Bıçak Sanatı - Forum

Nakiri

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Nakiri
« : 04 Mart 2010, 19:06:38 »
Merhabalar,

İlk başlayanlar için özellikle gizli kuyruk kabza inşası genelde oldukça zor bir tekniktir. Nedeni aslında uygulamanın zorluğunda değil, bu tip kabzayı doğru yapmanın ciddi detay çalışma gerektirmesi. Basit sayılabilecek bir kabza yapımını anlatabilmek için bugün yapmaya başladığım geleneksel japon mutfak bıçaklarından sebze doğrama işlevi için kullanılan "Nakiri" benzeri bir bıçağımın kabzasının yapımını adım adım anlatmaya karar verdim. Bu tip kabza eğer bir kaç küçük detaya dikkat edilirse tam kabza kadar dayanıklı olabilir. Kuyruğun geometrisi çok önemli bu noktada...

Yapmayı planladığım bıçak tipi satıra çok benzeyen küçük bir bıçak. Şimdi üstünde çalıştığım bıçağın namlusu 11 santim civarında.

Amaçladığımız bıçak az çok şöyle olacak:

Bu bıçağın ilk hali şu resimde, üstte görülebilir:
« Son Düzenleme: 15 Mayıs 2010, 21:54:46 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
Ynt: Nakiri
« Yanıtla #1 : 04 Mart 2010, 19:17:11 »
Gizli kuyruk bıçağın en önemli özelliği balçak yapısı. Çoğunluğu geçmeli balçaktır (guard). Yani kuyruğun en kalın ve geniş noktası namlu ile birleştiği noktadır, balçaktaki bu genişlik ve kalınlıkta bir delikten tüm kuyruk geçer ve balçak namlu veya ricasso'ya dayanır.
Balçağın namluya dayandığı yerlere omuz (shoulder) denir. Omuzlar tamamen düz ve dik açıda olursa balçak ve namlu arasında hiç bir boşluk kalmaz, asıl amacımız da bu zaten...
Bu iş için ihtiyacımız olan tam sertleştirilmiş, hatta tercihan karbür kaplı düz eğe yardımcısı. Bendeki 67 HRC'de D2 parçalar. Ancak elmas eğelerle çalıştığımdan yardımcıyı arada bir zımparada düzlemem icap edebiliyor...

Omuzu düzlerken:

Omuz ile kuyruğun birleştiği nokta tam dik olmamalıdır. Dik açılı kuyruk bağlantısı son derece zayıftır. Bu yüzden bu bölgeyi yuvarlatmak gerekir:

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #2 : 04 Mart 2010, 19:37:04 »
Balçak olarak manda boynuzu kullanmaya karar verdim. Ancak balçakta deliğimizi delmeden önce kuyruğun en kalın noktasının (omuzların) kalınlığını bilmemiz lazım....

Müstakbel balçağımızın ortasını çiziyorum:

Deliğin en son genişliğini saptıyorum:

Toplamda 7.5 milim genişlikte ve 2.5 milim kalınlıkta bir dikdörtgen deliğe ihtiyacımız var. Omuzlarda bu genişlik kıvrılarak 7.9 milim'e çıkacak. Kalınlık ise 2.65'e doğru hafif artacak.
Bunun için 2.5 milimlik üç delik ayarlıyoruz tam orta çizgide.

Kare kesitli bir iğne eğe ile delikleri birleştiriyorum:

Deliklerin arasındaki ince bölmeler yok oldukran sonra geniş düz bir iğne eğe ile matkap deliklerinin arasındaki tepecikleri yok ediyoruz:

Geniş düz elmas eğem deliğe girebilecek hale geldiğinde kenarları düzleştirme işi hızlanıyor:

Kenarlar düzlendiğinde bıçağı kontrol ediyoruz:

Omuzlar ve namlu arasındaki eğime kadar tüm kuyruk  geçtiğinde balçaktan artık deliğin ön tarafında omuz eğimlerini verme vakti gelmiştir:

Sürekli kontrol ederek deliği genişletiyoruz ön köşelerde:

İş bittiğinde resimdeki gibi hiç boşluk kalmamalı balçak ile namlu arasında. Üstünde çalıştığım nakirinin bu balçak birleşimi mükemmel oldu:

Ortasından deldiğimiz kabza malzemesinin tam oturması için üstten alttan deliğinin genişletilmesi gerekebiliyor. Bu iş için deliğe girebilecek şekilde incelttiğim bir demir testeresi kullanıyorum:

Birkaç dakika sonra kabza malzememizdeki delikten kalan tüm kuyruk geçiyor:

Bugünlük bu kadar.
Bu proje benim yan projelerimden olduğundan zaman buldukça ilgileniyorum. Bu yüzden devamı için biraz zaman geçebilir. Bu konuda kusura bakmayınız...
« Son Düzenleme: 04 Mart 2010, 19:39:04 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #3 : 04 Mart 2010, 19:58:07 »
 :2up eline sağlık

Metin Sakin

• 404
  • Meslek: Uzay Mühendisi
  • Yer: İstanbul > Ümraniye
« Yanıtla #4 : 05 Mart 2010, 08:30:21 »
Çok severim bu tip bıçakları

güzel görünüyor sabırsızlıkla bekliyorum devamını  :2up

bu arada manda boynuzunu o halde hazır nerden buldun ?
Eliyle çalışan işçidir; eli ve kafasıyla çalışan ustadır; eli, kafası ve gönlüyle çalışan sanatkârdır.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #5 : 05 Mart 2010, 09:40:35 »
Çok severim bu tip bıçakları

güzel görünüyor sabırsızlıkla bekliyorum devamını  :2up

bu arada manda boynuzunu o halde hazır nerden buldun ?
http://www.usaknifemaker.com/store/buffalo-horn-round-spacer-1x14-black-p-1568.html sadece 4 liraya filan geliyor  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #6 : 05 Mart 2010, 10:39:35 »
Proje güzel, usta mahir, malzeme kaliteli... Devamını bekliyoruz. :2up

Benim mengenemin ağzı seninkinin aksine çok da düzgün değil, bir de vida dahil çok çeşitli gereci bağladığım oluyor. Bu yüzden bez, ahşap, bant gibi bir çok çözüm ile uğraşırken en sonunda elimde bol miktarda deri olduğu aklıma geldi. Hem kalınlar, hem de yer yer kılıf olarak kullanılamayacak durumda kısımları var. Ben de uzunca, dikdörtgen bir parça kestim. Bunu katlayıp gerecimi de bunun arasına koyuyorum, mengeneyi daha çok sıkmak mümkün oluyor.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #7 : 05 Mart 2010, 15:59:02 »
Guzel oluyor, fotograflar gercekten yapilan isi iyi anlatiyor, eline saglik. Gerci elmas egeler ile bazen sonsuza kadar bitmeyecekmis gibi geliyor ama , neyse .Bazen kuyrugu isitip,kabza malzemesini yakarak oturtuyorlar ,  -herhalde su verilmis celik bozuluyordur - sizler bu konuda ne dusunuyorsunuz? Bir de , kabza epoksilendikten sonra bicak ile kabza arasindaki diklemesine  basinci nasil uyguluyorsunuz?

P.s. bu vesileyle ben de eskiden yaptigim bir "gizli kuyruk" amatorce biseyi suraya koyiyim de fotograf olsun, ne yazik ki ara fotograflar yok,  kolay gelsin.
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #8 : 05 Mart 2010, 16:40:34 »
Çok hoş görünüyor tanto denemen, sağolasın  :2up.
Açıkçası silikon tabancasından devşirme bir "gizli kuyruk kabza presi" kullanıyorum. Ancak bu nakiri için arka kısımda civata kaynaklamayı ve ona uygun bir parça ile vidalamayı planlıyorum. Yakında devamı gelecek  ^-^

Kipmen Sanat web sitesi

özgür

• *
  • 10
  • Meslek: kaptan
  • Yer: izmir-karşıyaka
« Yanıtla #9 : 05 Mart 2010, 21:02:46 »
Emre Bey güzel bir çalışma bu nerelerde kullanılıyor?yani salata,domates vs mi?biraz daha ağırca ufak kemik vs ye dayanır mı?kolay gelsin,başarılar

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #10 : 05 Mart 2010, 21:21:12 »
Emre Bey güzel bir çalışma bu nerelerde kullanılıyor?yani salata,domates vs mi?biraz daha ağırca ufak kemik vs ye dayanır mı?kolay gelsin,başarılar

Pek dayanmaz, daha çok sebze için kullanılır, et kalınlığı ve ağız açısı çok düşük sağlam malzeme kesebilmek için..

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #11 : 05 Mart 2010, 22:51:09 »
Guzel oluyor, fotograflar gercekten yapilan isi iyi anlatiyor, eline saglik. Gerci elmas egeler ile bazen sonsuza kadar bitmeyecekmis gibi geliyor ama , neyse .Bazen kuyrugu isitip,kabza malzemesini yakarak oturtuyorlar ,  -herhalde su verilmis celik bozuluyordur - sizler bu konuda ne dusunuyorsunuz? Bir de , kabza epoksilendikten sonra bicak ile kabza arasindaki diklemesine  basinci nasil uyguluyorsunuz?

P.s. bu vesileyle ben de eskiden yaptigim bir "gizli kuyruk" amatorce biseyi suraya koyiyim de fotograf olsun, ne yazik ki ara fotograflar yok,  kolay gelsin.
Burak öncelikle söylemek gerekirse, bıçağındaki görünüm sap, namlu olarak çok estetik. Yakarak sap geçirme işleminde kuyruk kısmı yumuşasa bile bence sorun olacak bir şey değil. Ayrıca sertliği giderecek kadar yüksek ısılara da çıkmak gerekmez. Diklemesine basınç derken neyi kastettin anlamadım ::)

« Yanıtla #12 : 05 Mart 2010, 23:03:23 »
sadece sebzelerde kullandıklarını biliyorum, ağız açısı Emrenin de söylediği gibi aşırı dar, neredeyse ustura kadar. Örnek olarak elimdeki nakiriden bir iki foto ekliyorum
« Son Düzenleme: 05 Mart 2010, 23:44:14 Gönderen: sefa çabuk »

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #13 : 06 Mart 2010, 00:38:35 »
Sefa ustam, harika bir nakiri, nereden aldın sorması ayıp. Orjinal bir parça gibi görünüyor.

Diklemesine basınçtan kasıt anladığım kadarıyla kabzanın bıçağa bastırılması. Bunun bir sürü yöntemi var. Benim kullandığıma benzer yöntem:

Ancak benimki çok daha ilkel bir şekilde silikon tabancasından yapılmış  ::)

Ayrıca eğer vidalı inşa yapılıyorsa bunlara gerek yok. Herşeyi toparlayıp sonra arkadan yaptığın somunu sıktığında iş bitiyor zaten...

Yakarak kuyruğu sokmanın iki sakıncası var. Birincisi bıçağın suyunun kaçması ihtimali, eğer bıçağı soğuk tutmazsak sorun olabilir. İkincisi Ahşabı veya boynuzu çatlatma ihtimali. japonlar çok gevrek ahşap kullanıyorlar bu tip saplar için, sert ahşaplarda çatlama ihtimali büyüyor. Yakarak takılmış bıçaklarda uzun zaman sonra (aylar, yıllar sonra) çatlama görülebiliyor... En güzeli kuyruk için matkap ile delik delmek. Zorlama yok, ısı yok...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #14 : 06 Mart 2010, 01:07:18 »
yakarak sap takarken de mutlaka klavuz deliği delinmeli zaten yoksa kimbilir nereye gitmeye çalışır. Emre, Nakiriyi bir kaç yıl önce bir Japon konuğumuz gelirken hediye olarak getirmişti, ilginç bir işçiliği var, sanki bir kısım yüzey kumlanmış gibi, ama inanılmaz incelikte ve dövme. kutusunda ve ve üzerinde hep Japon karakterleri var bu nedenle markası vs belli değil.

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
« Yanıtla #15 : 06 Mart 2010, 15:41:46 »
Emre  , silikon tabancasi sahane fikirmis , ne kadar da basit bir yandan da hic aklima gelmemisti.
 Sefa hocam, birinci taslama egiminde gercekten de kumlama benzeri bir goruntu var , yaniliyor olabilirim ama daha cok paslanmaz japon mutfak bicaklarinda goruluyor bu goruntu galiba. Paslanmazlarde birincil egim otomatik makinalarda veriliyor , bundan olabilir. Sizin misafir hediyede biraz ucuza kacmis galiba. Saka bir yana elimdeki kalin grenli taslarin ilk anda hicbiri benzeri bir goruntu olusturmadi. Ama en kalin tastan sonra  ince gren - 120 den sonra direk 1200 filan gibi - direkt olarak uygulanirsa boyle buzlu cam benzeri bir goruntu olusuyor , ben kendi adima bu yuzey bitiminin cilali yan yuzden bu bicimde farkli olmasini cok severim

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
« Yanıtla #16 : 06 Mart 2010, 15:50:56 »
konu nakiri bocho tartismasi diil ama su cirkin seyi de ornek olarak koymadan edemedim,
« Son Düzenleme: 06 Mart 2010, 15:52:40 Gönderen: circassian »

tolga arıkan

• 525
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bolu- ankara
« Yanıtla #17 : 19 Mayıs 2010, 00:26:00 »
Emre balçak malzemesi seçerken neleri göz önüne almalıyım? Bu çalışmanda manda boynuzu kullanmışsın, bakır kullanmayı düşündüğünü de nasıl yapılır istek bölümünde belirttin. Bu malzemeleri tercih etmenin sebebi öncelikli olarak estetik kaygılar mı? Kabza malzemesiyle uyumlu olduğu takdirde alüminyum veya ahşap balçak malzemesi olarak kullanılabilir mi?

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #18 : 19 Mayıs 2010, 01:47:13 »
Emre balçak malzemesi seçerken neleri göz önüne almalıyım? Bu çalışmanda manda boynuzu kullanmışsın, bakır kullanmayı düşündüğünü de nasıl yapılır istek bölümünde belirttin. Bu malzemeleri tercih etmenin sebebi öncelikli olarak estetik kaygılar mı? Kabza malzemesiyle uyumlu olduğu takdirde alüminyum veya ahşap balçak malzemesi olarak kullanılabilir mi?

Tolga, aslında her türlü suya ve bir miktar darbeye dayanıklı her türlü malzeme kullanılabilir. En önde olduğundan balçak genelde kabza malzemesini korumak için yapılır küçük bıçaklarda, büyük bıçaklarda ise ya eli korumak, ya da kabza malzemesini darbeden uzak tutmak için kullanılır. Ayrıca balçak genişliği, malzemesinin seçimi ile ağırlık dengesini de ayarlayabilirsin.
Nakiri de öncelikle boynuz kullanmaya karar vermiştim ancak sonra vazgeçtim, bunun ilk nedeni estetik kaygılar, ikincisi bakırla hep çalışmak istedim ama hiç fırsatım olmamıştı, son olarak da bıçağın ele biraz daha ağır gelmesini istedim, manda boynuzu çok hafif bir malzeme, bakır ile bıçak ağırlığı daha bir eli dolduracak. Alminyum, sert ahşap türleri, mikarta, her tür diğer metaller, boynuzlar, kemik malzeme, hatta plastik dahi kullanılabilir, kullananlar da var. Bu konuda geniş kabul edilen kural balçağın kabza malzemesinden daha dayanıklı, nemden-sudan daha az etkilenen bir malzeme olması, ancak bunun da istisnaları var bir sürü... Alminyum'un bir güzel tarafı da düşük ısılarda erimesi, bu da malzemenin kalıplanmasını kolay kılıyor, ayrıca oldukça hafif ve kolay şekil aldığı için bence çok uygun bir malzeme, özellikle küçük bıçaklarda, ayrıca anodizasyonla çok güzel bir şekilde renklendirebilirsin. Ancak çok kolay bükülüp ezilebildiği için darbe görme ihtimali olan bıçaklarda pek uygun bir malzeme değil. Bu tip bıçaklarda eğer hafif metal kullanılacaksa en çok kullanılan malzeme ya karbon fiber ya da titanyum (ikisi de çok pahalı maalesef)...

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #19 : 19 Mayıs 2010, 22:38:29 »
Alüminyum olarak 7000 serisi bildiğim kadarıyla daha sağlam, ama fazla da bilmiyorum.  ::)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben