Bıçak Sanatı - Forum

Hamon Çalıştayı

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
Ynt: Hamon Çalıştayı
« Yanıtla #20 : 07 Mart 2025, 10:12:37 »
Orkun hocam ellerine sağlık ve tebrikler. Ben olsam hamon hamondur der tutardım. Hatta ben su verme çizgisini bile belirginleştirirdim şahsen, seviyorum görüntüyü  :D Bence bir kaç asit döngüsünden sonra daha albenili görünecektir. Kendi kendinize modunuzu düşürmeyin derim. Kaldı ki tecrübe var, malzeme var, imkan da bulabiliyorsunuz, nasıl olsa ilk hamondaki gibi bir görüntüyü tekrar yakalarsınız. :2up
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

Şeref Acar

• *
  • 1587
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #21 : 07 Mart 2025, 22:50:42 »
Abi bence hamon tamam. Ama sanki yüzeyde perdahın iyi değil. Bant zımparada yüzeyi kalın zımparayla bi temizlemek gerekiyor diye düşünüyorum. Güzel bi perdahla süper bir görüntü çıkar inşallah.

Şaban Kurt

• 1201
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #22 : 08 Mart 2025, 01:03:07 »
Alıcı gözle bakmak gerekirse ben kabul ederdim çünkü kabul görecek bir hamon ortaya çıkmış.
  Daha ne olabilir deneme olarak diğer eğelere yönelmeni öneririm ustam ziyadesiyle bir kere emek çok belli ötesine bence gerek yok kolay gelsin  :2up
Gendarmerie Special Operation...

« Yanıtla #23 : 09 Mart 2025, 01:01:31 »
Hamon gayet güzel çıkmış aslında, taşlama eşiğine yakın yerde biraz aşağıda kalmış ama yine de kabul edilebilir. Bir başka malzemeyle denesen bu sefer de yeni malzeme yeni deneyim vs. uğraştırır. En doğrusu her zaman bildiğin malzemede devam etmek daha avantajlıdır. Örneğin son işlemde sıcaklık biraz daha yükseltilse veya çamur biraz daha yukarıda uygulansa sonuç tamamen farklı çıkardı. Bence bunda daha fazla ısrar etme, asit döngüsünü bir kaç kez daha yapıp sonucu gör derim.

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #24 : 10 Mart 2025, 08:52:05 »
Fikirleriniz ve önerileriniz için çok teşekkür ederim. Sağolun. Bunu böylece kabul edip mevcut hamonu daha belirgin hale getirmeye çalışacağım. ^-^

Abi bence hamon tamam. Ama sanki yüzeyde perdahın iyi değil. Bant zımparada yüzeyi kalın zımparayla bi temizlemek gerekiyor diye düşünüyorum. Güzel bi perdahla süper bir görüntü çıkar inşallah.
Şeref ustam gene ustalığını konuşturdun, hem sevindim hem fotoğraftan bunu anlayabilmene şaşırdım:) Evet haklısın, test asitlemesi yapabilmek için sadece bir yüzeyi bahsettiğim gibi 2000 kuma kadar perdahlayıp polisaj yapmıştım. Diğer yüzeyi sadece ısıl işlem kalıntılarını temizlemek için 220 kumla perdahlayıp bırakmıştım. :2up

Hamon gayet güzel çıkmış aslında, taşlama eşiğine yakın yerde biraz aşağıda kalmış ama yine de kabul edilebilir. Bir başka malzemeyle denesen bu sefer de yeni malzeme yeni deneyim vs. uğraştırır. En doğrusu her zaman bildiğin malzemede devam etmek daha avantajlıdır. Örneğin son işlemde sıcaklık biraz daha yükseltilse veya çamur biraz daha yukarıda uygulansa sonuç tamamen farklı çıkardı. Bence bunda daha fazla ısrar etme, asit döngüsünü bir kaç kez daha yapıp sonucu gör derim.
Tamamdır hocam. Aslında yola çıkış amacım hamonlu bir bıçak yapıp bitirmekten ziyade, bize hammadde olabilecek malzemeleri test etmek, farklı marka eğeleri denemek, diğer arkadaşlara fikir verebilecek bir çalışma yapmaktı. Tek bir bıçak hedefinde olmadığım için bu yolculuktan keyif almaya çalışacağım. Dediğiniz gibi birkaç asit döngüsünden ve detaylı temizlikten sonra bu namluya sap takmak bile istemeyebilirim. ;D Başka bir markada nasıl hamon çıkacak onu daha çok merak ediyorum.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #25 : 12 Mart 2025, 10:07:47 »
Eline sağlık,
Bence yine güzel olmuş.

ilkinde daha "bence bunu olduğu gibi bırak, yada istersen namluyu hamona göre, suyunu kaçırmadan şekillendir" diyecektim ama geç kalmıştım.

Kanımca olduktan sonra düzeltmektense yeni başlangıç yapmak daha iyi. Hem elinde deneyimlerinin sonucu örnek olarak kalır.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #26 : 14 Mart 2025, 08:26:23 »
Yüzeyi 2000 kumla temizledikten sonra 3 kez asitleme+2000 kum zımpara döngüsü uyguladım. Son görüntü bu şekilde. Neden bilmiyorum ama beni tatmin etmedi, böylece bırakıp başka eğeye geçip yeniden başlamak istiyorum. Devamında 1µ alüminyum oksit toz ve manolya kömürü tozu ile temizlik yapmam gerekiyordu ama nedense bu görüntü pek bir umut vermiyor.

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #27 : 15 Mart 2025, 01:59:58 »
Eline sağlık.
Ben bu kadarına da razıyım.  :)

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #28 : 17 Mart 2025, 08:58:32 »
Eline sağlık.
Ben bu kadarına da razıyım.  :)

İlk halini gördüm bir kere hocam. Potansiyelinin o olduğunu biliyorum artık. ::)

« Yanıtla #29 : 17 Mart 2025, 22:48:36 »
Orkun sıcaklık kontrollü bir fırında işemi bir kez daha denesen, ama bu kez 810 derecede yapsan bence sonuç çok daha iyi çıkacak gibi  ::)

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #30 : 18 Mart 2025, 08:14:34 »
Orkun sıcaklık kontrollü bir fırında işemi bir kez daha denesen, ama bu kez 810 derecede yapsan bence sonuç çok daha iyi çıkacak gibi  ::)

Hocam tabi ki denerim. Lütfen tavsiyelerinizi esirgemeyin. Her türlü denemeye ve tavsiyeye açığım. Sonuçta amacımız tek bir bıçak yapıp konuyu kapatmak değil. Denemeler sonucunda hangi yöntemin ne sonuç verdiğini gözlemlemek ve tüm foruma bir fikir verebilmek. Herkes kendine güzel gelen hamonu buradaki yöntemlerle çıkarabilsin.

Bu noktada soğutma ortamı olarak su kullanmak, benim gibi ısıl işlem aşamasında acemi biri için ne kadar büyük bir risk acaba? Daha efektli hamon için eğer su kullanmam gerekiyorsa biraz o tarafa yönelmeyi ve öğrenmeyi düşünüyordum. Sizce bu fikir ne derece doğru hocam? Yoksa Su diye diretmeye gerek olmadan sadece sıcaklık farkı ve çamur sürme yöntemiyle de daha iyi sonuca ulaşabilir miyim?

« Yanıtla #31 : 19 Mart 2025, 00:13:16 »
Su, elbette daha net bir sonuç veriyor ama riski gerçekten fazla, aradaki fark üstlenilen riske değer mi? bence değmez. Tanto vs işlerde su kullanıyorum ama bunun bir nedeni Sori çıksın diyedir, tek başına hamon amaçlı değil. Ayrıca, su kullanımında kesintili bir su verme işlemi yapmakta riski biraz azaltıyor ama deneyim gerektiriyor. Çamuru biraz daha ince uygulayıp, sıcaklık kontrollü bir fırın kullanmanı öneririm.

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #32 : 19 Mart 2025, 08:23:08 »
Tamamdır hocam. O zaman bir sonraki deneme daha ince bir çamur ile 810C° fırında yağ ile su verme. :2up

dela

• *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #33 : 20 Mart 2025, 00:14:07 »
Hasetimden kenardan izliyorum.  :)

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #34 : 24 Mart 2025, 08:43:38 »
Üçüncü kez su verme denemesi için dördüncü kez çamurlamayı yaptım. Yüzeyi 100 kumla zımparaladım. Bu sefer daha homojen olana kadar şamotu iyice karıştırdım. Çok zorladı fakat incelterek homojen bir kıvam yakalayabildim. Su gibi değil fakat pekmez kıvamına kadar inceltmek zorunda kaldım. Sefa hocamın tavsiyesiyle ince bir katman sürdüm. Hamon hattının aşağıda çıkacağını varsayarak çamuru sırta yakın sürdüm. Oda sıcaklığında bırakınca çamur çatlamıştı, bu yüzden fırında iyiçe pişirdim ve sağlam tutundu. Aşağıya uzanan uçların hamon efekti için riskli olduğunu düşünüyorum. Bu sebepten bu sefer noktalar koymayı denemek istedim. Bakalım nasıl bir efekt olacak. 810C° fırında aynı yağ ile su vereceğim. Sonuçlarda görüşmek üzere.

« Yanıtla #35 : 24 Mart 2025, 22:14:57 »
Hamon da hiç hareket yok, sadece çizgi olarak çıkma olasılığı var, keşke biraz hareket verseydin.

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #36 : 25 Mart 2025, 09:36:34 »
Sefa hocam gün geçmiyor ki haklı çıkmasın... ^-^

Bir önceki yöntem ve kullandığım yağ olumlu sonuç verince gene aynı yağ ile aynı şekilde yağı ısıtarak su verdim. Sıcaklığı 810C° olarak ayarladım ve 8 dakika östenizasyon'da tuttum. Sefa hocamın yorumuna başvuracağım ama galiba bu çelik(USA Nicholson eğe) için en ideal sıcaklık ve çamurlama yöntemi bu. Hamon dalga geçer gibi net ve kalemle çizmişim gibi keskin çıktı. :)) Önceki denemelerde hep aşağıda ve kontrolsüz efektler halinde çıkarken bu sefer tam çizgide ve tam şekilde çıktı. Bu olumsuz sonuç aslında beni çok mutlu etti çünkü artık hamon efektini kontrol edebileceğimi düşünüyorum. O0

MustafaV

• 776
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
« Yanıtla #37 : 25 Mart 2025, 09:48:49 »
Bu sonuçlar bende olsa hepsinin kabzasını hazırlar bitirir, denemeleri de yeni bıçaklarda devam ettirirdim çünkü bence gayet başarılı. Düz bir çizgi olsa bile -ki bazı yerlerde dalgalanmalar var ve gayet de hoş görünüyor- bunlar işin daha estetik tarafları. Ellerine sağlık Orkun hocam, kendim yapıyormuş gibi heyecanlanıyorum sonuçlara. Başarılarının devamını dilerim. :2up
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

orkunaydin350

• *
  • 1955
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #38 : 25 Mart 2025, 10:07:14 »
Bu sonuçlar bende olsa hepsinin kabzasını hazırlar bitirir, denemeleri de yeni bıçaklarda devam ettirirdim çünkü bence gayet başarılı. Düz bir çizgi olsa bile -ki bazı yerlerde dalgalanmalar var ve gayet de hoş görünüyor- bunlar işin daha estetik tarafları. Ellerine sağlık Orkun hocam, kendim yapıyormuş gibi heyecanlanıyorum sonuçlara. Başarılarının devamını dilerim. :2up

Çok teşekkürler Mustafa hocam. :2up

Olayın devamını aşağıdaki görselleri hazırlamak için ikinci bölümde aktarıyorum; Muhtemelen aklınıza "neden 3 tane nokta belirgin şekilde çıkarken diğer noktalar çıkmadı" sorusu gelecektir. Su vermek için herşey hazır olduğu anda fırından pense ile namluyu tutup çıkarırdım. Fakat en gerideki iki nokta şeklindeki çamur bir taraftan fırının duvarına sürtüp düştü. Yani Bir yanda 4 diğer yanda 6 nokta kalmış oldu.

« Yanıtla #39 : 26 Mart 2025, 00:25:32 »
Sonuç çok çok iyi, bence artık bu çelikle ilgili her veriye hakimsin, istediğin gibi ve istediğin desende hamon çıkarırsın :2up ufukta bir deneme daha görünüyor bence  ;) ;)