Bıçak Sanatı - Forum

Isıl işlem aparatı ..???????

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
Isıl işlem aparatı ..???????
« : 26 Kasım 2011, 15:02:36 »
Buna ne denir bilemedim, press desem değil, mengene desem değil. Isıl işlem amaçlı kullanacağımıza göre Isıl İşlem Aparatı dedim geçtim. Sonuna bolca soru işareti koyaraktan. İlk görevimiz buna biri isim koymak olsun.

By ertarda at 2011-11-26

By ertarda at 2011-11-26

By ertarda at 2011-11-26

Gelelim konumuza: Hava çeliklerine su verilirken genelde herkez profilde dönme olmasın diye 2 aluminyum blok arasına sıkıştırarak sertleştirme işlemini yapıyor. Bu iş için aluminyum son derece mantıklı bir malzeme. Hem yeterli kalınlıkta seçilirse profilin dönmemesini sağlayacak kadar rijit, hem de bıçak profilini kısa sürede soğutacak kadar ısı iletim katsayısı yüksek. Ben de bu amaçla 25 x 700 mm Alu lamadan 2 adet 250 mm kestirerek mengenin çenelerine monte ettim.
Bu işlem biraz daha iptidai bir yöntemle, yani sadece 2 Alu blok ile de yapılabilir. Alu bloğun birini tezgahın kenarına koyarsınız, tav fırınından çıkan bıçak profilini üzerine yatırır, diğer Alu bloğu üzerine kapatır ve en az 2 marangoz mengenesiyle sıkarsınız, aynı işi görür (gibi gözüküyor). Ancak profil fırından çıktıktan sonra zaman kaybetmeden hemen Alu blokların arasına almak lazım. O yüzden de bu tip bir mengene işi çok çok hızlandırıyor. Emre de aynı mantıkla tezgah mengenesini tezgaha dik bağlayıp çenelerine yine aluminyum bloklar monte etmişti. (projeyi nereden çaldığımı da itiraf etmiş bulundum   ;) ). Bu sistem bana biraz daha ucuza mal oldu. Yıllar önce biryerlerden kalmış marangozların kullandığı kapı kanadı mengenesi aklıma geldi, baktım parçalar tamam, hurdacıdan sadece 1 metre kadar I-80 profil alıp aparatı tamamladım.
Tamamladım diyorum ama belki de tamamlamamışımdır. Zaten konuyu açma sebebim de bu konuda tecrübesi ve bilgisi olan Ustaların fikrini almak. Bana öyle geliyor ki, aluminyumun bıçak profilinden ısıyı çekmesini beklemek profilin soğuma işlemini gereğinden yavaş olmasını sağlayacak. O nedenle soğutma işlemi için bir miktar da havaya ihtiyacımız var mıdır?  Yani bıçak profili aluminyum blokların arasındayken aradan kompresörle basınçlı hava üflemenin faydası olur mu, ya da bu zorunlu mudur?
Mesela Emre bu tip bir uygulama yapıyordu. Ama detayını konuşmamıştık.
Bu konu hakkında bildiklerimizi paylaşırsak hem bana çok faydası olacak hem de konuyu takip eden üyelerimiz de bu bilgilerden yararlanacaktır.

Bu bağlamda fikirlerinizi, uygulamalarınızı, kendi aparatlarınızın fotoğraflarını ve bu konuyla ilgli internette ve yabancı forumlarda ki bilgilerin linklerini paylaşırsanız sanaırım benim için ve forum üyeleri için faydalı bir eser olacak  :) .
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

ali rıza

• 1066
  • geçtiğimiz yüzyılın insanı - 1983
  • Meslek: Eczacı Kalfası
  • Yer: SAKARYA
Ynt: Isıl işlem aparatı ..???????
« Yanıtla #1 : 26 Kasım 2011, 15:29:33 »
abicim afedersin tam olarak anlayamadım ama sen bu aparatla sıkıştırıp ısıttın diyelim suyu hortumla mı tutuyorsun ben çözemedim  ???
İki Kişilikliyim İkiside Canavar

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #2 : 26 Kasım 2011, 15:32:58 »
abicim afedersin tam olarak anlayamadım ama sen bu aparatla sıkıştırıp ısıttın diyelim suyu hortumla mı tutuyorsun ben çözemedim  ???

Ali Rıza bu su veya yağ çelikleri için değil, hava çeliklerine su vermede kullanılan bir aparat. O tip çeliklerin sertleştirilmesinde havada soğutma yetiyor.

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #3 : 26 Kasım 2011, 20:43:16 »
Buna ne denir bilemedim, press desem değil, mengene desem değil. Isıl işlem amaçlı kullanacağımıza göre Isıl İşlem Aparatı dedim geçtim. Sonuna bolca soru işareti koyaraktan. İlk görevimiz buna biri isim koymak olsun.

By ertarda at 2011-11-26

By ertarda at 2011-11-26

By ertarda at 2011-11-26

Gelelim konumuza: Hava çeliklerine su verilirken genelde herkez profilde dönme olmasın diye 2 aluminyum blok arasına sıkıştırarak sertleştirme işlemini yapıyor. Bu iş için aluminyum son derece mantıklı bir malzeme. Hem yeterli kalınlıkta seçilirse profilin dönmemesini sağlayacak kadar rijit, hem de bıçak profilini kısa sürede soğutacak kadar ısı iletim katsayısı yüksek. Ben de bu amaçla 25 x 700 mm Alu lamadan 2 adet 250 mm kestirerek mengenin çenelerine monte ettim.
Bu işlem biraz daha iptidai bir yöntemle, yani sadece 2 Alu blok ile de yapılabilir. Alu bloğun birini tezgahın kenarına koyarsınız, tav fırınından çıkan bıçak profilini üzerine yatırır, diğer Alu bloğu üzerine kapatır ve en az 2 marangoz mengenesiyle sıkarsınız, aynı işi görür (gibi gözüküyor). Ancak profil fırından çıktıktan sonra zaman kaybetmeden hemen Alu blokların arasına almak lazım. O yüzden de bu tip bir mengene işi çok çok hızlandırıyor. Emre de aynı mantıkla tezgah mengenesini tezgaha dik bağlayıp çenelerine yine aluminyum bloklar monte etmişti. (projeyi nereden çaldığımı da itiraf etmiş bulundum   ;) ). Bu sistem bana biraz daha ucuza mal oldu. Yıllar önce biryerlerden kalmış marangozların kullandığı kapı kanadı mengenesi aklıma geldi, baktım parçalar tamam, hurdacıdan sadece 1 metre kadar I-80 profil alıp aparatı tamamladım.
Tamamladım diyorum ama belki de tamamlamamışımdır. Zaten konuyu açma sebebim de bu konuda tecrübesi ve bilgisi olan Ustaların fikrini almak. Bana öyle geliyor ki, aluminyumun bıçak profilinden ısıyı çekmesini beklemek profilin soğuma işlemini gereğinden yavaş olmasını sağlayacak. O nedenle soğutma işlemi için bir miktar da havaya ihtiyacımız var mıdır?  Yani bıçak profili aluminyum blokların arasındayken aradan kompresörle basınçlı hava üflemenin faydası olur mu, ya da bu zorunlu mudur?
Mesela Emre bu tip bir uygulama yapıyordu. Ama detayını konuşmamıştık.
Bu konu hakkında bildiklerimizi paylaşırsak hem bana çok faydası olacak hem de konuyu takip eden üyelerimiz de bu bilgilerden yararlanacaktır.

Bu bağlamda fikirlerinizi, uygulamalarınızı, kendi aparatlarınızın fotoğraflarını ve bu konuyla ilgli internette ve yabancı forumlarda ki bilgilerin linklerini paylaşırsanız sanaırım benim için ve forum üyeleri için faydalı bir eser olacak  :) .
   Öncelikle aparatın başarılı hayırlı olsun.Ben bıçaklarda hava çeliği kullanmadım imkanım olmadı ama makina teknikeri olduğum için bilgilerimi paylaşabilirim.Kullandığın çeliğin firmasından ısıl işlem tablosunu iste ve kaç dakikada soğuması gerektiğine bak.Soğumadan kasıt oda sıcaklığına gelmesidir.Eğer 25 -30 dk lık bir süre varsa hava tutmana gerek kalmaz,ama 8-10 dk ise ozaman basınçlı havayla soğutmak gerekir.Birde benim fikrim aliminyum blokları delsen enazından dış kısımlara sık olarak kör delikler atsan mengenenin iç kısmına patlamayacak şekilde daha iyi olur diye düşünüyorum ,çünkü aliminyum incelen kısımlardan ısıyı daha çabuk bırakır ısı transferi hızlı gerçekleşir hava soğutmalı motor bloklarını göz önüne getir orada delik değil petek var ama delikte işine yarar diye düşünüyorum.Petek gibi v ler açsan sıkınca çentik etkisi yapar ve kırılır. Bu benim fikrim yorum senin saygılar
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

whitefoxss

« Yanıtla #4 : 26 Kasım 2011, 20:45:00 »
Gayet başarılı Ertuğrul bey,ben çok beğendim.Hava çeliklerinde zaman önemli bencede.Elinize sağlık.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #5 : 26 Kasım 2011, 21:43:09 »
ayrıca mıkarta yaparken pres olarak ek bir işide yapabilir  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #6 : 26 Kasım 2011, 22:22:47 »
Güzel cendere ustam. Durmak bilmiyorsun. Eline sağlık.  :2up
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ismet Guney

• 667
  • 1968
  • Yer: ankara
« Yanıtla #7 : 26 Kasım 2011, 22:52:38 »

Usta benim de aklima o geldi gorur gormez >:D
Olmuyorsa zorlama, ya hayallerin kırılır ya kalbin. Unutmuş gibi yap Çünkü güzel şeyler; onları hiç beklemediğinde gerçekleşir

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #8 : 27 Kasım 2011, 03:16:22 »
Aynen ben de bu tip bir pres yaptım ve hem hava çeliklerinde hem de mikarta da kullanıyorım, aynı zamanda tam kabzalarda kabza malzemesi yapıştırmada ve liner vs. laminasyonda süper işe yarıyor.

Ertuğrul, soruna gelince: arada hava tutmak özellikle kromun daha yüksek bağlanmasını sağlıyor, bladeforumsdan mete ve nathan önermişlerdi, yani mesela basınçlı havada soğutulmuş d2 sadece alminyum blokta preslemniş d2'den daha yüksek korozyon direncine sahip oluyor, bir de tecrübelerim ağızda bükülme yamulma olma ihtimalini daha aza indirdiği yönünde, ama olmasa da olur. Bir tavsiyem de kuyrukta "distal taper" yani kıça doğru incelen bıçaklarda pres kullanma, kesin yamulma oluyor, sadece düz formlarda kullan.
Çok çok güzel ollmuş, eline sağlık.  :2up
Bu arada benimki bedavaya gelmişti, karşılığında bir bıçak yapmıştım zamanında  ;D

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #9 : 27 Kasım 2011, 15:49:03 »
Ertuğrul hava püskürtmeyle ilgili belki aşağıda hızlıca çizmeye çalıştığım yöntem iş görür. Çizimdeki A ve B delikleri hava giriş delikleri. Bu delikler sağdaki C ve soldaki D delikleriyle birleşirse A ve B den püskürteceğin hava ısınan tüm yüzeyi hızlıca soğutacaktır. İşlem de sadece delik delmekten oluşan basit bir işlem. Helede matkap çaplarını büyük tutarsan veya delikleri yüzeye yakın delersen neredeyse hiç ısınmayacaktır sanıyorum.

whitefoxss

« Yanıtla #10 : 27 Kasım 2011, 16:08:40 »
Üzerine 12 voltluk küçük bir fan eklenebilir bence de.Alüminyumun yüzeyine açılan deliklerin üstünden üfleyen bir fan gibi düşündüm.Bir sürü delik açılabilir ve düzenli olması da şart değil.Sonuçta sürtünme yüzeyini artırarak daha hızlı soğumayı sağlamak amaç.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #11 : 27 Kasım 2011, 18:13:04 »
Üzerine 12 voltluk küçük bir fan eklenebilir bence de.Alüminyumun yüzeyine açılan deliklerin üstünden üfleyen bir fan gibi düşündüm.Bir sürü delik açılabilir ve düzenli olması da şart değil.Sonuçta sürtünme yüzeyini artırarak daha hızlı soğumayı sağlamak amaç.

basınçlı hava kadar verım alınamıyacaktır bence  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

whitefoxss

« Yanıtla #12 : 27 Kasım 2011, 19:07:23 »
Yeteri kadar çok delik olursa bence olabilir.Tabii denemeden yorum yapmak yanlış olur,sadece bir tez benimki  ;)

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #13 : 27 Kasım 2011, 20:05:19 »
Ertuğrul hava püskürtmeyle ilgili belki aşağıda hızlıca çizmeye çalıştığım yöntem iş görür. Çizimdeki A ve B delikleri hava giriş delikleri. Bu delikler sağdaki C ve soldaki D delikleriyle birleşirse A ve B den püskürteceğin hava ısınan tüm yüzeyi hızlıca soğutacaktır. İşlem de sadece delik delmekten oluşan basit bir işlem. Helede matkap çaplarını büyük tutarsan veya delikleri yüzeye yakın delersen neredeyse hiç ısınmayacaktır sanıyorum.

Aslında Emre'nin sistemi hoşuma gitmişti. İki plakanın arasına delikli bakır borudan kompresörden gelen havayı üflemekteydi. Rica etsek belki fotoğrafını yayınlar.

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #14 : 27 Kasım 2011, 20:48:42 »
Olayı biraz daha genişletelim. Bu aparat üzerinden soru sormak yerine, şöyle bir soru sorsak: Havada ısıl işlem gereken çeliklerde bu işlemi nasıl yapıyorsunuz?
Mesela Emre dedi ki, 'arkaya doğru incelen kuyruk profillerinde bu pres aparatını kullanmıyorum'. Öyle bir profilde havada su verme işlemi nasıl yapılır?

Aslında benim için en güncel problem 1.4112'lerin (440B'lerin) ısıl işlem yöntemi. Tabii ki Sefa Hoca'nın Yüksek Alaşımlı Çeliklerin Pratik Isıl İşlem Tablosu'ndan haberim var. Ama spesifik bir çelik türü üzerine konuşuyor olsak, herhalde söylenecek çok daha fazla püf noktası çıkacaktır.

1.4112 çeliklerin ısıl işlemi için tavsiyelerinizi beklemekteyim.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #15 : 28 Kasım 2011, 05:47:16 »
440B hava veya Al-preste'de olur ama yağ daha iyi olur gibi. Folyo kullanacaksan ve yağda soğutacaksan hemen fırının dibinde bir saç makası olsun, çıkarır çıkartmaz folyonun dibini kesip bıçağı bir kargaburun ile çıkarıp yağa daldırıverirsin. Bildiğim kadarıyla en iyi sonuçları yağda alıyorlar 440B ve A için, açıkçası hiç kullanmadım ancak piyasadaki birçok 440B ve A bıçakları gördüğüm kadarıyla pek ahım şahım bir çelik değil, çok birşey beklememek lazım...

Arkaya doğru incelen veya öne doğru hızla daralıp incelen bıçaklarda Al-pres kullanımı anlamlı değil, çok küçük bir alan temasta oluyor ve askıda kalan diğer taraflar da genelde bir tarafa doğru bükülme yapıyor. Havada soğutma için en güzeli fırından çıkardıktan hemen sonra askıya almak. Hatta kompresör varsa ağız kısmından dikine ya da sırttan dikine hava tutmak. Ancak hava tutarken bir taraf diğer taraftan fazla havaya maruz kalırsa yamulma yapabilir, o yüzden dikkatli olmak lazım. Elle tutulamaz ama deri eldivenlerle tutulabilecek kadar soğuduğunda (200-300 derecelerde) yamulma filan olup olmadığına bakıp gerekirse deri eldiyenlerle, mengeneyle, penselerle vs. düzeltme yapılabilir. Üstüne su geldiğinde su cazırdamıyorsa artık oynamayın, sertleşme başlamıştır, kırılma tehlikesi vardır. Düzelmeyen bir yamukluk vs. varsa meneviş sonrası bıçak hala sıcakken çok kısa bir süreniz vardır yine düzeltme denemesi yapmaya. Ancak defalarca 200 derece üzerine çıkıp  bıçağı bir kaç dakika ısıtıp tekrar düzeltme denemesi yapmak mümkün, sonuç alınıncaya kadar devam edebilirsiniz, fazla sertlik kaybı olmayacaktır bu kısa menevişlerin çünkü ısı sabitken zaman çok fazla sertlikte değişiklik yapmaz, tam meneviş için saatler gerek...

Hımm, bu arada yağda soğutmayı kesintili yapmakta yarar var. Örneğin 10 saniye yağda, 5-10 saniye dışarda, sonra tekrar yağ gibi. Zaten hemen hemen havada sertleşebilen çelikler olduğundan yağda sadece biraz daha yüksek sertlik için işi hızlandırıyoruz, aşırı hızlı bir soğutmaya gerek yok, yağ kaba olabilir, yağı ön ısıtmak yararlı olur. Bıçağı da bu arada önceden 600-650 derece civarında gerilim giderme tavına sokmak da yamulmaların bir miktar önüne geçebilir.
Folyo kullanımı konusunda tavsiyem folyonun tüm katlarını iki kez katlaman. Folyonun perste 1000 derecelerde bıçağa yağışma tehlikesi vardır, bunu önlemek için zarfın içine bıçağı koymadan önce çok az bir WD40 sıkabilirsin. Fazla değil sadece bir fıs..
Çok ince açılmış ağızlarda, tam taşlamalarda ve derin iç bükeylerde ağızda dalgalanmalar bazen olabiliyor sertleşme sırasında, bunun için en güzel çözüm daha bıçak soğumamışken bıçağın taşlamasını sert ve düzgün bir yüzeye - örneğin örs yüzeyine yatırıp hızla üstünde bastırarak ağır ve geniş bir çekici gezdirmek, bu sayede dalgalanmalar düzeltilebilir ve çöpe gitmeden bıçağı kurtarabilirsin.

Şimdilik aklıma gelen püf noktaları bunlar. Aklıma başka gelirse söylerim...
Bu arada bir ara şu benim presi de çekeyim de fotolarını burada paylaşayım, aklımdaydı, konu sıcakken bir işe yarasın  :)

Kipmen Sanat web sitesi

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #16 : 28 Kasım 2011, 13:19:04 »
Bu hava celiklerinde aluminyum plakalar ,  SADECE  - al'nin hizli isi iletimi nedeniyle , havadan nisbeten daha hizli bir sogutma yapmak amaciyla kullanilmiyor mu ?  Kalin plakalar ve basincli hava kullanimi  bu nedenle degil mi?  Celigi aktif olarak preslemenin bir manasi yok benim bildigim kadariyla.  Sadece iki plaka arasina koymak yeterli olacaktir. 

Hatta ( taperli profillerde , ya da belki genis oluklu profillerde  oldugu gibi ) al. plakaya degmeyen bolgelerin olmasi celikte farkli bolgelerde farkli ic stresslere yolacip , acik havada sogutmaya gore daha da riskli bir durum olusturmaz mi , yanlis mi dusunuyorum ?
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #17 : 28 Kasım 2011, 21:09:08 »
Çok ilginç bir püf noktasını paylaşayım. Bu püf noktasının mekanizmasını açıkça dillendirene ben de hiç rastlamadım. Belki keşfedenimiz yine de vardır ama %99'umuz için de ilginç ve bir o kadar da akıl dışı gelebilir. Baştan ben de afallamıştım.

İki metal plaka arasında -sonsuz olmayan bir basınçla- sıkıştırılarak su verilen bir plakanın çarpılması yöntem sayesinde önlenir. Ya da en azından çarpılma bu sayede asgariye iner. Ancak bu basitçe basıncın varlığı nedeniyle değil, çarpılmanın suyu daha fazla alan yüzeyin otomatikman soğutma plakalarından uzaklaşması, buna karşılık soğuyan plakanın aksi tarafının soğutma plakalarına doğru ittirilmesi ile su vermenin dengelenmesi sağlanır. Kısaca sistem geribeslemeli olarak kendini dengeleyerek çalışır.

Eh, artık bu yazdıklarımdan bir tartışma çıkar.  8)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #18 : 28 Kasım 2011, 22:35:21 »
Çok ilginç bir püf noktasını paylaşayım. Bu püf noktasının mekanizmasını açıkça dillendirene ben de hiç rastlamadım. Belki keşfedenimiz yine de vardır ama %99'umuz için de ilginç ve bir o kadar da akıl dışı gelebilir. Baştan ben de afallamıştım.

İki metal plaka arasında -sonsuz olmayan bir basınçla- sıkıştırılarak su verilen bir plakanın çarpılması yöntem sayesinde önlenir. Ya da en azından çarpılma bu sayede asgariye iner. Ancak bu basitçe basıncın varlığı nedeniyle değil, çarpılmanın suyu daha fazla alan yüzeyin otomatikman soğutma plakalarından uzaklaşması, buna karşılık soğuyan plakanın aksi tarafının soğutma plakalarına doğru ittirilmesi ile su vermenin dengelenmesi sağlanır. Kısaca sistem geribeslemeli olarak kendini dengeleyerek çalışır.

Eh, artık bu yazdıklarımdan bir tartışma çıkar.  8)

Çok mantıklı.

whitefoxss

« Yanıtla #19 : 29 Kasım 2011, 00:16:52 »
O zaman 5mm çalışılacaksa 5 mm bıcağın girebileceği bir yarık açılmış bir alü blok  işimizi görür.Tık yerleştir arasına tamamdır hocam.  :D