Bıçak Sanatı - Forum

Son çalışmalarım - günlük

Ynt: Son çalışmalarım - günlük
« Yanıtla #20 : 24 Ocak 2012, 13:15:20 »
Oluk güzel olur ama bana yinede yukarıda gibi görünüyor  ::)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #21 : 24 Ocak 2012, 14:26:19 »
Sefa hocam, biraz amerikalıların tanto ideasını kabul etmişiz genelde. Ancak Japonların bir sürü tarz ve tipleri var. Ben daha çok Hira Zukuri tipinden etkilenerek yaptım. Antik tantolar bu tarzda gördüğüm kadarıyla tam taşlama oluyor....
http://www.ksky.ne.jp/~sumie99/styles.html
http://forums.dfoggknives.com/index.php?showtopic=20674&view=&hl=tanto&fromsearch=1
« Son Düzenleme: 24 Ocak 2012, 14:28:41 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #22 : 24 Ocak 2012, 14:27:55 »
Oluk yapmayacağım, açıkçası pek oluklu bıçak mantığını ve görüntüsünü ne tip olursa olsun pek sevmiyorum. Kılıç olsaydı kesin koyardım ama bıçağın denge ve sağlamlığına pek bir katkısı da olmayacak....

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #23 : 24 Ocak 2012, 14:37:22 »
Anladım usta, peki dış bükey mi?

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #24 : 24 Ocak 2012, 14:52:49 »
hizlica bir fikir acisindan ,  oluksuz - nisbeten basit geometride - 2 ornek ( osoraku-zukuri koymadim , cunku hakikaten zor ) 2. resim bulabildigim senin tarzina en yakin ornek idi , ama sanirim ince kumlara gittikce taslama egimi sirt ile birlesecek.  Benim su anda yapmaya calistigim tipte agiz 1.5 mm den biraz fazla , sulamadan sonra yapabilirsem disbukey bir egimi hedefliyorum. ( Tanerin kulaklari cinlasin )
« Son Düzenleme: 24 Ocak 2012, 14:56:39 Gönderen: circassian »
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

Erol YURTSEVEN

• *
  • 37
  • Meslek: masa ve sandalye imalatı
  • Yer: BURSA
« Yanıtla #25 : 24 Ocak 2012, 15:00:04 »
Bir de büyük bir eğeden dövdüğüm tanto vardı. Aslında 30 küsur santim ile biraz büyük bir tanto ama yine de wakizashi olabilecek boyutta değil bence.
Bunu normalize ettim bugün. Hamon kili ile çalışacağım çarşamba günü...

bu eğe malzemesine hamon oluyormu ?

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #26 : 24 Ocak 2012, 15:15:56 »
eğeler genellıkle w serısı ve 1095 gıbı çelıklerden yapılıyor. yanı olur ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #27 : 24 Ocak 2012, 15:21:45 »
Anladım usta, peki dış bükey mi?
Şu anda oldukça düz, ancak daha 1 milim - 0.8 milim civarı bir ağız kalınlığı var. En zon aşamada su taşında dış bükey kavuşacak ağız...

bu eğe malzemesine hamon oluyormu ?
Olmazmı, çok güzel olur  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #28 : 24 Ocak 2012, 15:22:45 »
hizlica bir fikir acisindan ,  oluksuz - nisbeten basit geometride - 2 ornek ( osoraku-zukuri koymadim , cunku hakikaten zor ) 2. resim bulabildigim senin tarzina en yakin ornek idi , ama sanirim ince kumlara gittikce taslama egimi sirt ile birlesecek.  Benim su anda yapmaya calistigim tipte agiz 1.5 mm den biraz fazla , sulamadan sonra yapabilirsem disbukey bir egimi hedefliyorum. ( Tanerin kulaklari cinlasin )

Burak usta makınalar emrıne amade  ama bana o tantoya taşlama yap deme . formu fılan bozulur gerçekten üzülürüm.  benım olsa acımam , sen taşlama yaparken ben sızı seyredıcem :)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #29 : 24 Ocak 2012, 15:25:18 »
Burak 2. resim çok benziyor, sanırım bu iki tipin hibridi gibi bişey olacak. Çok da dert etmiyorum, Japonlar tutucu olabilirler tipolojiler konusunda ama ben değilim  ;D

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #30 : 24 Ocak 2012, 15:41:01 »

Burak usta makınalar emrıne amade  ama bana o tantoya taşlama yap deme . formu fılan bozulur gerçekten üzülürüm.  benım olsa acımam , sen taşlama yaparken ben sızı seyredıcem :)

Gönderin taşlayıp geri yollayayım  >:D bozulursa karışmam, zımparaya karışmam.

B.B

• Başıma başlık.
  • 242
  • Meslek: Aslan Terbiyecisi
  • Yer: İzmir
« Yanıtla #31 : 24 Ocak 2012, 16:21:11 »
Bu arada eskiden yapıp da bitirmek nasip olmamış işleri temizliyorum.
Öncelikle değiş tokuş bıçağı ve çekiliş bıçağı yapıyorum. Bunları bitince paylaşacağım...

Ayrıca uzun zamandır bitiremediğim, Sefa Ustamızla Antalya'da dövdüğümüz G. Wieland tipi bir bıçak vardı. Malzeme O1, bunu yavaş yağda sertleştirdim, bu yüzden hafif de olsa bir hamon almış  :) 3. fotodaki açıdan hamon oldukça belirgin....

Bu bıçak da sahiplenildi, atölyemi gezerken bu bıçağı çok seven bir arkadaş bu bıçağı kimselere yar etmeyeceğini söylüyor...
:'( Ustam ben bunu çok beğendim. Bunu bana gönderirmisin  :-[  :-[  :-[
Forumun kendi söyleyen kendi gülen delisi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #32 : 24 Ocak 2012, 16:23:27 »
Maalesef satıldı bile Berkeciğim ...

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #33 : 25 Ocak 2012, 17:58:07 »
Tanto'ya kil kaplama işi yapıldı. %50 şamot tozu %50 odun kömürü,  havanda iyice dövüldü, samot iyice sulandırılıp tüm tanto kaplandı. Isı tabancasıyla iyice kavruldu. Sonrasında iki karışım yapıldı, sulu karışım ashi için, daha kuru olan karışım ise sırta 3 milim kadar bir kaplama için kullanıldı. Şu anda tanto askıda ve yavaş kuruyor, kilin çatlamaması için. Birkaç gün içinde kuruyacaktır. Hızlı kurutmayı sevmiyorum, içerde çatlaklar oluşuyor ve su verirken kil kendini atabiliyor. Yavaş kurumada kil tamamen bütün olarak kuruyor, su verene kadar iyi biçimde tutunuyor...

Yine işe kaptırdığımdan yanımda fotograf makinesini almayı unuttum  :(

Kipmen Sanat web sitesi

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #34 : 25 Ocak 2012, 18:15:55 »
ıyı haber ve güzel bır resım beklıyoruz senden Emre usta  ;)

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #35 : 25 Ocak 2012, 19:54:24 »
bol sans diliyorum,
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #36 : 26 Ocak 2012, 23:15:02 »
Emre usta çok güzel sonucu bekliyorum
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #37 : 28 Ocak 2012, 12:30:14 »
Şansım yaver gitmedi, ben de can sıkıcı "ping" sesini duydum defalarca  :(

[smg id=518 type=av]

Ancak aldığım dersler var:
-Ağız kalınlığı 0.7-0.8 civarındaydı, bunu 1 - 1.2 civarına çıkarmalıyım.
- Kil kaplama 3 milim civarındaydı, kısa bir bakış attım hamon'a ve tantonun 2/3'ü neredeyse sertleşmiş, kaplamayı daha kalın ve daha ağza yakın yapmalıymışım.
-Sori son derece güzel ve düzgün oldu.
- Ciddi bir yana bükülme yaptı, büyük ihtimal suya sokma esnasında tanto'yu tam dik daldıramadım, gelecek sefere bu konuya daha çok dikkat edeceğim.
-Çatlaklar son derece düzenli ve eşit, 2-3 santimde bir tekrarlayan ve ağızdan 1-2 santim kadar yukarı çıkan çatlaklar, bu kadar düzgün olması bıçağın simetrisi ve kil kaplamanın homojenitesinin doğru olduğunu söylüyor. Belki sadece kil kaplamayı kalınlaştırsam yetecekti, çünkü sertleşmeyen ve sıcak kalan kalın bir katman ağızda genişleyen martensitin gerilimini boşatmasını sağlayacaktı.
-Su miktarı ve 35 derece gibi bir ılıklık sanırım doğru oldu.
-785 derecede 10 dakika östenizasyon uyguladım, bunu 770 derece ve 5 dakikaya indirmem daha doğru olacak gibi...

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #38 : 28 Ocak 2012, 13:42:24 »
Resimler:
Son resimde yana doğru yamulma açıkça görünüyor. Çatlakların görece eşit aralıklı oluşu da dikkat çekici.
Hamona baktığımda sanki kil çok kısa tutunmuş olabilir dedirtiyor, kil formülünde kırmızı kil de katsam iyi olacak sanırım...

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #39 : 28 Ocak 2012, 15:18:01 »
Geçmiş olsun.

İlk daldırmadan sonra yeniden suya değil de bu sefer yağa daldırsan sanki böyle olmayacakmış gibi geliyor. Bir de ağız bu kadar ince iken daha kısa süre suya daldırmalı gibi.

Hamonun yukarı çıkması kullandığın soğutucunun daha yavaşının da yetebileceğini, bıçağın gereğinden hızlı soğuduğunu gösteriyor.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben