Bıçak Sanatı - Forum

Hüsran

Yasin UZ

• 597
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
Hüsran
« : 29 Şubat 2024, 17:49:55 »
Herkese iyi forumlar sağlıklı günler dilerim umarım herkesin sağlığı keyfi yerindedir.
Bıçak işlerinden beni soğutan, beni yıpratan, beni yoran ve üzen bir konuyla ilgili paylaşım yapmak istedim.
Bir gün bir bıçak siparişi aldım oturup konuştuk bıçağın tasarımına boyutlarına karar verdik. Fulltang bir şef bıçağı için kolları sıvayıp çalışmaya başladım. Çok güzel, zarif bir bıçak çıktı ortaya gizli pim full tang bir şef modeli herşey harika görünüyor  :2up bıçak bitti sahibine ulaştı.. Sonra bir fotoğraf geldi bıçağın kabzası epeksi yapıştırıcı ve gizli pimlerden ayrılıp kendi bağımsızlığını ilan etmiş ve resmen u şeklini almış.
Bir ahşap parçasının o kadar esneyipte kırılmamasına hayret ettim  :)) Neyse bıçağı geri yollamasını istedim elimdeki stabilize bir ahşapla tekrar kabza yapacağım bıçağa. Yapıştırıcıyı değiştirdim pim delikleri açtım tekrar yaptım derken bıçak daha sahibine ulaşamadan benim elimde tekrar kabzası kırıldı  :'( inanılmaz bir mahcubiyet hissediyorum sahibi sabırla bekliyor benim biyerlerim tutuşmuş bir an önce sağlam bir şekilde bıçağı göndereyim diyorum ama aksilikler bitmiyor.
Düşün taşın en sonunda dedim ben bu full tang işinden vazgeçeyim gizli saplı bir bıçak yapayım yine stabilize kabza olsun falan.
Ve öylede yaptım ama sonuç koca bir hüsran.. Sahibi ''ben bu işten iyice soğudum sizden bıçak falan istemiyorum'' dedi haklı olarak. Aşağıya görselleri bırakıyorum bıçağı şuan evde günlük kullanmaktayım kabzanın elimde kalacağı günü bekliyorum  :2up
Teknik bilgi severlere
Toplam uzunluk 30 cm
Namlu boyu 17 cm
Kabza 13 cm
Taşlama hattı en geniş 4,5 cm
Bıçağın ağırlığı 87 gr
Çelik 2,5mm 4116 paslanmaz
Kabza ardaklı kayın ağacı

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: Hüsran
« Yanıtla #1 : 01 Mart 2024, 08:49:13 »
İyi de bir çalışmaymış. Taşlama, ısıl işlem vb aşamalarda zaiyatlara alışığız da bitmiş üründe kabullanmesi zor oluyor. Yapacak birşey yok. Yola devam...  :)

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
« Yanıtla #2 : 01 Mart 2024, 10:09:14 »
Yasin hocam ellerine sağlık. Çok da güzel bir işmiş ama işte aksilik bulaşınca geçmemiş. Nasip diyeceğiz.

En azından şurada içiniz rahat olsun, sizden kaynaklı bir durum söz konusu değil. Sizin işçilik de yerinde, ustalık da yerinde. Ahşap mı nemliydi, gittiği yer ile sizin yeriniz arasında mı çok nem farkı vardı, bunlar hep değişkenler. Sonraki maçlara demek lazım işte.

Mehmet hocama katılıyorum, yola devam. :2up
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #3 : 01 Mart 2024, 12:51:05 »
Güzel çalışma olmuş gerçekten. İlk full tang sapın atmasında sanki bulaşık makinesi faktörü olabilir mi diye düşündüm. Gizli pimdense bence 3 tane sağlam pim ve bıçağın sap kısmına mutlaka delikler açmak gerekiyor. Sonuçta epoksinin metali tutmasındansa epoksinin kendisini tutması daha sağlam. Fakat gene de epoksi 80-90 derecelerde 30-40 dakika boyunca kaldığında bırakacaktır. Sonuç olarak anlattıklarınızdan iki çıkarımım var, kabzalarda (hele ki stabilize kabzada) sizin suçunuz yok ve o bıçak o kişiye nasip değilmiş. ;D

Yasin UZ

• 597
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #4 : 01 Mart 2024, 14:46:09 »
Bahsi geçen arkadaşıda şuraya iliştireyim https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=14999.msg260248#msg260248
İyi de bir çalışmaymış. Taşlama, ısıl işlem vb aşamalarda zaiyatlara alışığız da bitmiş üründe kabullanmesi zor oluyor. Yapacak birşey yok. Yola devam...  :)
Teşekkür ederim Dela ustam birde bu bıçağın sayası var onada baya uğraşmıştım dediğiniz gibi bitmiş üründe kabullenmek çok zor oldu benim için. Bu olaydan sonra bıçak yapmadım haziran 2022  :)
Yasin hocam ellerine sağlık. Çok da güzel bir işmiş ama işte aksilik bulaşınca geçmemiş. Nasip diyeceğiz.

En azından şurada içiniz rahat olsun, sizden kaynaklı bir durum söz konusu değil. Sizin işçilik de yerinde, ustalık da yerinde. Ahşap mı nemliydi, gittiği yer ile sizin yeriniz arasında mı çok nem farkı vardı, bunlar hep değişkenler. Sonraki maçlara demek lazım işte.

Mehmet hocama katılıyorum, yola devam. :2up
Teşekkür ederim Mustafa beğenmene sevindim. Nem farkından olacak birşey gibi değildi ilk bıçağın başına gelenler  :) Nasip gerçekten olmayınca olmuyor bazı şeyler.
Güzel çalışma olmuş gerçekten. İlk full tang sapın atmasında sanki bulaşık makinesi faktörü olabilir mi diye düşündüm. Gizli pimdense bence 3 tane sağlam pim ve bıçağın sap kısmına mutlaka delikler açmak gerekiyor. Sonuçta epoksinin metali tutmasındansa epoksinin kendisini tutması daha sağlam. Fakat gene de epoksi 80-90 derecelerde 30-40 dakika boyunca kaldığında bırakacaktır. Sonuç olarak anlattıklarınızdan iki çıkarımım var, kabzalarda (hele ki stabilize kabzada) sizin suçunuz yok ve o bıçak o kişiye nasip değilmiş. ;D
Teşekkür ederim  :) Fotoğrafı görür görmez bu bıçağı neden bulaşık makinasına attınız dedim. Bulaşık makinasına atmadığını söyledi bir kere kullandım elde yıkayıp kenara koydum ve ertesi gün kabza ayrılmıştı dedi. Hiç bi zaman bilemeyeceğim kabzanın nasıl elde yıkanıpta u şeklinde katlandığını  :D

« Yanıtla #5 : 02 Mart 2024, 00:11:04 »
Bir sürü aksilik olmuş, sonuç can sıkıcı olmuş orası kesin  :( Yasin hocam, bu tür aksilikler olabilir ama bence bunlar işi bırakmaya neden olmamalı. Benzer bir durum benim başıma da geldi, benzer şekilde mutfak bıçağıydı. Defalarca uyarmama karşın bulaşık makinesine atılmış, bıçak bana gelince inceledim ve makineye atıldığını söyledim, karşıdan itiraz geldi, ben de mikroskop altında çatlakları inceledim, içinde bir alay zerzevat parçaları, yağlar vs bulaşık atıkları var. sapı yeniden yapıp gönderdim, tekrardan sorun çıkmadı. Kullanıcı her zaman dürüst davranmayabiliyor, bu nedenle çok takılmamak lazım. Zaten benzer durumlardan ötürü mutfak bıçaklarını tamamen bıraktım  ;)
Kuyruk kısmına bolca delik delmek en iyi çözüm, Orkun un da dediği gibi, ahşaptan ahşaba epoksinin tutunması çok güçlü oluyor, bunun da en iyi yolu, kuyruğa bolca delik. Bu hem kuyruğu hafifletiyor hem de yapışmayı kuvvetli hale getiriyor. Şimdi saydım, en son yaptığım bıçağın kuyruğunda 22 delik varmış, çapları 5-6 mm. Uzun zamandır Devcon epoksi kullanıyorum, hızlı kuruyan bir epoksi, şimdiye kadar hiç pişman etmedi, biraz pahalı ürün ama parasını hakediyor.
Hocam Sen bu işi bu nedenden ötürü bırakma, bence çok iyisin ve devam etmelisin. Elbette karar yine Senin ama gönlümüz bundan yana.

Yasin UZ

• 597
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #6 : 02 Mart 2024, 15:18:50 »
Bir sürü aksilik olmuş, sonuç can sıkıcı olmuş orası kesin  :( Yasin hocam, bu tür aksilikler olabilir ama bence bunlar işi bırakmaya neden olmamalı. Benzer bir durum benim başıma da geldi, benzer şekilde mutfak bıçağıydı. Defalarca uyarmama karşın bulaşık makinesine atılmış, bıçak bana gelince inceledim ve makineye atıldığını söyledim, karşıdan itiraz geldi, ben de mikroskop altında çatlakları inceledim, içinde bir alay zerzevat parçaları, yağlar vs bulaşık atıkları var. sapı yeniden yapıp gönderdim, tekrardan sorun çıkmadı. Kullanıcı her zaman dürüst davranmayabiliyor, bu nedenle çok takılmamak lazım. Zaten benzer durumlardan ötürü mutfak bıçaklarını tamamen bıraktım  ;)
Kuyruk kısmına bolca delik delmek en iyi çözüm, Orkun un da dediği gibi, ahşaptan ahşaba epoksinin tutunması çok güçlü oluyor, bunun da en iyi yolu, kuyruğa bolca delik. Bu hem kuyruğu hafifletiyor hem de yapışmayı kuvvetli hale getiriyor. Şimdi saydım, en son yaptığım bıçağın kuyruğunda 22 delik varmış, çapları 5-6 mm. Uzun zamandır Devcon epoksi kullanıyorum, hızlı kuruyan bir epoksi, şimdiye kadar hiç pişman etmedi, biraz pahalı ürün ama parasını hakediyor.
Hocam Sen bu işi bu nedenden ötürü bırakma, bence çok iyisin ve devam etmelisin. Elbette karar yine Senin ama gönlümüz bundan yana.
İyi dilekleriniz için teşekkür ederim Sefa ustam beni onure ettiniz  O:-)
Bıçak işlerini bırakma sebebim tam olarak bu olay değil aslında. En ağır basan sebep maddi sebeplerdi biraz can çekişiyordum zaten bu olayda artık kafamda bu işi sorgulamaya başladığım döneme denk gelince birçok sebeple birleşip artık benden bu kadar dememe sebep oldu.
Bende morasin marka epoksi kullanıyordum bu bıçağa kadar bir sorun yaşamamıştım ama bu bıçaklarda ciddi bir sorun oldu. 2 adet bıçak yaptım biri görseldeki profilde biride soyma bıçağı gibi genel form benzer ama ufak birşey onunda görselini ekliyorum. Onunda İlk yaptığım kabzası çelikten ayrılıp u çeklini almıştı onuda tekrar pimli ve dediğiniz gibi kabza içine delikler açarak yaptım ama bitirişi yapamadan elimde kaldı çok garip bi şekilde tam ortadan kırıldı gitti  ??? iki bıçak 4 farklı kabza 2 farklı yapıştırıcı 4 farklı teknik (pimli, pimsiz, stabilize, normal ahşap) ama hepsinin sonucu aynı  :D
Bıçak sanatı herzaman gönlümde olan bir sanat olacak nasip olursa imkan bulursam tekrar hobi amaçlı yapmayı çok istiyorum bakalım  :)

Şeref Acar

• *
  • 1587
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #7 : 08 Mart 2024, 14:55:38 »
Yasin hocam geçmiş olsun.

Görsellerdeki iki bıçak için konuşuyorum, ağacın damar yönü de kırılmada etken gibi görünüyor.

Yasin UZ

• 597
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #8 : 08 Mart 2024, 22:13:41 »
Teşekkür ederim Şeref ustam. İnstagramda o zamanlar biri beni uyarmıştı güzel bir dille bu ardaklı kayınların kesiminden dolayı çubuk kraker gibi kırılıyor diye. Bende dedim bu stabilize buna bişey olmaz  :D

fatihaydın

• 779
  • Meslek: SATIŞ
  • Yer: İstanbul Kayaşehir
« Yanıtla #9 : 07 Nisan 2024, 23:43:59 »
Bence Ahşapta sıkıntı ama şöyle bir şeyde var acele edip hemen gönderince epoksi tam kuruma esnasında gönderdiyseniz ısı farkından ve kullanıcı denemek için kullanıp yıkamıştır soğuk ve tam iyice kurumayan yapıştırıcı atmıştır diyeceğim ama, ağaç dönmüş anlattığınıza göre,   gizli pim yerine normal pim ile şişirerek yapılsa sorun olacak ahşapta bu önlenmiş olur diye düşünüyorum.
Bıçak çok güzel olmuş bu arada, Hüsran değil tecrübe diyelim bence, sağlıcakla kalın saygılar

Yasin UZ

• 597
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #10 : 08 Nisan 2024, 16:53:33 »
Teşekkürler Fatih bey. Zorlu bir macera oldu gizli pim :)

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #11 : 21 Nisan 2024, 21:27:44 »
Yasin hocam geçmiş olsun.

Görsellerdeki iki bıçak için konuşuyorum, ağacın damar yönü de kırılmada etken gibi görünüyor.
Aynen Seref ustama katılıyorum bende son aldığım venge de bunu yaşadım, ağacın kesim yönü çok önemli gibi geliyor

cem eser

• 752
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Ereğli/KONYA
« Yanıtla #12 : 09 Mayıs 2024, 09:32:28 »
Öncelikle söylemeliyim ki çok şık bir çalışma olmuş. Büyük talihsizlik olmuş. Geçmiş olsun.
Bir avuç toprak,birazda suyum ben.
Neyimle övüneyim,işte buyum ben.

Yasin UZ

• 597
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #13 : 09 Mayıs 2024, 18:26:18 »
Cem Hocam teşekkür ederim  :)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #14 : 30 Mayıs 2024, 23:09:44 »
Geçmiş olsun.

... ağacın damar yönü de kırılmada etken gibi görünüyor.

Dertten daha uzak iş yapmak için ahşab vb. "çalışan" malzemeden uzak durmak faydalı olabilir.
Ahşap daha güzel ama aynı zamanda maalesef daha dertli.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Yasin UZ

• 597
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #15 : 01 Haziran 2024, 23:04:39 »
Teşekkür ederim. Ahşap kullanmamın tek sebebi maddi olarak en ulaşılabilir hammadde olması. Ama gün sonunda maddi kaygılar yüzünden yapılan tercihler beni dertli biri yaptı  :'(