Bıçak Sanatı - Forum

#6 Av-Kamp Bıçağı

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
#6 Av-Kamp Bıçağı
« : 22 Ocak 2024, 11:04:03 »
Merhabalar;

Daha önce hakkında yardım istediğim ve sonuçlarını beğenmediğim bir bıçak vardı, onu henüz paylaşmamıştım. Kendisini kıramayacağım bir dostum (aslında işyerimdeki eski yöneticim) hediye olarak kabul edince kendisine takdim ettim. Nihai durumu çok estetik olmadığı için paylaşma, fotoğraflama planım yoktu. O yüzden evden çıkmadan son anda gece ışık altında fotoğraflamaya çalıştım. Hatalarını kusurlarını mümkün olduğunca göstermeye çalıştım. Görüş, öneri, eleştirilerinize açığım.

4116 Çelik (Daha önceki şef bıçağı ile aynı seriden 8 kez menevişlendi)
Zeytin + Ceviz Kabza (Aralardaki kırmızı kağıt lineer kendi üretimim)
Kabza: 12cm
Namlu: 11cm
Kalınlık: 3mm
Pimler: Mozaik

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
Ynt: #6 Av-Kamp Bıçağı
« Yanıtla #1 : 22 Ocak 2024, 11:54:03 »
Orkun hocam ellerine sağlık. Bütünüyle bakıldığı zaman gayet güzel, orantılı, yakışıklı bir iş olmuş.

Keşke bu kadar patlayan ışığın altında çekilmeseymiş, namluda çok parlama olunca genel hattıyla bakmak zor olmuş ama zaten durumu izah etmişsin. E sen zaten kusurları var demişsin, üstüne benim bir şey söylememe gerek bile yok. Ayrıca, şapka çıkarıyorum. Genelde gizleme taraftarı oluruz, sen özellikle göstermişsin. :2up

Bir ek; bence buna güzel bir karartma gidermiş. Bıçağın genel formuna bakınca çok müsait görünüyor.
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #2 : 23 Ocak 2024, 08:49:01 »
Orkun hocam ellerine sağlık. Bütünüyle bakıldığı zaman gayet güzel, orantılı, yakışıklı bir iş olmuş.

Keşke bu kadar patlayan ışığın altında çekilmeseymiş, namluda çok parlama olunca genel hattıyla bakmak zor olmuş ama zaten durumu izah etmişsin. E sen zaten kusurları var demişsin, üstüne benim bir şey söylememe gerek bile yok. Ayrıca, şapka çıkarıyorum. Genelde gizleme taraftarı oluruz, sen özellikle göstermişsin. :2up

Bir ek; bence buna güzel bir karartma gidermiş. Bıçağın genel formuna bakınca çok müsait görünüyor.

Teşekkürler Mustafa hocam. Instagram gibi beğeni odaklı bir yer olmadığı için burada kimseden saklayamam zaten. ;D Buradaki herkesin amacı iyi işler çıkarıp kendini geliştirmek diye düşünüyorum. Bu sebeple saklamak gibi komik duruma düşmek isteyeceğime ustalarımızdan faydalanmak daha mantıklı diye düşünüyorum.

Bu noktada ihtiyacım olan şey de aslında bu örnekte olduğu gibi bitmiş bir bıçak çizildiğinde nasıl toplarız? Düzeltme şansı var mı? Yoksa hiç uğraşmadan sapı söküp tekrar perdah mı yapılmalı? Bunları merak ediyorum.

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
« Yanıtla #3 : 23 Ocak 2024, 10:10:57 »
Ben bitmiş bıçağın çizilmemesine çok özen gösteriyorum, bir kaç kat kağıt bantla sarıp bütün işlerimi titizlikle yapmaya çalışıyorum. Bantın yapışkanını çıkarmak çizik gidermekten daha kolay sonuçta. Bir kaç durumda saptan sonra perdahı yenilemek zorunda kalmıştım, baya zor oluyor. Ama epey köşeli bir perdah takozuyla, belki bir ucu baya açılı taşlanmış bir metal, epeyce de uğraşla sap tarafı düzeliyor. Özellikle yüksek perdahsa zaten en dip kısmı sırt-uç düzleminde perdahlamak çok fark ettirmiyor bile görüntüyü benim gördüğüm kadarıyla.

Ki senin çizikler zaten genel olarak ağızda hocam, ağız da makine perdahı gibi görünüyor. Aslında makinede 1-2 tur yeterli olmaz mıymış gidermeye? Hem böylelikle bıçağın sol yüzündeki taşlama hattındaki yukarı doğru dalan kısım da giderilebilirdi sanki.
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #4 : 23 Ocak 2024, 11:08:54 »
Orkun eline sağlık.
Üzerinde biraz fazla uğraşıldığında telafi edilecek kısımlarını kendin söylemişsin. Benim için telafi edilemeyecek yerler önemli.
Bıçağın genel formu iyi.
Taşlama hattı, taşlama eşiği başlangıcı hariç düzgün.
Kabza başı, taşlama eşiği uyumu iyi. Rikasso bir miktar daha geniş bırakılabilirdi.
Pim deliklerinin yatay simetrisi iyi. Dikey için fotoğraf açı yanılsamasından uzak olmak gerekiyor.
Kombine ahşabın kabza bütünlüğüne simetrisi iyi.
Gerisi hala telafi edilebilir.

Yasin UZ

• 597
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #5 : 23 Ocak 2024, 18:41:10 »
Eline sağlık namluya el perdahı yapıp taşlama hattını o şekilde düzelttimmi on numara bıçak  :2up

Şaban Kurt

• 1201
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #6 : 24 Ocak 2024, 02:07:14 »
Bence namlu düzeltilebilir öyle düzelmeyecek göze batan bir yer görmedim genel olarak taşlama hattında sorun yaşamışsın ustam eline sağlık ufak bir operasyonla halledilir diye düşünüyorum :)
Gendarmerie Special Operation...

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #7 : 24 Ocak 2024, 12:27:31 »
Ben bitmiş bıçağın çizilmemesine çok özen gösteriyorum, bir kaç kat kağıt bantla sarıp bütün işlerimi titizlikle yapmaya çalışıyorum. Bantın yapışkanını çıkarmak çizik gidermekten daha kolay sonuçta. Bir kaç durumda saptan sonra perdahı yenilemek zorunda kalmıştım, baya zor oluyor. Ama epey köşeli bir perdah takozuyla, belki bir ucu baya açılı taşlanmış bir metal, epeyce de uğraşla sap tarafı düzeliyor. Özellikle yüksek perdahsa zaten en dip kısmı sırt-uç düzleminde perdahlamak çok fark ettirmiyor bile görüntüyü benim gördüğüm kadarıyla.

Ki senin çizikler zaten genel olarak ağızda hocam, ağız da makine perdahı gibi görünüyor. Aslında makinede 1-2 tur yeterli olmaz mıymış gidermeye? Hem böylelikle bıçağın sol yüzündeki taşlama hattındaki yukarı doğru dalan kısım da giderilebilirdi sanki.

Evet Mustafa hocam, ağız açılırken makinede Trizact'a kadar geldim. Fakat sırt elde 1200 kuma kadar perdahlandı. Tespitin doğru, makinede 1-2 kez ağız geçilse hem çizikler giderilebilir hem de taşlama hattı düzelebilirdi. İlk açtığım yardım başlığında bu iş için aparatsız makinede ağız açan var mı diye sormuştum. İzmir'de bulamayınca da öyle kalmıştı.

Orkun eline sağlık.
Üzerinde biraz fazla uğraşıldığında telafi edilecek kısımlarını kendin söylemişsin. Benim için telafi edilemeyecek yerler önemli.
Bıçağın genel formu iyi.
Taşlama hattı, taşlama eşiği başlangıcı hariç düzgün.
Kabza başı, taşlama eşiği uyumu iyi. Rikasso bir miktar daha geniş bırakılabilirdi.
Pim deliklerinin yatay simetrisi iyi. Dikey için fotoğraf açı yanılsamasından uzak olmak gerekiyor.
Kombine ahşabın kabza bütünlüğüne simetrisi iyi.
Gerisi hala telafi edilebilir.

Çok sağol Mehmet hocam. Gelecekte bir fırsat olur da sahibinden bakım için yada bileme için alırsam ve o anda motivasyonum olursa telafi etmeye çalışacağım. :2up

Eline sağlık namluya el perdahı yapıp taşlama hattını o şekilde düzelttimmi on numara bıçak  :2up

Çok sağol Yasin hocam. Elde perdah yapmaya saptan dolayı çok cesaret edemiyorum aslında. Zımparayı ve namluyu sürekli ıslattığımız için deformasyon olabilir diye endişem var. Makinede aparatsız olarak serbest elle düzeltme imkanım olmazsa sapı streç folyo ile sarıp, bolca bakım kremi sürüp yada başka bir şekilde sapı sudan koruma tedbiri aldıktan sonra yapabilirim diye düşünüyorum.

Bence namlu düzeltilebilir öyle düzelmeyecek göze batan bir yer görmedim genel olarak taşlama hattında sorun yaşamışsın ustam eline sağlık ufak bir operasyonla halledilir diye düşünüyorum :)

Çok sağol Şaban ustam, teşekkür ederim. Bu gazla girişip düzeltemezsem sana gönderirim ama. ;D ;D ;D

Şeref Acar

• *
  • 1587
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #8 : 25 Ocak 2024, 16:14:22 »
Abi eline sağlık

Estetik kaygılarımızı bir tarafa bırakıyorum. Bıçakta gördüğüm standart dışına çıkan tek sıkıntı sapla kesici ağzın yakın oluşu. Genelde rikasso denilen yeri daha geniş bırakırız ki işaret parmağı ağza uzak dursun. Tedbiren ağzın sapa yakın kısmında 2-3mm köreltme yapılabilir.

Bunun dışında herşey uygun. Sap-namlu uzunluğu, çelik kalınlığı, ısıl işlemi de iyi. Eline sağlık.

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #9 : 29 Ocak 2024, 14:54:14 »
Abi eline sağlık

Estetik kaygılarımızı bir tarafa bırakıyorum. Bıçakta gördüğüm standart dışına çıkan tek sıkıntı sapla kesici ağzın yakın oluşu. Genelde rikasso denilen yeri daha geniş bırakırız ki işaret parmağı ağza uzak dursun. Tedbiren ağzın sapa yakın kısmında 2-3mm köreltme yapılabilir.

Bunun dışında herşey uygun. Sap-namlu uzunluğu, çelik kalınlığı, ısıl işlemi de iyi. Eline sağlık.

Eyvallah Şeref ustam, çok teşekkürler. Ricasso konusunda uyarılar arttı, bir sonrakinde daha dikkatli olacağım. :2up