Bıçak Sanatı - Forum

Nasıl Yapılır İstek Bölümü

Nasıl Yapılır İstek Bölümü
« : 20 Şubat 2010, 23:32:22 »
Forum üye sayısı artıyor, bir çok şeyi farklı başlıklar altında konuşuyoruz ama belli bir süre sonra konular çoğalmaya başlayacak ve aradıklarımızı bulamayacağız ( bu gün benim başıma geldi)  başlığı yazdığım bu konuya arkadaşlar nasıl yapıldığını öğrenmek istediği şeyler için istek yapsa ( delik delme, klavuz çekme vs vs.) ve yardımcı olmak isteyen arkadaşımız da konuyu üstlense nasıl olur? Eğer bunu yaparsak başlıklar halinde bir sürü detaylı işlem bilgi bankamız olur. Tartışalım mı?

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Nasıl Yapılır İstek Bölümü
« Yanıtla #1 : 21 Şubat 2010, 01:13:20 »
Hımm, neden olmasın? Ancak zaten forumumuzun ana amacı bu, merak ettiklerimizi sormak, öğrenmek, çözümlerimizi, bulgularımızı deneyimlerimiz paylaşmak. Merak eden olursa her zaman yardım için elimizden geleni yapmaya hazırız.
Ancak hazır konu açmışsın ustam o zaman ben ilk olayım  ;) Pafta çekiyorum arada bir ancak daha hiç klavuz çekmem gerekmedi. Yakında üstünde çalıştığım bir gizli kuyruk Nakiri'nin arka tarafına metal vidalayacağım, bunun için kuyruğa klavuz çekmeyi planlıyorum (suyunu sıktıktan sonra  :)) ). Nelere dikkat etmeliyim, paftalardaki gibi belli bir milim kalın veya ince malzeme ile mi başlamalıyım klavuz çekmeye yoksa 5 mm klavuz için 5 mm malzeme mi gerek?

Bir de forumumuzda arama imkanı var, sağ üst tarafta, onunla da aradığınız şeyleri bulma şansınız olabilir...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #2 : 21 Şubat 2010, 02:16:30 »
Suyu sıkmak çok önemli 8) şaka bir yana, Emre klavuzlar genellikle 3 lü takım halinde olur, ( önce 1, sonra 2 en son 3 numarayla diş çekilir) paftalar ise tektir yani başlarsın ve bitirirsin. Yazın biraz karışık olmuş. Klavuz için önce delik delmek gerekiyor elbette, klavuzlar için delik tabloları var ama kabaca söyleyecek olursak; örneğin M8 diş çekeceğin klavuz için M6.5 matkap kullanmalısın, M10 için M8.5 ...gibi. Ama M6 için tablo 4.7 delik çapı verir bu durumda en yakın üst ölçü yani 5mm delik çapı seçilmelidir. Klavuzla diş açarken dikkat edilmesi gereken bir nokta da, eğer delik derinliği fazlaysa ( 5mm den fazla) klavuzla diş açarken arada bir yağlamak ve her iki ileri tur sonrası bir tur geri almak gerekir. Bu işlem klavuzunuzun kırılmasını engeller. Bi başka konu ola ki alüminyuma diş açıyorsanız, bu işlemde yağ değil gazyağı kullanmanız gerekir, yağ kullanırsanız yada kuru kuruya diş açarsanız ve parça kalınsa kuvvetle ihtimal klavuz saracak, zorlayınca da kırılacaktır. Pafta da bu tür şeyler yok zaten, örneğin M8 diş açacaksanız kullanacağınız yuvarlağın çapıda 8mm olmalıdır, 7.5 olabilir ama 8.25 olmaz. paftayla diş açarken de aynı işlemler geçerli, ayrıca diş açılacak milin uç kısmının hafifçe konikleştirilmesi gerekli ( pafta ilk ağızlamayı kolay yapsın diye)
« Son Düzenleme: 21 Şubat 2010, 13:43:35 Gönderen: sefa çabuk »

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #3 : 21 Şubat 2010, 08:18:04 »
Hımm, klavuzla paftayı karıştırmışım  :D
Sağolasın Sefa ustam, cevabı aldım yine de. Ben şimdiye kadar klavuz çekmişim da pafta çekmemişim meğerse  ::)

Kipmen Sanat web sitesi

ahayaloglu

• 379
  • Ahmet / 1961 / B rh +
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #4 : 22 Şubat 2010, 20:00:32 »
Arkadaşlar, mikarta yaparken en, boy ve kalınlık ölçüleri ne kadar olmalı.

P.S: Forumdaki samimi ortama güvenerek beyler kısmını arkadaşlar'a çevirdim. Mahzuru olacaksa düzeltebilirim.
You lie, we die.

« Yanıtla #5 : 22 Şubat 2010, 20:11:03 »
Bence hiç bir sakıncası yok, benim için ismimi doğrudan söyleseniz daha da sevinirim ;)
Mikarta konusunda çok deneyimim yok, eminim emre daha çok denemiştir. Mikartayı yapıp sıkıştırdıktan sonra sıkışma sonucu elde kalan kalınlık 13mm, en 140mm, boy 160mm oldu,  kuruduktan sonra bunu eşit parçalara ayırdım ( spiral kullanarak) böylelikle elimde dört adet 140X35X13 mm ölçülerinde malzeme oldu, her bir sap için iki tane düşünülürse iki bıçaklık malzeme çıkmış oldu.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #6 : 22 Şubat 2010, 20:25:24 »
Arkadaşlar, mikarta yaparken en, boy ve kalınlık ölçüleri ne kadar olmalı.

P.S: Forumdaki samimi ortama güvenerek beyler kısmını arkadaşlar'a çevirdim. Mahzuru olacaksa düzeltebilirim.
Dostlar  ;) Kendi kullandığım, kullanmayı sevdiğim ölçüler
Mikartaları genelde 7-8 mm  plakalar, 70-100 mm en, 120mm boy güzel oluyor. Bu boyutlarda bir tane büyük bir bıçak veya iki küçük bıçak kabzası çıkıyor. Eğer gizli kuyruk yapacaksan 20-25mm kalınlık ideal bence. Daha fazlası malzeme kaybı sayılabilir....
Elime bir de iyi kalite kağıt mikarta geçmişti, bunların kalınlıkları 3-4 mm civarında. Genellikle küçük ince kesitli bıçaklarda ve çakılarda bunlar kullanılıyor.
Nordell'de kabza malzemelerine ve ahşaplara bir bakarsan genelde istenen ve kullanılan ölçüleri görebilirsin https://www.nordellknives.com/portal/index.php?option=com_oscommerce&osMod=index&cPath=98&language=en...

Eğer biraz zamanıl olursa hidrolik araba krikosundan 25 X 25 cm'lik geniş bir pres yapmayı düşünüyorum. Bu boyutta mikarta üterebilirsem süper olacak. Kenarda ne kadar çok kabza malzemesi olsa da hiç bir şekilde fazla olması diye birşey düşünemiyorum  :P...
« Son Düzenleme: 22 Şubat 2010, 20:26:59 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

tolga arıkan

• 525
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bolu- ankara
« Yanıtla #7 : 14 Mayıs 2010, 23:14:14 »
Arkadaşlar balçak sabitleme hakkında yardımınıza ihtiyacım var. Üzerinde çalıştığım bıçakta balçak yapmak istedim, sap kısmında kesimimi yaptım ve tesviye etmeye çalışıyorum. Önce sizlere danışıp sonra kesmek daha akıllıca olurdu fakat kendime hakim olamadım  :) Balçak için yuva açarken sıkı geçme yapıp çakarak mı oturtacağım yerine  ve yapıştırıcı mı yoksa kaynak mı tavsiye edersiniz? Yaptığım balçak çalışması size göre sonuç verir mi?

« Yanıtla #8 : 15 Mayıs 2010, 00:26:27 »
Tolga balçağın orta kanalını düzgün açmışsın, resimden belli, bıçakta balçağın geçeceği yeri de çok hassas bir şekilde, gerekirse defalarca prova ederek alıştırırsan balçak yerine tam oturacaktır. Diyelimki bıçağın kalınlığı 4 mm, sen balçağın kanalını 3.5 mm yapmış olsaydın ve kuyruk kısmının kalınlığını da 3.5 mm ye düşürseydin balçak doğal olarak saptan geçtiğinde bıçağın kademesinin altında kalacak ve arada olma olasılığı olan boşluklar veya eğrilikler görünmeyecekti. eğer öyle yapmadıysan çok iyi alıştırman gerekir. Sapta yapıştırıcı ve perçin kullanacağını düşünürsek bence kaynağa gerek yok, zaten tüm malzemeler sıkışınca ve yapıştırıcı balçağada girince çok iyi sabitlenmiş oluyor. Sert lehim yapabilirisn ama bu kez de lehim ( pirinçle yapılan) artıklarını temizlemek ve düzeltmek çok sıkıcı oluyor. Yaptığın balçak oldukça ince ama bence bu bıçağa yeterli gibi ve sonuç vereceğini düşünüyorum ( bıçağın et kalınlığı kaç mm, balçağın delik genişliği kaç mm??)

tolga arıkan

• 525
« Yanıtla #9 : 15 Mayıs 2010, 00:45:44 »
Sefa acele ettim başta düşünemedim, sonradan aklıma geldi kuyruk kısmını  inceltmek. bıçağın namlusu 102 mm kuyruk 85 mm, bıçak et  kalınlığı 5  mm genişliği 41 mm. balçak kalınlığı 6 mm, kanal 5x 20 mm ölçülerde. bıçağın namlusu 102 mm kuyruk 85 mm. Sen bowie de 10X20 lama kullanmıştın benim hazırda bu kalınlıkta malzemem olmadığı için ince malzeme kullandım.  balçağı yeniden senin tarif ettiğin gibi yapmam daha iyi olacak sanırım.

« Yanıtla #10 : 15 Mayıs 2010, 00:55:18 »
Aslında yeniden bir balçak yapmak ilerideki sorunları düşündüğünde daha kolay bir iş, bencede doğrusunu düşünüyorsun, yeniden bir tane daha yap, zaten kenarlarını şekillendirmemişsin daha, o da tesellisi olsun ;) 10x20 lama en çok bulunan ve kullanılan malzemelerden, bir demircinin önünden geçerken bir parça alıversen olmazmı
« Son Düzenleme: 15 Mayıs 2010, 01:13:36 Gönderen: sefa çabuk »

tolga arıkan

• 525
« Yanıtla #11 : 15 Mayıs 2010, 01:07:09 »
yarin uğrayayım demirciye. teşekkürler ilgine Sefa, boşa kürek çekmekten kurtardın beni  :)

« Yanıtla #12 : 15 Mayıs 2010, 01:10:40 »
yarin uğrayayım demirciye. teşekkürler ilgine Sefa, boşa kürek çekmekten kurtardın beni  :)
fazla para verme ;) metresi 2-3 TL civarındadır, kolay gelsin

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #13 : 15 Mayıs 2010, 01:21:16 »
Tolga, gayet sıkı bir çalışmaya girişmişsin, iyi gidiyor  :2up

Balçağın oluğunun altı ve üstünün köşelerini düzle önce, tam bir dikdörtgen olacak şekilde, bu iş için en iyisi iki yüzü düzlenmiş (yanları değil sadece alt veya üstü alsın diye) kare veya dikdörtgen eğeler. Sonra da asıl önemli iş kuyruğun namluya bağlandığı noktayı yuvarlaman. Balçak geçmesini de bu yuvarlamaya göre yapman gerekecek.

Aşağıya bir kroki çiziyorum. Bıçağın kuyruk bağlantısı ve eğimin başlama ve bitişine dikkat et. Bunu uygularsan öncelikle kuyruk bağlantısında keskin dönüş olmadığından ısıl işlem sırasında stres birikimi olmaz, kırık çatlak olabilir eğer bu kısım 90 derece dönüşteyse. İkincisi ise kullanımda yükün dağıtılması ve bir darbe, kanırtma veya düşme sonucu bıçağın kabzası elinde kalmaz...

Şu fotografa dikkat ediniz:

Coldsteel diye ahım şahım tanıtımı yapılıp bol bol satan bir bıçak markasının bol satan bir ürününde bu kabzanın neden kırıldığını sorsanız firma size kullanım koşullarını ihlal ettiğimizi ya da soğukta kırılganlaşmış çeliği filan bahane edecektir. Aslında bu tamamen bir üretim hatası, hatta tasarım hatasıdır. Asla ve asla kuyruk bağlantısı dik açılı yapılmaz, bu en temel kurallardandır...

Aşağıdaki çizimlerde ölçüleri uydurdum, kendi durumuna göre ayarlarsın artık. Bence senin bu  sabrın ve bu uğraşıya aşkınla çok güzel birşey çıkacak eminim. Tolga, ben asıl senin 5. veya 10. filan bıçaklarında ne güzel şeyler çıkaracağını merakla bekliyorum  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

tolga arıkan

• 525
« Yanıtla #14 : 15 Mayıs 2010, 01:36:35 »
Çok teşekkürler Emre gururlandım sözlerinle. Ben de çılgın gibi eğe yapıyordum 90 derecelik keskin köşe yapacağım diye :D kuyruk ve balçak kanalı birbirine uyumlu bir şekilde konik olacak değil mi, yanlış anlamamışım. Senden ve Sefa dan çok önemli bilgiler aldım bu gece, çok teşekkürler.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #15 : 15 Mayıs 2010, 02:02:06 »
Çok teşekkürler Emre gururlandım sözlerinle. Ben de çılgın gibi eğe yapıyordum 90 derecelik keskin köşe yapacağım diye :D kuyruk ve balçak kanalı birbirine uyumlu bir şekilde konik olacak değil mi, yanlış anlamamışım. Senden ve Sefa dan çok önemli bilgiler aldım bu gece, çok teşekkürler.
Kesinlikle sözlerimde ciddiyim Tolga, bu işi keyifle yaptığın ve yeteneğinin olduğu çok bariz. En önemli şeye sahipsin: Sabır...

Aynen, oluk kanalı ve kuyruk bağlantısı birbirine denk gelecek şekilde eğimli olacak. Bunu ben şöyle yapıyorum. Önce balçak oyuğunu kuyruktaki o eğimin başlama noktasına kadar geçecek şekilde açıyorum, yani çizimde 8 milimlik dikdörtgen bir oyuk. Sonra balçağın ön tarafından düz eğeyi sokuyorum ve aşağı doğru ön kısmı yuvarlayarak genişetiyorum. Çizimde 10 milime çıkıyor, yani 1 milim alta bir milim de üste genişletme yapıyorum. Bu  genişletmeyi yaptıktan sonra yavaş ve dikkatli bir şekilde balçağı deniyorum, takılan bir nokta varsa balçak oyuğunda nerede olduğunu anlamaya çalışıyorum, Biraz alttan biraz üstten bazen yanlardan hafif hafif eğeleme yapa yapa tam denk gelecek şekle getirmeye çalışıyorum. Emin ol en son kısım baya uzun zaman alabilir, sabırlı ve dikkatli çalışmayla balçak kuyruğa tam geçer ve arada boşluk kalmaz.

Lehim veya kaynak gerekli değil, eğer balçak tam oturduysa bir parça epoksi kafi gelecektir, su sızdırmazlığı için. Ama önce tüm kabzayı test et, herşey yerli yerine oturduğundan emin olduktan sonra bıçağı sertleştirmeden önce kabzayı geçici olarak takıp deliğini del pin için. Sertleştirdikten ve temizliğini taptıktan sonra perçin kabza ve balçağı tümden yapıştırırsın. Bundan sonra da kabzaya ve balçağa en son şeklini verirsin...

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #16 : 15 Mayıs 2010, 02:33:12 »
Aslında şurada adım adım anlatmışım nasıl yaptığımı  ::) Tamamen unutmuşum: http://www.bicaksanati.com/forum/nasil-yapilir-(adim-adim)/nakiri/ https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=165.0
Bir ara nakiri'ye el atmak gerek, manda boynuzundan vaz geçiyorum, bakır balçak, geyik boynuzu geçiş ve abanoz kabza yapmaya karar verdim, klasik değil de keyfime göre olsun...
« Son Düzenleme: 27 Mart 2017, 19:10:35 Gönderen: Eylem Cengiz »

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #17 : 15 Mayıs 2010, 09:35:20 »
Kolay gelsin. Güzel gidiyor.  :2up

Valla çok şanslısın, çok güzel tavsiyelerde bulunmuşlar arkadaşlar. Bir araya gelmesek bu işleri bu kadar keyifli yapabilir miydik acaba?

Üsttekinin kırılma mevzuunu kendimce yorumlayayım. Bu kırılma bence bir saatli bomba gibi. Kanımca saatin kurulması da çeliğe su verme anında başlıyor. İlla ki sap daha hızlı soğuyup suyu daha iyi alıyor dolayısıyla kuyruğun çeliği daha çok büzülüyor. Bu da o boyutsal değişimin olduğu yerde gerilim var demek... Bir de, iki kısım daha farklı cüsselerde olunca bir taraf daha geç soğuduğundan dolayı soğuma sırasındaki büzülme asenkron olarak gerçekleşiyor, o arada da ufak tefek çatlaklar oluşabilir.

Her durumda ricassodan başlayarak kuyruğu güzelce bir menevişlemek fayda sağlayacaktır. Bıçağı o sırada ricassoya kadar bir hıyara, kabağa saplamak kuyruğu menevişlemede tavsiye edilen bir yöntem.

Bu resimdeki gibi bir oyuğu yaparken önemli olan ön tarafta boşluğun görünmemesi ya, arka taraftaki işin kalitesi kuyruğun bu kademeli daralmasından dolayı biraz daha önemsizleşiyor. Ön tarafta iki parçayı öpüştürmek iki kavisli yüzeyde daha kolay. Yanlar düz olunca biraz hassas olmak gerekecek.
« Son Düzenleme: 27 Mart 2017, 19:15:59 Gönderen: Eylem Cengiz »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #18 : 16 Mayıs 2010, 02:11:29 »
Eylem'in meneviş önerisi yerinde. Mavi veya pembemsi meneviş renkleri civarında kuyruğun "yay" menevişi verilmesi yararlıdır...

Bir ek: kuyruk - ricasso arasındaki bağlantının yuvarlatılmış olmasının genel olarak kuyruğu sağlamlaştırmasının bir önemli nedeni de yanal kuvvetin mimarideki "kemer" mantığıyla ricasso ve kuyruğa eşit biçimde dağıtması. Dik kesitli bağlantılarda ise tam köşe noktalarda müthiş bir kuvvet birikimi olur, hele büyük bıçaklarda kaldıraç etkisiyle bu biriken kuvvet tonları bulabilir. Bu özellikle bir kılıçta çok ciddi bir olaydır, dik açılı kuyruk bağlantısı olan bir kılıcın daha ilk savurmada elinizde kalması ciddi bir olasılık.

Kipmen Sanat web sitesi

ahayaloglu

• 379
  • Ahmet / 1961 / B rh +
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #19 : 16 Mayıs 2010, 18:42:44 »
Alıntı
Her durumda ricassodan başlayarak kuyruğu güzelce bir menevişlemek fayda sağlayacaktır. Bıçağı o sırada ricassoya kadar bir hıyara, kabağa saplamak kuyruğu menevişlemede tavsiye edilen bir yöntem.

Eylem, bu konu çok ilgimi çekti. Kabağa yada hıyara saplamak işlemi, su verdikten sonra bıçağı 200-250 derecede bekletirkenmi olacak? Biraz ayrıntılı anlatırsan sevinirim.
You lie, we die.