Bıçak Sanatı - Forum

Sonunda bitti: Hunter (Balık Gözlü)

ilkser

• 548
  • Serhat-1981
  • Yer: Yozgat / Kocaeli
Sonunda bitti: Hunter (Balık Gözlü)
« : 21 Mart 2012, 22:51:13 »
Merhaba Dostlar.

Sonunda uzun bir çalışmanın sonucunu getirebildim.İşlerimin aşırı yoğun olması sebebi ile geçen yıl ağustos ayında başladığım
bıçağımı bugün bitirebildim. :(
Profil, Emre Ustanın daha önce yapmış olduğu Hunter Modeli. Modelin kullanımını Emre usta salık vermişti.Bende resim üzerinden autocad ile profili çıkartıp,plazmada kestirdim.Kullandığım çelik CK67. Kabza,Ceviz kökü.
Namlu tam taşlama (itiraf ediyorum  tam taşlamayı spral ile yaptım.Ara kontrollerde eğe kullandım.)
Bu profilde 2 kez kabza işçiliği yaptım.İlk yaptığım kabzada ip borusu ile ahşap arasında istemediğim bir boşluk oluştu.
Bu yüzden kabzayı kırıp tekrar yaptım.Kabzayı nemden korumak için Sefa hocamın tarifini verdiği çam terebentin karışımını yaptım.

Hunter'e ait birkaç fotoğraf(Balık gözlü olarak tanımlamamın sebebi ilk fotodur.)

Aşağıdaki linkte yapım aşamasında çektiğim fotoğraflar mevcut.
https://picasaweb.google.com/111004238709813711200/21Mart2012#5722430231351460898

Değerli ustalarıma tekrar teşekkür ederim.Bizlerle tüm bilgilerini paylaşıp bizlerinde bıçak yapmamıza vesile oluyorsunuz.
Sağolun varolun.

Yaptığım bıçak ile ilgili olumlu-olumsuz eleştirilerinizi belirtirmenizi çok isterim.
Yapacağınız eleştiriler, ilerde yapacağım çalışmaları daha özenli yapmama vesile olacaktır.

Saygılar...
Uçmak,düşmeyi göze almaktır.

tarpoon

• 4739
Ynt: Sonunda bitti: Hunter (Balık Gözlü)
« Yanıtla #1 : 21 Mart 2012, 23:07:38 »
güzel olmuş  :)  biraz daha foto olsa keşke   üstten  ve ağız kısmından ..
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #2 : 21 Mart 2012, 23:28:38 »
Bu tasarım bu renk sapla çok güzel olmuş. Güzel de uygulanmış. Namludaki sırttaki köşe ve sap başı Emre'ninkinden de biraz farklı gibi. Yanı bana öyle basit bir kopya gibi de görünmedi. Emre'nin bıçaklarını bilen biri olarak bunu görmek "Iyy kopya" değil "Ooo, güzel" dedirtiyor.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

tolga arıkan

• 525
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bolu- ankara
« Yanıtla #3 : 21 Mart 2012, 23:32:10 »
Elinize sağlık  :2up

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
« Yanıtla #4 : 21 Mart 2012, 23:41:48 »
Ahşap işçiliğini beğendim, ahşap seçimi de çok iyi. Ayrıca ip deliğinin kıyıya oldukça yakın olması imalat esnasında çok riskli ama iyi kotarmışsın. Ben her zaman bu riski alamıyorum. Kısacası sap güzel olmuş.

Ancak gözüme iki şey takılıyor.
İlki pimlerin konumu. Sanırım üç pimi de aynı hizaya getirmeye çalışmışsın. Öyle olunca da ortadaki pim olması gerektiğinden daha yukarıda olmuş. Ben olsam pimleri üst ve alt çizginin tam ortasına koyardım. (ip deliği hariç)
Diğer konu ise namlunun üst kısmının öne doğru eğilme noktası. Burası biraz köşeli olmuş gibi. Daha büyük bir radius ile yumuşak bir geçiş göze daha hoş gözükebilirdi.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

« Yanıtla #5 : 22 Mart 2012, 00:02:49 »
Ben bayıldım doğrusu, çok güzel ama gösterişsiz bir güzellik olmuş. Tam olması gerektiği gibi, abartılı olmayan temiz ve sade bir işçilik, bu her zaman yakalanamıyor. Tebrikler.

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #6 : 22 Mart 2012, 00:55:19 »
Eline, emeğine sağlık Serhat abi özellikle kabzaya bayıldım. :)

Saygılar...

ilkser

• 548
  • Serhat-1981
« Yanıtla #7 : 22 Mart 2012, 01:33:04 »
güzel olmuş  :)  biraz daha foto olsa keşke   üstten  ve ağız kısmından ..

Abi Fotoğraflar biraz aceleye geldi.Fotoğraf makinem yanımda olmadığı için cep telefonu ile çekim yaptım.
Birkaç gün içinde daha iyi fotoğraflar çekeceğim.

Bu tasarım bu renk sapla çok güzel olmuş. Güzel de uygulanmış. Namludaki sırttaki köşe ve sap başı Emre'ninkinden de biraz farklı gibi. Yanı bana öyle basit bir kopya gibi de görünmedi. Emre'nin bıçaklarını bilen biri olarak bunu görmek "Iyy kopya" değil "Ooo, güzel" dedirtiyor.

Başlangıçtaki hedefim tamamen kopyalamaktı.Fakat tüm işin değişimi plazma kesimden sonra başladı.
Plazma kesimdeki bozuk kesim yüzeyleri düzeltirken birazcık aşırı kaçtığım olmuş.
Orjinal resimde serçe parmak oyuğu yoktu.Ben bu bölgedeki bozukluğu düzeltirken istemeden serçe parmak oyuğu oluştu. 

:D
Elinize sağlık  :2up

Teşekkürler.

Ahşap işçiliğini beğendim, ahşap seçimi de çok iyi. Ayrıca ip deliğinin kıyıya oldukça yakın olması imalat esnasında çok riskli ama iyi kotarmışsın. Ben her zaman bu riski alamıyorum. Kısacası sap güzel olmuş.

Ancak gözüme iki şey takılıyor.
İlki pimlerin konumu. Sanırım üç pimi de aynı hizaya getirmeye çalışmışsın. Öyle olunca da ortadaki pim olması gerektiğinden daha yukarıda olmuş. Ben olsam pimleri üst ve alt çizginin tam ortasına koyardım. (ip deliği hariç)
Diğer konu ise namlunun üst kısmının öne doğru eğilme noktası. Burası biraz köşeli olmuş gibi. Daha büyük bir radius ile yumuşak bir geçiş göze daha hoş gözükebilirdi.

Ertuğrul Abi, ilk yaptığım kabzayı sökmemin asıl nedeni ip deliği oldu.Pirinç borunun uçlarını havşa ile genişletmeyi planlamıştım.Ahşaba havşa açtığımda çok düzensiz bir haşa oluştu.Boru havşanın bir bölümünü kapatamadı.
Ayrıca deliğin kenara yakın oluşu ahşabın hatlarını bozdu.
Bu yüzden kabzayı sökmem gerekti.

Pimler konusunda çok haklısınız.Eksenden kaçık oldu.

Namlunun üstünde küçük bir radius bıraktım.Köşe kısmını biraz yumuşatmıştım.

Ben bayıldım doğrusu, çok güzel ama gösterişsiz bir güzellik olmuş. Tam olması gerektiği gibi, abartılı olmayan temiz ve sade bir işçilik, bu her zaman yakalanamıyor. Tebrikler.

Teşekküler Hocam.Kabzanın şekli tamamen kendi halinde oluştu.Belkide tesadüf etti... 8)

Eline, emeğine sağlık Serhat abi özellikle kabzaya bayıldım. :)

Saygılar...
Teşekkürler uğurcan.....

nacho_grande

• 499
  • Serhan Yenilmez
    • Akantus Ahşap Emprenye
  • Meslek: Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
  • Yer: İzmir
« Yanıtla #8 : 22 Mart 2012, 02:46:19 »
Elinize sağlık, ilginç bir arka plan görüntüsü olmuş (Balık). :)
"Kavgalarda, açıkça üstün olan tarafın, zayıf olan tarafa yatağanın keskin ağzıyla değil de, sırtıyla müdahale etmesi bir görgü kuralıydı." (Kaynak, Vikipedi)

ersenanahtar

• 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
  • Meslek: anahtar&bıçakçılık
  • Yer: bandırma/balıkesir
« Yanıtla #9 : 22 Mart 2012, 08:19:40 »
çok beğendim ellerinize sağlık bence çok uzun soluklu fakat sabır ve özveriyle çıkan güzel bir çalışma olmuş ellerin dert görmesin.. :)
Keskin bıçak olmak için, çok çekiç yemek gerekir...

Kul,elaltı.

• 246
  • Mustafa.
  • Meslek: muhasebe
  • Yer: istanbul fındıkzade fatih
« Yanıtla #10 : 22 Mart 2012, 10:27:40 »
Abi eline sağlık ilk bıçak için çok güzel görünüyor.Devamı gelen olsun inşallah.Saygılar.

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #11 : 22 Mart 2012, 10:36:12 »
balık gözü hadisesine ve bu bakış açınıza hayran kaldım, öncelikle bunu söyleyeyim. bıçak Emre'nin temelleri üzerine yeni bir mimari üslup gibi duruyor. Eylem'in de dediği gibi esinlenmişsin ama kopyalamamışsın diye düşünüyorum baktığımda. bıçak yapımı esnasında en fazla keyif aldığım noktalardan birisi eğe ile profili şekillendirmek. temel atma töreni gibi geliyor bana bu :D o süreçte aklınızdakinden çaok daha farklı bir profil elde edebiliyorsunuz ve bu gerçekten çok heyecan verici. bu süreç sizde de verimli geçmiş diye düşünüyorum.

taşlama eşiği ve namlu yüzey temizliği ile ilgili çok birşey söylemiyorum, zaman içerisinde yoluna girecektir onlar. ama pim yerleşiminde Ertuğrul abinin dediği gibi hizalama tüm görsel güzelliği etkileyen bir unsur. onda daha titiz çalışmak gerekir.

kısacası benim çok beğendiğim bir çalışma olmuş bu. ellerinize sağlık diyorum :2up
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

Münir

• 176
  • Münir OKMAN
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #12 : 22 Mart 2012, 11:00:09 »
Oooo Serhat'ım, senden de benim gibi pek ses çıkmıyordu ama boş durmuyormuşsun...
Ellerine sağlık, hem işçilik hem de sadeliği çok hoşuma gitti, ayrıca profil de güzel çıkmış... Elbet gerçeğini görmek için yakında yanına uğrayacağım...

Bu arada kabza için kullandığın kökleri Yozgat'tan mı temin ettin acaba? Yozgat ve cıvarında öyle bir tedarikçi var mı merak ettim, zira ben hiçbirşey bulamıyorum bu çevrede..   
If you light a lamp for somebody, it will also brighten your own path.

bora atalay

• 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
« Yanıtla #13 : 22 Mart 2012, 13:47:37 »
elinize sağlık

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #14 : 22 Mart 2012, 14:05:49 »
Serhat, çok güzel olmuş. Öncelikle taşlamayı yapım fotolarından gördüğüm kadarıyla iyi kotarmışsın spiralle, tebrikler, benim hiç cesaret edemediğim bir yöntem, mutlaka biyerleri oyuyorum o aletle. Ertuğrulun değindiği pinlerin yerleşimindeki hatayı saymazsak bence oldukça iyi bir çalışma. Kutlarım. Sadece bir kılıf yapma gibi bir görev bekliyor seni, hatırlatayım dedim :)

Kipmen Sanat web sitesi

fatihaydın

• 779
  • Meslek: SATIŞ
  • Yer: İstanbul Kayaşehir
« Yanıtla #15 : 22 Mart 2012, 18:53:10 »
Ellerinize sağlık gayet güzel olmuş, hem form hemde kabza malzemesi seçimi,  pimler için bir sonrakinde biraz daha dikkat etmekte fayda var ,ama yinede gayet güzel görünüyor ben beğendim.

ilkser

• 548
  • Serhat-1981
« Yanıtla #16 : 22 Mart 2012, 19:50:58 »
Elinize sağlık, ilginç bir arka plan görüntüsü olmuş (Balık). :)
Teşekkür ederim.

çok beğendim ellerinize sağlık bence çok uzun soluklu fakat sabır ve özveriyle çıkan güzel bir çalışma olmuş ellerin dert görmesin.. :)

Teşekkür ederim abi.Sizler gibi ustalarımın. yaptığım çalışmayı beğenmesi gurur verici.

Abi eline sağlık ilk bıçak için çok güzel görünüyor.Devamı gelen olsun inşallah.Saygılar.

Teşekkür ederim.Devamı konusu biraz şaibede.Çünkü fazla zaman bulamıyorum.Ama bıçak yapabilmek her zaman aklımın bir kenarında duruyor.

balık gözü hadisesine ve bu bakış açınıza hayran kaldım, öncelikle bunu söyleyeyim. bıçak Emre'nin temelleri üzerine yeni bir mimari üslup gibi duruyor. Eylem'in de dediği gibi esinlenmişsin ama kopyalamamışsın diye düşünüyorum baktığımda. bıçak yapımı esnasında en fazla keyif aldığım noktalardan birisi eğe ile profili şekillendirmek. temel atma töreni gibi geliyor bana bu :D o süreçte aklınızdakinden çaok daha farklı bir profil elde edebiliyorsunuz ve bu gerçekten çok heyecan verici. bu süreç sizde de verimli geçmiş diye düşünüyorum.

taşlama eşiği ve namlu yüzey temizliği ile ilgili çok birşey söylemiyorum, zaman içerisinde yoluna girecektir onlar. ama pim yerleşiminde Ertuğrul abinin dediği gibi hizalama tüm görsel güzelliği etkileyen bir unsur. onda daha titiz çalışmak gerekir.

kısacası benim çok beğendiğim bir çalışma olmuş bu. ellerinize sağlık diyorum :2up

Emin abi,Balık gözü meselesi tamamen rastlantısal oluştu.İp deliğinin simetrisini kontrol ederken hayalimde balık gözü belirdi.
Belkide uzun zamandır balığa gidememenin bir sebebidir.
Bu çalışmamın esin kaynağı Emre Ustanın bıçakları.İlk amaç kopaya idi ama malzemeyi işledikçe bu hali aldı.
Eğe çalışmasını çok az yaptım.Spralle yaptığım taşlamaları kontrol etmek adına kullandım eğeyi.Tabi bir miktar talaş kaldırarak.

Oooo Serhat'ım, senden de benim gibi pek ses çıkmıyordu ama boş durmuyormuşsun...
Ellerine sağlık, hem işçilik hem de sadeliği çok hoşuma gitti, ayrıca profil de güzel çıkmış... Elbet gerçeğini görmek için yakında yanına uğrayacağım...

Bu arada kabza için kullandığın kökleri Yozgat'tan mı temin ettin acaba? Yozgat ve cıvarında öyle bir tedarikçi var mı merak ettim, zira ben hiçbirşey bulamıyorum bu çevrede..   

Abi ses çıkmıyordu ama boş durmuyordum.Bu profili Yozgat'a geldiğinde görmüştün.Uzun zamandır bitirememenin burukluğu ile
tüm yoğunluğumun arasında bitti sonunda.
Ceviz kökünü Özgür Abiden almıştım.Yozgatta kavak söğüt harici kereste bulmak çok imkansız.
Çevremde kereste işi yapan birkaç kişi var.Her seferinde tembihliyorum,Ceviz türü kesim yaparlarsa ağacın tümünü alacağım.
Ama ceviz kesimi Orman müdürlüğünün kontrolünde yapılıyormuş.İşin garip tarafı kerestenin kullanılmaması için müdürlük görevlileri kerestenin imhasına nezaret ediyorlarmış.
Yozgat'ta gerçekten aradığınız şeyi bulmak zor.
Unutmadım sana tandır sözüm var...

elinize sağlık
Teşekkürler...

Serhat, çok güzel olmuş. Öncelikle taşlamayı yapım fotolarından gördüğüm kadarıyla iyi kotarmışsın spiralle, tebrikler, benim hiç cesaret edemediğim bir yöntem, mutlaka biyerleri oyuyorum o aletle. Ertuğrulun değindiği pinlerin yerleşimindeki hatayı saymazsak bence oldukça iyi bir çalışma. Kutlarım. Sadece bir kılıf yapma gibi bir görev bekliyor seni, hatırlatayım dedim :)
Abi en çokta sizin yorumlarınızı merak ediyordum.yaptığınız eserler esin kaynağı oluyor bize.
Spralle işimiz gereği açısal taşlamalar yapıyoruz.(Kaynak ağzı açma gibi)El alışkanlığı çok önemli şuan istediğim açıda taşlama yapabiliyorum.
Kılıf yapımı içinde ne bende cesaret nede malzeme var. :(
Amacım önce bıçak imalinde ilerlemek sonrasında kılıf yapımına başlamak.

Ellerinize sağlık gayet güzel olmuş, hem form hemde kabza malzemesi seçimi,  pimler için bir sonrakinde biraz daha dikkat etmekte fayda var ,ama yinede gayet güzel görünüyor ben beğendim.

Teşekkür ederim.

salolcay

• 145
  • Meslek: tekniker
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #17 : 22 Mart 2012, 20:12:50 »
Elinize sağlık.Çok beğendim.
Salih Olcay ERGÜN

RSM57

• 2640
  • 0532 375 01 99
  • Meslek: Sıcak Dövme
  • Yer: Eyüp/İstanbul
« Yanıtla #18 : 22 Mart 2012, 20:24:29 »
Eline sağlık dostum çok iyi bir çalışma tebrikler :2up :2up :2up

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #19 : 22 Mart 2012, 21:26:58 »
...
Ben bu bölgedeki bozukluğu düzeltirken istemeden serçe parmak oyuğu oluştu. 
...

Ehehe, isabet olmuş.  :2up
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben