Bıçak Sanatı - Forum

Nasıl Yapılır İstek Bölümü

tolga arıkan

• 525
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bolu- ankara
Ynt: Nasıl Yapılır İstek Bölümü
« Yanıtla #20 : 17 Mayıs 2010, 00:55:13 »
Teşekkürler Eylem, umarım ileriside iyi olur. Uzun bir süre model araştırıp cesaret topladıktan sonra senin gönderdiğin çeliklerle çalışmaya başlayabildim. Tavsiyeni uygulamaya çalışacağım fakat anlayamadığım bazı yerler var. Isıl işlem aşamasına kadar gelebilirsem ki ilk işlemim olacak tekrar akıl danışıp öyle girişeceğim.

tolga arıkan

• 525
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bolu- ankara
« Yanıtla #21 : 17 Mayıs 2010, 01:06:08 »
Emre "Nakiri" başlığında çok açık anlatmışsın işlemleri ve resimli olması da çok faydalı oldu benim için. Üzerine bu bilgileri de alınca balçak montesi hakkında sorunlar teorik olarak çözüldü kafamda. Allahtan ustalarımız var, yoksa halimiz nice olur

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #22 : 17 Mayıs 2010, 09:29:33 »
Teşekkürler Eylem, umarım ileriside iyi olur. Uzun bir süre model araştırıp cesaret topladıktan sonra senin gönderdiğin çeliklerle çalışmaya başlayabildim. Tavsiyeni uygulamaya çalışacağım fakat anlayamadığım bazı yerler var. Isıl işlem aşamasına kadar gelebilirsem ki ilk işlemim olacak tekrar akıl danışıp öyle girişeceğim.

Bir kaç küçük parçadan bir iki bıçak yapıp deneme yap bence. Ortamını iyice test etmiş olursun. Bıçağı ilk denemende kullanma, fazla emek vermediğin şeylerle dene derim.

Alıntı
Her durumda ricassodan başlayarak kuyruğu güzelce bir menevişlemek fayda sağlayacaktır. Bıçağı o sırada ricassoya kadar bir hıyara, kabağa saplamak kuyruğu menevişlemede tavsiye edilen bir yöntem.

Eylem, bu konu çok ilgimi çekti. Kabağa yada hıyara saplamak işlemi, su verdikten sonra bıçağı 200-250 derecede bekletirkenmi olacak? Biraz ayrıntılı anlatırsan sevinirim.

Evet, bahsettiğim bu aşama... Ancak, bu bıçağın yanısıra sapın ayrıca menevişlenmesine dair. Ben tüm menevişlemeyi şöyle yapardım: Önce bıçağı -tercihen- 200-250 C arasında seçeceğim bir sıcaklıkta fırında menevişlerdim. Sonra bahsettiğim yöntemi uygulardım. Bıçağı hıyara, patlıcana falan saplayıp şalümo ile 300C renginde menevişlerdim. Bu tipte bir bıçağı henüz bitirmediğimden dediklerimde problem çıkma ihtimali var ama mantıken bulduğum yöntem bu.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #23 : 17 Mayıs 2010, 12:18:21 »
Öncelikle sırtın ve kuyruğun "yay" menevişlemesinde önemli olan ısının uç ve ağızda 200 dereceyi aşmaması, bunun için  şalomo ile kuyruğa ve sırta alevi tutaken arada bir uç ve ağızı suya daldırmak suretiyle meneviş yapılabilir. Ayrıca bıçağın ağız kısmının tamamen suya daldırılarak sabitlendiği yine sırt ve kuyruğa şalomo alevi tutulduğu teknikler ver. Ayrıca eski demirci menevişleme yöntemlerinden birisi de geniş ağızlı bir kısacı (ya da iki geniş metal plakayı) ateşte kızdırıp bıçağın sadece sırtını veya kuyruğunu tutturup meneviş renklerinin ilerlemesini beklemek, ağız ve uç kısmına yaklaşmadan bıçağı alıp suya sokmak..
Bu yöntemler demirciliğin ilk zamanlarından beri uygulanan yöntemlerdir. Ancak kavun veya salatalık yöntemini de duymuştum. Sorun bu yöntemde fazla değişken var, salatalık veya kavun gibi meyvaların sıcak bıçakla karşılaştığında büzülme ve bıçakla teması kaybetme ihtimali var, bu durumda artık bıçağı soğutmak yerine güzel bir battaniye gibi ısının yoğunlaşmasına neden olabilir. Bu yüzden meneviş renklerini izleyebileceğiniz açık düzenekleri tercih ediniz...

Sonuçta şöyle bir bıçak menevişi yapmak istiyoruz:

Kipmen Sanat web sitesi

ahayaloglu

• 379
  • Ahmet / 1961 / B rh +
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #24 : 17 Mayıs 2010, 13:13:56 »
Eylem ve Emre, izahatlar için teşekkürler. Takıldığım konu şu: Isıl işlemi yaptık su verdik. 200-250 derecede 1-2 saat beklettikten sonramı bu şaloma ile sırtı ısıtma işlemi yapacağız? Yoksa fırında bekletmeden suyu verdikten sonramı bu meneviş mavisi işlemini yapacağız.
You lie, we die.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #25 : 17 Mayıs 2010, 13:42:55 »
Ahmet Bey, çeliğin tipine göre önce bıçağımıza normal ağız sertliğini hedefleyerek düşük ısı menevişimizi (200-250) veriyoruz. Bazı çelikler 2 saat bazıları 1 bazısı 30 dakika gibi bir bekletme ister, bazısı ise 3 kere 2'şer saatlik meneviş çevirimi ister. Ya yavaş ya da suya sokarak hızlı soğutuyoruz. Bu işlemden sonra bıçağımız artık çok kırılgan değil ve keskinliğini hızla kaybetmeyecek ölçüde bir sertlikte. Ancak bu meneviş özellikle gizli kuyruk kabzalı bıçaklarda yeterince esnek değil, bu yüzden bu düşük ısı menevişi uygulanmış bıçağımızın belli yerlerini daha da yumuşatıp esnekleştiriyoruz. Yani önce fırında tüm bıçağı menevişleyip kırılganlığını yok ediyoruz, sonra sadece kuyruk ve sırtı ısıtarak gerekli yerleri "yay" haline getiriyoruz...
« Son Düzenleme: 17 Mayıs 2010, 13:46:46 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

Tuginho

• *
  • 7
  • Tugay
  • Yer: izmir
ahşap sap nasılır yapılır
« Yanıtla #26 : 10 Ağustos 2013, 00:25:41 »
Bu konuyu cok aramama rağmen bulamadım sanırsam forum ıcersınde yok ve faydalı bı konu olacaktır.Bilgisi olanların fotoğraflı paylaşımı yerinde olacaktir.Şimdiden teşekkurler