Bıçak Sanatı - Forum

80Crv2 - Ceviz

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
80Crv2 - Ceviz
« : 27 Mayıs 2023, 19:45:13 »
Ustalarım selamlar. Kiridashide kullandığım sap şekline Yasin hocamın çizdiği profillerden birini uyarladım, ortaya bu çıktı. Ne zamandır mercek altında bölümünde konu açılmadığı için ve öneri almak, eksiklerimi görmek için buraya yazıyorum. Diğer bölümlerde de aynı davranış elbette hakim fakat bu bölümün asıl amacı bu olduğu için herkes çekinmeden yazsın diyerek burada paylaşıyorum. Hem belki epeydir göremediğimiz kişilerden yorumlar gelir. Sevindirir bu da beni açıkçası. ;)

Öncelikle bu profil tarzına ne diyeceğiz? Hangi sınıfa girer? Avcı desek değil, dağ bayır desek değil, fighter desek değil. Burada profil tiplerine daha vakıf birilerinden bilgi bekliyorum açıkçası.  :)

Çelik           : Daire Testere
Kalınlık        : 3 mm
Tam Boy      : 260 mm
Namlu Boyu : 120 mm
Namlu Eni    : En geniş yerde 26 mm
Kabza          : Ceviz
Kabza Cilası : Sefa hocamın formülü 3 kat uygulandı. Bu sefer cilayı benmari usulü ısıtarak uyguladım, bu daha hoşuma gitti. Ahşaba daha derin nüfuz ediyor ve rengini daha koyulaştırıyor gibi hissettim.
Isıl İşlem     : 80Crv2 olduğu düşünülerek tabloya göre
Meneviş       : 230-240 C~ renk gözlemlenerek propan ocağında. Bekletme yapılmadı, renge ulaşılınca direkt soğutuldu.

Namlu perdahı 600 kum, kabza perdahı 400 kum. Namluda asitlemeden kalan fazla oksiti kaldırmak için en son 2000 kum geçtim baskı uygulamadan.

Bu bıçak biraz aksilikler silsilesine uğradı aslında. Öncelikle kabzaya delikleri ısıl işlemden önce delmedim pim sayısını kafamda oturtamadığım için. Sonra ne kadar uğraştımsa da bir türlü delemedim. Namlu suyun içinde vaziyette en fazla 600 C civarlarını görebildim, o da yeterli olmadı. Sanırım tığlar çok kaliteli değildi. Isıl işlemi de tekrarlamak istemedim çünkü stonewash yapmıştım.
Seçim haftası Cumartesi günü bu ısıtma girişimi başarısız olunca bıçağı suyun içinde bırakıp çıktım geldim. Ertesi gün kardeşime dükkanda sudan çıkartıp kurulamasını söylemiştim, o da gitmiş başka bıçağı kenara kaldırıvermiş. :D Geçen hafta gittiğimde bıçağın üstünde yaklaşık 1 mm, belki daha fazla pas vardı. Dolayısıyla stonewash efekti gitmişti onu temizlemek için. Tekrar yapmak istemedim, namluyu karartayım dedim. Karartmada nedense daire testerenin dönüş ekseni boyunca bu tarz desen çıktı. Öyle uzun karartmadan sonra da değil, kısa karartmalarda bile bu görüntüyü aldım hep.
Delme işi başarısız olunca, "nasıl olsa kendime" diyerek pimsiz yaptım. Sap kısmının ortasını komple boşaltıp ahşaba da derin delikler açarak mukavemet sağlayabileceğimi düşündüm. Bol bol epoksiyle sapı yapıştırdım. Sapı yapıştırırken işkenceler iz yapmasın diyerek araya koyduğum ağaç parçasını çıkarmak için sert şekilde vurduğumda o parça ayrılana kadar bunda bir değişim olmadı. Sağlam olmuştur diye düşünüp sevindim açıkçası.

Son cümlede Yasin hocama güzel çizimi için teşekkür etmesem olmaz. Farklı şeyler denemek, farklı fikirler oluşturmak açısından çok faydalı oldu. Kendim bu tarz bir çizimi yapıp hayata geçiremezdim diye düşünüyorum. Eyvallah Yasin hocam. O:-)
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
Ynt: 80Crv2 - Ceviz
« Yanıtla #1 : 27 Mayıs 2023, 21:38:23 »
Bu arada yarım yuvarlak eğe ile bileme çentiği açma fikri olan varsa bence vazgeçsin. İnce eğe setinin yarım yuvarlak eğesiyle açtım bileme çentiğini, güzel görüneceğini düşünürdüm epeydir, bildiğiniz V şeklinde oldu çentik. Aşırı çirkin duruyor.  :D

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #2 : 28 Mayıs 2023, 09:22:02 »
Mercek altında bölümüne ürün konulduğunu görünce gömelim hevesiyle baktım ama herşeyi kendin yazmışsın. Hevesim kursağımda kaldı.  :D
Yine de şunları söyleyebilirim.
Namlu/kabza eğriliği, estetik açıdan gözümü yordu. İşlevsellik açısından da doğru bir yaklaşım değil gibi.
Eline sağlık.  :)

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #3 : 28 Mayıs 2023, 14:01:19 »
Yok be hocam tek yazdığım pimlerin olmaması, o da önemli konu olduğu için. Bence vardır bir şeyler daha.  :)

Aslında fotoğraflarda bana da fazla ve garip geliyor eğrilik ama elime alınca nedense hiç hissetmedim hocam. Hatta baya rahat hissettiriyor ama kullanıma bakmak lazım tabi. Ama biraz daha az olabilirdi, haklısınız. Sonrakilerde göz önüne alacağım böyle bir şey yaparsam.

Teşekkür ederim.

« Yanıtla #4 : 29 Mayıs 2023, 20:32:15 »
Mustafa, suyun içinde bırakmandan bağımsız olarak söylüyorum, bıçağın yüzeyi çok kötü, suyun içerisinde de bıraksan sonradan tekrar perdah yapabilirdin, bence yeterli bir mazeret değil  ;) bıçağın sap ve gövde eğriliği öyle bir olmuş ki, sanki bıçak ortadan bel vermiş veya kırılmış gibi duruyor, ayrıca, sap-namlu orantısızlığı çok göze batıyor. Eline sağlık..

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #5 : 30 Mayıs 2023, 09:46:59 »
Teşekkür ederim Sefa hocam.

Eğriliği dikkate aldım, kesinlikle bir daha yaparsam azaltacağım. İlk kez bu tarz çalışmanın azizliği diyelim. Namlu perdahını bu saatten sonra yenileyebilir miyim emin değilim. Aslında yüzey dokusu benim hoşuma gitmişti ama bir daha enine boyuna düşüneyim madem. Ayrıca karartmanın bu şekilde olmasında etken nedir hocam bilginiz var mı? %18 nitrik asitli porçözü kabaca 10/1 oranında seyrelterek yaptım son karartmayı. Önceki daha yoğun asit oranlıydı, hep aynı sonucu aldım.

Sap-namlu oranında, namlu mu kısa diyorsunuz hocam? Sapı mı kısaltmak gerekirdi ki? Önerinizi almak isterim.

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #6 : 31 Mayıs 2023, 08:05:34 »
Evet Mustafa hocaaaaam;  ;D

Öncelikle eline sağlık. Çok sık bıçak yapma fırsatı bulabilen biri olmadığını bildiğim için bu yorumu yapıyorum. Bıçakta geleneksel formdan çok farklı çizgiler ve hatlar var. Kabzanın sonu, kabzadaki parmak oyuğu hiç sıradan değil. Kendini aşmaya çalışan bir işçilik görünüyor. Ayrıca ricasso, taşlama hattı ve eşiği güzel görünüyor. Bu noktaları beğendim. Ama bıçağın kabza ve namlusu farklı iki bıçaktan alınıp birbirine eklenmiş gibi görünüyor. ::) Bu görüntünün sebebi hem birbiri ile olan agresif açı, hem de ebat farkları. Kabza sanki daha büyük bir bıçağa aitmiş gibi duruyor. Namlu formu ve ölçüleri güzel görünmesine rağmen, aslında kibar ve küçük sayılabilecek bir bıçak olabilecekken, sıra dışı ve kendisinden büyük bir kabza ile kombini uyumsuz olmuş. Kabza da aslında kendi içinde sıra dışı bir tasarıma sahip fakat sonu çok incelmiş görünüyor. Serçe parmak sağlam şekilde kavrayabiliyor mu diye şüphe ettim. Estetik şekillendirmeler yaparken işlevsel ve fonksiyonel açıdan kayıp vermemek lazım diye düşünüyorum.

Finalde şunu söylemem lazım, namluyu formu, taşlama eşiği ve hattı, ricasso'ya kadar ve ricasso dahil çok güzel gelmiş. Ben olsam bu namlunun birebir aynısını biraz daha sade ve klasik bir kabzayla yapardım. Sen zaten içindeki o yaratıcı taraf ile küçük nüanslar ekleyerek sıkıcı olmayan bir bıçak oluşturursun, buna endişen olmasın. :2up

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #7 : 31 Mayıs 2023, 10:22:50 »
Orkun hocam gif mükemmel olmuş. :D :D Çok teşekkür ediyorum.

Açıyı herkes söyledi, açı işini kesinlikle normalleştireceğim tekrarında.

Kiridashide kabza beğenilmişti ve buna namlu uygulanırsa iyi olur denmişti, bu sefer namlu ve kabza uyumunu beceremedik demek ki. Deneme yanılmayla bir şekilde uyumu sağlayacağız demek ki. Ben bu namluya farklı bir kabza, bu kabzaya da farklı bir namlu girişiminde bulunayım. Kabza ölçüleri hep başıma bela oluyor, ellerim büyük olunca kabza da büyük olmalı gibi bir algım var, bunu düzeltmem lazım aslında.

Kabzanın sonda inceldiği kısım serçe parmak oyuğundan sonra başlıyor. Tam sırttan fotoğraf çekmiş olsam anlatabilirdim sanırım onu da. Kabzanın ortası biraz daha ince, işaret parmağı ve serçe parmağı oyuklarına doğru yükselip, uçlarda yine inceliyor. Yani tutuşun olduğu kısımlar değil oralar. İşlevsellikten çok görüntü nedeniyle öyle bırakmıştım. Aslında baktım fazla inceltmişim, kabza sonunda ahşap kırılmasın diyerek iyice inceltip çeliği açığa çıkarttım. Hani cam kırmak için Sefa hocamın önceden yaptığı işlerdekine benzer mantık.

Önerileri dikkate aldım hocam. Bakmayın uzun uzun yazdığıma, mazeret uydurmuyorum. Sadece kendini fazla açıklamayı seven birisiyim o kadar. ^-^

Bu arada hemen hemen her hafta sonu bıçakla ilgilenebiliyorum artık. Mesela bunu 4 haftanın sonlarında uğraşa uğraşa bitirdim. Son işimle bunun arasında 2 tane oyma bıçağı bitirdim ama arkadaşıma hemen teslim edince fotoğrafını atamadım. Denemeler yapmaya imkanım var sayılır yani artık. Aslında her yaptığım işi de burada paylaşmamın sebebi de, belirli şeylerde takılıp kalmamak, forumdan da fikir alarak ufkumu bir nebze genişletmek. Yoksa daha 7. bıçağımda kendimde Mercek Altında bölümünde konu açacak medeni cesareti bulduğumdan değil. :))

Son cümleyi de yine temenni ve olumlu yönlerle kurman çok önemli husus hocam, çok teşekkürler.

(Bu arada Temmuz sonu Bursa'dan bi geçeceğim, selam verme ihtimalim var Orkun hocam ;) )

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #8 : 31 Mayıs 2023, 10:29:00 »
Orkun hocam bu arada parmak oyuğunun sıradan dışılığını örnekleyebilir misiniz? Serçe parmağı oyuğu için mi söylediniz yoksa işaret parmağı için mi? Oradaki hatamı görmek için soruyorum, yanlış anlamayın. Düzelteyim onu da. Bir şeyi yanlış öğrenmek kolay ama o yanlış öğrendiğinizi kendiniz fark edip doğrusuna dönmek çok zor.

« Yanıtla #9 : 01 Haziran 2023, 01:32:40 »
Teşekkür ederim Sefa hocam.

Eğriliği dikkate aldım, kesinlikle bir daha yaparsam azaltacağım. İlk kez bu tarz çalışmanın azizliği diyelim. Namlu perdahını bu saatten sonra yenileyebilir miyim emin değilim. Aslında yüzey dokusu benim hoşuma gitmişti ama bir daha enine boyuna düşüneyim madem. Ayrıca karartmanın bu şekilde olmasında etken nedir hocam bilginiz var mı? %18 nitrik asitli porçözü kabaca 10/1 oranında seyrelterek yaptım son karartmayı. Önceki daha yoğun asit oranlıydı, hep aynı sonucu aldım.

Sap-namlu oranında, namlu mu kısa diyorsunuz hocam? Sapı mı kısaltmak gerekirdi ki? Önerinizi almak isterim.
Valla karartmanın neden yeterli olmadığı konusunda, bileşenleri görmeden uzaktan yorum yapmak biraz zor ama kimi nitrik asitlerin içerisine kozmetik olarak güzel koksu vs diye parfüm benzeri şeyler koyuyorlar, örneğin kadınların tırnak için kullandıkları aseton da öyle, siz yağı silsin diye asetonla temizleyeyim diyorsunuz ama o kozmetik asetonlardaki yağ tam tersini yapıyor gibi... Belki kimyasal olarak nitrik asitin saflığı iyi değildir.
Bence namluya göre sap uzun olmuş, bu da orantısız gösteriyor.

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #10 : 01 Haziran 2023, 10:19:44 »
Teşekkür ederim Sefa hocam bilgiler için. Bir dahaki karartma denememde porçöz yerine direkt nitrik asit temin edip seyrelterek kullanırım. Ya da  demir üç klorür. Aslında daha önce de okudum bunları forumda da, işte bir müsibet bin nasihat durumu.

Orantı konusunda ise işi bitirmeden bir kaç kişiden görüş almak daha faydalı olacak gibi. En azından bu beceriyi kendim oturtana kadar.

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #11 : 02 Haziran 2023, 08:59:06 »
Orkun hocam bu arada parmak oyuğunun sıradan dışılığını örnekleyebilir misiniz? Serçe parmağı oyuğu için mi söylediniz yoksa işaret parmağı için mi? Oradaki hatamı görmek için soruyorum, yanlış anlamayın. Düzelteyim onu da. Bir şeyi yanlış öğrenmek kolay ama o yanlış öğrendiğinizi kendiniz fark edip doğrusuna dönmek çok zor.

Estf. hocam, hiç yanlış anlaşılacak bir durum yok. :2up Rahatça yazabilirsin, bazen yanlış anlaşılmamak için dikkatli dikkatli yazarken aslında ifade etmek istediğimiz noktadan uzaklaşmış oluyoruz. O yüzden rahatça yazabilirsin. Birbirimiz anlıyoruz. :2up

Kullandığım sıradışı tabiri aslında güzel olmuş ve sıkıcı olmamış anlamındaydı. Pozitif bir etki versin diye kullandığım bir kelimeydi. Kabzayı şekillendirirken kürek sapı gibi avuç içine zımparayı alıp ileri-geri, sola-sağa sürterek tek açılı ve eksenli şekillendirme yapmamışsın. Ekte kırmızı oklarla göstermeye çalıştığım farklı açılarda üçgen prizma ve dairesel işaret parmağı hatları oluşturmuşsun. Bu hatlar her ne kadar ince kumlara geçtikçe keskinliğini kaybetmiş olsa da güzel ve sıradışı olmuş demek istemiştim.

Bu arada ben çoğunlukla İzmir'deyim iş için. Ama hafta sonları sürekli Bursa'ya gitmeye çalışıyorum. İzmir yada Bursa'ya gelirsen mutlaka haberleşelim, görüşelim. C:-)

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #12 : 02 Haziran 2023, 09:29:38 »
Hah oldu şimdi, rahatladım. :D Açılarla oynamak biraz tehlikeli ama deniyorum işte. Maksat el alışkanlığı olsun. Becerebildiysem ne mutlu.

Açılar kaybolduğu için özellikle senin alıntıladığın fotoğrafı ve diğerini attım ki ışığın açısından hatlar belli olsun.

İzmir zor da Bursa kesin, haberleşelim hocam. Buradan mesaj attığımda görür müsün bilemem, göremem diyorsan numaranı alsam iyi olur. Bir çay içer, iki muhabbet ederiz. ^-^

Yasin UZ

• 597
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #13 : 03 Haziran 2023, 20:46:55 »
Son cümlede Yasin hocama güzel çizimi için teşekkür etmesem olmaz. Farklı şeyler denemek, farklı fikirler oluşturmak açısından çok faydalı oldu. Kendim bu tarz bir çizimi yapıp hayata geçiremezdim diye düşünüyorum. Eyvallah Yasin hocam. O:-)
Rica ederim Mustafa bıçağı görünce çok mutlu oldum ben epeydir bişeyler yapamıyorum. Ama çizimimin bir bıçağa dönüşmesini görmek beni çok sevindirdi. Ellerine sağlık  :2up

Şimdiiiiiiii  O:-) atladığın bir kaç detay var bunlarda görsel olarak en kritik yerlerde onlarada zaten gerekli yorumlar gelmiş. Tasarım bana ait olduğu için ben onları daha detaylandırayım sana  :)
Öncelikle namlunun eğimini kırmızı oktan değil mavi oktan yani kabzanın bir kısmını da içerde bırakacak şekilde ayarlamalıydın. Kabza bitimine geldiği için çok ani bir kırılma olmuş. Kabzadan ekleyeceğin 2 cm alanda o kırılmayı yumuşak gösterebilirsin. Kabza namlu orantısızlığını gösteren kısımda turuncu çizgiler. Kabza namludan daha geniş olmuş. Kabzanın sonuna doğru yüzük ve serçe parmağının denk geleceği kısımda şişkinlik devam etmemeliydi. En fazla şişkinliği parmak oluğunun bitiminde yapıp sonrasında arkaya doğru inceltmen lazımdı. Çizimle şöyle yan yana koyunca genel formda bariz farklar bu şekilde.

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #14 : 03 Haziran 2023, 23:15:47 »
İllaki bir şekilde eğrilik olacaksa, acemice çizmeye çalıştığım şekilde, namlu ucundan gelen doğal çizgi eğrisi belirttiğim şekilde devam etmezse ve altta çizdiğim çizgiyi aşan her çıkıntı, benim gözümü yorar. Arada tasarım serbest.   :D
« Son Düzenleme: 03 Haziran 2023, 23:20:19 Gönderen: dela »

Şeref Acar

• *
  • 1587
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #15 : 04 Haziran 2023, 00:48:53 »
Uzun zamandır girmiyorum foruma. Finalde bu konu ve bu iletiler, eleştiriler ve ders çıkarmalarla karşılaşmak çok güzel bir deneyimdi.

Eskiden forumun bu kısmı dövüş alanıydı. Foruma girmeyeli ortam bayağı güzelleşmiş. Maşallah maşallah  :2up

Mustafa ben de saldırmak istiyorum ama ustalarım gerekli eleştiriyi yapmışlar. Sadece eline sağlık diyorum.

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #16 : 05 Haziran 2023, 12:12:28 »
Yasin hocam teşekkürler. Çok güzel anlattın, anladım meseleyi.

Genişlik hususunda o kısmın öyle olması kavrama açısından diyebilirim. Kabza çok enli olmadığı için el içinde kayboluyor resmen, orayı da düzeltebilirim düzeltmesine de bu sefer tutuştan çok mu şey kaybederiz diye düşünüyorum. Ha saha bıçağı değil ne de olsa, daha çok deneme amaçlı bir bıçak tabi. Görsel düzelsin diye yapabiliriz sanırım.

Eğrilik konusunda da internette gördüğüm bir kaç örnek dışında hiç görmedim bu şekilde bir bıçağı. Yani elime bile almadım, nedir, nasıl yapılır hususunda bilgim yoktu. Onu da düzelttim herkesin sayesinde.

İllaki bir şekilde eğrilik olacaksa, acemice çizmeye çalıştığım şekilde, namlu ucundan gelen doğal çizgi eğrisi belirttiğim şekilde devam etmezse ve altta çizdiğim çizgiyi aşan her çıkıntı, benim gözümü yorar. Arada tasarım serbest.   :D

Mehmet hocam güzel belirtmişsin ama hani sırtta eğrilik var, kabzadaki eğriliği de ona uydurmak, düz çizgi çekmektense aynı açıda çizgi çekmek daha güzel olmaz mı görsel açıdan? İki türlüsünü de deneyip görmek lazım.

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #17 : 05 Haziran 2023, 12:15:34 »
Uzun zamandır girmiyorum foruma. Finalde bu konu ve bu iletiler, eleştiriler ve ders çıkarmalarla karşılaşmak çok güzel bir deneyimdi.

Eskiden forumun bu kısmı dövüş alanıydı. Foruma girmeyeli ortam bayağı güzelleşmiş. Maşallah maşallah  :2up

Mustafa ben de saldırmak istiyorum ama ustalarım gerekli eleştiriyi yapmışlar. Sadece eline sağlık diyorum.

Şeref ustam özledik seni Vallahi.

Aslında bölümün amacı acımasızca eleştiri fakat biraz daha nazik ilerliyor konu nezdinde. Benim şansıma diyelim. :D Ama çok katkı sağlandı eleştirilerle, forumun bu yönüne bayılıyorum. Her zaman birbirimizi ileriye taşımayı amaçlıyoruz.

Teşekkür ederim Şeref ustam. Bir dahaki sefere sana da nasip olur saldırmak diyelim. :)