Bıçak Sanatı - Forum

Isıl işlem aparatı ..???????

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
Ynt: Isıl işlem aparatı ..???????
« Yanıtla #20 : 29 Kasım 2011, 00:43:20 »
Ben baslatayim tartismayi o zaman , Eylem'in teoremi gercek olsa bile :

bicak gibi kompleks bir geometrinin ( agiza ve uca dogru ) et kalinligindaki bir daralma sozkonusu oldugu icin , duz yuzeyli plakalara temas etmeyen  yuzeyleri oldugu aciktir. Dolayisi ile plakalarin tum yuzeylere esdeger bir temas uygulayamadigi da kabul edilmelidir .

Su vermede tum kutlede esdeger bir soguma olusturulamadiginda yamulma dogal olarak olusur. Plakalara temas etmeyen yuzeyler acik havada kalacagindan daha gec soguyacaklardir.

Bu teoriye gore bile aktif presleme sart degildir.
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #21 : 29 Kasım 2011, 04:21:25 »
Tartışılacak bişey yok ki... Asıl amaç bariz, çarpılmayı önlemek...
Eğer bıçağın profili düzse yani "distal taper" yoksa Al-pres işe yarar, aksi takdirde havada soğutulmalı... demiştim zaten, yoksa yamulur... Çok ince bıçaklar için özellikle kullanılır, önce profil şekillendirilip preste sertleştirilir daha sonra taşlaması vs. yapılır.
Kuyrukta incelerek yapılacak bıçaklarda da aynı şekilde ısıl işlemden sonra yapılabilir, bu sayede alminyum presin avantajından yararlanılabilir... Aktif preslemenin asıl amacı bükülmeyi önlemek olduğu kadar korozyon direncini de artırmaktır. Havada kendi halinde soğutulan paslanmaz ve diğer hava çeliklerinin korozyon direnci düşük olur, yağda soğutma ise tehlikelidir, bu çelikler için aşırı hızlıdır, bu yüzden bu yöntem çok yaygın kullanılır. Açıkçası basınçlı havayı preste kullanan pek görmedim, kendi uydurduğum bişey, sadece ince taşlamaları bükülme tehlikesi olan veya çok kalın et kalınlığındaki hava çeliklerinde kullanıyorum hava bağlantısını, daha ince bıçaklarda bir yararı yok...

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #22 : 29 Kasım 2011, 10:05:50 »
Ben baslatayim tartismayi o zaman , Eylem'in teoremi gercek olsa bile :

bicak gibi kompleks bir geometrinin ( agiza ve uca dogru ) et kalinligindaki bir daralma sozkonusu oldugu icin , duz yuzeyli plakalara temas etmeyen  yuzeyleri oldugu aciktir. Dolayisi ile plakalarin tum yuzeylere esdeger bir temas uygulayamadigi da kabul edilmelidir .

Su vermede tum kutlede esdeger bir soguma olusturulamadiginda yamulma dogal olarak olusur. Plakalara temas etmeyen yuzeyler acik havada kalacagindan daha gec soguyacaklardir.

Bu teoriye gore bile aktif presleme sart degildir.

Anlattığım, çarpılmayı önleyecek şekilde çalışan olgu düz profillerde iş görür.

Bence ideal olan, bir mengene gibi bir sıkıştırma düzeneği değil de ağırlık altında sıkıştırmak ya da bir yay aracılığı ile preslemektir. Bu da boyutlar değişse, işlem sırasında çarpılma başlasa bile soğutma plakalarını tutarlı bir şekilde bastırmak içindir. Soğurken çeliğin kalınlığının da düşmesinden dolayı eğer mengene tipi bir pres kullanılıyorsa soğuyan çeliğin üst tarafındaki baskı azalıp üstteki aluminyum plaka ile teması kesilebilir.

Peki çarpılma nasıl ve nerede başlar? Bunun yanıtı için kille kaplanarak su verilirken önce ağıza sonra sırta doğru bükülen katanaları düşünün. Suyu alan ağız kısmı kısaldığından sırt kısmı dışta kalacak şekilde bir kavis oluşur. Eğer bizim yaptığımız bu plaka ile soğutmada istenmeyen bir durum oluşur ve bıçağın bir yüzü hızlı soğursa bu soğumanın getirdiği bükülme bu hızlı soğuyan yerin plaka ile temasını keserek soğuma hızını dizginler. Zıt taraf ise plakaya iyice bastırılıp daha da hızlı soğumaya başlar.

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

ali rıza

• 1066
  • geçtiğimiz yüzyılın insanı - 1983
  • Meslek: Eczacı Kalfası
  • Yer: SAKARYA
« Yanıtla #23 : 29 Kasım 2011, 10:06:05 »
abicim afedersin tam olarak anlayamadım ama sen bu aparatla sıkıştırıp ısıttın diyelim suyu hortumla mı tutuyorsun ben çözemedim  ???

Ali Rıza bu su veya yağ çelikleri için değil, hava çeliklerine su vermede kullanılan bir aparat. O tip çeliklerin sertleştirilmesinde havada soğutma yetiyor.
pardon abicim o kısmı unutmuşum  ;)
İki Kişilikliyim İkiside Canavar

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
« Yanıtla #24 : 29 Kasım 2011, 10:16:26 »
Tartışmanın buraya kadar olan bölümünden çıkardığım dersler:

1. Eylem'in dile getirdiği teori çok mantıklı.
Bu teoriye göre bir tarafın gereğinden çabuk soğuması profilde çarpılmaya neden olmakta. Bu çarpılma sayesinde ise az soğuyan taraf aluminyum plakaya yaklaşmakta, biraz önce az soğuyan taraf daha fazla soğumakta ve çarpılmanın yönü değişip miktarı azalmakta. Oda sıcaklıklarına gelene kadar bu döngü sürüyor ve sonuçta çarpılma miktarı bir artı ve bir eksi yöne git gide sıfıra yaklaşıyor.

2. Emre'nin söylediği korozyon direncinin artması konusu da çok mantıklı.
Uzun östenizasyon süresi gerektiren yüksek kromlu çeliklerin en büyük problemi ısıl işlem esnasında kromun tamamının martensit yapı içinde eritemeyip tümünden faydalanamamak. Diyelim ki fırının içinde östenizasyon zamanına uyduk martensit oluşturduk, şimdi bu yapının bozulmaması için gerektiği kadar hızlı soğutmamız gerekmekte. Suda ya da yağda soğutmak gereğinden çok daha hızlı olduğundan çatlamalar oluşuyormuş, havada soğutmak ise gereğinden yavaş olduğundan martensit yapının bir bölümü bozuluyor ve kromun belli bir bölümü bu yapı dışında kalıyor. Örneğin zaten krom oranı %12-13 olan D2'yi ele alalım, bu kromunda bir bölümünü kullanamazsak malzeme paslanıra yakın bir çelik oluyor.

3. Yine Emre'nin söylediği konik profillerin plaka arasında soğutulmasının yanlış olması da çok mantıklı.
Bu konuyu Eylemin teorisiyle birleştirirsek. Eylemin teorisinin çalışması için profilin tüm boyunca alu plakalara temas etmesi gerekmekte. Aksi taktirde profil yamulduğu halde karşıt plakaya temas edip ısı aktaramayacağından tekrar terse yamulma işlemi gerçekleşemeyecek ve eğilme sabit kalacak. 

4. Burak'ın dile getirdiği 'uca doğru et kalınlığının daralması' konusu da oldukça mantıklı.
Uca doğru doğru daralan profillerde de aynı kuyruğa doğru daralan profillerde olduğu gibi bu yöntem işe yaramaz. Ancak ağıza doğru et kalınlığının daralması konusu pek mentıklı gelmedi. Çünkü bıçaklat kısa eksen yönünde değil, uzun eksen yönünde çarpılıyorlar. Eğer en uçtaki taşlanmış kısımdan bahsediyorsak da, profil 25 cm boyunca sabit kalıp da son 1.5 cm'lik ağız kısmında ne kadar dönebilirki. Unutmayın dönmenin mühendislik birimi açıdır. Eğilmelerde söz konusu olan küçük açılar ancak uzun boylara etki ettiği zaman gözle görülebilir hale gelir.

5. Emre'nin bahsettiği kalın profillerde plaka + basınçlı hava kullanılması da mantıklı.
Bence plaka arasında soğutmanın en büyük dezavantajı kesici ağızlara plakanın temas etmemesi. Sertleştirilmesi gereken asıl yerlere plaka temas etmeyip gereğince sertleşememe riski var. İşte bu problemi de basınçlı hava çözüyor. Çünkü basınçlı hava iki plakanın arasına direk bıçağın kesici ağzına yöneltilmiş oluyor. O yüzden bence basınçlı havanın görevi plakayı soğutmak değil, plakaların arasında kalan profili soğutmak olmalı. Sanırım Emre plakalarının ve çevresinde dolanan bakır boruların fotoğrafını yayaımladığında bu söylediklerim daha iyi anlaşılacak.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #25 : 29 Kasım 2011, 15:12:04 »
Plakalar arasında soğutmayı biraz önce ilk defa denedim.
Çelik 1.5 mm D2. Henüz kompresörüm yok (Siparişi verdim kargoda, sanırım yarın elime geçecek). O yüzden basınçlı hava imkanı olmadığından Emre'nin tavsiyesine göre basınçlı havaya ihtiyacı olmayan ince çeliğe su verme işlemini test ettim. Çelik folyo arasında 1040 derecede 30 dakikalık östenizasyonun ardından plakaların arasına sıkıştırdım. Zarftan çıkardığım profilde herhangi bir dönme yok. Üçgen eğe ile test ettim, eğe profili çizemiyor. Şimdilik derin dondurucuya attım. Yarın temperleme işlemini yapacağım.
Sonuçtan memnunum.

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #26 : 29 Kasım 2011, 17:05:19 »
Bu arada folyo işe yaradı demek, asıl benim merak ettiğim konu oydu. Bu folyoların kontak numarasını yazdığım kağıdı unuttum, her zaman alabiliyoruz elemandan değil mi?

Kipmen Sanat web sitesi

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #27 : 29 Kasım 2011, 19:38:30 »
Bu arada folyo işe yaradı demek, asıl benim merak ettiğim konu oydu. Bu folyoların kontak numarasını yazdığım kağıdı unuttum, her zaman alabiliyoruz elemandan değil mi?

Bizde herzaman bulunur dedi. Kargo ile de gönderirlermiş.
İrtibat bilgileri:
Sezgintay Endüstri Malzemeleri
0 232 458 18 20
info@sezgintay.com

« Yanıtla #28 : 29 Kasım 2011, 20:09:04 »
Ertuğrul fiyat neydi?

meteoravcısı

• 475
  • ORKUN
  • Meslek: işletmeci
  • Yer: izmir
« Yanıtla #29 : 29 Kasım 2011, 22:45:25 »
Sezgintay dan bende birkaç kere alışveriş yapmıştım. d2 deyince yada 1.2344 gibi bir rakam söyleyince anlamayıp bizde yok diyorlar ama malzemeyi ne için kullanacağınızı anlatınca yardımcı oluyorlar.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #30 : 29 Kasım 2011, 22:53:26 »
orkun bana yolladığın ck 60 malzemeyıde ordanmı almıştın..?
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #31 : 29 Kasım 2011, 23:12:31 »
Ertuğrul fiyat neydi?
0,05 mm kalınlık 160 Tl/m2

30 x 200 cm aldım 39 Tl tuttu.

« Yanıtla #32 : 30 Kasım 2011, 00:04:32 »
Sağol.

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #33 : 30 Kasım 2011, 08:59:24 »
Ertuğrul fiyat neydi?
0,05 mm kalınlık 160 Tl/m2

30 x 200 cm aldım 39 Tl tuttu.

Sefa Hocam özür dilerim birimi yanlış yazmışım
160 tl/m2 değil 160 tl/kg olacak.
Bu durumda metrekaresi 64 liraya falan geliyor.

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #34 : 01 Aralık 2011, 23:14:42 »
toplamda 39tl lik malzeme ile 40 a yakın veya daha fazla bıcağın ısıl işlemini yapacaksınız demektir ki buda fena sayılmaz bir rakam
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

meteoravcısı

• 475
  • ORKUN
  • Meslek: işletmeci
  • Yer: izmir
« Yanıtla #35 : 02 Aralık 2011, 18:50:26 »

Evet Taner oradandı. Yine lazım olursa haber ver.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #36 : 02 Aralık 2011, 19:26:29 »

Evet Taner oradandı. Yine lazım olursa haber ver.

malzeme 0ldukça kaliteliydi  ;) 
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #37 : 03 Aralık 2011, 17:34:46 »
Paslanmaz çelik folyo ile ilgilenenlere duyrulur.
Folyo 2. kullanılışında su koyverdi.
İkinci defa yarım saatlik 1040 derecedeki östenizasyondan sonra kısaçla tuttuğum yer açıldı. Profilde hasar yok, sonuçta sadece soğuyana kadar bir kaç saniye 1040 derecelerde oksijene maruz kaldı, ama zarf kullanımaz halde.
Demek ki 318 çelik 1 saatten fazla 1000 derecelerin üzerinde kalamıyormuş.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #38 : 04 Aralık 2011, 02:19:11 »
Hımm, o durumda 309 malzeme astarı yüzünden daha ucuza geliyor gibi. Ne yapsak bilemedim şimdi  :(

Kipmen Sanat web sitesi

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #39 : 07 Aralık 2011, 08:33:03 »
bende 309 paslanmaz folyo temin ettim bakalım hayırlısı ile hafta sonu elime gelir diye düşünüyorum.  bakalım nasıl bir sonuç doğacak

bu arada 1,4112 çeliğinin toz metallere oranla cok iyi bir çelik olduğu söylenemez ama genelde piyasada kulanılan 440b lerin hemen hemen hepsi malum çin malı çelikler
440b standartı adı altında bir cok firma bu çeliği üretiyor ama kimyasal içerikleri bir birinden farklı misal olarak bizim satın aldığımız 1,4125 alman malı
ve karbon oranı 0,95 vanadyum 1,10 ve az bir miktada mo var
yani italyada üretilmiş olan 440c ve amerika menşeyli 440c de
karbon 0,95 iken vanadyum oranı 0,80 ve molibidenyum nerdeyse yok
bu durum benim kafamı allak bulak ediyor.

Emre ustam bensize 1 parça 1,4112 ve 1,4125  göndereyim bir test yapınız bizde aradaki farkı yice öğrenmiş oluruz hayırlısı ile
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ