcuk.eren

• 208
  • Meslek: memur
  • Yer: balıkesir merkez
« Yanıtla #9 : 06 Mayıs 2023, 04:21:29 »
hocam selamlar, enfes bir çalışma olmuş. ellerinize sağlık. malzeme temini anlamında, belli ki bıçağın sahibi paraya iyi kıymış. malesef bu tür malzemelere erişim kolay olmuyor. çok çok pahalı oluyorlar. kendisi bıçağı iyi günlerde kullansın... hocam, paslanmaz damaskuslar ve toz metalle üretilen damaskuslar nasıl üretilmektedir? kabaca, oksijensiz ortamda üretildiklerini duymuştum. ama mantığıma oturan bir bilgi değil tabi. acaba bunların üretiminde dövme işlemi var mı? esnekliğinin iyi olduğunu zaten söylemişsiniz. demek ki sağlamlık iyi. peki ağız tutuşu konusunda klasik toz metaller kadar iyi midirler?

« Yanıtla #10 : 06 Mayıs 2023, 16:26:38 »
hocam selamlar, enfes bir çalışma olmuş. ellerinize sağlık. malzeme temini anlamında, belli ki bıçağın sahibi paraya iyi kıymış. malesef bu tür malzemelere erişim kolay olmuyor. çok çok pahalı oluyorlar. kendisi bıçağı iyi günlerde kullansın... hocam, paslanmaz damaskuslar ve toz metalle üretilen damaskuslar nasıl üretilmektedir? kabaca, oksijensiz ortamda üretildiklerini duymuştum. ama mantığıma oturan bir bilgi değil tabi. acaba bunların üretiminde dövme işlemi var mı? esnekliğinin iyi olduğunu zaten söylemişsiniz. demek ki sağlamlık iyi. peki ağız tutuşu konusunda klasik toz metaller kadar iyi midirler?
Sağolasın Selçuk, paraya kıyma konusunda haklısın, hatta yanında seçenek olarak bir de mamut fosili vardı ama bir sebeple kullanamadım. Bu damascusların üretimi biraz farklı, her zaman olmasa da genellikle işlem öncelikle belli kaplara belli çeliklerin tozları, önceden belirlenen desen kompozisyonuna göre yerleştirilip preslerde yapılıyor, elbette oksijensiz ortamda. Ama gerek ağız tutuşları gerekse fiziksel özellikleri aynen stok üretim toz metaller gibi, hatta daha önce de söylediğim gibi, onlara göre artısı var. Bunlar presleme işleminden çıktıktan sonra elbette sertleşiyor, bu sertliği gidermek için de belli bir yumuşatma prosesinde uzun zaman fırında zaman geçiriyor. Bu nedenle stok toz metallerde yaşanan kırılmalar bunlarda olmuyor.

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #11 : 17 Mayıs 2023, 12:16:59 »
Hocam emeklerinize sağlık. Namlu ve aksesuarları aynen toz metalurjik çelikler gibi zarflayarak mı ısıl işlem yaptınız?

« Yanıtla #12 : 17 Mayıs 2023, 22:18:41 »
Hocam emeklerinize sağlık. Namlu ve aksesuarları aynen toz metalurjik çelikler gibi zarflayarak mı ısıl işlem yaptınız?
Teşekkürler Orkun, tabi tamamıyla aynı işlemi gördü  ;)

Serdar Koleli

• *
  • 20
  • Serdar Köleli
  • Meslek: emekli
  • Yer: Almanya/Gaziantep
« Yanıtla #13 : 28 Mayıs 2023, 01:16:08 »
Hocam,elinize saglik.Damasteel de renkler cok guzel cikiyor ama sizinki ayri bi güzel olmus.Rica etsem asit asindirma öncesi ve asit islemini kisaca anlatirmisiniz ? Asit öncesi kac kum,polisaj yaptiniz mi ? Ne tür asit kullandiniz ?Tesekkürler.

« Yanıtla #14 : 29 Mayıs 2023, 20:35:39 »
Serdar bey merhabalar,
Öncelikle teşekkür ederim, asit işlemi öncesi yüzeyi 1500 kum zımparaya kadar sırasıyla perdahladım. Ardından kendi yaptığım demir 3 klorür ( ferric clorid) ile toplam 15 dakika karartma uyguladım, bu sonuç çıkıyor. Selamlar.

Serdar Koleli

• *
  • 20
  • Serdar Köleli
  • Meslek: emekli
  • Yer: Almanya/Gaziantep
« Yanıtla #15 : 30 Mayıs 2023, 00:30:08 »
Serdar bey merhabalar,
Öncelikle teşekkür ederim, asit işlemi öncesi yüzeyi 1500 kum zımparaya kadar sırasıyla perdahladım. Ardından kendi yaptığım demir 3 klorür ( ferric clorid) ile toplam 15 dakika karartma uyguladım, bu sonuç çıkıyor. Selamlar.

Tesekkürler.

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #16 : 02 Haziran 2023, 09:35:30 »
Sefa hocam ele alıp kullanmaya kıyılamayacak kadar güzel bir bıçak olmuş, Ellerine sağlık değişik modelleri bekliyoruz
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

« Yanıtla #17 : 02 Haziran 2023, 11:35:59 »
Sefa hocam ele alıp kullanmaya kıyılamayacak kadar güzel bir bıçak olmuş, Ellerine sağlık değişik modelleri bekliyoruz
Sağolasın Mehmet usta, teşekkür ederim.

Şeref Acar

• *
  • 1587
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #18 : 04 Haziran 2023, 01:07:48 »
Hocam eline sağlık
Senden bowie görmek şaşırtıcı, bir o kadar da güzel. Bakır parça hariç her şey süper.

« Yanıtla #19 : 05 Haziran 2023, 02:09:21 »
Hocam eline sağlık
Senden bowie görmek şaşırtıcı, bir o kadar da güzel. Bakır parça hariç her şey süper.
Eyvallah Şeref sağolasın.