Bıçak Sanatı - Forum

mutfak bıçağı (no:B1)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9510
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« : 26 Mart 2010, 01:04:47 »

Bu bıçağa 2009 Haziran'ında başlamıştım. İlk olarak elime testereyi ve bıçağı alıp ortalıktaki bir çıtadan modelimi yonttum. Sapı da biraz şuradan biraz buradan yonta yonta rahat ettiğim bir şekil elde ettim.

Hep şuradan şu aracı buldum, burada bu gereç var diye anlatıyorum ya, bir sebebi var elbet. İlk başlarda doğru gereçleri bulamamak çok zamana ve emeğe malolmuştu.

Bu, bıçak yapmak için ilk giriştiğim metal parçası. Yanlış bir tercihmiş...

Uğraşıp kestikten sonra eğelemeye başlıyorum. Gayet pozitif olduğumdan eğimli olan tarafı da düzeltirim inancındayım.

Metalde boyuna giden derin çatlaklar görünce bu parça için uğraşmayı bırakıyorum. Eğer düzgün bir parça ile uğraşsaydım işleri sorunsuz ilerletebilecektim.

Neyse ki 3 mm'lik bir Ck67 bulabilmiştim. Bundan bıçağı kesiyorum. Biraz sadece testereyle kestikten sonra sütun matkabım da olunca delik açarak testereye düşen işi kolaylaştırarak kestim. O sıralar görünüşe göre hâlâ küçük mengene ile idare ediyormuşum.  :)  Bu ufak mengene çok zıngırdıyor diye sapına bile bant sarmıştım.  :-[

Neyse, bıçağı kesip zımparalıyorum.

Sonra bıçağı yağlayıp yukardaki haliyle bir kenara rafa kaldırdım. Taşlama açısını böyle bir mutfak bıçağında vermek için bir zımpara makinesi iyidir diye...

Neyse, bu hafta B3 ile uğraşırken azim geldi bıçağı yapmaya tekrar girişeyim dedim. Ağzı açtım ve sonra zımpara ile bıçağı biraz daha düzelttim.

Üç aşağı beş yukarı görüntüden tatmin olunca artık su vermenin vakti geldi diye düşündüm. Eh, sap deliklerini de ısıl işlemden önce delmek az daha akıllıca hani... Ben de göz kararı bir kaç delik işaretledim. Elimdeki pirinç çubuklardan 3 milimlik olanını kullanacağım ve bu bıçağın sapında delik olmayacak. Mutfakta sapa bir şey bağlayan varsa da benim bildiğim bir mutfakta yok.  ;D

Delikleri açtıktan sonra bıçağı ocağa attım. Sonra da onluk bir teneke dolusu suya daldırarak su verdim.

Bıçağı sıkoçbırayt mop ile temizlemek zor olmadı. Ocakta çeliğin yanmadığı belli. temizlemeden sonraki kanım su vermeden önce 4-500 numaraya kadar zımparalamak faydalı...

Temizledikten sonra bıçağın taşlama açısının bir tarafta biraz daha fazla olduğunu farkettim ve iptidai disk zımparamda düzeltmeye giriştim. Bir de yalpası olmasa dadından yinmez ama böyle bile iş görüyor.

Taşlama açısı son resimde görülebilir.

Yüzeylerde halen çizikler var ama bıçak, bıçak vasfını kazandı ve mutfaktaki nesnelere karşı ilk sınavını başarıyla verdi.
« Son Düzenleme: 26 Mart 2010, 01:22:16 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ynt: mutfak bıçağı (no:B1)
« Yanıtla #1 : 26 Mart 2010, 01:10:43 »
eline sağlık Eylem ( son resmi göremedim)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9510
« Yanıtla #2 : 26 Mart 2010, 01:13:06 »
Son lafının geçtiği satırın üstündeki resmi kastettiydimdi de...
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #3 : 26 Mart 2010, 01:16:47 »
Hoş işler çıkarmaya başladın Eylem, bant zımparan da olduğunda seni kimse tutamayacak  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #4 : 31 Mart 2010, 22:29:29 »
çok güzel olmuş . gerçekten.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9510
« Yanıtla #5 : 06 Nisan 2010, 15:15:35 »
Fazla bir ilerleme olmadan gerisini yazmayacaktım ama kimse bir şey yazmıyor bari ben bir mesaj atayım dedim.

Testere işleri gerçekten hızlandırdı. Bıçak ve sapın kaba kesimi artık eskisi gibi büyük bir problem değil.

Ahşabın iki parçasını damarları birbirine ters simetrik düşeçek şekilde kullandım. Bakalım sap asıl şeklini alınca nasıl görünecek...

İlk plandan fazla uzak değilim ama şekillendirmeye müsait bir payım hala var... İstersem az daha etli bir sap da yapabilirim.

Bundan sonra sapı yapıştırabilirim. Yapıştırıcı için hazırlığımı şimdiden yaptım.

Bıçağın paslanmasına karşı fosfatlamayı düşünüyorum ancak henüz fosforik asit tedarik etmiş değilim o nedenle de işi biraz ağırdan alıyorum. Bıçağı kaplamak ve sapını zımparalamak birbiriyle çelişen işler olduğundan ya sapı bozmadan sonradan kaplamayı yada zımpara ile bozulmayacak bir kaplamayı önceden yapmayı çözmem gerek. Aklımda bir alternatif fikir de var gerçi. Bakalım...
« Son Düzenleme: 06 Nisan 2010, 15:24:35 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #6 : 06 Nisan 2010, 15:52:03 »
Eylem adım adım sona yaklaşıyorsun, sapta kullandığın ağaç ovengkol gibi geldi bana, yanılıyormuyum?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9510
« Yanıtla #7 : 06 Nisan 2010, 16:04:33 »
Pardon ahşabın ne olduğunu yazmayı unutmuşum. Evet, ovengkol kullandım.
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #8 : 06 Nisan 2010, 18:27:04 »
Gidişat güzel baba. Bence fosfatlamayı önceden yap, ancak kabzayı son haline yapıştırmadan önce getir, sadece pinleri takıp yapıştırması kalsın. Fosfatlanmış bıçağa kabzayı sadece yapıştır, zımparalama. Bunun için basit bir şekilde kabzayı geçici japon ile kuyruğa yapıştırırsın. Zımparayı yaptıktan son haline getirdikten sonra bir plastik çekiç ile yandan vurduğunda kabza düşüverir. Ama japonu sadece küçük birkaç damla şeklinde kullanmalısın...

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9510
« Yanıtla #9 : 06 Mayıs 2010, 13:55:00 »
Eveet, bir ay sonra konuya devam ediyorum.

Öncelikle bunu mutfak bıçağı olarak hediye etmekten vazgeçtim. Aynı bıçağı yeni baştan, bu sefer D2 ile yapacağım. Yani bu aşamadan sonra bu bıçak bir meşk bıçağına dönüştü.

Acaba bıçağı kaplamak iyi sonuç verir mi deyip geçenlerde bıçağı seyreltilmiş fosforik asitte bekletip mat bir görünüme kavuşturdum. Bu esnada bıçağın tesadüfi bir hamonunun bulunduğunu gördüm. Asitte daha fazla tutunca bu sefer oluşan görüntüyü sevmedim. Cayıp yüzeyin üzerindeki katmanı cila ile ortadan kaldırdım ve ardından 1200 ile biraz matlaştırdım.

Sapı bildiğiniz gibi ovengkoldan yaptım. Balçağa pirinç perçinlerle tutturdum.

Adımı yazarken biraz deneysel takılmamın sonucu yazı bozuk çıkmıştı. Biraz daha deneysel takılma sonucu daha da bozdum. Ne siz sorun ne de ben göstereyim.  ::)
Namık Kemal
Instagram'da ben

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #10 : 06 Mayıs 2010, 14:31:20 »
Eylem, eline saglik ,kabzanin parmak dayanacak egimli yuzeylerini de o testere ile kesmissin gibi gozukuyor. Her halde dik kullanarak yapmissindir diye dusunuyorum, boyle acilmis bir konu var ama buraya yaziyim dedim, dik kullanimda rahatmisin, biraz anlatirmisin?
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9510
« Yanıtla #11 : 06 Mayıs 2010, 14:48:23 »
Testereyi dik kulanımda mı?

Makineyi fazla modifiye etmek işime gelmedi. Kendimi makineye uyacak şekilde geliştirdim diyebilirim. Vida sök tak zor ama bir beceri ötekine mani olmuyor.  ;)
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #12 : 06 Mayıs 2010, 18:01:19 »
Eylem sapın tutma yeri formu bıçağa çok yakışmış, Ovenkgol de iyi görünüyor sap malzemesi olarak. Kullanması çok zevkli bir bıçak olmuş, güle güle kullan ellerine sağlık. :2up :2up :2up

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9510
« Yanıtla #13 : 06 Mayıs 2010, 18:17:06 »
Bu sap formu özellikle pala gibi vurarak kesen nesnelere iyi uyacak gibi. Bu sap formunun bir kritik tarafı var. Sapı kullanıcının avucuna uygun uzunlukta yapmak gerekiyor.

Sap zımparalanmasına dair aklıma takılan bir husus var: Yahu, bende bir enayilik mi var? Zımparalar inceldikçe sapı metal ve ahşabı birlikte zımparalarken demir tozu sapı gittikçe beter kirletmeye başlıyor. Metal ve ahşabı ayrı hazırlamak da hiç hoş değil. Var mı bir çaresi?
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #14 : 06 Mayıs 2010, 18:28:43 »
Bu sap formu özellikle pala gibi vurarak kesen nesnelere iyi uyacak gibi. Bu sap formunun bir kritik tarafı var. Sapı kullanıcının avucuna uygun uzunlukta yapmak gerekiyor.

Sap zımparalanmasına dair aklıma takılan bir husus var: Yahu, bende bir enayilik mi var? Zımparalar inceldikçe sapı metal ve ahşabı birlikte zımparalarken demir tozu sapı gittikçe beter kirletmeye başlıyor. Metal ve ahşabı ayrı hazırlamak da hiç hoş değil. Var mı bir çaresi?
Eylem, öncelikle tutuş oldukca keyifli görünüyor, devam böyle  :2up

Metal tozu ile ahşap pek iyi geçinmiyorlar, bu doğru. Özellikle ince zımparalarda sadece metal tozu değil zımpara tanecikleri de ahşabın dokusu içinde yer buluyor. Stabilize ahşaplarda bazen su altında zımparaladığım oluyor. Ancak kuru zımparada her kum sonrasında basınçlı havayla temizlemek iyi sonuç veriyor. Herşey bittilkten sonra da eğer yağlanacaksa bol tikyağı ile nerdeyse kabzayı yıkıyorum...

En güzel pratik aslında kabzayı bıçağı normal dikine mengeneye sabitleyip ayakkabı cilalarmış gibi zımparalamak. Bu tarz zımparalamada ilginç bir şekilde metal tozu ahşaba çok az nüfuz ediyor. Hele mikarta da mutlaka bu tarzı kullanmam gerekiyor çoğu zaman, dokunun içinde bir şekilde tozun işlemesini engelliyor ve kabza mutlaka simetrik çıkıyor.
Örnek (12 no'lu figür):

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9510
« Yanıtla #15 : 06 Mayıs 2010, 20:54:38 »
Tüh, 12'yi ben de kullanıyorum. Demek ki bu probleme daha radikal bir çare keşfetmek gerek.

Ahşapta sulu zımparalama konusunda kötü tecrübelerim var. Bundan sonra ahşapta kuru diyorum. Stabilize ahşabı ise henüz kullanmadım. Bir denemek gerek...

8) Şerit yırtıp onunla zımparalama iyi iş görüyor. Bir kaç metre kumaş şerit zımpara tedariği çok faydalı oluyor.

Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9510
« Yanıtla #16 : 06 Mayıs 2010, 21:18:40 »
Eylem, eline saglik ,kabzanin parmak dayanacak egimli yuzeylerini de o testere ile kesmissin gibi gozukuyor. Her halde dik kullanarak yapmissindir diye dusunuyorum, boyle acilmis bir konu var ama buraya yaziyim dedim, dik kullanimda rahatmisin, biraz anlatirmisin?

Testere tam 90 dereceye açılmadığından bir tarafın altına bir takoz koydum, biraz dikilmiş oldu. Bir de vida sökerek az daha dikleştirince testereyi idare etti.

Bu parçayı tekaüte ayırıp bunun yerine yenisini yapıp monte ettim. Hurdadan bulduğum 10 cm gibi bir çaptaki daire levhayı kesip delip yeni tepsimi elde etmiş oldum. Bundan büyük yaparsam testereyi riske sokarım diye düşündüm.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ercan Utkun

• 388
  • Meslek: eğitimci- 1975
  • Yer: aydın
« Yanıtla #17 : 16 Nisan 2013, 21:53:17 »
   Emre Bey'in 7 fotoğrafında yaptığı işlemi anlayamadım.
Bilgi sahibi olunmadan,fikir sahibi olunmaz.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9510
« Yanıtla #18 : 16 Nisan 2013, 22:07:58 »
İki farklı korian arasında metal bir şerit kullanmış. O esnada bu metali yapıştırıyor gibi. Bu parça 9'da iyi görünüyor.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Yilmaz Dogan

• 1047
  • Meslek: kaynakci
  • Yer: almanya
« Yanıtla #19 : 17 Nisan 2013, 01:00:54 »
eylem ustam söyle bakiyorumda yapmis oldugun islere  masALLAH sende baya ustasin ellerine saglik hocam

Saygilarimla