Hepinize selamlar ustalarım.
Geçenlerde yine gelen "ne zamandır bir şey yapmıyorum ben ya" durumundan kurtulmak için yaptığım bir çalışma. Daire testereyle çalışmak istememiştim, eğeden boyun bıçağı tarzı bir şey yapmak istiyordum. Elimde hurda düz eğe var sanıyordum fakat yarım yuvarlaklar varmış. "Bir ara yakut çalışırım belki" diyerek almıştım. Son zamanlarda da araştırıyordum yakut bıçaklarını ufaktan. Nasip bugüneymiş diyerek giriştim.
İçbükey tarafı taşlama makinesine taşlama taşı takma ve üstüne flap zımpara ile gitme yöntemiyle yapıldı. Böyle düz bırakmak istemezdim fakat elimde karbür uç yoktu, desen vermeye çalıştığım hiç bir yöntem de başarılı olmadı. Sırt tarafını komple düzlemek yerine açıyı arttırdım ki genişlikten feragat etmeden el ile baskı sağlanacak yeri kurtarayım diye düşündüm.
Hatasız bıçak çıkaramıyorum hiç, lanet gibi yapıştı üstüme bu hatalar.

İçbükey tarafa epoksi bulaştırmışım, sildim ama biraz kalmış. Onu temizleyeyim derken ısıl işlemin karartısı gitti, bir şekilde biraz temizleyip asit uyguladım, o da böyle enteresan bir görüntü oldu. Bilemesi de baya uğraştırdı. Ağzı kalın bırakmışım, sapı takmadan önce fark etseymişim yine daha kolay olurmuş ama saptan sonra, taşlama eşiği olmayan bir bıçağın ağzını inceltmek hiç hoş olmadı. Tam yanaşamadım ve belli oluyor ama bir şekilde bileme yaparken ağzı hallettim gibi.
Sapta kullandığım ahşabın bir kaç yerinde yumuşak alanlar, aşırı karartılı yerler vardı. Yine de yağ uyguladım fakat çok kara, çirkin bir şey oldu. Tamamen temizleyip bu sefer siyanoakrilat uyguladım. 5. katta yeterli oldu, epey de hoşuma gitti açıkçası bu hâli.
Ve, yine ölçmeyi unutmuşum. Küçük bir şey oldu ama. Alışamadım gitti ölçü almaya.

Çelik: Hurda Eğe
Sap: Ceviz
Kabza Cilası: 5 kat siyanoakrilat üstüne araç pastası + cilası
Isıl İşlem: W1 olduğu düşünülerek tabloya göre
Menevişleme: 200 C~ renk gözlemlenerek propan ocağında.