Elektrik ve propan ocaklarının farkını Eylem Usta detaylıca anlatmış. Çatı katındaki atölyemde dövme yapamayacağım için propan fırını seçeneklerimin arasına koymadım. Dövme yapılacaksa propan, ısıl işlem yapılacaksa elektrikli fırın çok daha kullanışlı. İki işi birden yapacak olsam her iki fırından da birer tane yapardım.
Kilit mekanizmasına gelince bu kadar iptidai olması beni çok rahatsız etmiyor. Aklımda kilit için başka bir proje olsa da, sanırım bu sistem rahatsızlık vermeyeceği için uzun süre böyle kalır. Bir düşünün; örneğin D2'ye ısıl işlem yapacaksınız. Fırının 1050 dereceye gelmesi yaklaşık 1 saat , yarım saat de östenizasyon zamanı. Kısacası 1.5 saatte fırını bir defa kapatıp bir defa açacaksın. Kapağı açıp kapamak biraz zahmetli de olsa ne kadar rahatsızlık verebilir ki. İşin içinde sürekli açıp kapamak yok. Bu sistemin bir diğer avantajı kapının kapanma kuvvetini istediğim gibi ayarladığımdan Murat'ın (Balıkçı) bahsettiği seramik battaniyenin liflerinin kırılmasını da gözlemlerime dayanarak istediğim gibi kontrol edebilirim.
İleride düşündüğüm kilit projesi ise şöyle. Tiji biraz daha uzunuyla değiştireceğim. içine bir baskı yayı geçirip arkadan yine somun ile yayın sertliğini ayarlayabileceğim. Yayın önüne ise iki kulak monte edeceğim. Gözünüzde canlandırın, enjektör gibi kulakları işaret ve orta parmağımla tutup yayın sonu ise avuç içimde olacak şekilde yayı sıkıştırıp kilidi kapatabilirim. Yayı serbest bıraktığımda ise yayın sertliği kapıyı sıkıştıracaktır.
Umarım gözünüzde canlanmıştır.
Ertuğrul ipdidai filan değil aslında gayet sağlam olmuş, her köşeye birer tane yapsan daha da dengeli olmazmıydı ki. Bizim kullandığımız fırının kapak detayını fotoğraflayıp göndereyim, basit ve kullanışlı bir mekanizma. Sanıyorum Murat beyin söylediği mekanizmanın ta kendisi, açıldığında tabla gibi duruyor kapının önünde.
Sefa Hocam,
O kapağın fotoğrafını görmek isterim.
Bu arada söylemeyi unuttum, kilidi her köşeye yapmaya gerek kalmadı. Kapağın şasesini muntazam kaynatamamışım, kapağı kaynattığımda önce alt köşe gövdeye değiyor. Üstte ise 2-3 mm boşluk kalıyordu. Tabii çok az bir baskı orasının da kapanmasını sağlıyor. O yüzden kilit sistemini yukarıya daha yakın yaptım. Kilidi sıktığımda her taraf sıkı sıkı kapanıyor.