Bıçak Sanatı - Forum

İlk bıçağım

Volkan.f

• *
  • 30
  • Meslek: Dövmeci
  • Yer: İzmir
İlk bıçağım
« : 11 Şubat 2024, 22:09:06 »
Merhabalar. Aslında bıçak yapmaya karar vermem ilkokulda kareli defter üzerine claymore çizmemle başlasa devamında da 4 ayrı ahşap parçayı marangoz ustadan rica sonucu kılıç şeklinde kestirip tutkal ile yapıştırmamla devam etse de bu ay gerçekten adım atabildim. Arkadaşıma tactical bir bıçak yapıp hediye ettim. Pek tactical olmadı açıkçası  :D ama elimden geleni yaptım bir yandan da çalıştığım için 1 ayımı aldı. Çelik ilk geldiğinde yüzeyinde kalıp vardı, tam temizleyemediğim için karartmayı beceremedim. Çeliği keserken de ağzında birkaç tane tırtık oluştu. Eğe ile açtığım için taşlama eşiğini yapmakta da pek başarılı olamadım gibi  :) ısıl işlemi de sanırım gereken sıcaklığın biraz altında kaldı ama çok keyif verdi bu süreçten. Elimden geldiğince yapmaya devam edicem. Fotoları ve videoları buraya bırakıyorum  :)

https://hizliresim.com/qkqjvfn
https://hizliresim.com/1m8bgy9
https://streamable.com/e9zggo

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: İlk bıçağım
« Yanıtla #1 : 11 Şubat 2024, 23:47:46 »
Eline sağlık.
İlk elin günahı olmazmış.

« Son Düzenleme: 12 Şubat 2024, 00:01:00 Gönderen: dela »

Volkan.f

• *
  • 30
« Yanıtla #2 : 11 Şubat 2024, 23:55:33 »
Eline sağlık.
İlk elin günahı olmazmış.

sağolun hocam :)

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
« Yanıtla #3 : 12 Şubat 2024, 14:13:42 »
Elinize sağlık. İlk işe göre güzel gayet. Sorunlar zamanla giderilir. Sap benim ayrıca bir hoşuma gitti. Onu belirtmeden geçmeyeyim.

Bu arada, masanın sanırım biraz daha stabil olması lazım (imkan varsa tabi). Bu şekilde eğeyle çalışırken düzensizliklerin olması çok olası.

Bu arada çelik neydi? Ölçüler nedir? Sap malzemesi nedir? Bu bilgileri de öğrensek aslında işin geneli daha bir anlam kazanır.
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

Volkan.f

• *
  • 30
« Yanıtla #4 : 12 Şubat 2024, 14:49:13 »
Elinize sağlık. İlk işe göre güzel gayet. Sorunlar zamanla giderilir. Sap benim ayrıca bir hoşuma gitti. Onu belirtmeden geçmeyeyim.

Bu arada, masanın sanırım biraz daha stabil olması lazım (imkan varsa tabi). Bu şekilde eğeyle çalışırken düzensizliklerin olması çok olası.

Bu arada çelik neydi? Ölçüler nedir? Sap malzemesi nedir? Bu bilgileri de öğrensek aslında işin geneli daha bir anlam kazanır.

Teşekkür ederim hocam elimden geleni yaptım  :) masa bu bıçağı yaptıktan sonra çöpe atıldı, biraz zorlamışım anlaşılan  :) yeni ve düzgün bir masa ayarlayacağım ilerleyen süreçte. Çelik böhler k720 (O2) karbon çeliği. toplam uzunluk 25 cm, namlu da 13 cm civarı. Sap için mikarta kullandım. Çelik biraz sertti sanırım eğe ile ağız açmak ve kesmek biraz zor oldu diyebilirim. sefa hoca bir videosunda dakikalar içinde ağız açıyordu eğe ile. Belki benim eğelerin dandik olmasından da kaynaklanıyor olabilir yada benim becerememiş olmamdan :D

Şeref Acar

• *
  • 1587
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #5 : 16 Şubat 2024, 01:28:04 »
Elinize sağlık ilk bıçak için işçilik çok iyi. Video çekmeniz de çok iyi bir olay, belki aramızdan bir youtuber çıkar ümidiyle…!
Isıl işlem sıcaklığınız düşük, renk açık kırmızı olmalı. Isıl işlem başlığında östenizasyon, normalizasyon, su verme ile ilgili konuları da karıştırmak yardımcı olur.

Tekrar tebrikler.

Volkan.f

• *
  • 30
« Yanıtla #6 : 16 Şubat 2024, 10:20:18 »
Elinize sağlık ilk bıçak için işçilik çok iyi. Video çekmeniz de çok iyi bir olay, belki aramızdan bir youtuber çıkar ümidiyle…!
Isıl işlem sıcaklığınız düşük, renk açık kırmızı olmalı. Isıl işlem başlığında östenizasyon, normalizasyon, su verme ile ilgili konuları da karıştırmak yardımcı olur.

Tekrar tebrikler.

Hocam teşekkür ederim :) İlk bıçağımı kırmaktan yada çatlatmaktan korktuğum için öncesinde normalizasyon yapmış olmama rağmen biraz düşük ısıda kalmışım. Beğenmenize sevindim.

Yasin UZ

• 597
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #7 : 17 Şubat 2024, 19:57:14 »
Video çok hoşuma gitti  8) Bıçakta ilk kez yapıyor olmana rağmen gayet güzel olmuş bence ellerine sağlık  :2up

Volkan.f

• *
  • 30
« Yanıtla #8 : 17 Şubat 2024, 21:20:48 »
Video çok hoşuma gitti  8) Bıçakta ilk kez yapıyor olmana rağmen gayet güzel olmuş bence ellerine sağlık  :2up

sağolun hocam teşekkürler  :)