Bıçak Sanatı - Forum

Kama (Eğe + Ceviz)

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
Kama (Eğe + Ceviz)
« : 26 Şubat 2024, 14:37:30 »
Herkese merhaba ustalarım. Uzunca süren bir işten sonra yine karşınızdayım.

Yeğenimin internetten bir kama fotoğrafı gösterip istemesi üzerine kendimizce bir şeyler yaptık. Malzeme eğe, talaşlı imalatla yaptım. Bir kaç kere form değiştirdi, namlunun böyle biraz uzun olması da ondan dolayı aslında. Fotoğraflarda biraz fazla uzun görünse de eldeyken aşırı abes hissettirmiyor.

Sapta yine siyanoakrilat kaplama kullandım. Parlak namlu olsun, gösterişli olsun istendiği için istemeye istemeye yaptım. Normalde karartma yapıp kabzada da normal kullandığım cilayı kullanasım vardı. Namlu 1500 kum perdah üstüne polisaj. Kabzada da polisaj var. Vitrinlik bir iş oldu, asla ele alınmayacak. Buna kılıf da deneyesim var, hatta belki bir stant da denenebilir. Aklıma gelen başka bir detay yok, buyurunuz bilgiler ve fotoğraflar.

Bu arada kama derken umarım tabir hatası yapmıyorumdur. Hançer dersem aklımda başka tip canlanıyor çünkü.

Çelik           : Hurda eğe
Kalınlık        : Taşlama eşiğinde 5 mm, uca doğru 4 mm
Tam Boy      : 290 mm
Namlu Boyu : 170 mm
Kabza Boyu  : 120 mm
Genişlik       : 25 mm
Kabza          : Ceviz
Kabza Cilası : 6-7 kat siyanoakrilat kaplama
Isıl İşlem     : W1 olduğu düşünülerek tabloya göre - suda pamuk yağında. ( :) )
Meneviş       : 220 C~ civarı
« Son Düzenleme: 26 Şubat 2024, 16:24:02 Gönderen: dela »
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: Kama (Eğe + Ceviz)
« Yanıtla #1 : 26 Şubat 2024, 15:30:24 »
Suda, su vermeler... Falanlar filanlar... Harika birşey olmuş. Eline sağlık.  :2up

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #2 : 26 Şubat 2024, 15:36:35 »
Suda, su vermeler... Falanlar filanlar... Harika birşey olmuş. Eline sağlık.  :2up

Mehmet hocam ben bu suda su verme işini öncekinden kopyalayınca unutmuşum, bu olay hiç yaşanmamış gibi görsek de siz orayı "pamuk yağında" olarak değiştirseniz nasıl olur?  :D :D

Gerisi için çok teşekkür ediyorum. Mahcup ettiniz hocam. O:-)

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #3 : 26 Şubat 2024, 16:09:10 »
Geçti Bor'un pazarı...  :D

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #4 : 26 Şubat 2024, 16:16:42 »
Neyse ben de bir daha suda yaptığıma yağda yazarım, ödeşmiş oluruz >:D :))

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #5 : 26 Şubat 2024, 18:19:50 »
Mustafa hocam eline sağlık. Güzel bir vitrin süsü olmuş. Hatta bence ısıl işlemi göz önünde bulundurursak vitrin süsünden çok fazlası olmuş. :2up

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #6 : 26 Şubat 2024, 19:37:34 »
Mustafa hocam eline sağlık. Güzel bir vitrin süsü olmuş. Hatta bence ısıl işlemi göz önünde bulundurursak vitrin süsünden çok fazlası olmuş. :2up

Orkun hocam sağ olasın çok teşekkür ederim. Isıl işlemi yağda yaptım da önceki konudan kopyala-yapıştır hatası, su kalmış orada. Herkes suda sanacak şimdi okudukça, değiştiremiyorum da kaldı gitti öyle :D

Tekrar baktım da Mehmet hocam sağ olsun halletmiş o işi, vefa borcumuz oldu. ^-^

« Yanıtla #7 : 26 Şubat 2024, 23:57:13 »
Mustafa, eline sağlık, bence şimdiye kadar yaptığın en güzel iş bu oldu. Çıtayı yükselttin artık, bunun gerisine razı olmayız bilesin  :) güzel olmuş güzel  :2up :2up

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #8 : 27 Şubat 2024, 11:02:53 »
Mustafa, eline sağlık, bence şimdiye kadar yaptığın en güzel iş bu oldu. Çıtayı yükselttin artık, bunun gerisine razı olmayız bilesin  :) güzel olmuş güzel  :2up :2up

Sefa hocam çok teşekkür ederim, onurlandırdınız beni. Farklı farklı şeyler denerken iyiyi tutturduk demek ki. O:-) Ben yine denemeler yapmaya devam ederim tabi de şimdi daha dikkatli olmak lazım. :)

atikmehmet

• 1187
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #9 : 27 Şubat 2024, 13:42:11 »
Mustafa Hocam ellerine sağlık. Form ve işçilik gayet güzel olmuş. Bir tek  bu Siyanoakrilat kaplama işinde hep aklımda soru işaretleri kalmıştır. Gerçi kullanılmayacak ürün ama yine de bir türlü içime sinmiyor pek.
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #10 : 27 Şubat 2024, 14:06:59 »
Mustafa Hocam ellerine sağlık. Form ve işçilik gayet güzel olmuş. Bir tek  bu Siyanoakrilat kaplama işinde hep aklımda soru işaretleri kalmıştır. Gerçi kullanılmayacak ürün ama yine de bir türlü içime sinmiyor pek.

Mehmet ustam sağ olasın. Çok teşekkür ederim.

Yapmayı ben de istemiyorum çünkü hem yaparken oluşan o keskin ve kötü koku, hem yaklaşırsanız gözlerinizi yakması, hem de hissiyatı hiç hoşuma gitmiyor ama işte isteyen öz yeğenim olunca. :) Görselliği çok büyük artı bunun da, ne yapalım artık.

Bir öncekinde de ahşabın gevşek dokulu, yumuşak yerleri gelince kullanmak zorunda kalmıştım mesela, stabilizasyon imkanı olmayınca mecbur da kalınabiliyor aslında. En iyisi bizim yağ ile bitiriş yöntemleri sizin de dediğiniz gibi ustam.

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #11 : 27 Şubat 2024, 14:57:21 »

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #12 : 27 Şubat 2024, 15:54:14 »
Hocam çocuğun dayısıyım ya, mecbur yaptık yani. :D

Yaptığım bütün bıçakları birilerine yapıyorum hocam. Kendime diye ayırdıklarım, sadece veremeyecek kadar hoşlanmadığım bıçaklar aslında. O kadar bıçağı kendime ayırsam ne yapacağım ki diyorum. Sınırı koruyorum bir yerde ya, bıçak yaptığımı bilen pek kişi yok şimdilik. Tabi instagramda falan hikaye attıkça öğreniyorlar da, isteyenlere de "100 kişiye sözüm var, 101. de sen oldun artık" diyorum, cayıyorlar. :D

« Yanıtla #13 : 27 Şubat 2024, 21:27:52 »
Benim yeğen katana istiyor epeydir  :D :D :D

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #14 : 28 Şubat 2024, 10:22:24 »
Sizin yeğen olsam ben de isterdim hocam açıkçası :D Neyse bu konuyu görüp size "dayı, bak diğer dayılara" demesin de  :))

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #15 : 28 Şubat 2024, 13:57:16 »
Bu işi ben yapıyor olsam en çok nerede zorlanırdım diye düşündüm, çift tarafa da ağız açıldığı için çizgiyi tam merkezde tutturup düz bir taşlama hattı oluşturamazdım muhtemelen. Ve hatta Sefa hocanın videosundaki gibi(yuvarlak eğe ile başladığı) eğe ile açamaya çalışırdım. Sen nasıl başardın Mustafa hocam? Aparatla mı ağız açtın? Tam çizgiyi tutturmak zor olmadı mı?

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #16 : 28 Şubat 2024, 14:26:31 »
Orkun hocam ben hemen hemen her işimde bant zımparamın aynasının çok düzgün olmamasından ötürü kaba işi zımpara, ardından eğe ile düzeltme şeklinde ilerliyorum. Zaten taşlama eşiğini her zaman eğeyle yapıyorum. Bunda da başta eşiği daha yuvarlak hatlarda ve yuvarlak eğeyle yapmıştım, sonradan düzelttim. Bana eğe ile taşlama hattı tutturmak çok zor gelmiyor açıkçası artık. Aparatım da yok çünkü zımparamda dayama tablası da yok. Benim garip gureba makine hâlâ aynı duruyor. :)

Bu arada iki ağızlı bıçakta ortalamayı tutturmak aslında bence daha kolay. Çünkü sağ tarafta kaçırırsak, kalınlıktan ödün vererek sol taraftan biraz taşlama yaparsak ortayı bulmuş oluruz yine. Benim de tam taşlama eşiği önünde böyle bir alanım vardı mesela, sabırla ince eğe ile düzelttim.

Bıçağın ortasını alt ve üst noktadan bulduktan sonra, metal cetvel yardımıyla orta çizgiyi çekip ona uydum işte hocam. Altta müthiş bir paint çizimiyle de bunu anlattım yine.

Aslında bence kesici ağzı kalınlığa göre ortalamak daha zor. Ona çok uğraştım ben.

Yasin UZ

• 597
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #17 : 28 Şubat 2024, 22:55:24 »
Mustafa ellerine sağlık gerçekten çok güzel gösterişli bir çalışma olmuş. Hep hayallerini kurarım bi çerkes kaması bi wakizashi yapsam diye ama hiç cesaret edemedim. Bu kamayı gördükten sonra Sefa ustanında dediği gibi bunun gerisine razı olamayacağım bende  O:-) sen güzel bir başlangıç yapmışsın bıçak formundan çıkıp kama yaparak sabırsızlıkla benzer işler görmeyi bekliyorum  :2up

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #18 : 29 Şubat 2024, 11:26:23 »
Yasin hocam çok sağ olasın. Cidden çok onore ve motive oldum bu konuda. Hepinize teşekkürler.

Çerkes kaması formunu ben de çok seviyorum, hatta klasik ortaçağ kamalarıyla birlikte sevdiğim tek tür diyebilirim. Cesarete ne hacet sen âlâsını yaparsın elinden çıkan işleri gördük hocam. ;)

Bu yorumlardan sonra kötü iş çıkarsa paylaşmaktan çekinirim ama şimdi de. :-\

Şeref Acar

• *
  • 1587
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #19 : 07 Nisan 2024, 03:37:28 »
Mustafa eline sağlık

İmkanlarına göre çok iddialı bir iş olsa da gayet düzgün bir kama yapmışsın.

Senin yerinde olsam hep rustik işler yaparım.

Basit ve etkili görsele sahip çalışmalar tavsiye ederim. Daha önce foruma önerdiğim Stoklasa’nın bıçakları güzel ve nispeten basit bir tarz. Dikkat edersen herifin taşlama hattı gayet serbest. Sapta dremelle çok etkili görseller çıkarıyor.