Bıçak Sanatı - Forum

dandik zımpara makinem ile ilk bıçak ağzı açma işlemlerim

Mehmet DOĞAN

• 337
  • Meslek: Elektrik Teknisyeni
  • Yer: Hatay /DÖRTYOL (Birecik)
Ynt: dandik zımpara makinem ile ilk bıçak ağzı açma işlemlerim
« Yanıtla #20 : 21 Mart 2012, 22:19:35 »
Egeleme aparatı çokkulanışlı daha önce bıçakların agzını bileylemek için yapılan bir düzenege benziyor istedigin açıya ayarlayıp kullan .
İki dost arasına bir kez güvensizlik girerse, birine ya sürgün ya da ölüm düşer.

S.G.

• **
  • 262
  • Meslek: serbest
  • Yer: izmir
« Yanıtla #21 : 21 Mart 2012, 22:42:14 »
Serkan, arkadaşımız buradan gitmiş bile olsa üstteki mesajında yazdığın "tekme atıp geçmek" doğrusu çok yakışıksız olmuş. Eleştirel tavrı bu derece abartırsak işi eleştiri boyutundan çıkarmış oluruz ki bunu istemeyiz.
Kusurabakmayın bıçakların ağzı çok kötü açılmış yani kasıtlı olarak bozuk açılmak istense bukadar olur yontma taş devrinde bile daha düzgün ağız açıyolarmış oyüzden kendimi tutamadım bian ama sert kaçtı sanırım sonuçta kötüde olsa emek var ortada tekrar kusurabakmayın. Aslında pek katılmasamda forumu tkipettiğim kadarıyla ilk bıçak yapımına başlangıçta bol şekilli sadelikten uzak modeller seçenlerin yaptıkları genelde hep hüsranla sonuçlanıyo.
Keskin bıçak önce sahibini keser :)

https://www.instagram.com/12kalibre

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #22 : 21 Mart 2012, 23:09:07 »
Alıntı yapılan: Sefa
sen ne yapıyorsun ki bunu eleştiriyorsun mantığına da karşıyım

Neyzen Tevfik'in bir sözü vardır. Umarım hafızam beni yanıltmıyordur. "Hiç yumurtlamadım ama yumurtanın iyisinden anlarım." Aynı şekilde, bıçak yapmayan da bir bıçağın ne eksiği olduğunu görebilir. Zaten aksi olsa en iyi bir ustanın iyi olduğunu yalnızca kendi bilirdi.

--------------

Uyduruk da olsa ilk bıçağımı misket oynanan yaşlardayken köyde balya telini çekiçlemek suretiyle ezerek yapmıştım. Ancak ot kesiyordu.

Bıçağa benzeyen ilk bıçağımı 19 sene kadar önce HSS olduğunu sandığım ucuz, Rus malı bir testere lamasında yapmıştım. HSS olacak kadar sert değilmiş ama yine de bunu kestiğim demir testereleri 3-4 cm'de köreliyordu. Bunun ağız taşlamasını balkon duvarının çıkıntısına sabitlediğim yine Rus malı ucuz bir el çarkı ile yapmıştım. Çarkın taşı merkezli değildi. Bir elim çarkı çevirirken geri kalan tek elle taşlama açısını nasıl tutturduğumu hiç bilmiyorum. Testere kullanarak galiba bir hafta kadar uğraşmıştım. Sonrasında taşlama da en az o kadar sürmüştür herhalde. Bilerken 220 no zımpara kullandım. Bildiğim en ince zımpara oydu. Hem aynı zımparayı çok uzun süre kullanmaktan hem de bu zımpara ile çok işli dışlı olmaktan dolayı bu da yetmişti. Hele sap ayrı bir rezillikti. Bir dipçiklik boyda, ancak yarı yarıya çürümüş bir ceviz bloğundan demir testeresiyle parça kesmiş sonra da bunu yine demir testeresiyle iki parçaya bölmüştüm. Çeliğin sap kısmı ile arada çok çirkin boşluklar kalacağını görüp parçaların iç kısmını zımparalamaya başladım. Testere izleri azaldı ama geriye düz değil basbayağı eğri bir yüzey kaldı. Bu yamukluğu deriden liner kullanarak maskelemeyi o zamanlar hiç duymamıştım. Yoksa eski bir çift ayakkabı arar çaresine bakardım. Bunları o halleriyle kullandım tabii. Sapı birleştirirken perçin ya da pirinç çubuk kullanmadım. Hem perçin denen şeyin nasıl olacağını aklım almıyordu hem de bulsam bulsam demir çivi bulabilirdim ve de buna uygun delik de açamazdım. Ben de metrik civata kullandım. Estetik açıdan ne müthiş olduğunu hayal gücünüze bırakıyorum. Yok yok fotoğrafı var. Bakın işte sap bu:

Bundan iki sene sonra bu sefer HSS'liğin hakkını veren sertlikte bir çelikten bir bıçak yaptım. Sık sık suya sok çıkar yöntemi ile motorlu taş kullanarak hem profili çıkarıp hem de ağız taşlamasını yaptım. Yaptım ama çok sığ bir taşlamaya cesaret edebildim ve hata yapmamak için çok temkinli olmam gerekti. Bu arada makina da bir fabrika atölyesinin gücü kuvveti eksik olmayan bir modeliydi. Buna da siyah bir parça plastikten sap yaptım ama ne yapıştı ne birleşti. Bıçağı verdiğim kişiye ancak sapsız verebildim.

Sonra bu bıçak yapma hayallerimi unuttum. Aradaki yıllarda bana demiri dövmeyi öğreteceğini umduğum dedem ben ona yakın markaj yapıp da emelime ulaşamadan vefat etmişti. Örsü bir yerde, ocağı bir yerde, mengeneleri, çekiçleri başka başka yerlerde paslanır olmuştu.

2008-2009'da her nasılsa bir şekilde el kadar balkonda bıçak yapmaya girişip de bu gariban bıçağı

yapıp da bununla yetinmeyince bir kere daha cesaretlenip işe giriştim. Yabancı sitelerde araştırıp bir şeyler öğrendikçe yol alır olmuştum. Bundan sonra ise döke saça da olsa çok fazla sorunun yanıtını keşfettim. Bu noktada bıçaksanatı var oldu. Tam da teknik anlamda aradığım bilgiye ulaşabilip sonra da uygulayabiliyorken... Forumun bana faydası teknikten ziyade sosyal şekilde oldu. Teknik bilgiyi azmedince bir şekilde bulur hale gelmiştim ama bıçaksanatı bana önlüğü giyip zımpara tozu yutabilme gücünü verdi. Ben de yaptığımı paylaşmaya başladım. Yıllar süren öğrenme sürecimi benim gibi herkes çekmesin diye uğraştım.

Bilmiyorum bunların kimseye faydası oluyor mu ama ben yorulmaya başladım artık. Ben herkes için daha iyi olsun diye uğraştım ama bir gün "düğünlerde havaya sıkan" oldum, ertesi gün "silahlanma karşıtı" başka gün tüm milletçe hırsız oldum, ö.m. ile sakalıma bilmemnesini sürten de oldu. Sayılmayacak bir çok şekle girdim, çokça da kötü polis oldum. Böyle bir yükü kaldırmamı sağlayan bir hobim var bereket. Önceden bana işin yükünü unutturuyordu oysa ki...

Şimdilerde bereket forum bana yeni bir keyif vermeye başladı. Önceden Durukan, Emre, Gökhan ve Sefa'nın yaptıkları ile gözlerimi şenlendirirken artık yeni üyelerin ilk yaptığı bıçaklarda bile bu ustaların 5. benim belki 40. bıçağımın kalitesini görüyorum. Bu ustalar kısmen bizim aktardığımız tecrübeler, kısmen yabancı forumların aktardığı bilgiler ancak daha da önemlisi kendi emekleriyle artık çok hızlı ilerleyebiliyorlar. Biz de bu okuduğunuz başlığa konu olduğu gibi insanlara kendi tecrübelerimizin bize öğrettiklerini yeri geldiğinde aktarıyoruz. Ancak demek ki samimi düşüncelerimiz sonradan suratımıza da vurulabiliyor.

Bu gün de sonucu bu oldu.
« Son Düzenleme: 22 Mart 2012, 21:22:15 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #23 : 22 Mart 2012, 00:14:11 »
Yazdıklarından sonra yaptığım ilk bıçağa yeniden baktım  ^-^ hala ekmeklikte durur, karardı filan ama hala kullanılır. Burada ondan kötü bıçak yoktur sanıyorum.

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
« Yanıtla #24 : 22 Mart 2012, 09:16:12 »
Bu tarifi almam mümkün-müdür acaba?
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

bora atalay

• 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
« Yanıtla #25 : 22 Mart 2012, 13:54:01 »
Buarada ekleme yapayım resim çekmek için düzeneği yere koydum normalde masa üzerinde çalışılıyo ve bıçakta profile işkenceyle sabitleniyo eğe vurdukça kayma yapmasın sağa sola oynamasın diye.

serkan müsait bir zamanında bu düzeneğin bir videosunu paylaşmanı rica edebilir miyim? saygılar...

Ercan Utkun

• 388
  • Meslek: eğitimci- 1975
  • Yer: aydın
« Yanıtla #26 : 23 Mart 2012, 16:47:27 »
Bence eleştiri kaldıramıyosanız forumda paylaşımdabulunmanında anlamı yok. Eleştirilmek istemiyosanız kendiniz yapın kendiniz beğenin engüzeli. Çünkü burda paylaşım olduğu zaman herkes şahane mükemmel 10numara tebrikler gibi yorumlar yazsa ozaman kimse kendini olumlu yönde geliştiremez yaptığı işin en doğrusu olduğunu sanarak ilerler. Bende şahsi fikrimi söylüyeyim mesela bıçak diye yaptığınız şu şeyleri yolda yürürken görsem almak için eğilmeye bile zahmetetmem bi tekme atar geçerim.
 Bana bu forumdan Eylem Cengiz bey düzgün ağız açabilmem için bi düzenek tarifetti bende onu yaptırdım ve fabrikasyon gibi muntazam şekilde ağız açıyo bıçaklara. Yoksa bende ıkınırdım dandik bant zımparalarında. Büyük olasılık çıkartığım profilleride çöpeatıcaktım ağız yamuk oldumu açı bozuk dengesiz oldumu.

Bu mükemmel bir paylaşım , size fazla yük olmazsak bunu ayrıntılı olarak anlatımını isterim.
Bilgi sahibi olunmadan,fikir sahibi olunmaz.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #27 : 23 Mart 2012, 17:29:28 »
Bu tipte bir düzeneği Bushcraft.uk'den dazcon kullanıyor. Bu arkadaş anladığım kadarıyla bıçağı mutfakta yapıyor. Bu linkteki fotoğraflara eğeleme düzeneğini görebilirsiniz: http://www.bushcraftuk.com/forum/showthread.php?t=68912&p=836944#post836944

(Edit: Unutmadan, Dazcon'un bu yolla yaptığı bıçağa da bir bakın...)

Biraz da yaratıcılıkla özel malzemelere fazla para vermeden bu düzeneği yapabilirsiniz.  Tabi unutmamalı, bu tür esnek çözümler üretmek isteyenler için işkence bir dosttur. Atölyenizde işkenceniz varsa bıçak yapmak daha kolaylaşır. Hatta bir kaç tane işkenceniz, belki kilitli penseniz varsa gerektiğinde çözüm üretmeniz  kolaylaşır.

Bıçak yapmak daha sizin için yeni bir deneme ise önce bunun gibi yatırımı az yöntemlerle bir boy verin, kendinizi, alacağınız zevki bir deneyin derim. Zaten ilerde makinelenseniz bile yine elde bir şeyler yapacaksınız.
« Son Düzenleme: 23 Mart 2012, 17:31:33 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

S.G.

• **
  • 262
  • Meslek: serbest
  • Yer: izmir
« Yanıtla #28 : 23 Mart 2012, 18:11:22 »
Buarada ekleme yapayım resim çekmek için düzeneği yere koydum normalde masa üzerinde çalışılıyo ve bıçakta profile işkenceyle sabitleniyo eğe vurdukça kayma yapmasın sağa sola oynamasın diye.

serkan müsait bir zamanında bu düzeneğin bir videosunu paylaşmanı rica edebilir miyim? saygılar...
http://www.bicaksanati.com/forum/ev-yapimi-gerecler/duzgun-bicak-agzi-acmak-icin-duzenek/
Keskin bıçak önce sahibini keser :)

https://www.instagram.com/12kalibre

bora atalay

• 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
« Yanıtla #29 : 23 Mart 2012, 19:01:39 »

http://www.bicaksanati.com/forum/ev-yapimi-gerecler/duzgun-bicak-agzi-acmak-icin-duzenek/

paylaşım için teşekkürler...saygılar