Bıçak Sanatı - Forum

Küçük Çelik Masat

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Küçük Çelik Masat
« : 21 Mayıs 2023, 01:18:57 »
Çelik : Esaş eğe.
Toplam Boy : 30 cm
Namlu Boy : 19,5 cm
Halka : Çeviz

Bant zımparada sulu çalıştım. Dişler, orta diş.

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
Ynt: Küçük Çelik Masat
« Yanıtla #1 : 22 Mayıs 2023, 09:21:50 »
Mehmet hocam eline sağlık. Vallahi çok yönlü adamsın, Maşallah nazarımız değmesin ya. İmreniyorum yeminle.

Biraz tehlikeli alet hocam, instagramda kullanım videosunu görmüştüm, sizin gibi eli alışkın olmayan işaret parmağında güzel bir iz bırakabilir. Daha da kötüsü sanırım kola doğru olur da o biraz fazla acemilik olur. :D Ahşap yüzük güzel detay ama. Hem parmağı koruyor. hem namluyu. Mesela bu ince detay benim için çok kıymetli.

Meneviş renkleri sap boyunca daha uzun bir düzlemde olsaymış daha bi çekici olurmuş hocam sanki. Ya yukarı doğru çıkarmak lazımmış ya da alt tarafın da menevişini biraz düşük tutup Karartı yerine renk cümbüşünü orada da görmek lazımmış gibi. Tabi bunlar benim görüşüm.

Meneviş renkleri ele çıkıyor mu hocam? Kalıcı yapmak için ekstra bir şey yapıyor musunuz?
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #2 : 22 Mayıs 2023, 20:29:15 »
Mehmet hocam eline sağlık. Vallahi çok yönlü adamsın, Maşallah nazarımız değmesin ya. İmreniyorum yeminle.

Biraz tehlikeli alet hocam, instagramda kullanım videosunu görmüştüm, sizin gibi eli alışkın olmayan işaret parmağında güzel bir iz bırakabilir. Daha da kötüsü sanırım kola doğru olur da o biraz fazla acemilik olur. :D Ahşap yüzük güzel detay ama. Hem parmağı koruyor. hem namluyu. Mesela bu ince detay benim için çok kıymetli.

Meneviş renkleri sap boyunca daha uzun bir düzlemde olsaymış daha bi çekici olurmuş hocam sanki. Ya yukarı doğru çıkarmak lazımmış ya da alt tarafın da menevişini biraz düşük tutup Karartı yerine renk cümbüşünü orada da görmek lazımmış gibi. Tabi bunlar benim görüşüm.

Meneviş renkleri ele çıkıyor mu hocam? Kalıcı yapmak için ekstra bir şey yapıyor musunuz?

Sağolasın Mustafa.
Hobinin geçim kapısı olmamasının avantajı diyelim. Kafana göre takılabiliyorsun.  :)
Hertürlü alet aceminin elinde tehlikedir zaten.
Fazla ısınıp namlu kısmının sertliğini düşürme tehlikesi altında ancak bu kadar müdahale edebildim. Meneviş renkleri ele çıkmıyor da zamanla aşınma aşınma olursa parlak metal ortaya çıkar.

Yasin UZ

• 597
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #3 : 25 Mayıs 2023, 19:08:58 »
Mustafa ile aynı duyguları palaşıyorum her gönderinizde. Maşallah Dela ustam maşallah  :2up
Çeliğe ısıl işlem yaptınız mı ustam yoksa eğenin kendi suyuyla mı duruyor ?
Orta diş için kaç kum zımpara kullandınız ?
Bu çalışmanıza da güzel bir ahşap kabza yakışırmış, benimde gözüme takıldı sap kısmının meneviş rengi.

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #4 : 25 Mayıs 2023, 21:56:19 »
Mustafa ile aynı duyguları palaşıyorum her gönderinizde. Maşallah Dela ustam maşallah  :2up
Çeliğe ısıl işlem yaptınız mı ustam yoksa eğenin kendi suyuyla mı duruyor ?
Orta diş için kaç kum zımpara kullandınız ?
Bu çalışmanıza da güzel bir ahşap kabza yakışırmış, benimde gözüme takıldı sap kısmının meneviş rengi.

Sağolasın Yasin Hocam.
Sulu çalışma. Zaten çelik masatlarda istenen sertlik düzeyi ile uyuşuyor.
Marka ve makina/el olarak değişmekle birlikte orta denebilecek diş yapısı 60 kuma karşılık geliyor.
Masatlar kabzalı ve bu tip halkalı olarak üretiliyor. Daha önce kabzalı yapmıştım. Bu sefer bunu canım çekti.
Aramızda kalsın. Kabzadaki meneviş renklerinin asıl sebebi delik delebilmek için ısıtma. Namlu kısmını etkilemesin diye ısıtma işlemi biraz geride tutulunca sonuç bu oluyor.  :D

Yasin UZ

• 597
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #5 : 26 Mayıs 2023, 19:19:11 »
Teşekkür ederim ustam yanıtlarınız için, ellerinize sağlık :)

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #6 : 27 Mayıs 2023, 18:25:52 »
Teşekkür ederim ustam yanıtlarınız için, ellerinize sağlık :)

Sağolasın.  :)

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #7 : 30 Mayıs 2023, 10:27:35 »
Eline sağlık hocam. :2up Performansı nasıl? Memnun musun? Su verip daha düşük meneviş yapılsa performansı artar mıydı sence? Masatın çalışma mantığını anlamak için soruyorum. Mantıken bıçaktan daha mı sert olmalı yoksa fark etmiyor mu?

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #8 : 30 Mayıs 2023, 17:15:23 »
Eline sağlık hocam. :2up Performansı nasıl? Memnun musun? Su verip daha düşük meneviş yapılsa performansı artar mıydı sence? Masatın çalışma mantığını anlamak için soruyorum. Mantıken bıçaktan daha mı sert olmalı yoksa fark etmiyor mu?
Sağolasın.
Eğeler, üretim olarak ısıl işlemden sonra düşük meneviş olarak kullanıma sunulduğundan tekrar ısıl işlem yapıp kırılma ve yamulma riskleriyle uğraşma gereği kalmıyor. Zaten masatla çalışılan bıçaklar da 55-56 sertlikte bıçaklar.

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #9 : 31 Mayıs 2023, 08:26:32 »
Eğeler, üretim olarak ısıl işlemden sonra düşük meneviş olarak kullanıma sunulduğundan tekrar ısıl işlem yapıp kırılma ve yamulma riskleriyle uğraşma gereği kalmıyor.

Güzel bilgi, sağol hocam. :2up

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #10 : 03 Haziran 2023, 10:37:50 »
Bu da bir boy küçüğü...

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #11 : 03 Haziran 2023, 10:44:14 »
Bu da pferd eğeden...

İbrahim BAŞEĞMEZ

• 298
    • YouTube
  • Yer: ESKİŞEHİR
« Yanıtla #12 : 03 Haziran 2023, 20:32:34 »
Eline sağlık abi pferd masatta gördük sayende  :)

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #13 : 03 Haziran 2023, 23:18:51 »
Eline sağlık abi pferd masatta gördük sayende  :)
Sağolasın. Dönüşüme uğradı.  :)

Şeref Acar

• *
  • 1587
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #14 : 04 Haziran 2023, 00:51:57 »
Hocam eline sağlık meneviş renkli organizasyon çok şık duruyor.

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #15 : 04 Haziran 2023, 22:10:09 »
Hocam eline sağlık meneviş renkli organizasyon çok şık duruyor.

Sağolasın.  :)

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
« Yanıtla #16 : 05 Haziran 2023, 12:18:45 »
Mehmet hocam ikisi de çok güzel olmuş ama sapsız olan daha bir cezbetti beni. Genişliği çok güzel gösteriyor.

Alttakinin sapı çok düzgün, güzel olmuş hocam. Torna yoktu değil mi sizde? Şayet tornasız, elde yaptıysanız helal olsun. Muhteşem. :2up
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #17 : 05 Haziran 2023, 18:06:31 »
Sağolasın Mustafa.
Tornam yok maalesef.