Ustalarım selamlar. Kiridashide kullandığım sap şekline Yasin hocamın çizdiği profillerden birini uyarladım, ortaya bu çıktı. Ne zamandır mercek altında bölümünde konu açılmadığı için ve öneri almak, eksiklerimi görmek için buraya yazıyorum. Diğer bölümlerde de aynı davranış elbette hakim fakat bu bölümün asıl amacı bu olduğu için herkes çekinmeden yazsın diyerek burada paylaşıyorum. Hem belki epeydir göremediğimiz kişilerden yorumlar gelir. Sevindirir bu da beni açıkçası.

Öncelikle bu profil tarzına ne diyeceğiz? Hangi sınıfa girer? Avcı desek değil, dağ bayır desek değil, fighter desek değil. Burada profil tiplerine daha vakıf birilerinden bilgi bekliyorum açıkçası.

Çelik : Daire Testere
Kalınlık : 3 mm
Tam Boy : 260 mm
Namlu Boyu : 120 mm
Namlu Eni : En geniş yerde 26 mm
Kabza : Ceviz
Kabza Cilası : Sefa hocamın formülü 3 kat uygulandı. Bu sefer cilayı benmari usulü ısıtarak uyguladım, bu daha hoşuma gitti. Ahşaba daha derin nüfuz ediyor ve rengini daha koyulaştırıyor gibi hissettim.
Isıl İşlem : 80Crv2 olduğu düşünülerek tabloya göre
Meneviş : 230-240 C~ renk gözlemlenerek propan ocağında. Bekletme yapılmadı, renge ulaşılınca direkt soğutuldu.
Namlu perdahı 600 kum, kabza perdahı 400 kum. Namluda asitlemeden kalan fazla oksiti kaldırmak için en son 2000 kum geçtim baskı uygulamadan.
Bu bıçak biraz aksilikler silsilesine uğradı aslında. Öncelikle kabzaya delikleri ısıl işlemden önce delmedim pim sayısını kafamda oturtamadığım için. Sonra ne kadar uğraştımsa da bir türlü delemedim. Namlu suyun içinde vaziyette en fazla 600 C civarlarını görebildim, o da yeterli olmadı. Sanırım tığlar çok kaliteli değildi. Isıl işlemi de tekrarlamak istemedim çünkü stonewash yapmıştım.
Seçim haftası Cumartesi günü bu ısıtma girişimi başarısız olunca bıçağı suyun içinde bırakıp çıktım geldim. Ertesi gün kardeşime dükkanda sudan çıkartıp kurulamasını söylemiştim, o da gitmiş başka bıçağı kenara kaldırıvermiş.

Geçen hafta gittiğimde bıçağın üstünde yaklaşık 1 mm, belki daha fazla pas vardı. Dolayısıyla stonewash efekti gitmişti onu temizlemek için. Tekrar yapmak istemedim, namluyu karartayım dedim. Karartmada nedense daire testerenin dönüş ekseni boyunca bu tarz desen çıktı. Öyle uzun karartmadan sonra da değil, kısa karartmalarda bile bu görüntüyü aldım hep.
Delme işi başarısız olunca, "nasıl olsa kendime" diyerek pimsiz yaptım. Sap kısmının ortasını komple boşaltıp ahşaba da derin delikler açarak mukavemet sağlayabileceğimi düşündüm. Bol bol epoksiyle sapı yapıştırdım. Sapı yapıştırırken işkenceler iz yapmasın diyerek araya koyduğum ağaç parçasını çıkarmak için sert şekilde vurduğumda o parça ayrılana kadar bunda bir değişim olmadı. Sağlam olmuştur diye düşünüp sevindim açıkçası.
Son cümlede Yasin hocama güzel çizimi için teşekkür etmesem olmaz. Farklı şeyler denemek, farklı fikirler oluşturmak açısından çok faydalı oldu. Kendim bu tarz bir çizimi yapıp hayata geçiremezdim diye düşünüyorum. Eyvallah Yasin hocam.
