D2'ye vakum ortamında östenizasyon ve havada su vermek için şöyle bir deney yaptım.
Önce bıçaktan bir kaç cm daha uzun ve iç hacmi mümkün olduğunca küçük bir kutu profilin iki ağzını da kaynakla kapatıp bıçağı içine hapsediyorum.

By
ertarda at 2011-11-02

By
ertarda at 2011-11-02
Kömür ocağında östenizasyon yaptırıyorum. Bu arada profil içindeki genleşmeden şişiyor. Şişmesi iyi hava almadığını gösteriyor. Diğer taraftan ısıyla profil de yumuşadığından patlama tehlikesi yok.

By
ertarda at 2011-11-02
Profili olduğu gibi soğuk suya atıyorum. Böylece profilin içindeki hava da soğuyacağından havada su verilmiş olacak.

By
ertarda at 2011-11-02
Teori bu idi. Ama kesin sonuç alamadım.
İlk denememde küçük bir D2 parçasını yine küçük bir profile hapsedip denedim. Sonuç mükemmel oldu. Punta ile sertliği denemek istedim, D2 çizilmedi bile puntanın ucu kırıldı.

By
ertarda at 2011-11-02
Sonuçtan memnun hemen bir bıçağa su vermek istedim, ne yazık ki bu defa bıçak su almadı. Östenizasyon tamam ama bıçağın içine sığacak profil iç hacmi büyüdükçe ve bıçağın kütlesi arttıkça sanırım havada su verme işlemi çok yavaşladığından gerçekleşemiyor.
Şimdi en kısa zamanda şunu deneyeceğim.
Herhangi bir yüksek alaşımlı çeliği (şu anda elimde 440b var) yine kutu profile hapsedip zamanla östenizasyonunu yaptıracağım. Östenizasyon süresinin sonunda mümkün olduğunca hızlı profili mengeneye sıkıştırıp üst kapağı taşlamayla açacağım. Eğer bu işi düşündüğüm kadar hızlı yapabilmişsem kutudan çıkarıp yağda su vereceğim. Eğer gecikme olup da çeliğin sıcaklığının düştüğüne kanaat getirirsem bir kaç saniye daha ocakta ısıtıp yağda su vereceğim.
Böylece havayla temas minumum sürelerde olacağından yüzeyden karbon da eksilmemiş olacak.
Bu yöntemin en büyük avantajı ise tüm çeliğe su vermektense sadece bıçağın ağzına su verebilmek. Bıçak ağzını çok sert de yapsam sırt srtleşmediğinden bıçakta kırılma tehlikesi çok azalacak.
Umarım başarabilirim.