Herkese selamlar ustalarım. İlk çakı denememle karşınızdayım. Forumda paylaşılan son çakıya bakınca bu baya yavan gelecektir ama idare edin artık.

Daha önce bir tane sırttan kilitli denemem olmuştu, onu çok erken denediğim için (2. bıçak yapışımda) başarılı olamamıştım. Bu sefer slip joint denemesi yapmak istedim, daha basit geldi tasarımı. İlk denememde pimlerin yerleşimini yanlış düşündüğüm için başarılı olamadım. Bir kaç video daha izledim anatomisi ile ilgili, sonra kafamda oturttum sayılır. Arkadaki 3 adet pim de maalesef ilk denemenin hatası.
Namlu, yay, yanaklar, hepsi 80Crv2 malzeme. Yanaklara su vermedim. Yaya bölgesel olarak farklı sertliklerde meneviş yaptım. Özellikle yaylanmayı sağlayacak orta kısma yüksek ısıda, bıçağa temas edecek kısma düşük ısıda uyguladım deformasyon olmaması için.
Yanaklardaki desenleri bant zımparanın 5 cm çaplı üst tekerinde yaptım. Pimleri de görüntüyü pekiştirsin diyerek hafif dışarıda bırakıp şişirmek istemiştim fakat bombe başlı çekiç olmayınca düz çekiçle bu sonucu aldım. Çok çirkin oldu ve bazı yerlerde yanaklara da kaçırdım çekici. Deliklere havşa açmadığım için komple şişirip üstünü sıfırlamak da olmazdı. Düzeltebilirsem bir tane bombe başlı çekiç alıp düzelteceğim, düzelmezse böyle kalacak artık.
Namlu yüzeyi 400 kum makine perdahı. Dışbükey taşlama yaptım namluda. Kozmetik açıdan çok özenmedim çünkü ilk amacım çalışan, boşluk olmayan, mantığını kavrayabildiğim bir çakı yapmaktı. Başardım şükür. Epey açma-kapatma denemesi yaptım, biraz sert ama ne açık-kapalı pozisyonlarda dikey ve yatay boşluk yok. Çıkan sonuçtan memnun kaldım açıkçası. Buyrunuz teknik bilgiler:
Çelik : Daire Testere
Kalınlık : 3 mm
Kapalı Boy : 120 mm~ (yine ölçmeyi unuttum

)
Kabza : Daire Testere
Isıl İşlem : 80Crv2 olduğu düşünülerek tabloya göre pamuk yağında
Meneviş : 230 C~ namlu, yayın namluya temas eden kısmı 230 C~, yayın orta kısmı 280 C~