Bıçak Sanatı - Forum

Yağ lekeleri

omerfaruk94

• *
  • 4
  • Meslek: Tekniker/Mühendis
  • Yer: Hatay
Yağ lekeleri
« : 08 Temmuz 2023, 21:23:20 »
Üstatlarım selamın aleyküm öncelikle. İlk kez bıçak yapmaya başladım ağızda hatalar falan derken dört dörtlük olmasa da bıçağı yaptım. Bugün ısıl işlemi bitirdim oturdum zımpara yapayım dedim. Yanık yağ tabakası gitti ama bıçak yüzeyinde damla damla yağ lekeleri var bunlar zımpara ile çıkıyor mu? Hiç çıkacak gibi bir havası yokta ne yapmam gerek? Var mı bir basiti?

omerfaruk94

• *
  • 4
Ynt: Yağ lekeleri
« Yanıtla #1 : 08 Temmuz 2023, 21:28:47 »
Üstatlarım selamın aleyküm öncelikle. İlk kez bıçak yapmaya başladım ağızda hatalar falan derken dört dörtlük olmasa da bıçağı yaptım. Bugün ısıl işlemi bitirdim oturdum zımpara yapayım dedim. Yanık yağ tabakası gitti ama bıçak yüzeyinde damla damla yağ lekeleri var bunlar zımpara ile çıkıyor mu? Hiç çıkacak gibi bir havası yokta ne yapmam gerek? Var mı bir basiti?

Arıklı işi Cemil usta

• **
  • 183
  • Cemil- Murat
  • Meslek: Bıçakçı
  • Yer: Çanakkale
« Yanıtla #2 : 08 Temmuz 2023, 22:00:00 »
Onlar ısıl işlemden doğan karbür büyümeleri. Uğraşırsınız gider ama ege Flex zımpara ile daha iyi sonuç alınabilir. En ideali var ise bant zımpara
Tağut'a kulluk etmekten kaçınan ve Allah'a içten yönelenlere müjde vardır. (Bu) kullarımı müjdele.
(39-Zümer 17)

omerfaruk94

• *
  • 4
« Yanıtla #3 : 08 Temmuz 2023, 23:16:25 »
Onlar ısıl işlemden doğan karbür büyümeleri. Uğraşırsınız gider ama ege Flex zımpara ile daha iyi sonuç alınabilir. En ideali var ise bant zımpara
Hocam peki olağan bir şey mi bu? Yapılan ısıl işlem hakkında bilgi veri mi bize?

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #4 : 08 Temmuz 2023, 23:18:57 »
Foruma üye olan forumdaşlarımızın ilk paylaşımlarının 'merhaba' bölümünde kendilerini tanıtmaları gibi bir geleneğimiz olduğunu belirttikten sonra hoşgeldiniz demiş olayım.
Resimde göründüğü kadarıyla bu izlerin, karbon yanması izleri olduğu söylenebilir. Derinliğe bağlı olarak zımpara ile halledilebilir.
Propan ocak kullanıyorsanız alevin malzemeye direk ve tek taraflı gelmesinden kaçının. Hava girişini azaltın. Malzemeye ince bir kil tabakası sürün. Daha az uğraşırsınız.

Şeref Acar

• *
  • 1587
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #5 : 09 Temmuz 2023, 14:06:55 »
Foruma üye olan forumdaşlarımızın ilk paylaşımlarının 'merhaba' bölümünde kendilerini tanıtmaları gibi bir geleneğimiz olduğunu belirttikten sonra hoşgeldiniz demiş olayım.
Resimde göründüğü kadarıyla bu izlerin, karbon yanması izleri olduğu söylenebilir. Derinliğe bağlı olarak zımpara ile halledilebilir.
Propan ocak kullanıyorsanız alevin malzemeye direk ve tek taraflı gelmesinden kaçının. Hava girişini azaltın. Malzemeye ince bir kil tabakası sürün. Daha az uğraşırsınız.

+1

Arıklı işi Cemil usta

• **
  • 183
  • Cemil- Murat
  • Meslek: Bıçakçı
  • Yer: Çanakkale
« Yanıtla #6 : 09 Temmuz 2023, 22:42:58 »
Hocam peki olağan bir şey mi bu? Yapılan ısıl işlem hakkında bilgi veri mi bize?

Mehmet hocam cevaplamış lakin bizim burdan sizin nasıl yaptığınızı kestirmemiz güç çünkü bir çok havada kalan soru var. Isıl işlem aslinda zor değil ama tecrübe gerektiren bir iş. Bir tavsiye olarak çeliği kömürde sulayacaksaniz atıp bekletmeyin icinde ileri geri hareket ettirirseniz bir nebze bu durumu aşmış olur ve çeliğin her yeri homojen bir ısıya kavuşur
Tağut'a kulluk etmekten kaçınan ve Allah'a içten yönelenlere müjde vardır. (Bu) kullarımı müjdele.
(39-Zümer 17)

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #7 : 12 Temmuz 2023, 22:17:31 »

+1

Karbür büyümesini çıplak gözle göremeyiz. Görünen deformasyonlar, çeliğin uzun süre sabit şekilde kömüre maruz kaldığı yanıklar. Bunu önlemek için çeliği ateşte sürekli ileri geri hareket ettirmek gerekli.