Bıçak Sanatı - Forum

dandik zımpara makinem ile ilk bıçak ağzı açma işlemlerim

barbarosreis

beğenmediğiniz profillerim ile yine beğenmediğiniz bant zımpara makinem ile bu hafta bir şeyler yaptım sonuçlara yaklaşıyorux

Sinix

• *
  • 7
  • Kaşif - 1985
  • Yer: istanbul
eline sağlık..
ufak bi sitem var sanki :)
Başkomutanın izinde..

barbarosreis

sitem çok da işte küçükler bazen susmalı diyerek yaptıklarımızı yayınlıyoruz sadecek

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
Niye sitem ediyorsun? Ustalar sana buna para verme yazık parana dediler diye mi ? Peki sence bu ağız olmuş mu ? Aynı makineden bende de var o yüzden rahatça eleştirebilirim. Bu makinenin 1/3 fiyatına alabileceğin kaliteli bir eğeyle en fazla yarım saatte bu ağızın alasını açarsın. Küçükleri bilmem ama tecrübesizler ustalarına sitem etmemeli.

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
ellerine sağlık öncelikle. ama taşlama eşikleri biraz daha yukarıda olabilirmiş belki. o zaman daha güzel gözükürdü diye düşünüyorum.

sitemli sözlerin için de şunu söyleyeyim; burada senin kalbini kırmak için kimsenin konuşmadığına emin olmalısın. biz burada güzel bir aileyiz, biliyorsun. bu işlere başlarken bir kolay olan doğru vardır, bir de zor olan doğru vardır. sen zor olan bir profili seçtin ve bu konuda seni uyardık. ben de ilk bıçağımı yapacağım zaman çok hevesle bir profil beğendim ve özene bezene çizip Emre'ye gönderdim. bana bunun başlangıç için bir çok handikapı olduğunu daha kolay bir profille başlamamın beni daha iyi motive edeceğini söyledi. senin gibi ben de sustum ve dediğini yaptım. şimdi anlıyorum ki Emre çok haklıymış, o profilin hakkını şimdi bile veremeyeceğimi düşünüyorum. bunda darılacak gücenecek birşey yok ;)

aldığın zımparaya benzer zımparalardan ben de çok niyet ettim almaya ama her defasında yetersiz geleceği söylendi bana da :D ben de seninle aynı durumdayım inan. ama ben bilenlerin tavsiyelerindeki samimiyete itimat ediyorum ve gücenmiyorum. belki senin alıngan bir saatine denk gelmiştir, yoksa gerçekten burada karşısındakini ezecek hiç kimse yok ;)

çalışmanın devamını bekliyoruz bu arada, kolay gelsin...
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

barbarosreis

Niye sitem ediyorsun? Ustalar sana buna para verme yazık parana dediler diye mi ? Peki sence bu ağız olmuş mu ? Aynı makineden bende de var o yüzden rahatça eleştirebilirim. Bu makinenin 1/3 fiyatına alabileceğin kaliteli bir eğeyle en fazla yarım saatte bu ağızın alasını açarsın. Küçükleri bilmem ama tecrübesizler ustalarına sitem etmemeli.

ben gayet memnun kaldım elimdeki malzeme 2379 bohrer soğuk iş çeliği dediğin eğe ile sen yarım saatte aç ağzı ben daha da elime yapmak için bıçak almam çok iyi yaptığım bir şey olduğundan değil çok iyi bıçak yapıyorum da değil ama malzemenin sertliğini bilmeden konuşuyorsun galiba sefa hocam bu konuda bir açıklama yaparsa sevinirim hem sitemizdeki şu anlayışa karşıyım ben teşfik etmek yerine sürekli eleştiri var sitede benim sitemim ona

barbarosreis

ellerine sağlık öncelikle. ama taşlama eşikleri biraz daha yukarıda olabilirmiş belki. o zaman daha güzel gözükürdü diye düşünüyorum.

sitemli sözlerin için de şunu söyleyeyim; burada senin kalbini kırmak için kimsenin konuşmadığına emin olmalısın. biz burada güzel bir aileyiz, biliyorsun. bu işlere başlarken bir kolay olan doğru vardır, bir de zor olan doğru vardır. sen zor olan bir profili seçtin ve bu konuda seni uyardık. ben de ilk bıçağımı yapacağım zaman çok hevesle bir profil beğendim ve özene bezene çizip Emre'ye gönderdim. bana bunun başlangıç için bir çok handikapı olduğunu daha kolay bir profille başlamamın beni daha iyi motive edeceğini söyledi. senin gibi ben de sustum ve dediğini yaptım. şimdi anlıyorum ki Emre çok haklıymış, o profilin hakkını şimdi bile veremeyeceğimi düşünüyorum. bunda darılacak gücenecek birşey yok ;)

aldığın zımparaya benzer zımparalardan ben de çok niyet ettim almaya ama her defasında yetersiz geleceği söylendi bana da :D ben de seninle aynı durumdayım inan. ama ben bilenlerin tavsiyelerindeki samimiyete itimat ediyorum ve gücenmiyorum. belki senin alıngan bir saatine denk gelmiştir, yoksa gerçekten burada karşısındakini ezecek hiç kimse yok ;)

çalışmanın devamını bekliyoruz bu arada, kolay gelsin...
bu kadar külfet kimine göre hafif kimine göre çok sadece zamanlarımızı geçirmek için yapıyoruz profil benim hep hayalimde ilk yapanlar da sonradan öğrendiler güzel olmasa da benimler :D:D:D
abi normalde taşlama eşikleri orada  oluyor gerçeklerinde taklit olduğu için öyle yapayım derim
« Son Düzenleme: 21 Mart 2012, 10:40:43 Gönderen: barbarosreis »

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
Amacım eline yapmak için bıçak almaman değil daha iyisini yapabilmen öncelikle. Malzemenin sertliğini bilmeden konuştum çünkü senin konuya yazdığın kadarıyla biliyorum. Soğuk iş çeliği dediğin 1.2379 çeliğinin 800-850 derecede yumuşatma tavlaması var. Sertleştirmek için 1000 derecelerin üzerine çıkman gerektiğine göre 800-850 senin için sorun olmayacaktır. Tavlandığında maksimum 250 HB ye kadar yumuşuyor.

Kaynak : http://www.kucuklercelik.com/1.2379.htm

250 HB yaklaşık 28 HRC oluyor bu arada

Kaynak: http://www.oerlikon.com.tr/sertlik_cevrim_tablosu.html

Yani 28 HRC bir çeliği de eğeyle işlemek çok çok kolay olacaktır. En baştada dediğim gibi amacım ukalalık yada sadece seni eleştirmek olsaydı malzeme hakkında bilgi ararken böhrer yerine böhler olarak başlamanı söylerdim. Saygılar

meteoravcısı

• 475
  • ORKUN
  • Meslek: işletmeci
  • Yer: izmir

ben gayet memnun kaldım elimdeki malzeme 2379 bohrer soğuk iş çeliği dediğin eğe ile sen yarım saatte aç ağzı ben daha da elime yapmak için bıçak almam çok iyi yaptığım bir şey olduğundan değil çok iyi bıçak yapıyorum da değil ama malzemenin sertliğini bilmeden konuşuyorsun galiba sefa hocam bu konuda bir açıklama yaparsa sevinirim hem sitemizdeki şu anlayışa karşıyım ben teşfik etmek yerine sürekli eleştiri var sitede benim sitemim ona

Evet haklısın sitedeki ustalar herkezi eleştri ile bu işlerden yıldırıp bıçak yapma işini kendi tekellerinde tutmaya çalışıyolar. Bu sitedeki paylaşımları, sorduğumuz lüzumsuz sorulara verdikleri cevaplarda tamamen babalarının hayrına. Buraya harcadıkları vakitte zaten onlarda bol miktarda var.

barbarosreis

USTALARA KESİNLİKLE LAF EDEN YOK SİTEDEKİ DEİĞİM GİBİ HERKZ YANLIŞ ANLAMA EĞİLİMİNDE BU KE ARKADAŞ BUYRUN SİTENİZ SİZİN OLSUN

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
Ynt: dandik zımpara makinem ile ilk bıçak ağzı açma işlemlerim
« Yanıtla #10 : 21 Mart 2012, 11:35:52 »
Ayrıca eleştiri tabiki olacaktır. Benim gibi daha doğru düzgün bıçak yapmamış kişilerin bile ustaları teknik olarak haddime değil ama göz zevki olarak rahatça eleştirebildiği bir ortamdayız çünkü. Eleştiri olmazsa; Türkiyedeki çoğu  bıçak imalatçıları gibi olması gerekenin 100 C altında sözüm ona sertleştirme yapıp, 30-40  hrc sertliğinde, eğenin rahatça işlediği bıçakımsılar üreten  ve bu işi çok iyi yaptığını sanıp kendilerini pohpohlayan ama dünyada esamesi olmayan kuru bir kalabalıktan öteye geçemeyiz ki. Burada  tebriklerinizi değil eleştirilerinizi duymak istiyorum yazan ustalar var, bir selam verene bütün bilgisini paylaşan ustalar var, ilk defa gerçek bir bıçak yapmak isteyen samimi kişilere kendi cebinden ödediği çeliği ücretsiz gönderenler var. Bunları göremiyorsanız ve teşvik yok eleştiri var diyecek söz bulamıyorum.   

meteoravcısı

• 475
  • ORKUN
  • Meslek: işletmeci
« Yanıtla #11 : 21 Mart 2012, 12:28:23 »
USTALARA KESİNLİKLE LAF EDEN YOK SİTEDEKİ DEİĞİM GİBİ HERKZ YANLIŞ ANLAMA EĞİLİMİNDE BU KE ARKADAŞ BUYRUN SİTENİZ SİZİN OLSUN

Sen istediğin gibi genelleme yapıp istediğini yazıyorsun, ben senin yazdıklarından anladığıma cevap yazınca bağırıp çağırıp siteyide bana hediye edip gidiyosun. Bu kadar alıngan olmaya gerek var mı? Bağırmadan kendini ifade edemiyor musun?

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #12 : 21 Mart 2012, 12:46:15 »
İlk denemeler için iyi gidiyor, ancak güçsüz bant zımparalarda ağız açmak yerine sadece düzleme ufak şekilllendirme işlemleri denemek daha mantıklı oluyor. Bende de bir tane var bu tip zımparalardan, kesinlikle sadece destek takımı olarak işe yararlar, eğe işi ile yapılan işin temizlenmesi mesela çok daha mantıklı olabilir.
....
diyecektim ki, küsmüş arkadaş  :(

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #13 : 21 Mart 2012, 16:17:53 »
Arkadaşımız neden bu kadar alınganlık yaptı anlamadım doğrusu. Öncelikle soruya yanıt vereyim. Böhlerin K110' u yada diğer bir deyişle 1.2379 veya D2 ham haliyle işleme çok uygun bir çeliktir, sert değildir yani. Hatta K100 (D3) karbonca 1.2379 dan daha da zengindir (%2 civarı) buna karşın o çelikte ham halde çok yumuşak ve işlemeye elverişlidir. Bunlar bir yana asıl konu, eleştirel yaklaşımdan ne anladığımız. Kendimden örnek vereyim, burada yaptığım işi paylaşırken aklımda bir kaç şey var, birincisi işi paylaşıp bir model oluşturmak ve yapmak isteyenin aklına bir şeyler düşürmek. İkincisi, estetiği ve göze batan yerleri konusunda, karşı görüş/eleştiri toplamak. Bunun dışında hiç bir beklentim yada hedefim yok. (Hatta itiraf edeyim, eline sağlık, şöyle güzel olmuş böyle hoş olmuş sözcüklerinden bile utanıyor ve bunlara yanıt yazarken zorlanıyorum.)
Ertuğrul, Bodrumdaki toplaşmada söylemişti " forumda paylaştığım işle ilgili en çok yapılan eleştirileri ciddiye alıyorum" diye. Bu aslında çok önemli bir vurguydu, burası zaten neden var? elbette kırıp dökmeden yapılan eleştiriler kişiliğe değil işe yöneliktir. Böyle algılamak bizi, hatta burayı daha ileriye taşır. Yoksa birbirini şakşaklayan bir topluluğa döneriz ki bu tür şeyler zaten yeterince yapılıyor çevremizde, durumumuza bakılırsa pek bir şeye de yaramıyor. Kısaca yaptığımız işin olmayan yerlerini herkes eleştirebilmeli ( sen ne yapıyorsun ki bunu eleştiriyorsun mantığına da karşıyım) bunu göze almamız gerekiyor yaptığımız işle yüzleşmenin başka yolu yok. Küsmek gitmek doğru değil bence.
« Son Düzenleme: 21 Mart 2012, 19:03:32 Gönderen: sefaçabuk »

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
« Yanıtla #14 : 21 Mart 2012, 18:24:04 »
Bir forumdaşın şöyle bir yazısını hatırlıyorum "bant zımpara çıktı mertlik bozuldu... "

Bir bant zımparam  olmadığı için fikir sunamam.

Maddiyatım izin vermediği için elimdeki imkanlardan ne çıkarabilirim diye düşünüp ona göre kendimi geliştirmeye çalışıyorum. İNZİVAdan sonra bıçak yapmaya devam ediyorum en azından yapmaya çalışıyorum. Kendi gözümde dahi beş para etmez ürünler çıkardığım için forumun kalitesini bozmaması adına forumda yayınlamıyorum. O derece başarısız üretimler. Lakin onlar benim el emeğim. Kendi emeğime saygı duyarım.

Eğe, demir testeresi, törpü ve zımpara.. Bunlar beni mutlu ediyor.

Kullanmış olduğunuz makinenizde eminim sizleri mutlu ediyordur. Ben bir insanı ne mutlu ediyorsa ona en faydalı şeyin onun olduğuna inanırım.

Benim gibi köylü çocuğu olanlar varsa bilir. Biz köyde dağdan taştan ot biçer, kurutur ve düğen dediğimiz 4cm kalınlığında 80-90 cm eninde   ve  200-250 cm uzunluğunda tahtalara çakılmış keskin taş ve demir parçalarından oluşan eşşeğin çekim gücü ile çalışan bir malzeme ile saman yapmaya çalışırdık. Düğenin üzerine çocuklar binerdi. Tozun toprağın içinde nefes almak dahi zor iken çocuklar eğlenir, mutlu olurlardı.Tabi ebeveynler işin "ekmek" davasında olduğu için iş bitsede dinlensek diye düşünürdü. hepi topu 7-8 harar saman için en azından 50 defa dönülürdü ot yığınının üzerinden. dön babam dön...
 Netice yarı sap, yarı saman biraz toz...Ama saman

Öbür yandan traktörlerin arkasında çalışan patozda saman yapardı maddi gücü yeterli olan..hemde kaliteli saman. Onda da ebeveynler bıyık altından kibirli bir ifadeyde mutlu olurken, çocukları düğene binememenin mutsuzluğunu yaşardı..... Sonuç her iki aileninde ürettiği samanı tüketen ineklerin geride bıraktığıda aynı...

Hikayeyi konuya bağlamakta yetersiz kalıyorum ama umarım ustalarım ne demek istediğimi anlamıştır.

Ve tekrar tekrar, bu forumda bilgisini  ve en önemliside "yapıcı eleştirilerini "esirgemeyen bütün ustalarıma sonsuz teşekkürlerimle...
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

S.G.

• **
  • 262
  • Meslek: serbest
« Yanıtla #15 : 21 Mart 2012, 21:17:54 »
 Bence eleştiri kaldıramıyosanız forumda paylaşımdabulunmanında anlamı yok. Eleştirilmek istemiyosanız kendiniz yapın kendiniz beğenin engüzeli. Çünkü burda paylaşım olduğu zaman herkes şahane mükemmel 10numara tebrikler gibi yorumlar yazsa ozaman kimse kendini olumlu yönde geliştiremez yaptığı işin en doğrusu olduğunu sanarak ilerler. Bende şahsi fikrimi söylüyeyim mesela bıçak diye yaptığınız şu şeyleri yolda yürürken görsem almak için eğilmeye bile zahmetetmem bi tekme atar geçerim.
 Bana bu forumdan Eylem Cengiz bey düzgün ağız açabilmem için bi düzenek tarifetti bende onu yaptırdım ve fabrikasyon gibi muntazam şekilde ağız açıyo bıçaklara. Yoksa bende ıkınırdım dandik bant zımparalarında. Büyük olasılık çıkartığım profilleride çöpeatıcaktım ağız yamuk oldumu açı bozuk dengesiz oldumu.

« Son Düzenleme: 21 Mart 2012, 21:48:59 Gönderen: sefaçabuk »
Keskin bıçak önce sahibini keser :)

https://www.instagram.com/12kalibre

S.G.

• **
  • 262
  • Meslek: serbest
« Yanıtla #16 : 21 Mart 2012, 21:20:27 »
 Buarada ekleme yapayım resim çekmek için düzeneği yere koydum normalde masa üzerinde çalışılıyo ve bıçakta profile işkenceyle sabitleniyo eğe vurdukça kayma yapmasın sağa sola oynamasın diye.
Keskin bıçak önce sahibini keser :)

https://www.instagram.com/12kalibre

« Yanıtla #17 : 21 Mart 2012, 21:52:31 »
Serkan, arkadaşımız buradan gitmiş bile olsa üstteki mesajında yazdığın "tekme atıp geçmek" doğrusu çok yakışıksız olmuş. Eleştirel tavrı bu derece abartırsak işi eleştiri boyutundan çıkarmış oluruz ki bunu istemeyiz.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #18 : 21 Mart 2012, 21:54:18 »
arkadaşımız bıraz alınganmış , gitmeyi seçmiş ve gitmiş  ;)    herneyse     Blackcat arkadaşımızın yaptığı duzeneğin benzerını ben çok önceleri yapmıştım tezgahıma bağlı  portatıf   istedığımde kurup çalışabılıyorum .  ister inanın ister inanmayın bazen makınayı kapatıp bu tezgahta profıllerimin ağzını açıyorum.   bana çok keyifli ve bıçağım bıttığınde bır o kadar değerli gelıyor.  evet verdığım emek daha fazla zaman daha fazla oluyor.

ama bazen işi seriye bağlayıp  hırsıma yenık düşmektense   bu işi hobi olarak yaptığımı  " şimdilik  :) "   hatırlamak benı kendıme getırıyor..    ve ınanın  bu aparat  ile mükemmel temızlıkte ağız açılıyor. 

hüseyin  otta biçtim   çelik çomakta oynadım hepsının keyfı ayrıydı benım için    :)  illaki bant zımpara olması gerekmıyor  elını alıştıran bır kişi bant zımparadakı gıbı agız açabılır eğeyle.

hangi iş olursa olsun   verilen Emek benim için çok değerli..  :)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

« Yanıtla #19 : 21 Mart 2012, 21:58:14 »
Eğe deyip geçmeyin, şimdiye kadar ve şimdi yaptığım tüm kılıçlarda ( bazı bıçaklar hariç) eğeden başka bir şey kullanmadım. Elbette ekonomi ve ortam koşulları uygunsa bant zımpara iyidir ama eğe "her zaman"  iyidir  ;)