Bıçak Sanatı - Forum

DIY Isıl işlem Fırını

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: DIY Isıl işlem Fırını
« Yanıtla #40 : 23 Kasım 2011, 09:44:21 »
...
Kilit mekanizmasına gelince bu kadar iptidai olması
...

Valla sizinki benim fırına göre kat kat özenli. İptidai kilit mekanizması konusunda rakip tanımıyorum.  ;D

Sonradan işi daha basitleştirip pense kullanmayı da bıraktım. Sadece bir metal parçası kullanıyorum. Bir parçaya testereyle bir yarık açtım. Kapağı kapalı tutabiliyor.  ;)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #41 : 23 Kasım 2011, 11:41:38 »
Ertuğrul, mükemmel oluyor, harbiden çok çok değerli bir paylaşım yaptın, forum adına çok çok teşekkürler...

Propan olayında aslında göz ardı ettiğimiz bişey var bence çok önemli. Propan nötral ortam, oksitleyici değil, yani aşırı tufal oluşumu olmaz, hatta hava gaz karışımı dikkatle ayarlanırsa oksijenden nerdeyse tamamen yoksun bir ortama dönüşebiliyor fırın. Propan ile selenoid çözümleri elektrikli fırınlardaki salınımlardan farklı değil, 5-10 derece civarında kabul edilebilir sapmalar. Geçenlerde Sefa ustamızla etkinlikte bir bıçak tamamen mavi çıkmıştı şaşırmıştık, istenirse D2 gibi bir çeliğe korumasız propan fırında ısıl işlem yapılabilir ve karbon yitimi olmayabilir. Bu elektrikli fırınlarda sadece inert gaz veya vakum ortamında mümkün. Bir avantaj da aşırı ucuz enerji maliyeti, ben propan fırında harcadığım gaz maliyetini karşılaştırsam herhalde süre bazında 3'te bir civarına gelir. Ayrıca elektrikli fırınlar çok yavaş ısınırken propan fırın çok kısa bir sürede 1000 dereceleri görebilir..

Güvenlik konusu, sürekli başında bulunma zorunluluğu gibi dez avantajları var, yani gaz ocağını öyle tamam bunun selenoidi var, başında durmayayım, bir yemek yiyeyim ya da tuvalete gideyim diyemezsiniz, 5 saat sürecekse işiniz 5 saat aralıksız başında durmalısınız, gazın yanması bir kesildi mi ve ortamda birikmesine imkan verildi mi felakete kapı aralanır. Örneğin selenoid valf ya da PID bir anlık hata yaptı ya da elektrik kesildi, ya da propan donma yaptı sonra açıldı, bu arada ocak soğudu ve gaz gelir gelmez ateşlenmedi, bu senaryoda hayati tehlike riskleri var. Elektrikli frınlarda ise düzgün yapılmışsa ciddi bir tehlike ihtimali çok daha az. Ama fırından bıçakları alırken mutlaka unutmayın, rezistanslara elektriği bir şekilde kesiniz, ya programı durdurunuz ya da daha güvenlisi fırının fişini çekiniz...

Kipmen Sanat web sitesi

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
« Yanıtla #42 : 23 Kasım 2011, 16:41:34 »
Veeeee fırın bitti.

Öncelikle bugün yaptıklarımı anlatayım. Test kısmı resimlerden sonra.

İlk önce panoyu fırının üzerine monte ettim. Kaplama saçını delmek istemediğimden kutu profillerden montaj platformu yaptım. Kutu profilleri kaplama saçına kaynattım.

By ertarda at 2011-11-23

Ondan sonra arkadaki elektrik aksamının fırın içine girdiği alanların izolasyonunu tamamlayıp fiberden kapak yaptım.

By ertarda at 2011-11-23

By ertarda at 2011-11-23

Elektrik montajını da tamamladım. Dışarıda kalan çıplak rezistans uçlarının dışına seramik boncuk ile elektrik izolasyonu yaptım. Rezistanslara ve termokupla bağlanan tüm kablolar silikon kablo dedikleri ısıya dirençli kablolar.

By ertarda at 2011-11-23

Veeee  test aşamasından görüntüler.

By ertarda at 2011-11-23

By ertarda at 2011-11-23

Bunlar da test sonuçları:
oda sıcaklığı  0:00
200       0:04
400       0:11
600       0:22
800       0:41
900       0:54
950       1:01
1000     1:09

Kısacası 1000 dereceye 1 saat 9 dakikada çıktı.

Son bir not fırının içi 1000 derecedeyken dışı neredeyse hiç ısınmadı. Hatta 850 dereceye kadar dış metali ellediğimde tamamen soğuk metal hissettim. Bu durumda ısıya dayanıklı boya aramaktan vazgeçtim, demek ki herhangi bir sprey boya ile fırının dışını boyayabileceğim.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

balıkcı

• 1123
  • murat yımaz
  • Meslek: bileme ustası
  • Yer: kütahya
« Yanıtla #43 : 23 Kasım 2011, 18:52:02 »
hadı vatana mılete hayırlı ugurlu olsun  süper  :2up :2up :2up
arkadaşlar bileme işi yaptıgımdan dolayı kurbana kadar younluk davam kütahya buluşması için merak edılen her konuda araya bılırsınız tel 0 536 698 28 31

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #44 : 23 Kasım 2011, 19:52:37 »
 :2up
Mükemmel olmuş Ertuğrul, harbiden birinci sınıf bir iş  :2up :2up :2up Hızı da süper, panoyu yerleştirişine de bayıldım.

Kipmen Sanat web sitesi

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #45 : 23 Kasım 2011, 20:53:14 »
Ertuğrul, mükemmel oluyor, harbiden çok çok değerli bir paylaşım yaptın, forum adına çok çok teşekkürler...

Propan olayında aslında göz ardı ettiğimiz bişey var bence çok önemli. Propan nötral ortam, oksitleyici değil, yani aşırı tufal oluşumu olmaz, hatta hava gaz karışımı dikkatle ayarlanırsa oksijenden nerdeyse tamamen yoksun bir ortama dönüşebiliyor fırın. Propan ile selenoid çözümleri elektrikli fırınlardaki salınımlardan farklı değil, 5-10 derece civarında kabul edilebilir sapmalar. Geçenlerde Sefa ustamızla etkinlikte bir bıçak tamamen mavi çıkmıştı şaşırmıştık, istenirse D2 gibi bir çeliğe korumasız propan fırında ısıl işlem yapılabilir ve karbon yitimi olmayabilir. Bu elektrikli fırınlarda sadece inert gaz veya vakum ortamında mümkün. Bir avantaj da aşırı ucuz enerji maliyeti, ben propan fırında harcadığım gaz maliyetini karşılaştırsam herhalde süre bazında 3'te bir civarına gelir. Ayrıca elektrikli fırınlar çok yavaş ısınırken propan fırın çok kısa bir sürede 1000 dereceleri görebilir..

Güvenlik konusu, sürekli başında bulunma zorunluluğu gibi dez avantajları var, yani gaz ocağını öyle tamam bunun selenoidi var, başında durmayayım, bir yemek yiyeyim ya da tuvalete gideyim diyemezsiniz, 5 saat sürecekse işiniz 5 saat aralıksız başında durmalısınız, gazın yanması bir kesildi mi ve ortamda birikmesine imkan verildi mi felakete kapı aralanır. Örneğin selenoid valf ya da PID bir anlık hata yaptı ya da elektrik kesildi, ya da propan donma yaptı sonra açıldı, bu arada ocak soğudu ve gaz gelir gelmez ateşlenmedi, bu senaryoda hayati tehlike riskleri var. Elektrikli frınlarda ise düzgün yapılmışsa ciddi bir tehlike ihtimali çok daha az. Ama fırından bıçakları alırken mutlaka unutmayın, rezistanslara elektriği bir şekilde kesiniz, ya programı durdurunuz ya da daha güvenlisi fırının fişini çekiniz...

Emre ustanın dediği gibi propan ocak  şayet  randımanlı ise  çok çok kısa sürede ıstenılen sıcaklığa çıkabılıyor.  hassas ayarlanmış hava gaz karışımı tufal oluşumunu   0 noktasına demıyeyımde ona yakın bır sevıyeye  çekebılıyor.
ayrıca Özgür arkadaşımızla 440B   "paslanmaz zarf olmadan"    ısıl işlemini geçenlerde deneme amaçlı yaptık  çıkan sonuç  bızıde şaşırttı tufalsız 240c tek menıvış, 62 hrc sertlık :)

mesela kafama takılan sızın yaptığınız  fırında tüketim ne kadar olacak. geçen değiştırdığım  tüpümü sanırım 7 ay boyunca kullandım "250tl"   bır ıkı dövme çalışmasıda yaptım .

yakında ocağa termokulp ve gereklı ekıpmanları takacağız o zaman net verılerı vereceğim.

gözlemlediğim bırşey de  propan ocağımın içerısıne 10 cm çaplı 4 mm et kalınlığına sahıp  bır tarafını kapadığım  boru yerleştirdim  . yanı  ısıl işlemini yaptığım  profiller dırekt olarak alev ıle temas etmıyor. çıkan sonuç tufal açısından ve  ısının homojen olarak  profıle dağılması itibarı ile gerçekten şaşırtıcı ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #46 : 23 Kasım 2011, 20:56:22 »
bu arada fırınınızı güle güle kullanın.  :)   ısıl işlem merkezlerınde bence çokta sağlıklı işlemler yapılmıyır şayet bır tanıdık yok ise
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #47 : 23 Kasım 2011, 21:41:03 »

mesela kafama takılan sızın yaptığınız  fırında tüketim ne kadar olacak.

Fırının rezistansları toplam 3000 watt. Bu demektir ki tüketimi 3 kw/saat.
Elektrik faturama baktığımda 1 kw/saat elektriğin 16 kuruş olduğu yazıyor. Tabii ki gerçekte cebimden çıkan para daha fazla (malum sayaç bakım bedeli, kaçak elektrik bedeli vs, vs, vs). Tüm bu ıvır zıvırlar sonucu ikiye katlasa her bir kw/saat için 2 x 16 = 30 kuruştan biraz fazla edecektir.
Kısacası bu fırın 30 kuruş x 3 kw/saat = yaklaşık 1 TL/saat yakıyor.
Bugün yaptığım testte gördüm ki, 1000 derecelere 1 saatte çıkıyor. Örnek olarak yarım saat de östenizasyon süresi koysak, her ısıl işlemin bize maliyeti en fazla 1,5 saat = 150 kuruş olacak.
En fazla diyorum çünkü 1000 dereceye çıktıktan sonra ısısını korumak için sürekli elektrik harcamıyor rezistanslar ara ara devreye girip çıkıyor.

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #48 : 23 Kasım 2011, 21:56:49 »
çok ıyı değerler.. :)

Berke Boyacı

« Yanıtla #49 : 23 Kasım 2011, 21:59:19 »
Değerler harika ellerinize sağlık...

« Yanıtla #50 : 23 Kasım 2011, 22:03:54 »
Ertuğrul haydi geçmiş olsun, herşeyiyle dört dörtlük iş çıktı ortaya  :2up bundan sonrası kaş göz boya vs önemli değil istersen badana yap. İş çok başarılı oldu çok, paylaşım için kendi adıma teşekkür ediyorum ve dahi ellerine kollarına sağlık diyorum  :2up

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
« Yanıtla #51 : 24 Kasım 2011, 09:58:40 »
Veeeee fırın bitti.
...

:2up Oleey! Geçmiş olsun ve elinize sağlık.

Fırın iyi ısınıyor. 1 saat kötü bir zaman değil, hatta galiba güzel. :)

...
Son bir not fırının içi 1000 derecedeyken dışı neredeyse hiç ısınmadı. Hatta 850 dereceye kadar dış metali ellediğimde tamamen soğuk metal hissettim. Bu durumda ısıya dayanıklı boya aramaktan vazgeçtim, demek ki herhangi bir sprey boya ile fırının dışını boyayabileceğim.

Fırının dışının ısınması içinin ne kadar o sıcaklıkta durduğuna bağlı. Uzun bir yapınca dışı ısınmaya başlıyor. Yani duruma göre dışının farklı sıcaklıkara çıktığını görmeniz olası.

Bauhaus'ta sprey egzoz boyası vardı. Gerçi boyayın fırınlanması gerekiyor ama belki zamanla bu da kendi kendine olur. Sefa bu boyayı biliyoredu galiba.
Namık Kemal
Instagram'da ben

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #52 : 24 Kasım 2011, 11:24:38 »
abi gerçekten çok faydalı bir konu ve güzel bir paylaşım oldu bu. adım adım fotoğraflama zahmetin için de kendi adıma ayrıca teşekkür ediyorum...
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #53 : 24 Kasım 2011, 15:21:36 »
Fırının dışının ısınması içinin ne kadar o sıcaklıkta durduğuna bağlı. Uzun bir yapınca dışı ısınmaya başlıyor. Yani duruma göre dışının farklı sıcaklıkara çıktığını görmeniz olası.

Bauhaus'ta sprey egzoz boyası vardı. Gerçi boyayın fırınlanması gerekiyor ama belki zamanla bu da kendi kendine olur. Sefa bu boyayı biliyoredu galiba.

Evet haklısınız fırının dışı ancak uzun süre sonra ısınıyor. Zaten ısı iletim olayı zaman ve sıcaklığın bir fonksiyorunu.
Bunu şöyle keşfettim. 1 saat 9 dakika sonunda fırının içi 1000 dereceyken elektriği kesmiştim, saat 15:30 idi. Fırının dışı soğuktu.  Gece aklıma geldi kontrol edeyim dedim saat 21:30'da, yani 6 saat sonra fırının iç ısısı 365 derece idi ama dışı da ısınmıştı. Öyle ahım şahım bir ısı değil, sanki uzun yol yapmış bir arabanın motor kaputu gibi (ölçmedim ama 45 - 50 derece civarında olması gerekir) el ile çok rahat elleniyordu.
Bu da geyet normal fırının içinin bir şekilde soğuması lazım. Ama şu senaryoyu düşünmeden de edemedim. Olmaz ya oldu diyelim bu 6 saat boyunca rezistanslar açık kalsa fırının dış sanki bir miktar daha ısınabilirdi. Özellikle de yazın. O yüzden fırının dış boyasının ısıya dayanıklı olması fikrine geri döndüm.

Son bir not: sabah kalktığımda ( 8:30 ), rezistansları kapatmamdan 17 saat sonra fırının iç ısısı 99 derece idi.

En son bir not: Sefa Hocanın bildiği o boya hakkında bilgi bekliyorum. malum İzmir'de Bauhaus yok.

En en son bir not: palsanmaz folyo buldum. Bir hafta içinde test edip, amaca uygunsa tedarikçinin adres ve telefonlarını yayınlayacağım. 160 TL/kg. Başka bir deyişle 30.5 x 200 cm aldım 39 TL tuttu.
« Son Düzenleme: 24 Kasım 2011, 15:26:32 Gönderen: Ertarda »

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #54 : 24 Kasım 2011, 15:39:43 »

Evet haklısınız fırının dışı ancak uzun süre sonra ısınıyor. Zaten ısı iletim olayı zaman ve sıcaklığın bir fonksiyorunu.
Bunu şöyle keşfettim. 1 saat 9 dakika sonunda fırının içi 1000 dereceyken elektriği kesmiştim, saat 15:30 idi. Fırının dışı soğuktu.  Gece aklıma geldi kontrol edeyim dedim saat 21:30'da, yani 6 saat sonra fırının iç ısısı 365 derece idi ama dışı da ısınmıştı. Öyle ahım şahım bir ısı değil, sanki uzun yol yapmış bir arabanın motor kaputu gibi (ölçmedim ama 45 - 50 derece civarında olması gerekir) el ile çok rahat elleniyordu.
Bu da geyet normal fırının içinin bir şekilde soğuması lazım. Ama şu senaryoyu düşünmeden de edemedim. Olmaz ya oldu diyelim bu 6 saat boyunca rezistanslar açık kalsa fırının dış sanki bir miktar daha ısınabilirdi. Özellikle de yazın. O yüzden fırının dış boyasının ısıya dayanıklı olması fikrine geri döndüm.

Son bir not: sabah kalktığımda ( 8:30 ), rezistansları kapatmamdan 17 saat sonra fırının iç ısısı 99 derece idi.

En son bir not: Sefa Hocanın bildiği o boya hakkında bilgi bekliyorum. malum İzmir'de Bauhaus yok.

En en son bir not: palsanmaz folyo buldum. Bir hafta içinde test edip, amaca uygunsa tedarikçinin adres ve telefonlarını yayınlayacağım. 160 TL/kg. Başka bir deyişle 30.5 x 200 cm aldım 39 TL tuttu.

elinize sağlık, folyonun paslanmaz cinsi nedir ? 309-321-304  160 tl gibi fiyatta 0,05mm kalınlık olsa gerek birde 309 olaması olası :)

saygılar
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
« Yanıtla #55 : 24 Kasım 2011, 15:48:04 »
... İzmir'de Bauhaus yok.
...
Yamuldum yine.  ::)
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #56 : 24 Kasım 2011, 15:50:17 »
Özgür bu malzemeyi hiç hesapta yokken buldum. Alırken de cinsini sormadım, zaten sorsam da adamın verdiği cevabın analizin yapacak durumda değildim. Direk bu malzemeyi bulmak için evden çıkmış olsaydım ön araştırmamı yapar giderdim. Bir anda karşıma çıkınca soracağım tek soru '1200 dereceye dayanırmı?' sorusu oldu. Dayanır cevabını alınca deneme mahiyetinde 2 metre kadar aldım. Eni 30.5 cm boyu 200 cm olunca bir hesap yaptı 240 gr civarında çıktı. Kilosu 160 Tl olunca, 39 TL tuttu. Unutmadan yazayım 0.05 kalınlıkta. 0.10 kalınlık olanın kilosu 45 TL ama katlamak daha zor, bizim işe uygun değil gibi.
Benim deneyin sonucunu beklemeden firma ile iletişim kurmak istersen bilgileri şu:
Sezgintay Endüstri Malzemeleri
0 232 458 18 20
info@sezgintay.com

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #57 : 24 Kasım 2011, 15:51:31 »

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #58 : 24 Kasım 2011, 16:19:32 »
Firma ile konuştum 0.05 kalınlıktaki folyonun sınıfı 318 imiş. Internette küçük bir araştırma yaptım 318 'in karşılığı 1.4462.
http://www.valbrunanordic.se/dokument/produktblad/EN1.4462-0509%20original%20Eng.pdf
Buraya göre 1.4462 1200 derecelere dayanıklı gözüküyor.

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #59 : 24 Kasım 2011, 16:33:25 »
ustadım teşekkürler sen hele bir dene bakalım sonuçta malzemeyi ilk sen almışsın ömeli olan 1050 derecelerde malzemeyi birden fazla bıcakta kulanabilmek
eğer  dayanıklıysa sipariş veririz hayırlısı ile 1200 derecelerde dayanıklılık söz konusu ise malzeme bayağı iyi içinde molibidenyum bile varmış:)
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ