Bıçak Sanatı - Forum

DIY Isıl işlem Fırını

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
Ynt: DIY Isıl işlem Fırını
« Yanıtla #20 : 19 Kasım 2011, 14:40:41 »
Fırın gövdesini tamamladım. Bunlar da izolasyonun fotoğrafları. Yanlarda ve üstte 2 kat 2,5 cm seramik battaniye var.

By ertarda at 2011-11-19

By ertarda at 2011-11-19

By ertarda at 2011-11-19

By ertarda at 2011-11-19
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

« Yanıtla #21 : 19 Kasım 2011, 14:53:01 »
Süper ilerliyor  :2up

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #22 : 19 Kasım 2011, 22:51:12 »
Çok güzel gözüküyor nerdeyse bitmiş galiba kapak sısmı kalmış.Kolay gelsin saygılar
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

whitefoxss

« Yanıtla #23 : 20 Kasım 2011, 05:56:51 »
En zorkısmı geldi bana göre.Kapak ve menteşeler.Güçlü menteşeler tercihen kaba olacak ama daha kararlı ve düz basacaklar.

sasuta

• *
  • 39
  • Meslek: Serbest
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #24 : 20 Kasım 2011, 15:29:32 »
Böyle işler görünce acayip hoşuma gidiyor. Tüm samimiyetimle tebrik ediyorum inşallah istediğiniz sonucu alırsınız.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #25 : 20 Kasım 2011, 16:11:11 »
Böyle işler görünce acayip hoşuma gidiyor. Tüm samimiyetimle tebrik ediyorum inşallah istediğiniz sonucu alırsınız.

senın mod,larda fenalık oluyor ;) takıpteyim  :)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #26 : 21 Kasım 2011, 17:26:32 »
Bugün sadece kapağı imal edebildim. Oldum olası menteşe kaynak işlerinden nefret ederim. Kaynattığım menteşeleri ayarsız olduğundan 2 defa sökmek zorunda kalınca günümü sadece kapakla uğraşarak geçirmiş oldum.
Bir de sanayide arkadaki kablo çıkışları için fiber aradım. Fazla pahalı bir şey değil kilosu 9 TL. 5 mm kalınlıkta 20 x 20 cm bir parça lazımdı. Fiyatın ucuz olduğunu görünce 40 x 20 aldım. kalanını bir kabzada deneyeceğim. Kahverengi mikartadan ne farkı var ki. Görünüşü de güzel olursa neden olmasın.

Bu da kapağın fotoğrafı.

By ertarda at 2011-11-21

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

Hüseyin Tekinay

• 244
    • manassilah dekor gravür
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bodrum
« Yanıtla #27 : 21 Kasım 2011, 18:54:04 »
 :2up
Meyleyleme ol yare ki ağyar eli değmiş
Efsürde olan gülde letafet mi bulunur

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #28 : 21 Kasım 2011, 21:23:42 »
Hazırı beklemeden üretim tebrik edilecek bir durum.

Bir tane yaptıktan ve kullandıktan sonra eksik yönleri bulunur.

Aklımda bir kapak modeli vardı, bir yerini hatırlayamadığım için anlatmak istemiyorum.
Kapak devrilmeli çalışıyor, kapağın dışı fırın önüne yatay olarak balkon gibi oluyor. parçanın ilk konulması ve çıkışta düzenleme için kullanılabiliyor.

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #29 : 22 Kasım 2011, 17:20:12 »
Bugün kapağın izolasyonunu ve kilit mekanizmasını tamamladım. Bir de fırının altına bir sehpa yaptım. Fırının üzerinde durduğu platformu çok önemliymiş. Zira rezistanslar akkor halinde iken fırının titremesi rezistansların ömrünü kısaltıyormuş. (Ben de rezistansçının yalancısıyım  :) ). O yüzden fırını diğer aletlerden bağımsız ayrı bir sehpaya koydum.

Kapak izolasyonunda öne yastık yapsın diye 2 kat seramik şilte, onun arkasına da 7.5 luk tuğla koydum. Kapak kilidi çok iptidai oldu. İleri de onu yaylı bir sitemle değiştiririm gibime geliyor.

By ertarda at 2011-11-22

By ertarda at 2011-11-22

By ertarda at 2011-11-22

Hüseyin Tekinay

• 244
    • manassilah dekor gravür
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bodrum
« Yanıtla #30 : 22 Kasım 2011, 19:56:25 »
Ekilen bir tohumun büyüyüşünü izlemek gibi. Akıtılan alın teri görülmüyor ama hissediliyor. Elinize sağlık.
Meyleyleme ol yare ki ağyar eli değmiş
Efsürde olan gülde letafet mi bulunur

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #31 : 22 Kasım 2011, 20:26:58 »
Yahu Ertuğrul ustam, öyle kolay anlatıyorsun ki, gidip hemen benim de bir tane yapasım geliyor..
ellerine sağlık..

haydi kolay gele..
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

« Yanıtla #32 : 22 Kasım 2011, 22:04:25 »
Ertuğrul ipdidai filan değil aslında gayet sağlam olmuş, her köşeye birer tane yapsan daha da dengeli olmazmıydı ki. Bizim kullandığımız fırının kapak detayını fotoğraflayıp göndereyim, basit ve kullanışlı bir mekanizma. Sanıyorum Murat beyin söylediği mekanizmanın ta kendisi, açıldığında tabla gibi duruyor kapının önünde.
« Son Düzenleme: 23 Kasım 2011, 00:42:30 Gönderen: Sefa Çabuk »

ilkser

• 548
  • Serhat-1981
  • Yer: Yozgat / Kocaeli
« Yanıtla #33 : 22 Kasım 2011, 22:49:46 »
Ertuğrul abi, ellerinize sağlık.Fırın gayet güzel olacak.
Ben biraz kilit mekanizmasına takıldım.Saplama ve somun ikilisi kapağın her açılışında ve kapatılmasında
zaman kaybı yaşatacak gibi hissediyorum.Bunun yerine linkteki gibi bir kilit sistemi daha kullanışlı olmaz mı?
http://www.ermo.com.tr/create_page.php?Tpl=categoryview&cat=152

Saygılar...
Uçmak,düşmeyi göze almaktır.

balıkcı

• 1123
  • murat yımaz
  • Meslek: bileme ustası
  • Yer: kütahya
« Yanıtla #34 : 22 Kasım 2011, 23:37:40 »
Bugün kapağın izolasyonunu ve kilit mekanizmasını tamamladım. Bir de fırının altına bir sehpa yaptım. Fırının üzerinde durduğu platformu çok önemliymiş. Zira rezistanslar akkor halinde iken fırının titremesi rezistansların ömrünü kısaltıyormuş. (Ben de rezistansçının yalancısıyım  :) ). O yüzden fırını diğer aletlerden bağımsız ayrı bir sehpaya koydum.

Kapak izolasyonunda öne yastık yapsın diye 2 kat seramik şilte, onun arkasına da 7.5 luk tuğla koydum. Kapak kilidi çok iptidai oldu. İleri de onu yaylı bir sitemle değiştiririm gibime geliyor.

By ertarda at 2011-11-22

By ertarda at 2011-11-22

By ertarda at 2011-11-22
ertugrul hocam sessız sessız senın yaptıklarını takıp edıyorum elıne saglık cok faıdalıbı sunum yapıyosun. :2up :2up :2up
kapak ıcınde bı fıkır benden rezıztansların oldugu yerede cam elyafı koysan bırde fırının kapagı bızım cınıde kulandıgımız şekılde olmuş fırın calışacagı zaman kapagı cok sıkma yoksa elyaf ezılır aklında bulunsun dedım
arkadaşlar bileme işi yaptıgımdan dolayı kurbana kadar younluk davam kütahya buluşması için merak edılen her konuda araya bılırsınız tel 0 536 698 28 31

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #35 : 23 Kasım 2011, 02:15:00 »
...

By ertarda at 2011-11-22

Elinize sağlık, şahane gidiyor.

Kapağı açıp kapamayı hızlandırmak için vida ucunu bir parça kaynaklayarak uzatmak, bunun ucuna da elle tutulabilmesi için bir sap takmak ve kapak üzerindeki (somunun tuttuğu) iki parçalı dili biraz fırına doğru bükmeniz belki faydalı olabilir. Gerçi tüm bu sistemi kapak kısmını gövdeye, gövde kısmını kapağa taşıyacak şekilde ters çevirseniz kapağı tek elle bir seferde kapatmak da mümkün olabilir.
« Son Düzenleme: 23 Kasım 2011, 02:18:05 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

vedatgizlenci

• 309
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Bursa Mudanya
« Yanıtla #36 : 23 Kasım 2011, 02:44:32 »
Emeğinize sağlık gerçekten çalışmanızı ihmal etmeden fotoğraflayıp yayınlamanız bizler içinde çok yararlı oluyor.
Benim sormak istediğim, dijital termostat ve ona bağlı gaz valfiyle propan ocağının ısısı 20-30 derecelik farklarla sabit tutulup ısıl işlemde kullanılabilecekken ve propan ocakta hem dövme hem ısıl işlem yapılabilecekken neden elektrikli fırına ihtiyaç duyuluyor. Elektrikli fırın avantajı nedir. (Ustalar her iki tipide kullandıklarına göre)
Sanki propan ocak yapımı daha kolay ve düşük maliyetli gibi.
Syg

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
« Yanıtla #37 : 23 Kasım 2011, 03:56:01 »
Elektrikli fırını seçmek için aklıma gelen nedenler şunlar:

-- İki farklı yöntemde de gerekecek ortak malzemeleri değil de farklılıkları göz önüne katarsak elektrikli fırını yapmak çok daha kolay görünüyor. Bir SSR ya da basit röle ile rezistansı beslemek ve bunun bağlantısı propan valfinden ve bağlantısından daha kolay.

-- Tüple uğraşma derdi yok.

-- Kapalı mekanda çalışanlarımız için elektrik daha uygun. Öteki türlü baca, havalandırma derken teferuat artıyor.

-- En önemlisi 20-30 dereceler, fırınlar ile menevişleme gibi ısıl işlemleri de yaptığımızı düşünürsek bence kabul edilemez sıcaklık sapmaları.
« Son Düzenleme: 23 Kasım 2011, 04:00:35 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
« Yanıtla #38 : 23 Kasım 2011, 04:06:19 »
Bir de... yapmadığımdan bilemiyorum ama propan fırın boyunca sıcaklığın her noktada birbirine eş olması kolayca sağlanabilir midir?
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #39 : 23 Kasım 2011, 09:10:09 »
Elektrik ve propan ocaklarının farkını Eylem Usta detaylıca anlatmış. Çatı katındaki atölyemde dövme yapamayacağım için propan fırını seçeneklerimin arasına koymadım. Dövme yapılacaksa propan, ısıl işlem yapılacaksa elektrikli fırın çok daha kullanışlı. İki işi birden yapacak olsam her iki fırından da birer tane yapardım.

Kilit mekanizmasına gelince bu kadar iptidai olması beni çok rahatsız etmiyor. Aklımda kilit için başka bir proje olsa da, sanırım bu sistem rahatsızlık vermeyeceği için uzun süre böyle kalır. Bir düşünün; örneğin D2'ye ısıl işlem yapacaksınız. Fırının 1050 dereceye gelmesi yaklaşık 1 saat , yarım saat de östenizasyon zamanı. Kısacası 1.5 saatte fırını bir defa kapatıp bir defa açacaksın. Kapağı açıp kapamak biraz zahmetli de olsa ne kadar rahatsızlık verebilir ki. İşin içinde sürekli açıp kapamak yok. Bu sistemin bir diğer avantajı kapının kapanma kuvvetini istediğim gibi ayarladığımdan Murat'ın (Balıkçı) bahsettiği seramik battaniyenin liflerinin kırılmasını da gözlemlerime dayanarak istediğim gibi kontrol edebilirim.
İleride düşündüğüm kilit projesi ise şöyle. Tiji biraz daha uzunuyla değiştireceğim. içine bir baskı yayı geçirip arkadan yine somun ile yayın sertliğini ayarlayabileceğim. Yayın önüne ise iki kulak monte edeceğim. Gözünüzde canlandırın, enjektör gibi kulakları işaret ve orta parmağımla tutup yayın sonu ise avuç içimde olacak şekilde yayı sıkıştırıp kilidi kapatabilirim. Yayı serbest bıraktığımda ise yayın sertliği kapıyı sıkıştıracaktır.
Umarım gözünüzde canlanmıştır.

Ertuğrul ipdidai filan değil aslında gayet sağlam olmuş, her köşeye birer tane yapsan daha da dengeli olmazmıydı ki. Bizim kullandığımız fırının kapak detayını fotoğraflayıp göndereyim, basit ve kullanışlı bir mekanizma. Sanıyorum Murat beyin söylediği mekanizmanın ta kendisi, açıldığında tabla gibi duruyor kapının önünde.
Sefa Hocam,
O kapağın fotoğrafını görmek isterim.
Bu arada söylemeyi unuttum, kilidi her köşeye yapmaya gerek kalmadı. Kapağın şasesini muntazam kaynatamamışım, kapağı kaynattığımda önce alt köşe gövdeye değiyor. Üstte ise 2-3 mm boşluk kalıyordu. Tabii çok az bir baskı orasının da kapanmasını sağlıyor. O yüzden kilit sistemini yukarıya daha yakın yaptım. Kilidi sıktığımda her taraf sıkı sıkı kapanıyor.
« Son Düzenleme: 23 Kasım 2011, 09:16:01 Gönderen: Ertarda »