Bıçak Sanatı - Forum

Japon Bileme Taşları

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
Ynt: Japon Bileme Taşları
« Yanıtla #20 : 04 Mayıs 2010, 22:46:43 »
scheppah gobek capi da 12 mm mis, ctesi bir karbosan , egesan filan dolasirim ama su tasi bulabilecegimi sanmiyorum, zamaninda aramistim cunku. Aslinda dogal su tasi bor icerikli birsey - borat , boron karbid vb.- Turkiye de bor cenneti ama ne yazik ki bu tip seyler ithal , uzuluyor insan valla
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

« Yanıtla #21 : 04 Mayıs 2010, 23:17:14 »
Karbosanda da Egesanda da yok su taşı boşuna arama, ben sormuştum merkezlerine yakın zamanda ;)

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
« Yanıtla #22 : 05 Mayıs 2010, 10:51:05 »
jet resimler
« Son Düzenleme: 05 Mayıs 2010, 10:53:26 Gönderen: circassian »

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
« Yanıtla #23 : 05 Mayıs 2010, 11:16:43 »
devam  ,standart  aparatlara sadece keski, planya bicagi filan bileyebilecegin duz parca dahil. bicak icin olan -dar ve genis 2 parca- yan calisma parcasi ve aslinda cok onemli olan tas duzlestirme parcasi - diamond truing tool - dahil degil ekstra para , ama cok pahali degiller . yan calisma tablasi cok dandik, stabil degil uzerine biraz yuklenince pozisyonu bozuluyor bence hic para vermeye degmez. oyle profil duzeltmeleri filan yapilamaz ya da disk zimpara yerini tutmaz. Tas o kadar hizli asinmiyor , aci rahat ayarlaniyor - resimde gozuken tormek in aci ayar aparati , bu ve benzeri neredeyse tum parcalar ortak kullanilabiliyor. Tas gobek caplari 3 makinada da ayni -12mm- jetin sadece tasini alabilirsin - pahali gerci 100 dolarmiydi neydi, burla katalogu yanimda degil simdi - cap ve genislik farkindan basimiza bir is gelir mi bilmem , ona bir bakmak lazim, ayrica sorun olursa cekinme lutfen

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
« Yanıtla #24 : 05 Mayıs 2010, 11:26:12 »
tas duzleme parcasi son derece onemli. honlama icin bir de metal cila pati veriyorlar , ayrica sunu da belirtmek isterim bu sekilde calisan 3 makinada da bileme ve diger parcalarin takildigi ana yatay kola cok yuklenince kol esniyor, bence cok belirgin degil bu sikinti, genel olarak fena calismadigini soylemek isterim . son olarak sunu da belirtmekte yarar var sadece jette motor torku ayarlanabiliyor, bu ozellikle honlama yaparken onemli bence cunku deri diske yuklenmek gerekebiliyor.

sonuc olarak 600kusur liraya deger mi , zor - harcayacak ne kadar paran olduguna bagli - aciyi kronik olarak sabit tutamayan bir adamsan degebilir. simdiki aklim olsaydi almazdim. ayrica 30 derecenin altindaki bilemelerde kesicinin tasla temas ettigi alan arttikca kesici agiz icbukeyligi daha belirgin hale geliyor , zaten icbukey bir agzi birincil yan yuz egiminde bile hic sevmeyen bir adam oldugumdan oyle cok super is yapiyor diyemem . Oyle dumduz bir profilden birincil egimleri  cikartmak filan tamamen imkansiz. Sadece gercekten kisa zamanda neredeyse kusursuz - ama icbukey - ikincil kesici agiz egimlerini olusturmak icin dusunulebilir , hepsi bu.

dipnot: ekstra eklentilerin fiyatlari http://www.724magaza.com/AKSESUARLAR/Elektrikli%20El%20Aletleri%20Aksesuarları/Jet%20JSSG-10%20Aksesuarları/urunler.html?12616
« Son Düzenleme: 05 Mayıs 2010, 12:23:51 Gönderen: circassian »

« Yanıtla #25 : 05 Mayıs 2010, 17:45:16 »
Sağolasın Burak bir sürü emek çektirdik sana, yorumun önemli, bir süre daha düşüneyim bakalım.

ferroburak

• 539
  • Meslek: Teknik
  • Yer: ankara
« Yanıtla #26 : 14 Ağustos 2010, 08:02:56 »
10000 grit olanları epey pahalı yapay bir taş için.

6000 ve altındaki grittekiler doğal Arkansas taşları ve 'Türkiye taşı' (Girit büyük ihtimal..) kadar performanslı olmayabilir bence. Birde 3M'nin 'diamond lapping film', elmas mikrofilmleri var aslında onlar da fena değimiş ama epey pahalılar aynı şekilde..

ferroburak

• 539
  • Meslek: Teknik
  • Yer: ankara
« Yanıtla #27 : 25 Ağustos 2010, 20:22:53 »
Japon taşlarındaki grit numaralandırması farklı ama ben de iyi bilmiyorum. Şurada bir tablo var:

http://www.fine-tools.com/G10019.htm

merttt9

• 1419
  • Meslek: Tekstil
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #28 : 13 Ekim 2011, 01:43:21 »
çok sağolun bu konu çok iyi geldi
ama her yerde her kaynakta polishing polishing
1 tane sharpering olmazmı,1 tane bile yok,kılıç bileme yani,bıçak olanı değil
kılıç sharpering yok  :'(

eğer yapıcak olursam üzerine made in türkey yazıcam

Lord Sparhawk

• **
  • 112
  • Meslek: akademisyen, lütiye
  • Yer: Eskişehir
« Yanıtla #29 : 09 Mayıs 2013, 18:49:51 »
Konu baya eski ama yıllardır bu tip taşları kullanan biri olarak aklında sorusu olana yardımcı olabilirim. Standart tip sentetik su taşları iyi ve hızlıdır. Ama iyi kalite bileme yapmak isteyenlere daha ziyade seramik taşları öneriyorum.

Doğukan

• 232
  • Meslek: İşletme
  • Yer: İstanbul / Antalya
« Yanıtla #30 : 14 Temmuz 2013, 22:10:42 »
Sefa hocam selamlar,

Bir çok japon taşım oldu... Japon taşlarının gritleri avrupa ve amerika da olanlara göre değişkenlik gösteriyor. Çok olmasa dahi belirtmek istedim (ör:10000=8000) gibi. Kullanım ve aşındırma konusuna gelince...benim deneyimimde ortalama aşındırma gücünde olduklarını ancak kendilerininde çabuk aşındıklarını düşünüyorum.

Ben kesinlikle shapton pro su taşlarının kralı derim. Bu taşlar doğal değil, kompozit su taşlarıdır ve kompozit karışımlarında seramik bulunmaktadır. Çok hızlı çalışırlar.. Mehmet Hakan abinin atölyesinde sertleştirilmiş çeliği nasıl aşındırdığını beraber gördük. Shapton taşların en büyük özelliği kullanımdan önce suya batırılmalarına ihtiyaç yoktur. Kutusundan çıkartıp üzerine su dökerek kullanmaya anında başlayabilirsiniz. 1000 grit altı yumuşak taşları çabuk aşınır ancak 1000 grit üstü modelleri neredeyse ömürlük denir...kolay kolay aşınmaz bir daha alma ihtiyacı duymazsınız.

Amerika'dan kargo ile edinilebilmekteler, eğer yeni taş edinmeyi düşünüyor iseniz 380, 1000 ve 5000 gritlik 3 lü bir set fazla fazla işinizi görecektir...

Lord Sparhawk

• **
  • 112
  • Meslek: akademisyen, lütiye
  • Yer: Eskişehir
« Yanıtla #31 : 15 Temmuz 2013, 21:40:04 »
Sefa hocam selamlar,

Bir çok japon taşım oldu... Japon taşlarının gritleri avrupa ve amerika da olanlara göre değişkenlik gösteriyor. Çok olmasa dahi belirtmek istedim (ör:10000=8000) gibi. Kullanım ve aşındırma konusuna gelince...benim deneyimimde ortalama aşındırma gücünde olduklarını ancak kendilerininde çabuk aşındıklarını düşünüyorum.

Ben kesinlikle shapton pro su taşlarının kralı derim. Bu taşlar doğal değil, kompozit su taşlarıdır ve kompozit karışımlarında seramik bulunmaktadır. Çok hızlı çalışırlar.. Mehmet Hakan abinin atölyesinde sertleştirilmiş çeliği nasıl aşındırdığını beraber gördük. Shapton taşların en büyük özelliği kullanımdan önce suya batırılmalarına ihtiyaç yoktur. Kutusundan çıkartıp üzerine su dökerek kullanmaya anında başlayabilirsiniz. 1000 grit altı yumuşak taşları çabuk aşınır ancak 1000 grit üstü modelleri neredeyse ömürlük denir...kolay kolay aşınmaz bir daha alma ihtiyacı duymazsınız.

Amerika'dan kargo ile edinilebilmekteler, eğer yeni taş edinmeyi düşünüyor iseniz 380, 1000 ve 5000 gritlik 3 lü bir set fazla fazla işinizi görecektir...

MErhaba şu an kompozit taşlarda dünyanın en iyi taşları naniwa elmas bileşimli su taşlarıdır, sonrasında naniwa chosera serisidir.

Doğukan

• 232
  • Meslek: İşletme
  • Yer: İstanbul / Antalya
« Yanıtla #32 : 21 Temmuz 2013, 18:34:18 »
Katılıyorum.. Chosera da kullandım ve bunlarda harika taşlar.. Shapton taşları daha çok tercih etme sebebim shapton taşları suda bekletme ihtiyacı olmaması...sadece üzerine biraz su sürerek hemen kullanılmaya başlanabiliyor.. İnanın bugüne kadar piyasada kullanılan türlü taşlardan sonra bu taşlardan herhangi birine terfi eden fark ile tatmin olacaktır... Chosera, shapton bunların kendi aralarındaki fark ise gözle hissedilecek kadar değil benim tecrübemde...

arkheramos

• *
  • 5
  • Meslek: aşçı
  • Yer: izmir
« Yanıtla #33 : 13 Şubat 2017, 19:13:27 »
Faydalı konu.

orkunaydin350

• *
  • 1958
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
« Yanıtla #34 : 20 Kasım 2019, 14:11:02 »
Kullanan ustalarımın bilgilerine başvurayım; Seramik kompozit su taşları karbon, martenzitik, toz metal, vs. tüm çeliklerde etkili midir? Yada sadece belirli çelik gruplarında veya sertliklerde mi başarılı?

« Yanıtla #35 : 21 Kasım 2019, 02:03:32 »
Kullanan ustalarımın bilgilerine başvurayım; Seramik kompozit su taşları karbon, martenzitik, toz metal, vs. tüm çeliklerde etkili midir? Yada sadece belirli çelik gruplarında veya sertliklerde mi başarılı?
Evet hepsinde etkili ve çabuk sonuç verir, genel yaklaşım olarak bu taşlara veya elmas bloklara karbon çeliği sürmemek lazım, doğal taşlara da paslanmaz grubunu sürmemek lazım. Nedeni, seramik taşların veya elmas blokların arasına giren parçacıklar siz ne yaparsanız yapın belli bir süre sonra paslanmaya başlar ve taş veya blok yüzeyini bozarlar. Doğal taşlarda ise karbürlü çelikleri bilemek, taş yüzeyinin çok hızlı aşınmasına ve deformasyonuna neden olurlar ve bileme çok zaman alır, hem gereksiz taş kaybı hem de zaman kaybına neden olurlar.

orkunaydin350

• *
  • 1958
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #36 : 21 Kasım 2019, 08:13:02 »
Evet hepsinde etkili ve çabuk sonuç verir, genel yaklaşım olarak bu taşlara veya elmas bloklara karbon çeliği sürmemek lazım, doğal taşlara da paslanmaz grubunu sürmemek lazım. Nedeni, seramik taşların veya elmas blokların arasına giren parçacıklar siz ne yaparsanız yapın belli bir süre sonra paslanmaya başlar ve taş veya blok yüzeyini bozarlar. Doğal taşlarda ise karbürlü çelikleri bilemek, taş yüzeyinin çok hızlı aşınmasına ve deformasyonuna neden olurlar ve bileme çok zaman alır, hem gereksiz taş kaybı hem de zaman kaybına neden olurlar.

Wow ??? Bunu bilmiyordum. Cevabınız için çok teşekkürler hocam. O zaman iki grup bileme ekipmanı toplamak lazım, bir takım seramik (paslanmazlar için) ve bir takım doğal (karbonlar için) gibi.

Peki seramik taşların iyisi-kötüsü, sahtesi-gerçeği var mıdır? Neye dikkat etmek lazım?

« Yanıtla #37 : 21 Kasım 2019, 21:19:04 »
Seramik taşlarda yabancıların genelde ilk sıradaki tercihi Shapton, arkasından chosera ve Naniwa geliyor, bir çok kullanıcı özellikle 8000 grit altındaki taşlarda çok büyük bir fark görmemişler Shapton ve chosera ile ilgili. Sanıyorum biraz da herkes kendi kullandığını övüyor  ;)
Aşağıdaki linkte bu malzemelerin hepsi değilse de neredeyse hepsi derli toplu olarak var, hem fiyatlar hem de karşılaştırmalar incelenebilir.

https://www.knivesandtools.com/en/ct/whetstones.htm

orkunaydin350

• *
  • 1958
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #38 : 22 Kasım 2019, 12:31:03 »
İşte bu ilaç gibi, tam hap bilgi oldu. Çok teşekkürler hocam. :2up

İbrahim BAŞEĞMEZ

• 298
    • YouTube
  • Yer: ESKİŞEHİR
« Yanıtla #39 : 24 Kasım 2019, 20:48:17 »

Bu önemli bilgi için teşekkür ederim Sefa hocam. Bu vesileyle öğretmenler gününüz kutlu olsun.