Bıçak Sanatı - Forum

bıçak yapımında zımpara aşamaları

cem.KÖROĞLU

• **
  • 56
    • https://www.instagram.com/bolllinger?igsh=MTZsNWk3NG14bHBqYQ==
  • Meslek: elektronik teknisyeni
  • Yer: İSTANBUL
bıçak yapımında zımpara aşamaları
« : 03 Ağustos 2024, 15:01:22 »
Merhabalar
Bir bıçagı kabza takma aşamasına  gelene kadar bant zımpara kullanarak   agız açmadan perdaha kadar hangi aşamalarda hangi zımparaları kullanıyoruz detaylı bir bilgiye ihtiyacım var malzeme genelde n690 ve O1 karbon malzeme kullanmak istiyorum namluda ,zımpara numralarının ve hangi aşamalarda kullanmam gerektigiyle alakalı bilgiye ihtiyacım var  bu arada  şimdeden teşekkür ederim çünkü ve sorduysam herkes yardımcı olmaya çalışıyor üşenmeden sıkılmadan

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: bıçak yapımında zımpara aşamaları
« Yanıtla #1 : 03 Ağustos 2024, 22:56:28 »
Sorduğun soru ile ilgili neredeyse herkesin kendine ait bir sıralaması vardır.
Çok parlak sevmediğim için kendi sıralamamı yazayım. Dediğim gibi herkesin yöntemi farklı olabilir.
Ağız açımı için 60 - 120 seramik zımpara, 250 - 400 kompakt zımpara.
Isıl işlem sonu,
Perdah için ise, yüzeyde oluşan tufal izlerinin derinliğine göre, 100-150 başlangıç. 220 - 320 - 400 - 600
Üzeri bende pek yoktur.

cem.KÖROĞLU

• **
  • 56
« Yanıtla #2 : 03 Ağustos 2024, 23:32:34 »
Sorduğun soru ile ilgili neredeyse herkesin kendine ait bir sıralaması vardır.
Çok parlak sevmediğim için kendi sıralamamı yazayım. Dediğim gibi herkesin yöntemi farklı olabilir.
Ağız açımı için 60 - 120 seramik zımpara, 250 - 400 kompakt zımpara.
Isıl işlem sonu,
Perdah için ise, yüzeyde oluşan tufal izlerinin derinliğine göre, 100-150 başlangıç. 220 - 320 - 400 - 600
Üzeri bende pek yoktur.
Hocam çok teşekkür ederim degerli bilgi benim için  bende sizin gibi çok parlak sevmiyorum dogalllıktan yanayım , peki bu 250 400 kompakt zımpara demişsiniz ısıl işlem sonumu o yoksa  agız açmadan hemen sonramı ?

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
« Yanıtla #3 : 05 Ağustos 2024, 11:22:08 »
Mehmet hocamın dediği gibi, herkesin işlem sırası farklı.

Ben ısıl işlemden önce 150-200 civarı bırakıyorum. Bazen bir kaç tur 400 ile üstünden geçtiğim oluyor neden yaptığımı ben de bilmiyorum. Isıl işlemden sonra ağız açmadan önce 150-200-400-600-800-1000-1400-1600-2000 gidiyorum gidersem. Bıçağa göre aradaki birinde de bırakabiliyorum. Ki zaten 400den sonrası tek bir zımpara parçasıyla gidiyor, çok uğraştırmıyor. En son ağzı açıyorum, ağız açarken çizersem son kaldığım en yüksek kumla çizik gidecekse (taş çiziği mesela) onunla başlıyorum, gitmezse çiziğin gideceği kuma kadar inip tekrar bitiriş kumuna kadar çıkıyorum.

Isıl işlemden önce bant zımparadan çıktığı gibi bırakırsam ısıl işlem sonrası çok zorlandığımı fark etmiştim, özellikle taşlama eşiğindeki derin olabilecek çiziklerde, mümkün olduğunca elle perdah yapmaya özen gösteriyorum ısıl işlem öncesinde.
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

cem.KÖROĞLU

• **
  • 56
« Yanıtla #4 : 05 Ağustos 2024, 13:03:20 »
Mehmet hocamın dediği gibi, herkesin işlem sırası farklı.

Ben ısıl işlemden önce 150-200 civarı bırakıyorum. Bazen bir kaç tur 400 ile üstünden geçtiğim oluyor neden yaptığımı ben de bilmiyorum. Isıl işlemden sonra ağız açmadan önce 150-200-400-600-800-1000-1400-1600-2000 gidiyorum gidersem. Bıçağa göre aradaki birinde de bırakabiliyorum. Ki zaten 400den sonrası tek bir zımpara parçasıyla gidiyor, çok uğraştırmıyor. En son ağzı açıyorum, ağız açarken çizersem son kaldığım en yüksek kumla çizik gidecekse (taş çiziği mesela) onunla başlıyorum, gitmezse çiziğin gideceği kuma kadar inip tekrar bitiriş kumuna kadar çıkıyorum.

Isıl işlemden önce bant zımparadan çıktığı gibi bırakırsam ısıl işlem sonrası çok zorlandığımı fark etmiştim, özellikle taşlama eşiğindeki derin olabilecek çiziklerde, mümkün olduğunca elle perdah yapmaya özen gösteriyorum ısıl işlem öncesinde.

teşekkür ederim  not ettim bilgileri  sagolun...