Bıçak Sanatı - Forum

#4 Cheef Knife

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
#4 Cheef Knife
« : 18 Aralık 2023, 08:38:04 »
Uzun bir aradan sonra merhaba!

Umarım tüm ahalinin keyfi yerindedir. Hayatımıza çocuk girdikten ve İzmir'e yeni iş için taşındığımdan beri hobiden uzak kaldım. Atölye ve elektrikli aletler de Bursa'da. İzmir'de sadece basit el aletleriyle yapabilir miyim diye başladığım bu bıçağı olduğu kadarıyla ve günahıyla paylaşıyorum. Yorum, eleştiri, öneri ve her türlü geri bildiriminiz benim için değerli. Şimdiden teşekkür ederim.

Selamlar...

Çelik : 4116 (Tedarik: bicakmalzemesi.com'dan hazır sulu profil olarak alındı. Bir önceki başlıkta konusu geçen ve 8 kez meneviş yapılan profillerden biri bu.)
Kabza : Gemlik zeytini (Fotoğraflarda koyu ve kırmızı gibi çıkmış, halbuki daha sarı ve açık tonda)
Balçak : Dekoratif mobilya aksesuarı paslanmaz (Balçak malzemesi 1.5mm kalınlığında paslanmaz ve aralarda siyah lineer var. Fakat bant zımparada balçağı işlerken lineer yandı ve içe doğru eridi. O yüzden paslanmazlar birleşmiş gibi duruyor. Katmanlı balçaklar arasında lineer kullanabilen ustalarımı tebrik ediyorum, ben ilk denememde beceremedim.)

Namlu yanaklar scotch zımpara ile satin bitiriş yapmaya çalıştım. Sırt, ricasso, parmak dayanan arka yuvarlatılmış bölüm ve balçak parlatılana kadar zımpara, ardından polisaj yapıldı. Kabza 400 kumdan sonra Sefa hoca formülü uygulandı.

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
Ynt: #4 Cheef Knife
« Yanıtla #1 : 18 Aralık 2023, 10:16:17 »
Orkun hocam ellerine sağlık. Baya olmuştu ya senden iş görmeyeli, güzel oldu dönüşün.

Çok yakışıklı ve oranları yerinde, hoş bir bıçak olmuş. Sapın desenlerine de bayıldım. Normalde açık renk ceviz güzel göstermez ama bunun desenleri mükemmel. :2up Sapın şekli de harika. Uzaktan bakınca balçak da güzel bir hareket katmış. Ama işte yakınlaştırınca maalesef yaşadığın aksiliğin izleri belli oluyor.

Acaba eğe ile araları açılıp perdahı yapılsa bu birbirine kısmen yapışmış gibi olan görüntü kaybolur muydu diye düşündüm görünce.

Yine de bu kadar kusur kadı kızında da olur diyerek şapka çıkartıyorum. Hele ki kısıtlı imkanlarla. Muhteşem. :2up
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #2 : 18 Aralık 2023, 21:49:08 »
Eline sağlık ustam. Vakit ayırıp yapabilmek ne mutlu.

Yaparken aksillikler biraz canını sıkmış gibi duruyor. Bazen de bitti diyebilip işi sonlandırabilmek de önemli, çok zaman da iyi bir karar. Tamamlanmış iş her zaman tamamlanmış iştir. (y) Öteki türlü de insan kendini tıkanmış gibi hissediyor. :)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #3 : 18 Aralık 2023, 22:25:24 »
Orkun eline sağlık.
İmkan kısıtları ve yazdığın aksaklıklar üzerine zaten birşey söyleme durumu yok.
Sadece namlu kabza geçişi alışılmışın dışında olduğundan değişik geldi.

« Yanıtla #4 : 19 Aralık 2023, 00:02:29 »
Orkun, uzun zamandan sonra Sana da iyi gelmiştir, eline sağlık. Sağ tarafla sol taraf arasında sanki ricasso da bir fark var, sağ tarafta sırtla ricasso arasında bir kaç mm li düz bir kısım varken solda bu görünmüyor, veya fotoğraf yanıltıyor. Balçaktaki linerlerin erimesi can sıkmış belli, eğe kullanmak ve ardından elde zımpara yapmak bu işin formülü, eriyecek malzeme eğer zımpara yeni değilse eriyor ;)
Zeyti şahane görünüyor, sonuç olarak güzel bıçak olmuş, iyi iş görür, ellerine sağlık.

Şaban Kurt

• 1201
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #5 : 26 Aralık 2023, 10:29:15 »
 Elinize sağlık Sefa hocama katılıyorum genel itibariyle bitirebilmek bile bazen mucize oluyor.Bu arada Allah analı babalı büyütsün gözünüz aydın selamlar 🖖  :)
Gendarmerie Special Operation...

Yasin UZ

• 597
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #6 : 26 Aralık 2023, 22:53:51 »
Elinize sağlık. Genel form olarak güzel görünüyor. Kabza desenleri çok hoş ve fotoğraftaki renk tonu güzel duruyor.
Sefa ustanın değindiği iki yüzey arasında taşlama farkı benimde gözüme çarptı ve ricasso kısmında balçak dışta kalırken sırt kısmında balçak ve sırt aynı hizada duruyor. Bu ikisi dışında gözüme çarpan bir nokta olmadı.
Ricassonun iç tarafında parmağa denk gelen yeri çok güzel yuvarlayıp işlemişsiniz o detay hoşuma gitti tekrar elinize sağlık.
Bebek içinde çok sevindim Allah analı babalı büyütsün, sağlıklı huzurlu uzun ömürleri olsun sevdikleriyle  :2up

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #7 : 03 Ocak 2024, 18:28:59 »
Güzel dilekleriniz için çok teşekkürler, çok sağolun. ^-^

Bıçağı tasarlarken kesim performansı için tam taşlama olmasını istedim. Ağız açarken bir taraf tam sırta kadar taşlandığında diğer tarafı açarken kesici ağız birleşti ve daha fazla ilerleyemedim. Bu kadar düşük derecede ve geniş yüzeyde ağız açmak daha hassas hesap ve işçilik gerektiriyor. El sıcaklığını kaybettikten sonra hata yapma riski artıyor. Bu da o örneklerden biri.

Ricasso ve balçak geçişindeki alışılmadık durumun sebebi ise tamamen benim pavyon görünüm ve popüler kültür hevesimden, üstüne bir de bunu beceremememden kaynaklı. :)) Max Albert(majimeknives) abimizin ricasso tasarımı gibi balçakla olan bağlantıyı derin bir soru işareti(?) gibi yapmaya çalıştım. Aslında o bölge o kadar derin değildi. Taşlayıp derinleştikçe görünüm bozuldu ve çok inceldi. Yapacağım balçak çok küçük ve ince kalacaktı, devamında sapın başlangıcı da aynı şekilde küçük olacaktı. Tutuşu bozmamak için bu görünümü kabullendim. Kısmet bundan sonrakileri daha güzel yapmaya inşallah.

Şeref Acar

• *
  • 1587
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #8 : 03 Ocak 2024, 19:30:58 »
Abi eline sağlık

Sorunlara rağmen gayet iyi bir iş çıkarmışsın. Sap tasarımını örnek aldığın usta gibi neden yapmadın, daha kolay olurdu.

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #9 : 04 Ocak 2024, 08:39:23 »
Abi eline sağlık

Sorunlara rağmen gayet iyi bir iş çıkarmışsın. Sap tasarımını örnek aldığın usta gibi neden yapmadın, daha kolay olurdu.

Aynen ustam haklısın. Daha kolay olurdu ama sapın başlangıcı çok küçük olacaktı. Tutup kontrol etmek zor olabilir endişesiyle bu şekilde daha geleneksel ve büyük olsun istedim. Bu arada hala o şansım var. Çoğunluk onay verirse balçağı alt kısımdan ricasso ile aynı noktaya çekebilirim. :2up