Saygıdeğer arkadaşlar, ustalar, forumdaşlar merhaba.
Bayağıdır paylaşım yapmamışım, çünkü çok seyrek ürün çıkarıyorum

Aslında bu arkadaş da neredeyse bir yıl önce bitmişti geçenlerde sapı beğenmediğimden boynuza çevirdim.
Fi tarihinde bi lazer kesim çakı işi yapmıştık mahalleden bir abimizle. Bu imalatta parça kalabalığı sebebiyle işin hem imalat hem montaj aşamaları uzun oldu. 12 parça ile tek tek tesviye perdah da işin içine girince bizim yevmiyeyi kurtarmaz oldu. Vessselam çakı işini iptal ettik. Oradan kendime ayırdığım parçaları toparladım.
Çoğu kaba işi ısıl işlem vs bitmişti zaten.
Seri üretim işi düşünen arkadaşlara tavsiyem yapabileceğiniz en basit ve hızlı tasarımı tercih edin. Az parçayla uğraşın ve mümkünse işlerin tamamına yakınını makineye yaptırın, perdah da dahil.

Görüldüğü üzere çakımız liner kilit.
Linerler lazerde kesildi, yay kısmının ucuna lazerde çelik puntalandı. Bu çelik nokta namlunun çizilmesini engelliyor.
Delikler hepsi lazerde hazırlandı. Sadece matkapla delikleri alıştırdım.
Pivot işini yapan paslanmaz borudan içine metrik 3 diş açılmış parça. Buna havşa başlı allen vida giriyor ve çok iyi bir çektirme sağlıyor.
Çelik 1.4116 2,5 mm diye hatırlıyorum. O da lazerde kesildi, ağız açıldı, tesviye, izmir voestalpine ısıl işlem, tekrar makine ve elde perdah.
Pimlerim 3mm olduğu için gizledim. Çakı için çok kalın bir pim.
Bonuz deseni bulmak çok zor çakı için. Çünkü çakı düzgün kibar ve ince hatlı bir sap istiyor.
Ben sapın iç kısmını japonların ıskarpela bilemesi gibi ortası çukur yapıyorum. Ve sadece eğe ile dümdüz bir yüzey elde ediyorum. Burada boynuzun kokusunu azaltmak için sütun matkaptan yardım aldım(stop vidasını kullanın yoksa fazla delersiniz). Finalde tesviye zımpara.







