440B hava veya Al-preste'de olur ama yağ daha iyi olur gibi. Folyo kullanacaksan ve yağda soğutacaksan hemen fırının dibinde bir saç makası olsun, çıkarır çıkartmaz folyonun dibini kesip bıçağı bir kargaburun ile çıkarıp yağa daldırıverirsin. Bildiğim kadarıyla en iyi sonuçları yağda alıyorlar 440B ve A için, açıkçası hiç kullanmadım ancak piyasadaki birçok 440B ve A bıçakları gördüğüm kadarıyla pek ahım şahım bir çelik değil, çok birşey beklememek lazım...
Arkaya doğru incelen veya öne doğru hızla daralıp incelen bıçaklarda Al-pres kullanımı anlamlı değil, çok küçük bir alan temasta oluyor ve askıda kalan diğer taraflar da genelde bir tarafa doğru bükülme yapıyor. Havada soğutma için en güzeli fırından çıkardıktan hemen sonra askıya almak. Hatta kompresör varsa ağız kısmından dikine ya da sırttan dikine hava tutmak. Ancak hava tutarken bir taraf diğer taraftan fazla havaya maruz kalırsa yamulma yapabilir, o yüzden dikkatli olmak lazım. Elle tutulamaz ama deri eldivenlerle tutulabilecek kadar soğuduğunda (200-300 derecelerde) yamulma filan olup olmadığına bakıp gerekirse deri eldiyenlerle, mengeneyle, penselerle vs. düzeltme yapılabilir. Üstüne su geldiğinde su cazırdamıyorsa artık oynamayın, sertleşme başlamıştır, kırılma tehlikesi vardır. Düzelmeyen bir yamukluk vs. varsa meneviş sonrası bıçak hala sıcakken çok kısa bir süreniz vardır yine düzeltme denemesi yapmaya. Ancak defalarca 200 derece üzerine çıkıp bıçağı bir kaç dakika ısıtıp tekrar düzeltme denemesi yapmak mümkün, sonuç alınıncaya kadar devam edebilirsiniz, fazla sertlik kaybı olmayacaktır bu kısa menevişlerin çünkü ısı sabitken zaman çok fazla sertlikte değişiklik yapmaz, tam meneviş için saatler gerek...
Hımm, bu arada yağda soğutmayı kesintili yapmakta yarar var. Örneğin 10 saniye yağda, 5-10 saniye dışarda, sonra tekrar yağ gibi. Zaten hemen hemen havada sertleşebilen çelikler olduğundan yağda sadece biraz daha yüksek sertlik için işi hızlandırıyoruz, aşırı hızlı bir soğutmaya gerek yok, yağ kaba olabilir, yağı ön ısıtmak yararlı olur. Bıçağı da bu arada önceden 600-650 derece civarında gerilim giderme tavına sokmak da yamulmaların bir miktar önüne geçebilir.
Folyo kullanımı konusunda tavsiyem folyonun tüm katlarını iki kez katlaman. Folyonun perste 1000 derecelerde bıçağa yağışma tehlikesi vardır, bunu önlemek için zarfın içine bıçağı koymadan önce çok az bir WD40 sıkabilirsin. Fazla değil sadece bir fıs..
Çok ince açılmış ağızlarda, tam taşlamalarda ve derin iç bükeylerde ağızda dalgalanmalar bazen olabiliyor sertleşme sırasında, bunun için en güzel çözüm daha bıçak soğumamışken bıçağın taşlamasını sert ve düzgün bir yüzeye - örneğin örs yüzeyine yatırıp hızla üstünde bastırarak ağır ve geniş bir çekici gezdirmek, bu sayede dalgalanmalar düzeltilebilir ve çöpe gitmeden bıçağı kurtarabilirsin.
Şimdilik aklıma gelen püf noktaları bunlar. Aklıma başka gelirse söylerim...
Bu arada bir ara şu benim presi de çekeyim de fotolarını burada paylaşayım, aklımdaydı, konu sıcakken bir işe yarasın
