Ertuğrul, mükemmel oluyor, harbiden çok çok değerli bir paylaşım yaptın, forum adına çok çok teşekkürler...
Propan olayında aslında göz ardı ettiğimiz bişey var bence çok önemli. Propan nötral ortam, oksitleyici değil, yani aşırı tufal oluşumu olmaz, hatta hava gaz karışımı dikkatle ayarlanırsa oksijenden nerdeyse tamamen yoksun bir ortama dönüşebiliyor fırın. Propan ile selenoid çözümleri elektrikli fırınlardaki salınımlardan farklı değil, 5-10 derece civarında kabul edilebilir sapmalar. Geçenlerde Sefa ustamızla etkinlikte bir bıçak tamamen mavi çıkmıştı şaşırmıştık, istenirse D2 gibi bir çeliğe korumasız propan fırında ısıl işlem yapılabilir ve karbon yitimi olmayabilir. Bu elektrikli fırınlarda sadece inert gaz veya vakum ortamında mümkün. Bir avantaj da aşırı ucuz enerji maliyeti, ben propan fırında harcadığım gaz maliyetini karşılaştırsam herhalde süre bazında 3'te bir civarına gelir. Ayrıca elektrikli fırınlar çok yavaş ısınırken propan fırın çok kısa bir sürede 1000 dereceleri görebilir..
Güvenlik konusu, sürekli başında bulunma zorunluluğu gibi dez avantajları var, yani gaz ocağını öyle tamam bunun selenoidi var, başında durmayayım, bir yemek yiyeyim ya da tuvalete gideyim diyemezsiniz, 5 saat sürecekse işiniz 5 saat aralıksız başında durmalısınız, gazın yanması bir kesildi mi ve ortamda birikmesine imkan verildi mi felakete kapı aralanır. Örneğin selenoid valf ya da PID bir anlık hata yaptı ya da elektrik kesildi, ya da propan donma yaptı sonra açıldı, bu arada ocak soğudu ve gaz gelir gelmez ateşlenmedi, bu senaryoda hayati tehlike riskleri var. Elektrikli frınlarda ise düzgün yapılmışsa ciddi bir tehlike ihtimali çok daha az. Ama fırından bıçakları alırken mutlaka unutmayın, rezistanslara elektriği bir şekilde kesiniz, ya programı durdurunuz ya da daha güvenlisi fırının fişini çekiniz...