mutfak bıçağı (no:B1)
Bu bıçağa 2009 Haziran'ında başlamıştım. İlk olarak elime testereyi ve bıçağı alıp ortalıktaki bir çıtadan modelimi yonttum. Sapı da biraz şuradan biraz buradan yonta yonta rahat ettiğim bir şekil elde ettim.

Hep şuradan şu aracı buldum, burada bu gereç var diye anlatıyorum ya, bir sebebi var elbet. İlk başlarda doğru gereçleri bulamamak çok zamana ve emeğe malolmuştu.
Bu, bıçak yapmak için ilk giriştiğim metal parçası. Yanlış bir tercihmiş...

Uğraşıp kestikten sonra eğelemeye başlıyorum. Gayet pozitif olduğumdan eğimli olan tarafı da düzeltirim inancındayım.

Metalde boyuna giden derin çatlaklar görünce bu parça için uğraşmayı bırakıyorum. Eğer düzgün bir parça ile uğraşsaydım işleri sorunsuz ilerletebilecektim.

Neyse ki 3 mm'lik bir Ck67 bulabilmiştim. Bundan bıçağı kesiyorum. Biraz sadece testereyle kestikten sonra sütun matkabım da olunca delik açarak testereye düşen işi kolaylaştırarak kestim. O sıralar görünüşe göre hâlâ küçük mengene ile idare ediyormuşum.

Bu ufak mengene çok zıngırdıyor diye sapına bile bant sarmıştım.

Neyse, bıçağı kesip zımparalıyorum.

Sonra bıçağı yağlayıp yukardaki haliyle bir kenara rafa kaldırdım. Taşlama açısını böyle bir mutfak bıçağında vermek için bir zımpara makinesi iyidir diye...
Neyse, bu hafta B3 ile uğraşırken azim geldi bıçağı yapmaya tekrar girişeyim dedim. Ağzı açtım ve sonra zımpara ile bıçağı biraz daha düzelttim.

Üç aşağı beş yukarı görüntüden tatmin olunca artık su vermenin vakti geldi diye düşündüm. Eh, sap deliklerini de ısıl işlemden önce delmek az daha akıllıca hani... Ben de göz kararı bir kaç delik işaretledim. Elimdeki pirinç çubuklardan 3 milimlik olanını kullanacağım ve bu bıçağın sapında delik olmayacak. Mutfakta sapa bir şey bağlayan varsa da benim bildiğim bir mutfakta yok.

Delikleri açtıktan sonra bıçağı ocağa attım. Sonra da onluk bir teneke dolusu suya daldırarak su verdim.
Bıçağı sıkoçbırayt mop ile temizlemek zor olmadı. Ocakta çeliğin yanmadığı belli. temizlemeden sonraki kanım su vermeden önce 4-500 numaraya kadar zımparalamak faydalı...

Temizledikten sonra bıçağın taşlama açısının bir tarafta biraz daha fazla olduğunu farkettim ve iptidai disk zımparamda düzeltmeye giriştim. Bir de yalpası olmasa dadından yinmez ama böyle bile iş görüyor.

Taşlama açısı son resimde görülebilir.
Yüzeylerde halen çizikler var ama bıçak, bıçak vasfını kazandı ve mutfaktaki nesnelere karşı ilk sınavını başarıyla verdi.