Bıçak Sanatı - Forum

Eski Türk Kınlarında Dikiş

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Eski Türk Kınlarında Dikiş
« Yanıtla #20 : 11 Ağustos 2011, 18:50:02 »
Buldum. Dikişlere bakılırsa konu bire bir uyuşmuyor olabilir ama yine de yapılan kındaki mantıkta çok paralellik var.

http://www.britishblades.com/forums/showthread.php?22249-Scandi-Sheaths-My-Way
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

alikozanoglu

• 171
  • Meslek: Karışık
  • Yer: Ankara, Emek mahallesi
« Yanıtla #21 : 11 Ağustos 2011, 20:50:10 »
Sn. deserteagle,

Sizin bulduğunuz tutorialdaki tip dikişleri eski Bursa bıçaklarında çok gördüm. Onların farkı balçakta bitmeleriydi.Ve tabii yine tutorialda olduğu gibi kının iç yüzündeydiler. Dediğiniz gibi, bilhassa kalınca deri kullanıldığında, dikiş civarının pahlanarak inceltilmesi hem diken kişinin işini kolaylaştırır, hem kılıfın ağıza daha iyi intibak etmesini sağlar, hem de daha güzel bir görüntü ile sonuçlanır.

Saygılar,

alikozanoglu

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #22 : 11 Ağustos 2011, 21:53:18 »
genelde bu telli dikişlerin yapıldığı kınların içinde ahşap destek oluyor ve gördüğüm tüm örnekleri kılıç kınlarında ki uygulamalar.

bunun bıçak kınlarında kullanıldığını göreniniz varmı,?

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #23 : 11 Ağustos 2011, 23:04:21 »
Bıçaklarda pek gerek yok sanırım, fazlalık yapıp taşımayı güçleştirir, sadece bildiğim kadarıyla birkaç maşet büyüklüğünde bir de Filipin hançerinde görmüştüm.

Kipmen Sanat web sitesi

Abdurrahman

• 346
    • yataganelsanatlari
  • Meslek: emekli
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #24 : 12 Ağustos 2011, 11:15:09 »
mert bey ilginize teşekürler resimlerin hepside değişik formlarda  Balkan yatağan ıdır kın dikişinde gördüğüm kadarı ile kalın deri secmişsiniz işlenmiş oğlak veya keci derisi olacak dikiş yaptığımız derinin dikiş esnasında bir tarafı kıvrılacak diğer tarafı ise düz olarak içten kıvrık olanın üstünü kapatacak bu katlı kısım içte şişkinlik yapmasın diyede kının dikiş  aıtnda kalan  kısmıda oyuk olacakbirde spral teli dışarıda kıvrılacak ister ayrı ister bütün spral yay olarak

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #25 : 12 Ağustos 2011, 11:19:38 »
mert bey ilginize teşekürler resimlerin hepside değişik formlarda  Balkan yatağan ıdır kın dikişinde gördüğüm kadarı ile kalın deri secmişsiniz işlenmiş oğlak veya keci derisi olacak dikiş yaptığımız derinin dikiş esnasında bir tarafı kıvrılacak diğer tarafı ise düz olarak içten kıvrık olanın üstünü kapatacak bu katlı kısım içte şişkinlik yapmasın diyede kının dikiş  aıtnda kalan  kısmıda oyuk olacakbirde spral teli dışarıda kıvrılacak ister ayrı ister bütün spral yay olarak

nasıl  ::)?

alikozanoglu

• 171
  • Meslek: Karışık
  • Yer: Ankara, Emek mahallesi
« Yanıtla #26 : 12 Ağustos 2011, 12:21:22 »
Sn. Gökhan Bakla,

Maalesef çoğu literatürde çok işlemeli kınlar dışında kınlara pek itibar yok. Yukarıda verdiğim linkte 2-3 tane, Hermann-Historica'nın bir kataloğunda ise 1 Arnavut hançerinin kınında var. Askeri Müze "Yatağan" kitabında da öyle 2 veya 3 tane detaysız olarak görülüyor. Sanırım bunları görmenin en iyi şekli kentlerin mahalli etnografya müzeleri. Bursa'da bir de özel kılık/kıyafet müzesi var ki orada da çok bıçak kılıç var. O gün maalesef fotoğraf makinam bozuldu ve istediğim bir çok resmi çekemedim.

Saygılar,

alikozanoglu

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #27 : 12 Ağustos 2011, 12:40:20 »
Anlayamadım ben de  ???
Anladığım kadarıyla, ben Emre... Evet kalın deri vardı elimde, deneme amaçlı sadece yaptık...
İç tarafının pahlı olması gerektiği, derinin ince olması gerektiğinde hemfikiriz. Ancak son söyleri anlayamadım, spiral teli dışarda nasıl kıvrılacak, ister ayrı ister bütün derken ne demek istediniz?

Kipmen Sanat web sitesi

Abdurrahman

• 346
    • yataganelsanatlari
  • Meslek: emekli
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #28 : 13 Ağustos 2011, 00:30:00 »
önce özür dilerim konuyu bölmeden cevap yazdım emre bey kın üzerindeki tel ,gümüş bütün olarak takılan ve tel önce dışarıada kına  uygulamadan önce hazırlanıyor ondan sonra kın üzerine dikiş yaparken bocuk dizer gibi uygulamsını yapıyorsun birde  ayrıca tek olanı var dikişler arasına tek tek uygulanıyor  var.. ama bu dikişleri düz iğne ile değil de mesala olta iğnesi gibi cengel iğne var onlarla kın üzerinde dikiş yapıyorsun en yakın zamanda size calışmalarla ilgili elde cizdiğim resimleri yükleyecem

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #29 : 13 Ağustos 2011, 00:54:36 »
Evet iyi olur Abdurrahman, pek anlayamadım anlattıklarını velhasıl  :(

Kipmen Sanat web sitesi