Bıçak Sanatı - Forum

Klasik çakı

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Klasik çakı
« : 21 Temmuz 2023, 10:45:27 »
Bir çakıya ihtiyacım vardı. Elimdeki ekipman ve malzemenin gücü buna yetti.  :)

Çelik : 80CrV2
Tam Boy : 21,5 cm
Namlu Boy : 9,5 cm
Kabza : Ceviz

Abdulkadir celik

• 72
    • veux
  • Meslek: Barista
  • Yer: Konya
Ynt: Klasik çakı
« Yanıtla #1 : 21 Temmuz 2023, 14:21:47 »
Ben teknik yorum yapacak bilgiye sahip değilim ama çok şık duruyor. Nasıl anlatılır bilmiyorum ama çok beğendim işte Mehmet Abii eline sağlık
Her insan ölecek yaştadır.

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #2 : 21 Temmuz 2023, 22:13:06 »
Ben teknik yorum yapacak bilgiye sahip değilim ama çok şık duruyor. Nasıl anlatılır bilmiyorum ama çok beğendim işte Mehmet Abii eline sağlık
Sağolasın.
Aslında forumda daha önce paylaşılmış kilitli, makanizmalı çakıların yanında teknik manada basit denebilir. Form estetiği açısından beğemenize sevindim.

Yasin UZ

• 597
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #3 : 22 Temmuz 2023, 13:29:01 »
Dela ustam elinize sağlık.
2. görselde bıçağın kesici ağzı ne tarafta diye biraz düşündüm açıkçası. Çok güzel bir iş olmuş bu namlu yapısına bayıldım.
Çizgilerin birbiriyle uyumu insanın bıçağa baktıkça bakasını getiriyor.

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #4 : 22 Temmuz 2023, 17:42:27 »
Dela ustam elinize sağlık.
2. görselde bıçağın kesici ağzı ne tarafta diye biraz düşündüm açıkçası. Çok güzel bir iş olmuş bu namlu yapısına bayıldım.
Çizgilerin birbiriyle uyumu insanın bıçağa baktıkça bakasını getiriyor.
Sağolasın Yasin Ustam.  :)

orkunaydin350

• *
  • 1956
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #5 : 22 Temmuz 2023, 23:24:43 »
Bu nasıl klasik hocam, ağzı çözemedim hala.  :2up

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #6 : 23 Temmuz 2023, 10:41:23 »
Bu nasıl klasik hocam, ağzı çözemedim hala.  :2up
Sağolasın.  :)

Şeref Acar

• *
  • 1587
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #7 : 23 Temmuz 2023, 21:38:24 »
Hocam eline sağlık kalite bir iş olmuş

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
« Yanıtla #8 : 24 Temmuz 2023, 14:06:45 »
Mehmet hocam ellerine sağlık. Çok yakışıklı olmuş. Hatları çok hoşuma gitti.

Benim işlerden birine başlarken çakı diye başlamıştım da "bana daha çok erken bu iş" diyerek kuyruk kaynatıp dönmüştüm. :D Bu nedenle çakı yapmaya hevesim yarım kaldı. Şimdi sizin eldeki malzeme ile felsefesi doğrultusunda tam yeri benim soruların.

İlki, direkt ahşap ile temasta namlu. Normalde yanaklara çelik parçalar koyuyor ya herkes, bu olmasa da olur mu sizdeki gibi, yoksa "ben yaptım ama siz yapmayın" mı dersiniz?

İkincisi, pimleri bir türlü anlayamıyorum. Mesela siz bu pimi nasıl yaptınız? Namlu nasıl hareket ediyor? Kenardaki malzeme boru, ortasından da pim geçiyor ve bunun başını şişirip bırakıyor muyuz? Yoksa daha komplike bir işlem mi var orada?

Ayrıca bu pimlerin bulunduğu kısımda namlunun ahşapla sürekli bir sürtünme hâlinde bulunduğu yerde zamanla deforme olur mu? Bunu engelleyecek bir şey yaptınız mı?
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #9 : 24 Temmuz 2023, 18:51:33 »
Hocam eline sağlık kalite bir iş olmuş
Sağolasın Şeref Ustam.  :)

Mehmet hocam ellerine sağlık. Çok yakışıklı olmuş. Hatları çok hoşuma gitti.

Benim işlerden birine başlarken çakı diye başlamıştım da "bana daha çok erken bu iş" diyerek kuyruk kaynatıp dönmüştüm. :D Bu nedenle çakı yapmaya hevesim yarım kaldı. Şimdi sizin eldeki malzeme ile felsefesi doğrultusunda tam yeri benim soruların.

İlki, direkt ahşap ile temasta namlu. Normalde yanaklara çelik parçalar koyuyor ya herkes, bu olmasa da olur mu sizdeki gibi, yoksa "ben yaptım ama siz yapmayın" mı dersiniz?

İkincisi, pimleri bir türlü anlayamıyorum. Mesela siz bu pimi nasıl yaptınız? Namlu nasıl hareket ediyor? Kenardaki malzeme boru, ortasından da pim geçiyor ve bunun başını şişirip bırakıyor muyuz? Yoksa daha komplike bir işlem mi var orada?

Ayrıca bu pimlerin bulunduğu kısımda namlunun ahşapla sürekli bir sürtünme hâlinde bulunduğu yerde zamanla deforme olur mu? Bunu engelleyecek bir şey yaptınız mı?

Sağolasın Mustafa.
Yapı olarak çakının en ilkel hali. İki pim var. Biri namluyu tutuyor. Diğer açılma ve kapanma stoperi. 6 mm pirinç pimi delip pulları kestim. Çividen pimleri kesip döverek şişirdim. Zamanla namlu ahşabı aşındırır normal olarak. Gevşeme olur. O zaman da yine bir iki çekiç darbesiyle sıkılaştırırım. Kısaca beni öldürür.  :D

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #10 : 25 Temmuz 2023, 13:46:04 »
Hocam cevaplar için teşekkürler. Yani deldiğin pimleri keserek pul mu yaptın? Orayı anlamadım tam. Pim boydan boya geçmiyor mu namlunun içinden?

Benim bir tane çakı alıp parçalayıp anatomisini öğrenmem lazım. Uzaylı işi gibi gelmeye başlıyor irdeledikçe. :))

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #11 : 26 Temmuz 2023, 21:15:15 »
Hocam cevaplar için teşekkürler. Yani deldiğin pimleri keserek pul mu yaptın? Orayı anlamadım tam. Pim boydan boya geçmiyor mu namlunun içinden?

Benim bir tane çakı alıp parçalayıp anatomisini öğrenmem lazım. Uzaylı işi gibi gelmeye başlıyor irdeledikçe. :))
Kısaca şöyle.
Namluyu tutan ve stoper pimler 4 mm çivi. Ahşabın üstüne şişirmemek için, 6 mm pirinç pimi 4 mm matkap ucu ile delip, dilim dilim kesip pul yaptım. Pulları çivi pimlere geçirip şişirme yaptım.

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #12 : 27 Temmuz 2023, 09:56:52 »
Şimdi oturdu kafamda hocam, sağ olasın. ^-^